Persona 4: Dancing All Night

Persona 4: Dancing All Night is een ritme-spel op PlayStation Vita, waarbij je op tijd de juiste knoppen moet indrukken om een perfecte score te krijgen. De game werkt helemaal anders dan bijvoorbeeld Elite Beat Agents of Theatrhythm Final Fantasy, waarbij je het touchscreen moet gebruiken om te tappen, te slepen of te swipen. Het grote verschil met de meeste ritmespellen: hier zit een lange verhaalmodus in.

Maar eerst de gameplay. Je ziet op het scherm aan elke zijde drie doelen. Elk doel is gelinkt aan een knop. Vanuit het midden verschijnen er dan 'danspassen' en wanneer zo'n pas precies op zo'n doel komt, dan moet je de bijbehorende knop indrukken. Dat klinkt makkelijker dan dat het is, want met zes knoppen in de gaten te houden is het even wennen. En dan komt nog het feit dat je soms knoppen langer ingedrukt moet houden, als passen aan elkaar verbonden zijn. Dan druk je de knop in als de eerste pas langskomt en moet je het ingedrukt houden tot de laatste boven het doel is.

Persona 4: Dancing All Night

Ondertussen hoor je muziek uit de Persona-reeks, of zelfs nieuwe muziek die voor deze game gemaakt is. In het midden is een van personages uit de reeks aan het dansen. Probleem: je bent zo druk bezig met het in de gaten houden van de noten, dat je echt niet meer ziet wat de persoon aan het doen is. Al zouden ze naakt staan dansen, je merkt het niet, want de gameplay van Persona 4: Dancing All Night houdt je helemaal in de ban.

Als je genoeg passen achter elkaar goed hebt dan ga je in Fever-modus, waar het makkelijker wordt hoge scores te behalen omdat je bijna-missers meetellen in je score. Als je het einde van het level hebt bereikt, dan worden je perfects en greats bij elkaar beoordeeld en volgen natuurlijk de Fever-bonuspunten. Daarna krijg je een score van de Persona van desbetreffende danser. Om verder in de verhaalmodus te komen moet je een bepaalde score halen om verder te mogen. Kom je verder in de levels, dan open je vanzelf nieuwe personages en nieuwe levels. De verhaalmodus van Persona 4: Dancing All Night levert zo'n elf uur aan gameplay op, daarna wil je jezelf natuurlijk nog verbeteren in de vele levels in Free Dance Mode.

Persona 4: Dancing All Night

Die elf uur is denk ik nog optimistisch, want het wordt al snel heel hectisch op het scherm. Persona 4: Dancing All Night is dan ook best pittig te noemen, want je moet eerst de knoppen goed in je hoofd krijgen om het daarna heel snel uit te voeren. Maar de voldoening is er zeker. Uit ervaring met bijvoorbeeld Elite Beat Agents weet ik dat ik uiteindelijk wel kan zien wat er op het scherm allemaal gebeurt, het wordt alleen eerst oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Persona 4: Dancing All Night komt pas 6 november naar ons gebied. De Amerikaanse versie is al eind september te importeren.