FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Nieuwsarchief
Artikelen van zaterdag 30 april 2011

Syrische troepen bestormen moskee Deraa

Syrische militairen hebben de Omari-moskee in de stad Deraa veroverd, die het middelpunt vormde van de protesten tegen president Bashar al-Assad. Het leger was zaterdag begonnen het oude stadscentrum rond de moskee te beschieten met granaten. "Nu zitten er sluipschutters op het dak van de moskee", zei een van de omwonenden huilend. "Mijn familie en vrienden worden afgeslacht."

Volgens activisten zijn er zaterdag in Deraa zes betogers omgekomen. Dat gebeurde terwijl elders in de stad nog tientallen mensen werden begraven die omkwamen bij de demonstraties van een dag eerder.

Het Syrische leger had maandag met tanks de aanval ingezet op de rebellerende stad met 120.000 inwoners, nabij de grens met Jordanië. Het leek er zaterdag op dat het leger voor het eerst de controle had over het oude stadscentrum. "Kennelijk willen de veiligheidsdiensten hun acties vandaag afronden", zei bewoner Abu Ahmad telefonisch tegen persbureau Reuters. "Aan de inzet van tanks te zien, wordt de campagne intensiever."

De protesten in Deraa begonnen enkele weken geleden met een oproep voor meer democratie. De betogingen mondden uit in een landelijke beweging die het aftreden van president Assad eiste. De Baathpartij van Assad is sinds 1963 aan de macht en verbiedt oppositie.

Ook Higgins naar finale WK snooker

Na Judd Trump heeft ook John Higgins zich in Sheffield geplaatst voor de finale van het wereldkampioenschap snooker. Higgins klopte Mark Williams met 17-14. Williams neemt ondanks zijn nederlaag wel de eerste plaats op de wereldranglijst over.

Het is voor Higgins al zijn vijfde WK-finale. In 1998, 2007 en 2009 wist de Brit te winnen, maar hij is tegenwoordig ook omstreden, omdat hij een poging tot omkoping niet had gemeld. Higgins werd hiervoor dit seizoen zeven maanden geschorst. Toch behaalde de 35-jarige ook twee zeges in toernooien: de Welsh Open en het kampioenschap van Engeland.

Vos blijft winnen

Marianne Vos blijft de zeges in het wielrennen aaneen rijgen. De 23-jarige renster van Nederland Bloeit was vandaag in Luxemburg in de GP Elsy Jacobs de snelste van een kopgroep. De Nederlandse bleef na 114 kilometer Duitse Judith Arndt en de Zweedse Emma Johansson voor. Op twee minuten afstand werd Annemiek van Vleuten vierde.

Voor Vos is het al haar zesde zege van dit wielerjaar op de weg. Ze won onder meer al de Ronde van Drenthe en de Waalse Pijl.

Verdasco treft Del Potro in eindstrijd Estoril

Fernando Verdasco en Juan Martin del Potro treffen elkaar in de finale van het ATP-toernooi van Estoril. De als tweede geplaatste Verdasco had de eerste set met 6-4 gewonnen van de Canadees Milos Raonic (5), die daarna moest opgeven. Del Potro, als achtste genoteerd, was Pablo Cuevas uit Uruguay de baas: 6-2 en 7-6 (6).

De Spanjaard Verdasco kan op het Portugese gravel zijn zesde titel winnen. De teller van de Argentijn Del Potro staat op acht overwinningen. Eerder dit jaar stonden de spelers in de halve finale van het toernooi in San Jose tegenover elkaar. Toen trok Verdasco aan het langste eind, maar in de eindstrijd bleek Raonic vervolgens te sterk.

'Brandweer maakte brand Chemie-Pack onnodig erger'

Door met water in plaats van schuim te blussen kon de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk zich uitbreiden. Dat zeggen directeur van het bedrijf Gerard Spierings en zijn raadsman Robert van 't Zelfde zaterdag in NRC Handelsblad.

Toen de brandweer ter plaatse kwam, zou een veiligheidscoördinator van het bedrijf meteen hebben gewezen op de aanwezigheid van chemische stoffen. Ook zou hij er toen op hebben gewezen dat de brand met schuim moest worden geblust.

De veiligheidscoördinator werd echter niet bij het overleg over de bestrijding van de brand betrokken. "Hij is zelfs bijna gearresteerd omdat hij zich bleef opdringen aan de brandweer", stelt Van 't Zelfde. Pas die avond zou de coördinator bij het overleg zijn gehaald.

Het eerste kwartier na aankomst van de brandweer is volgens de advocaat niets gedaan. "Daarna zijn ze met water gaan blussen. Daardoor breidde de brand zich uit."

Hij weet niet waarom de brandweer niet meteen met schuim ging blussen. "De brandweer had in het begin weinig schuim, maar heeft later ook niet veel extra schuim laten komen." De brandweer wil volgens de krant geen commentaar leveren zolang het onderzoek naar de brand nog loopt.

De brand ontstond op 5 januari. Wat precies de oorzaak was van het in brand vliegen van de tanks met chemisch materiaal is nog onduidelijk. De brand bij Chemie-Pack wordt door veertien instanties onderzocht.

De totale kosten van de brand bedragen waarschijnlijk ruim 41,5 miljoen euro. Het waterschap heeft de schade voor het opruimen van verontreinigd bluswater al op Chemie-Pack verhaald. Directeur Spiering heeft laten weten te vrezen voor een faillissement.

Cornelissen wint wereldbeker dressuur

Adelinde Cornelissen is in Leipzig de winnares geworden van de Wereldbekerfinale dressuur. Met haar paard Jerich Parzival was ze duidelijk de sterkste.

Cornelissen kwam tot een indrukwekkende score van 84,804%. De Deense prinses Nathalie zu Sayn-Wittgenstein werd op gepaste afstand tweede met 80,036%. Ulla Salzgeber werd voor eigen publiek derde dankzij een score van 78,821%. Het is na haar Europese titel op het onderdeel Grand Prix Spècial in 2009 de tweede grote titel voor Cornelissen. 

Edward Gal, die vorig jaar nog de wereldbeker won met zijn inmiddels verkochte paard Totilas, werd nu met de merrie Sisther de Jeu vierde. Zijn partner Hans-Peter Minderhoud eindigde met Exquis Nadine als achtste.

[Premier League] Chelsea verslaat Tottenham Hotspur

Chelsea heeft door een laat doelpunt de Londense derby met Tottenham Hotspur gewonnen. De ploeg van trainer Carlo Ancelotti was op Stamford Bridge met 2-1 te sterk. Sandro had de bezoekers op voorsprong gezet, maar door treffers van Frank Lampard en Salomon Kalou won Chelsea

Chelsea komt door de zege op zeventig punten en houdt de druk hoog op koploper Manchester United, dat drie punten meer heeft. De Mancunians spelen zondag tegen Arsenal. Voor de Spurs raakt de vierde plaats uit zicht. De achterstand op Manchester City, dat zondag West Ham United treft, bedraagt vier punten.

Over de treffers van Chelsea zal nog wel even worden nagesproken. Het eerste doelpunt van Lampard werd voor de lijn gekeerd door Heurelho Gomes. In de 89e minuut tikte Kalou de bal vervolgens in buitenspelpositie achter de oud-doelman van PSV.

De treffer van Sandro voor Tottenham was wel onbesproken. Een verwoestende trap van de middenvelder vloog in de bovenhoek.

Argentijnse schrijver Ernesto Sabato overleden

De veelgeprezen Argentijnse schrijver Ernesto Sabato is zaterdag op 99-jarige leeftijd overleden. Hij stierf aan complicaties bij een bronchitis, zeiden vrienden.

Sabato studeerde natuurkunde en werkte enige tijd als natuurkundige voor hij zich in de jaren veertig toelegde op literatuur. Over helden en graven en De tunnel zijn zijn bekendste boeken.

Sabato leidde op verzoek van de regering een commissie die onderzoek deed naar de dictatuur in Argentinië (1976-1983). Zijn rapport diende als basis voor de vervolging van leidende figuren binnen de dictatuur nadat de democratie hersteld was.

Trump naar finale van WK snooker

Judd Trump blijft verrassen op het WK snooker. Hij klopte vandaag in de halve finale na een zeer spannende partij met een uitzonderlijk hoog niveau de Chinees Ding Junhui met 17-15.

Trump, die twee weken geleden ook al verrassend het open kampioenschap van China won, treft in de finale de winnaar van de partij tussen Mark Williams en John Higgins. Niet alleen Trump zelf is blij met het bereiken van de finale, ook zijn vader. Met het verdiende geld hoopt Trump dat zijn vader, die nu nog werkt als vrachtwagenchauffeur, met pensioen kan. "Ze hebben zoveel geld in mijn snookercarrière gestoken dat ik graag al mijn verdiende prijzengeld in Sheffield zal gebruiken om hem met vervroegd pensioen te laten gaan. Want wat ik nu bereikt heb, dank ik aan mijn ouders die me altijd gesteund en gestimuleerd heeft"

Als Trump de finale wint mag hij een cheque van 280.000 euro in ontvangst nemen. Bij verlies krijgt Trump nog altijd een bedrag 140.000 euro.

De Bakker verder in kwalificaties Madrid

Thiemo de Bakker heeft de tweede ronde in de kwalificaties van het ATP-toernooi van Madrid bereikt. De Westlander rekende in drie sets af met Roberto Bautista-Agut: 7-6 (6), 6-7 (7) en 6-3. De Bakker, de mondiale nummer 81, staat op de wereldranglijst 103 plaatsen hoger dan de Spanjaard. In de volgende ronde wacht Carlos Berlocq of Lukasz Kubot.

De 22-jarige De Bakker maakte eerder deze week na een maand afwezigheid zijn comeback op het toernooi van Estoril. Daar strandde hij al in de eerste ronde. Door fysiek malheur maakte De Bakker een fikse duikeling op de wereldranglijst.

[MotoGP] Poleposition voor Lorenzo

Jorge Lorenzo heeft zijn eerste poleposition van het seizoen 2011 gepakt. De wereldkampioen stuurde op het circuit van Estoril zijn Yamaha naar een tijd van 1.37,161 waarmee hij ruim sneller was dan de Honda's van Marco Simoncelli en Dani Pedrosa. Valentino Rossi start met de Ducati morgen als negende.

In de Moto2 was de poleposition voor Stefan Bradl, terwijl Nico Terol in de kwalificatie voor de 125cc de snelste was. Jasper Iwema kon in laatstgenoemde klasse de snelheid niet vinden en start morgen in Portugal als 20e.

Zeven doden bij zelfmoordaanslag Irak

Bij een zelfmoordaanslag op een Iraakse legerpost zijn zaterdag zeker zeven mensen om het leven gekomen, onder wie vier Iraakse soldaten. Dat hebben Iraakse autoriteiten bekendgemaakt.

De aanslag vond plaats bij de noordelijke stad Mosul. Ongeveer zestien mensen raakten gewond.

Personeel van legerposten is vaak het doelwit van soennitische opstandelingen, die hen zien als bondgenoten van de door sjiieten geleide regering.

[Upd] Weer duinbrand bij Bergen

In de duinen bij Bergen is zaterdag opnieuw een grote brand uitgebroken. De rook is in de wijde omgeving te zien. Inwoners van Bergen aan Zee wordt vanwege de rook aangeraden ramen en deuren gesloten te houden. Dat meldt een politiewoordvoerder.

De wind staat van het dorp af, dus de bewoners lopen geen gevaar, zegt de woordvoerder. Hij schat de kans dat het vuur Bergen aan Zee bereikt zeer klein. Vanwege de rook wordt de Zeeweg tussen Bergen en Bergen aan Zee afgesloten.

De brand bij de Uilenvangersweg brak rond 18.00 uur uit. De brandweer is met groot materieel uitgerukt. "Er rijdt hier genoeg af en aan."

Woensdag waren er al duinbranden in Castricum, Schoorl en Bergen. Die branden waren snel onder controle. Er waren geen aanwijzingen voor brandstichting.

De omgeving van Bergen wordt al enige jaren geteisterd door branden. In sommige gevallen zorgden de branden voor veel schade en overlast. Bij veel branden in het gebied werd tot nu toe brandstichting vermoed.

Update 20.50 uur
Een woordvoerder van de politie heeft inmiddels laten weten dat het vuur onder controle is. Het blussen zal echter nog wel enige tijd vergen. 

Update: 20:57
Naar verluidt zijn er 2 mannen opgepakt. Een van hen had een brandbare vloeistof bij zich.

Moslim Broederschap begint partij in Egypte

De voorheen verboden Moslim Broederschap in Egypte heeft zaterdag een politieke partij opgericht. De Vrijheids- en Gerechtsheidspartij rekent op bijna de helft van de 508 parlementszetels bij de verkiezingen in september, meldde de broederschap zaterdag.

Het zijn de eerste verkiezingen sinds de opstand waarbij president Hosni Mubarak in februari vertrok. Mohammed Hussein, secretaris-generaal van de Moslim Broederschap, benadrukte dat de politieke partij niet islamitisch is. De Egyptische grondwet verbiedt namelijk partijen die zijn gebaseerd op geloof, klasse of regio.

Leden van de Moslim Broederschap die individueel meededen aan de verkiezingen in 2005, wonnen een vijfde van het aantal zetels. Ze scoorden minder goed bij de verkiezingen in 2010, waarbij volgens waarnemers was gefraudeerd door Mubaraks partij.

Voedselinspecteurs leggen 5 boetes op

Inspecteurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) hebben op Koninginnedag bij 136 controles van etenswaren 51 schriftelijke waarschuwingen uitgedeeld. Bij de hercontrole bleken 5 ondernemers of particulieren de situatie niet te hebben verbeterd. Zij kregen boetes van 525 tot 1050 euro opgelegd, meldt een VWA-woordvoerder. Vorig jaar waren het er 10.

Vooral het bewaren van voedsel op de juiste temperatuur bleek lastig. Die moet kouder dan 7 graden of warmer dan 60 graden zijn. "Dat blijft een probleem bij standhouders", zegt de woordvoerder. Daarnaast waren levensmiddelen in een aantal gevallen onvoldoende afgeschermd tegen de wind. Het gaat overigens om voorlopige cijfers, dus het kan zijn dat er nog meer waarchuwingen en boetes zijn uitgedeeld.

Vrijdagavond is ook gecontroleerd of alcohol aan jongeren werd verkocht of geschonken. De resultaten hiervan, en van de overige levensmiddelencontroles, worden zondag bekendgemaakt. Vorig jaar werden bij 125 van de 324 inspecties overtredingen geconstateerd. De meeste verkopers kregen een waarschuwing, maar de VWA deelde ook 10 boetes uit.

Bij het zogeheten risicogericht toezicht lopen controleurs over de vrijmarkt. Ze treden op als ze denken dat er iets mis is.

[Premier League] Blackburn verschaft zich wat lucht

Blackburn Rovers heeft in de strijd tegen degradatie een belangrijke overwinning geboekt. Door een doelpunt van Martin Olsson werd Bolton Wanderers op Ewood Park met 1-0 verslagen. Blackburn stijgt daardoor van de zestiende naar de vijftiende plaats, drie punten boven de degradatiestreep.

Ook Wigan Athletic leek op weg naar drie punten, maar door een domme handsbal gaf Hugo Rodallega Everton de kans om via een penalty tien minuten voor tijd langszij te komen: 1-1. Charles N'Zogbia had na twintig minuten het tegen degradatie strijdende Wigan op voorsprong gezet, Leighton Baines maakte vanaf de stip gelijk.

Wigan blijft door het gelijkspel net onder de beruchte streep staan. Blackpool, dat met 0-0 gelijkspeelde tegen Stoke City, staat daar net boven. Wolverhampton Wanderers en West Ham United, de nummers negentien en twintig van de Premier League, komen zondag pas in actie.

De evolutie van personages in SSX

Electronic Arts, de ontwikkelaar en uitgever van SSX, heeft een nieuw filmpje online gezet. In dit filmpje zien we kort de evolutie van personages in de snowboard-game SSX. In het filmpje staat het personage van Elise Riggs centraal en we zien onder andere wat concept art van de 'wingsuits' in het spel.

Op het einde van het filmpje zien we kort wat gameplay van de bewuste dame in actie. SSX staat gepland voor een release in het voorjaar van 2012 voor PlayStation 3 en Xbox 360. Bekijk hieronder het filmpje.

Krajicek onderuit in dubbelfinale Estoril

Michaëlla Krajicek is er in het dubbelspel niet in geslaagd het WTA-toernooi van Estoril op haar naam te schrijven. Met haar Griekse partner Elena Danilidou verloor ze in de finale met 6-4, 6-2 van de Russische Alisa Kleybanova en Galina Voskoboeva uit Kazachstan.

Krajicek was er eerder in het enkelspel in Portugal niet in geslaagd om zich via de kwalificaties te plaatsen voor het hoofdtoernooi.

Frankrijk schorst technisch directeur voetbalbond

De technisch directeur van de Franse voetbalbond is door het ministerie van Sport geschorst. François Blaquart staat aan de kant in verband met mogelijk racisme in het Franse voetbal. Gisteren meldde onderzoekswebsite Mediapart dat Frankrijk het aantal donkere en Arabische voetballers in nationale trainingsprogramma's wil verminderen.

Het aantal spelers uit Afrika en Noord-Afrika zou vanaf 13-jarige leeftijd nog maar uit dertig procent mogen bestaan. Volgens het ministerie wordt er met de schorsing van Blaquart een duidelijk signaal afgegeven.

Bondscoach Laurent Blanc noemde de verdenkingen gisteren nog een leugen. Ook de Franse voetbalbond meldt in een statement dat er nooit over een quota is nagedacht.

William en Kate gaan later op huwelijksreis

Prins William en Kate Middleton hebben besloten op een later moment op huwelijksreis te gaan. Dat heeft het koninklijk paleis zaterdag bekendgemaakt. Er kan dus nog even gespeculeerd worden over de bestemming. Het koninklijk paar trouwde vrijdag in Westminster Abbey.

William zal maandag weer aan de slag gaan. De prins werkt als piloot voor de Britse Koninklijke Luchtmacht.

Een huwelijksreis op een later tijdstip heeft 'de persoonlijke voorkeur' van het stel, aldus het paleis. Eerder waren er tekenen dat William twee weken verlof zou opnemen om direct met Kate op reis te gaan.

Gewonden bij achtervolging op A2

Vier mensen zijn vrijdagavond gewond geraakt toen een achtervolging op de A2 in een aanrijding eindigde. De politie zat achter een auto aan waarvan agenten vermoedden dat de bestuurder onder invloed was. Dat meldt de politie zaterdag.

De achtervolging begon in de buurt van Amsterdam. De auto viel op door opvallend rijdgedrag van de bestuurder. Ter hoogte van De Meern botste de achtervolgde auto rond 23.15 uur op een andere auto.

Een van de twee inzittenden van de achtervolgde auto, de passagier, raakte gewond. Ook raakten drie inzittenden van de andere auto gewond. Enkele gewonden zaten bekneld en moesten door de brandweer uit hun voertuig worden bevrijd.

De twee inzittenden van de achtervolgde auto zijn aangehouden. De rechterrijbaan van de A2 was door de aanrijding een tijd afgesloten.

Noodweer VS: Op één na hoogste dodental ooit

Het dodental als gevolg van het zware noodweer in het zuiden van de Verenigde Staten is opgelopen tot 337. Zeker 246 slachtoffers vielen in de staat Alabama.

Het noodweer is het op één na dodelijkste dat de VS ooit trof. Het hoogste dodental dateert uit 1925. Toen kwamen in de staten Missouri, Illinois en Indiana 747 mensen om.

De zuidelijke staten werden woensdag geteisterd door zware stormen, onweer, tornado's en overvloedige regenval. Duizenden mensen zijn gewond geraakt, alleen al bijna duizend in Tuscaloosa, en zeker één miljoen huishoudens en bedrijven hebben geen stroom. De schade is enorm.

President Barack Obama, die het rampgebied vrijdag bezocht, zei dat hij 'nog nooit een dergelijke verwoesting' had gezien. "Als we worden geconfronteerd met de ongelooflijke kracht van de natuur, dan worden we eraan herinnerd dat we alleen elkaar hebben", aldus de president.

Ook in Mississippi, Tennessee, Georgia, Virginia, Louisiana en Kentucky vielen doden.

Vrijdag raakten bewoners, wiens huizen verwoest zijn, nog meer bezittingen kwijt - niet aan de natuur, maar aan andere mensen. In Tuscaloosa en andere steden zijn plunderaars actief die tussen het puin scharrelen om het weinige dat de bewoners nog over hebben te stelen. "De eerste avond stalen ze mijn sieraden, mijn horloges, mijn wapens", zei Shirley Long. "Ze waren hier gisteravond weer bezig." De politie in Tuscaloosa heeft een avondklok ingesteld en wordt ondersteund door troepen van de Nationale Garde.

Niet alleen huizen zijn verwoest, ook politiebureaus, brandweerkazernes en andere gebouwen van hulpdiensten raakten zwaar beschadigd door het noodweer. Twee dagen later is bovendien nog onduidelijk hoeveel mensen dakloos zijn, omdat ook veel communicatiesystemen verwoest zijn.

De federale rampendienst heeft inmiddels hulp gestuurd naar vrijwel alle getroffen gebieden.

Koning Marokko naar plek bomaanslag

De Marokkaanse koning Mohammed VI heeft zaterdag het café in Marrakech bezocht waar eerder deze week een bomaanslag plaatsvond. Zestien mensen kwamen daarbij om het leven, onder wie veertien buitenlanders.

De koning bracht ongeveer tien minuten door bij de plek van de bomexplosie. Er waren duizenden mensen op het Djemaa el-Fna-plein om de koning, die zeer geliefd is in Marokko, te verwelkomen.

Een groot contingent beveiligers moest ervoor zorgen dat het bezoek zonder problemen verliep.

Wekelijkse Engelse top 40

De Engelse game top 40 van zondag 17-04-2011 t/m zaterdag 23-04-2011 is er weer. Klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien. Zumba Fitness maakt plaats voor de gezamelijke krachten van Portal 2 en Mortal Kombat die de top vier in bezit nemen.

Stijger van de week is Call of Duty: Black Ops die stijgt met zeventien plaatsen naar plek negen. Daler van de week, met 31 plaatsen, is Tiger Woods PGA Tour 12 naar plaats 37.

De lijst bestaat uit zes Wii-games, zestien Xbox 360-games, dertien PlayStation 3-games, één PC-game, geen PSP-games, vier DS-games en geen 3DS-games.

chart

Evans pakt leiderstrui in Romandië

Cadel Evans heeft in de vierde etappe van de Ronde van Romandië de macht gegrepen. De Australiër van BMC eindigde in een tijdrit over twintig kilometer als achtste en nam de leiderstrui over van Pavel Brutt. De Amerikaan David Zabriskie (Garmin-Cervélo) legde de race tegen de klok in 27.57 minuten het snelste af.

Lieuwe Westra van Vacansoleil werd op zestien seconden knap derde achter de Australiër Richie Porte van Saxo Bank, die slechts twee seconden toegaf op Zabriskie. Rabobank-renner Steven Kruijswijk finishte als zevende.

In het klassement heeft Evans nu een voorsprong van achttien seconden op Tony Martin. Alexandre Vinokourov volgt op negentien seconden. Morgen wordt de koers door Franstalig Zwitserland afgesloten met een etappe over 165 kilometer van Champagne naar Genève.

Gemeente raadt bezoek aan Eindhoven af

De binnenstad van Eindhoven is vol. De gemeente spreekt van een 'mooi feest', maar adviseerde zaterdag rond 15.00 uur niet meer af te reizen naar de stad. Zo'n zeventigduizend mensen kwamen met de trein naar Eindhoven.

Koninginnedag in Eindhoven is al jarenlang een groot feest. Vorig jaar kwamen er 120.000 bezoekers. De Koninginnenacht in de Brabantse stad is gemoedelijk verlopen, liet de politie eerder weten. Er hoefde nauwelijks te worden ingegrepen. Zestien mensen werden aangehouden, dat aantal lag lager dan op een normale stapavond.

Ook in andere steden is het druk. De Rotterdamse politie adviseert niet meer met de auto naar de stad komen. De gemeente Utrecht meldde rond 15.30 uur dat het plein 't Wed erg vol is en raadde mensen aan naar een ander plein te gaan.

In Amsterdam is het Museumplein bomvol en werden rond 16.00 uur delen van de Hobbemakade, Ceintuurbaan en Stadhouderskade afgesloten vanwege de grote drukte. De Prinsengracht bij het Westerdok is gesloten voor bootjes.

In treinen en op stations is het overal druk, maar 'beheersbaar en gezellig', lieten ProRail en de NS rond 17.30 uur weten.

Oranjebitter voor uitgezonden militairen

Nederlandse militairen die in het buitenland op missie zijn, hebben zaterdag Koninginnedag gevierd. In Afghanistan en Afrika, Irak en voormalig Joegoslavië werd stilgestaan bij het koninklijke verjaardagsfeest. Bijna overal vloeide de oranjebitter.

Vrijwel de gehele bemanning van de mijnenjager Hr. Ms. Haarlem, die voor de kust van Libië het wapenembargo handhaaft, verscheen aan dek om 'joelend' een heildronk uit te brengen, een zogenoemd Alle Hens.

Ook aan boord van Hr. Ms. Tromp vond dit ceremonieel plaats. Koninginnedag werd daarnaast met een uitgebreide receptie gevierd in de Keniaanse havenstad Mombassa, waar het oorlogsschip sinds vrijdag ligt aangemeerd. De Tromp neemt van februari tot en met juni deel aan antipiraterijmissie Ocean Shield van de NAVO in de Golf van Aden.

Ook in de Afghaanse provincie Kunduz werd met een glaasje alcoholvrije oranjebitter een heildronk uitgebracht op de koningin. "Onze Koninginnedagviering staat in het teken van gezelligheid en saamhorigheid", zei commandant van de kwartiermakers Tjeerd Blankestijn, die leiding geeft aan de voorbereidingen voor de komst van de politietrainers.

De middag werd gevuld met bezigheden als blikgooien, spijkerpoepen, veldbed vouwen en terreinwagen duwen. Voor de afsluitende barbecue was iedereen op het kamp uitgenodigd. Het F-16-detachement in Afghanistan liet de feestdag ook niet onopgemerkt voorbijgaan.

QPR promoveert naar Premier League

Queens Park Rangers keert na vijftien jaar terug in de Premier League. De Londense club had vandaag voldoende aan een 2-0 uitzege op Watford. Hoewel er volgende week nog een speelronde op het programma staat, kan QPR het kampioenschap in het Championship niet meer ontgaan.

De nummers één en twee van het Championship promoveren direct naar de Premier League. De nummers drie tot en met zes strijden in play-offs om het laatste ticket. Voor de tweede directe promotieplaats zijn alleen Norwich City en Cardiff City nog in de race.

Queens Park had vrijwel het hele seizoen de leiding in het Championship in handen. De club uit West-Londen verloor dit seizoen maar vijf wedstrijden, de eerste daarvan kwam in de twintigste speelronde. Sterspeler is de Marokkaanse aanvaller Adel Taarabt, die onlangs werd uitgeroepen tot beste voetballer in het Championship.

Of trainer Neil Warnock, die pas bezig is aan zijn eerste seizoen bij QPR, de ploeg ook mag leiden in de Premier League is nog maar de vraag. De ambitieuze Londense club zou volgens Britse media volgend seizoen Martin Jol, Marcello Lippi of Giovanni Trapattoni voor de groep willen zetten.

Dagzege Moreno in Asturië

De derde rit in de Ronde van Asturië is gewonnen door Javier Moreno. De Spanjaard was de sterkste in de loodzware etappe over 195 kilometer met vijf cols en de finish op de Alto del Acebo van de buitencategorie.

In de slotkilometer reed de renner van Caja Rurar weg bij zijn medevluchters Constantino Zaballa, Rui Sousa, Hernani Broco en Juan Pablo Suarez. In de stromende regen soleerde hij naar de winst.

Dat vijftal was in de finale overgebleven van een kopgroep van elf renners die op 25 kilometer van de finish tot stand was gekomen.

Moreno heeft ook de leiding in het algemeen klassement overgenomen. Hij heeft dertien seconden voorsprong op Zaballa en 36 seconden op Sergio Sousa.

Acht aanhoudingen bij bezoek Beatrix

Rond het bezoek van de koninklijke familie aan Thorn en Weert zijn zaterdag acht mensen preventief aangehouden. Dat meldt de Limburgse politie. De arrestanten weigerden zich te identificeren of hielden zich niet aan een bevel of verordening, Alle personen waren zaterdag aan het eind van de middag alweer vrij of worden zo snel mogelijk vrijgelaten.

De hulpdiensten moesten enkele keren in actie komen voor toeschouwers die onwel werden langs de route. Verder spreekt de politie van een 'veilig verlopen feest'.

Armin van Buuren koninklijk onderscheiden

Dj Armin van Buuren is zaterdag koninklijk onderscheiden. Koningin Beatrix heeft hem benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Dat maakte Armada Music zaterdag bekend.

Van Buuren kreeg de onderscheiding tijdens zijn optreden bij het CityMoves-evenement op de Garenmarkt in zijn thuisstad Leiden uitgereikt door burgemeester Henri Lenferink van Leiden. Kijk voor de FOK!fotoreportage bij deze special.


Dj Armin van Buuren koninklijk onderscheiden (Foto: FOK! - Mirjam Ravensbergen)

'Hernieuwing kernwapenprogramma'

Japan, Canada, Australië, Duitsland en zes andere landen hebben de internationale gemeenschap zaterdag opgeroepen nieuwe pogingen te ondernemen om de proliferatie van kernwapens tegen te gaan.

De tien ministers van Buitenlandse Zaken zeiden zaterdag dat het doel van hun initiatief is om 'te werken richting nucleaire ontwapening en een versterking van het internationale non-proliferatieprogramma'.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle zei dat het internationale verdrag dat nucleaire tests verbiedt door alle landen moet worden aangenomen en 'eindelijk eens' van kracht moet worden. Hij voegde toe dat de productie van splijtbaar materiaal voor kernwapens internationaal verboden zou moeten worden.

[Bundesliga] Uitslag Borussia Dortmund - FC Nürnberg

Borussia Dortmund is voor de zevende keer in de historie kampioen van Duitsland geworden. Het team van trainer Jürgen Klopp won zelf met 2-0 van FC Nürnberg, terwijl de enig overgebleven concurrent Bayer Leverkusen met 2-0 onderuitging tegen FC Köln.

Dortmund nam in het laatste kwartier van de eerste helft afstand van Nürnberg. In de 32e minuut opende Lucas Barrios op aangeven van Mario Götze de score, kort voor rust maakte Robert Lewandowski er 2-0 van.

In tweede helft mocht het publiek in het Signal Iduna Park nog twee keer opveren, maar nu voor doelpunten van Köln tegen Leverkusen. Dortmund heeft daardoor met nog twee wedstrijden te spelen een beslissende kloof van acht punten geslagen. Voor het West-Duitse team is het de eerste landstitel sinds 2002.

 

Duitse verdachten bereidden aanslag voor

Drie vermoedelijke leden van terreurorganisatie Al Qaida waren bezig met de fabricatie van een bom waarmee ze een aanslag op een drukke plek wilden plegen toen ze vrijdag in Duitsland werden gearresteerd. Dat heeft officier van justitie Rainer Griesbaum bekendgemaakt.

De drie, die al maanden werden gevolgd, hadden nog geen specifiek doel voor ogen, maar experimenteerden met explosieven en ontstekingsmechanismen voordat ze werden ingerekend. Het trio onderzocht onder meer hoe ze een bom met scherpe stukken metaal konden maken.

De belangrijkste verdachte, de 29-jarige Marokkaan Abdeladim el-K., vertrok begin 2010 vanuit Duitsland naar een Al Qaida-trainingskamp in Waziristan en kwam vorig jaar terug om de aanslag uit te voeren, zei Griesbaum. De andere verdachten zijn een Duitser met het Marokkaanse staatsburgerschap en een Duitser met het Iraanse staatsburgerschap.

Ordetroepen Jemen slaan protest neer

Jemenitische ordetroepen hebben zaterdag met zwaar materiaal honderden antiregeringsdemonstranten van een plein in Aden verdreven. De betogers hadden op het plein al twee maanden hun kampementen opgeslagen.

De demonstranten eisen het aftreden van president Ali Abdullah Saleh, die al 32 jaar alle touwtjes stevig in handen heeft. Gelijksoortige sit-indemonstraties vonden plaats in andere steden in het straatarme land.

Zeker tien mensen raakten gewond, sommigen bij de schoonveegactie, anderen bij de mars die de betogers vervolgens hielden om hun woede over de actie te tonen, zei activist Wajdi al-Shaabi.

Een delegatie van de Golf Samenwerkingsraad ontmoet Saleh zaterdag om hem te verzoeken een overeenkomst over zijn aftreden te tekenen. Onder die overeenkomst zou Saleh binnen een maand aftreden in ruil voor immuniteit voor rechtsvervolging. Hoewel de Jemenitische oppositie de deal heeft geaccepteerd, verwerpen de organisatoren van de protesten hem omdat zo voorkomen wordt dat Saleh terecht moet staan.

Mensenrechtenactivist Teng Biao vrijgelaten

China heeft mensenrechtenactivist Teng Biao vrijgelaten. Teng verdween in februari tijdens acties van de overheid om opstanden zoals in het Midden-Oosten de kop in te drukken. Naar nu blijkt was hij opgepakt door de politie.

Teng keerde vrijdag naar huis terug, maar zijn vrouw zei dat hij de pers niet te woord wilde staan. Ze weigerde in te gaan op zijn psychische en fysieke staat.

Van de honderden mensen die de afgelopen tijd werden opgepakt, zijn de afgelopen dagen verschillende advocaten en activisten vrijgelaten. Ook anderen wilden niet met de media praten. Waarschijnlijk was dat een voorwaarde voor hun vrijlating, wat vragen doet rijzen over hun behandeling tijdens de hechtenis.

"Het is een opluchting dat Teng Biao is vrijgelaten na bijna 70 dagen onwettig te zijn vastgehouden door de Chinese veiligheidsdiensten, maar we zijn zeer bezorgd over de mogelijkheid dat hij gemarteld is door zijn ontvoerders", zegt Phelim Kine van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

Zestien andere advocaten en activisten worden nog altijd vermist, aldus de organisatie.

Amsterdam trekt meer bezoekers dan vorig jaar

De Koninginnedagviering in Amsterdam trekt tot nu toe meer bezoekers dan vorig jaar. Rond 12.00 uur waren 90.000 bezoekers met de trein naar Amsterdam gekomen. Vorig jaar waren dat er rond hetzelfde tijdstip 84.000, meldt een woordvoerder van ProRail. Rond 14.45 uur was dat aantal opgelopen tot 172.000.

Het is volgens haar druk, 'maar de sfeer is goed'. Vorig jaar werd het treinverkeer ernstig ontregeld door raddraaiers die aan de noodrem trokken en op het spoor gingen lopen. Tot nu toe is twee keer aan de noodrem getrokken, om 09.30 uur en om 11.00 uur.

In beide gevallen werden enkele spoorlopers direct opgepakt. De politie is dit jaar erg waakzaam en controleert langs het spoor om snel in te kunnen grijpen. Ook cirkelt een helikopter boven de stad zodat snel kan worden ingegrepen als mensen op het spoor stappen.

Ook op het water is het druk. De Prinsengracht ligt inmiddels zo vol met bootjes dat de toegang bij het Westerdok wordt afgesloten, meldde de politie om 15.30 uur.

Het Museumplein is in korte tijd volgestroomd, liet de Amsterdamse politie rond 14.45 uur weten. "Het is druk, maar de sfeer is feestelijk." Twee uur later was het nog niet vol. Op het plein wordt voor de elfde keer het Radio 538-Koninginnedagfeest gehouden. Vorig jaar kwamen daar verspreid over de hele dag 300.000 mensen op af.

Rond 16.00 uur werden delen van de Hobbemakade, Ceintuurbaan en Stadhouderskade afgesloten vanwege de grote drukte. Het Rembrandtplein is erg vol, liet de politie rond 16.45 uur weten.

De Amsterdamse politie heeft tien aanhoudingen verricht, onder meer voor openbare dronkenschap en belediging, meldde de politie rond 15.30 uur.

Rijdende peuter verwondt vrouw

Een 3-jarig kind uit Delden heeft zaterdagmiddag een auto gestart, waarna een 58-jarige vrouw uit die Twentse plaats ernstig beenletsel opliep.

De peuter zag rond 13.15 uur kans om de auto aan de praat te krijgen, die daardoor enkele meters naar voren schoot en tot stilstand kwam tegen een hek. De vrouw raakte met haar benen bekneld tussen het voertuig en het hekwerk. Een traumahelikopter heeft haar naar een ziekenhuis gevlogen.

Het incident deed zich voor aan de Langestraat in Delden. In de auto werden net de overgebleven spullen van een rommelmarkt geladen. Veel bezoekers waren getuige. De politie onderzoekt de precieze toedracht.

Van Bakel naar Vietnamese topclub

Danny van Bakel zet zijn loopbaan voort bij de Vietnamese topclub Binh Duong FC. De verdediger, die dit seizoen begon bij Dijkse Boys en sinds de winterstop voor het Belgische Lutlommel speelt, tekende een contract voor anderhalf jaar.

De 27-jarige Van Bakel speelde negentien duels als prof voor Helmond Sport. De in Geldrop geboren verdediger speelde vervolgens voor zondagtopklasser Dijkse Boys, dat dit seizoen door de KNVB uit de competitie werd genomen. Van Bakel vertrok daarop naar Lutlommel in België en zou eigenlijk overstappen naar Patro Maasmechelen. Hij kocht zijn contract daar echter af om het avontuur aan te gaan in Vietnam.

In het Eindhovens Dagblad stelt Van Bakel dat hij een bezienswaardigheid is in het Aziatische land: "Veel mensen zijn drie koppen kleiner dan ik en hebben nog nooit iemand gezien van bijna twee meter. Ze komen zelfs uit hun hangmat om me te zien."

Zilver voor squashvrouwen op EK

Bij het Europees kampioenschap squash voor landenteams hebben de Nederlandse vrouwen genoegen moeten nemen met zilver. In de finale verloor de titelhouder van Engeland dat de laatste 34 jaar 33 jaar de Europese titel pakte en alleen vorig jaar de eindstrijd verloor van Nederland.

In de eerste wedstrijd in de eindstrijd verloor Nathalie Grinham in vijf games van Sarah Kippax. Vanessa Atkinson ging vervolgens in drie games onderuit tegen de nummer twee van de wereld Janny Duncalf. Hierdoor was de laatste wedstrijd tussen Orla Noom en Dominique LIoyd-Walter niet meer nodig.

UEFA buigt zich vrijdag over schorsing Mourinho

José Mourinho krijgt vrijdag te horen of de UEFA hem voor meer dan een wedstrijd schorst. Dat liet een woordvoerder van de Europese voetbalbond weten aan het Duitse persbureau DPA. De Portugese coach van Real Madrid wordt ervan beschuldigd tijdens en na de Champions League-wedstrijd tegen FC Barcelona zwaar over de schreef te zijn gegaan.

Mourinho werd woensdag door scheidsrechter Wolfgang Stark naar de tribune gestuurd wegens commentaar op de rode kaart van Pepe. Op de persconferentie suggereerde hij na afloop dat Barcelona structureel gesteund wordt door de UEFA. Naar eigen zeggen hield hij zich nog in, omdat anders zijn carrière in het voetbal voorbij zou zijn.

Dinsdag in Camp Nou zit Mourinho sowieso niet op de bank. Omdat hij door Stark naar de tribune werd verbannen, is de Portugees automatisch voor een wedstrijd geschorst. Real heeft door de 2-0 thuisnederlaag weinig kans meer om de finale van het miljoenenbal te bereiken.

Vinci pakt titel in Barcelona

Roberta Vinci heeft voor de vierde keer in haar carrière een WTA-toernooi gewonnen. De 28-jarige Italiaanse toonde zich de sterkste op het gravel van Barcelona door in de finale Lucie Hradecka uit Tsjechië met 4-6, 6-2, 6-2 te verslaan. Vinci, de nummer 42 van de wereld, was in de Catalaanse stad als zesde geplaatst.

Vinci had sowieso al goede herinneringen aan Barcelona. In 2009 pakte ze er de titel en vorig jaar schopte ze het tot de finale. Toch komt haar overwinning deze keer onverwacht. In aanloop naar het toernooi had Vinci acht wedstrijden op rij verloren, de slechtste reeks ooit in haar profcarrière.

Wederom dagzege Guardini in Turkije

De zevende etappe in de Ronde van Turkije is gewonnen door Andrea Guardini. De Italiaan, die ook al de openingsetappe won, was vandaag, in de rit van Tekirova naar Manavgat over 138 kilometer, opnieuw de snelste in de massasprint.

Kenny van Hummel werd tweede voor de Amerikaan Tyler Farrar. De Rus Aleksandr Jefimkin behield de leiding in het algemeen klassement.

Locatelli, Vanmarcke en Tsjanliev waren op zeven kilometer voor de finish ingerekend na een kortstondige vlucht. Eerder waren Bagot, Pasqualon, Goris en Ryabkin, die ruim 70 kilometer voorop hadden gereden, teruggepakt door het peloton.

Anderlecht haakt af in strijd om Mertens

Anderlecht zal geen officiële poging wagen om Dries Mertens over te nemen van FC Utrecht. De Belgische club zag in de aanvallende middenvelder de ideale opvolger van de onlangs vertrokken Mbark Boussoufa, maar volgens algemeen manager Phlippe Collin is een transfer financieel niet haalbaar.

"Mertens is een goede speler en een correcte jongen, maar veel te duur", verwijst Collin in Het Laatste Nieuws naar de vermeende vraagprijs van acht miljoen euro. "Wij zijn geïnteresseerd in veel spelers, maar doen niet mee met Russische prijzen."

Ondanks het afhaken van Anderlecht heeft Mertens niet te klagen over gebrek aan interesse. Zowel Ajax als Lokomotiv Moskou zou serieus werk willen maken van de komst van de 23-jarige Belgisch international, die in Utrecht nog een contract heeft tot medio 2014.

Oprichter Volition verlaat bedrijf

Oprichter en president van Volition, bekend van Saint's Row en Red Faction, verlaat het bedrijf na 18 jaar trouwe dienst. Mike Kulas zal worden opgevolgd door Dan Cermak, de vice-president van productontwikkeling sinds 2003. Volgens Kulas is zijn keuze volledig vrijwillig en is er niet één speciale gebeurtenis waarom hij vertrekt.

Cermaks plannen zijn om het komende zomer rustig aan te doen en wat rust in zijn hoofd te krijgen. Volition is momenteel bezig met Red Faction Armageddon en Saint's Row The 3rd, volgens Kulas is het nu een mooi moment om op te stappen omdat Red Faction Armageddon klaar is en bij Saint's Row nu de puntjes op de i worden gezet.

[F3 Euro] Uitslag Race 1 Hockenheim

Roberto Merhi heeft op de Hockenheimring de eerste race van de Formule 3 Euroseries gewonnen. De Spanjaard bleef Marco Wittmann en Laurens Vanthoor voor en werd zo ook de eerste winnaar van een International Trophy van de FIA. Nigel Melker werd in de wedstrijd zevende.

Voorafgaand aan het seizoen heeft de FIA een aantal Formule 3-wedstrijden aangewezen waar een extra prijs kan worden gewonnen, de eerste race in Hockenheim was er eentje van. Merhi mocht van poleposition vertrekken en hield teamgenoot Daniel Juncadella achter zich. Hij sloeg meteen een gat met Wittmann die profiteerde van een foutje van Juncadella.

Wittmann haalde Merhi tijdens de race mee bij, maar de Duitser kon de Spanjaard ondanks hevig aandringen niet voorbij. Vanthoor klom in de race op naar plaats drie en complementeerde zo het podium. Daniel Abt werd vierde, voor Felix Rosenqvist, Juncadella, Melker en Carlos Muñoz. Laatstgenoemde mag morgen in de tweede race van poleposition starten, met Melker naast hem.

Uitslag Race 1

Pos. Rijder Team Tijd
1 Roberto Merhi Prema Powerteam 39:46.951
2 Marco Wittmann Signature-Plus +0.703
3 Laurens Vanthoor Signature-Plus +4.692
4 Daniel Abt Signature-Plus +7.790
5 Felix Rosenqvist Mücke Motorsport +8.341
6 Daniel Juncadella Prema Powerteam +9.846
7 Nigel Melker Mücke Motorsport +14.668
8 Carlos Munoz Signature-Plus +16.446
9 Jimmy Eriksson Motopark Academy +20.248
10 Jazeman Jaafar Carlin Motorsport +20.688
11 Carlos Huertas Carlin Motorsport +26.207
12 Tom Dillmann Carlin Motorsport +33.479
13 Sandro Zeller Jo Zeller Racing +37.689
14 Kuba Giermaziak STAR Racing Team +1 Ronde
DNF Gianmarco Raimondo Motopark Academy +8 Ronden
DNF Kimiya Sato Motopark Academy +9 Ronden

Anderlecht bekijkt binnenkort toekomst Lukaku

Anderlecht-spits Romelu Lukaku wordt in verband gebracht met een transfer naar de Premier League. Chelsea een belangrijke gegadigde.

"Ik denk dat het zijn droom is om in de Premier League te spelen, maar we moeten bekijken wat de mogelijkheden zijn. We hebben gesproken met de clubs die geïnteresseerd zijn in de speler, maar ik denk dat er één club in de Premier League is die hem héél graag wil. We hebben het over veel geld, dus we zullen zien waar het op uitdraait", aldus manager Herman van Holsbeeck tegenover Goal.com UK.

Naar verluidt wil Anderlecht twintig miljoen euro voor Lukaku ontvangen plus vijf miljoen extra als de aanvaller goede prestaties levert. Chelsea is al diverse malen in verband gebracht met de speler, maar het is nog niet geheel duidelijk of Van Holsbeeck deze club bedoelt als de club die verregaande interesse toont.

Lukaku, die tijdens zijn kinderjaren een groot fan van Didier Drogba was, liet in januari al aan Goal.com weten dat hij het liefste naar de Premier League vertrekt. Hij prefereert deze competitie boven de Spaanse competitie of de Bundesliga.

Mogelijk de doodstraf voor Mubarak

De voormalige Egyptische president Hosni Mubarak kan de doodstraf krijgen als hij wordt veroordeeld voor het opdracht geven tot het doodschieten van betogers tijdens de opstanden die hem ten val brachten. Dat heeft de Egyptische minister van Justitie Mohammed el-Guindi zaterdag gezegd.

Mubarak, zijn twee zonen en echtgenote worden daarnaast beschuldigd van corruptie. Voormalig first lady Suzanne Mubarak zal binnen een aantal dagen voor het eerst worden ondervraagd over haar vermoedelijk onwettige rijkdomvergaring, zei El-Guindi. De minister gaf Mubarak de schuld van wijdverbreide corruptie tijdens de bijna dertig jaar dat hij aan de macht was.

De 82-jarige Mubarak trad in februari af en is in hechtenis genomen. Hij ligt momenteel in het ziekenhuis met hartklachten. Zeker 846 mensen werden gedood tijdens de volksopstand.

Duke krijgt eigen stripverhaal

Gearbox en IDW Publishing slaan de handen ineen voor Duke Nukem: Glorious Bastard, het eerste stripverhaal met iedereens favoriete spierbundel. IDW is ook verantwoordelijk voor het stripverhaal van de Duke Nukem Forever: Balls of Steel Edition.

In Duke Nukem: Glorious Bastard vraagt de Franse verzetsbeweging via een tijdmachine of Duke naar 1945 wil reizen om te zorgen dat de Tweede Wereldoorlog, dit keer overstroomd door aliens, ook daadwerkelijk gewonnen wordt.

Duke Nukem: Glorious Bastard wordt door opkomend artiest Xermanico getekend en zal in juli verschijnen, een maand na de release van Duke Nukem Forever.

Duke Nukem: Glorious Bastard Comic

Wielrenner Basso voelt zich moe

Wielrenner Ivan Basso heeft aangegeven dat hij nog voor de echte rondes beginnen al opgebrand is. De Italiaan wist de laatste weken in de wedstrijden waaraan hij meedeed geen indruk te maken. Hij laat dit jaar de Giro d'Italia schieten en richt zich op de Tour de France.

"Ik ben in januari begonnen met fietsen in de Tour de San Luis in Argentinië. Sindsdien heb ik eigenlijk geen rust gehad," zei Basso tegen L'Equipe. De Liquigas-renner koerst nu in de Ronde van Romandië en zal in juni de Dauphiné gaan fietsen. "Mijn lichaam zegt nu stop. Dus ik moet aan mijn voorbereiding op de Tour gaan denken."

RBC wacht op reactie van KNVB

RBC Roosendaal heeft bij de KNVB een overzicht ingediend van de huidige financiële situatie. De met geldproblemen kampende eerstedivisionist doet dat op verzoek van de licentiecommissie van de voetbalbond. Volgende week verwacht RBC vanuit Zeist duidelijkheid te krijgen over de eventuele consequenties.

RBC moet mogelijk rekening houden met puntenaftrek of intrekking van de licentie. De Brabantse club, waarmee het sinds de degradatie uit de Eredivisie in 2006 bergafwaarts gaat, kampt met een acuut tekort van zevenhonderd duizend euro. Het is niet duidelijk of dat geld voor het indienen van het overzicht van de liquiditeitspositie bijeen was gesprokkeld.

Ook sportief verkeert RBC in zwaar weer. Door de 7-0 nederlaag van gisteren tegen RKC is een mogelijke degradatie naar de amateurs nog altijd niet afgewend.

Miljoenen keken huwelijk William en Kate

Meer dan 2,2 miljoen Nederlanders hebben vrijdag op televisie naar het huwelijk van de Britse prins William en Kate Middleton gekeken. Dit heeft de NOS zaterdag bekendgemaakt.

Om 13.12 uur had het kijkcijferaantal een piek en zaten 2,7 miljoen mensen aan de buis gekluisterd. "Op dat moment begon de rijtoer", zegt een woordvoerster van de NOS. Wereldwijd hebben honderden miljoenen mensen de ceremonie op televisie bekeken.

Het stel gaf elkaar in de kerk Westminster Abbey in Londen het jawoord. Dat gebeurde in het bijzin van bijna tweeduizend gasten, onder wie prins Willem-Alexander en prinses Máxima.

Na de huwelijksvoltrekking trok het bruidspaar in een open rijtuig door de stad en later gaven zij elkaar op het balkon van het paleis van Williams grootmoeder de langverwachte zoen.

Miljoenen keken naar huwelijk William en Kate
Miljoenen keken naar huwelijk William en Kate (Foto: ANP)

Rutte: Koninginnedag is Nederland op z'n best

Op Koninginnedag is het overal feest, zitten de terrassen vol en zijn er overal vrijmarkten waar buren aan elkaar voor een appel en een ei de oude spullen proberen te verkopen. Dat kan alleen in Nederland, en iedereen doet eraan mee. Koninginnedag is eigenlijk Nederland op z'n best.

Die boodschap sprak premier Mark Rutte zaterdagochtend op televisie uit kort voor het begin van Koninginnedag 2011, waarop de vorstin met haar familie de Limburgse plaatsen Thorn en Weert bezoekt.

"Vandaag kleurt het hele land Oranje. Ik wens het hele koninklijke gezelschap namens ons allemaal een heel plezierige dag toe en speciaal Pieter van Vollenhoven die in Limburg zijn 72ste verjaardag viert. Laten we hopen dat het weer vandaag een beetje meewerkt en er met elkaar een mooi en ontspannen feest van maken", aldus Rutte.

Blatter heeft de steun uit Zuid-Amerika

Sepp Blatter doet er alles aan om later dit jaar herkozen te worden als prsident van wereldvoetbalbond FIFA. De Zwitser is er van overtuigd dat hij ook de komende vier jaar de bond kan leiden en weet zich gesteund door de Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol.

"Natuurlijk geloof ik erin," zei Blatter vanuit Zuid-Amerika. Hij heeft de Qatarees Mohammed bin Hamman als tegenkandidaat. "Ik ben niet geïnteresseerd in zijn plannen. Ik heb mijn programma, ik dien de FIFA al 36 jaar. Bin Hamman maakt sinds 1996 deel uit van het uitvoerend comité van de FIFA, hij heeft de bond zoals die nu bestaat mede gevormd. Vraag hem waarom hij verandering wil."

Hamaspremier bereid af te treden

Ismail Haniya, de premier van de islamistische beweging Hamas die de macht heeft in de Gazastrook, is bereid om af te treden. Dat zei hij zaterdag.

Haniya stelt dat het nodig is om te vertrekken om verdere samenwerking mogelijk te maken tussen Hamas en Fatah, de seculiere Palestijnse partij die aan de macht is in enkele enclaves op de Westelijke Jordaanoever. Woensdag werd bekendgemaakt dat Hamas en Fatah een akkoord hebben bereikt, waardoor de weg vrij is voor het vormen van een interim-regering en het houden van nieuwe verkiezingen.

Fatah en Hamas stonden jaren met elkaar op voet van oorlog. Ze voerden een langdurige, vruchteloze dialoog, voordat het afgelopen week in de Egyptische hoofdstad Caïro tot een akkoord kwam.

Haniya bereid om af te treden
Ismail Haniya (Foto: ANP)

Japans Lagerhuis stemt in met noodbudget

Het Japanse Lagerhuis, het equivalent van de Nederlandse Tweede Kamer, heeft zaterdag ingestemd met een noodbudget dat voorziet in een kleine 33 miljard euro voor wederopbouw na het natuurgeweld in maart. Met het geld kan een begin worden gemaakt aan de grootste publieke werken in zes decennia.

Naar verwachting zal maandag ook het Hogerhuis instemmen met het budget, waardoor de bouwers aan de slag kunnen. Zij moeten de schade herstellen die de verwoestende aardbeving en daaropvolgende tsunami op 11 maart hebben aangericht in het noordoosten van het Aziatische land.

De totale schade wordt geraamd op meer dan 200 miljard euro. In de loop van de tijd zal de Japanse politiek dus meer maatregelen moeten nemen om geld vrij te maken voor wederopbouw.

Door het natuurgeweld zijn in Japan zeker 14.700 mensen omgekomen. Nog eens 11.000 mensen worden vermist.

[Video] Samenvattingen Jupiler League

Gisteravond stonden er in de Jupiler League wedstrijden op het programma. Net als in de voorgaande periode publiceert FOK!sport de samenvattingen van deze wedstrijden, die je hieronder kunt terugvinden.

RKC Waalwijk - RBC Roosendaal

FC Zwolle - FC Den Bosch

FC Eindhoven - FC Volendam

AGOVV - Sparta Rotterdam

Almere City FC - Fortuna Sittard

Telstar - Go Ahead Eagles

BV Veendam - Helmond Sport

FC Dordrecht - FC Emmen

MVV Maastricht - SC Cambuur

Treinreizigers op spoor voor Amsterdam CS

Enkele treinreizigers zijn zaterdagochtend voor het treinstation Amsterdam Centraal uit de trein gestapt en zijn vervolgens over het spoor gaan lopen. De reizigers vanuit Noord-Holland zijn direct aangehouden door de politie en hebben een boete van 200 euro gekregen, meldt een woordvoerder van ProRail.

Het incident deed zich rond 09.30 uur voor, maar heeft nog geen gevolgen gehad voor het treinverkeer. De passagiers konden meteen worden opgepakt omdat de politie al langs het spoor klaarstond om eventuele spoorlopers aan te houden.

Vorig jaar raakte het treinverkeer ernstig ontregeld doordat raddraaiers aan de noodrem trokken en honderden passagiers die het wachten beu waren het spoor opgingen.

Rond 10.45 uur waren zaterdagochtend rond de 17.000 passagiers via de trein naar Amsterdam gekomen, dat zijn er ongeveer 2000 meer dan in voorgaande jaren.

Volgens een politiewoordvoerder loopt de stad 'gemoedelijk vol'. Zij benadrukt dat het meestal pas in de loop van de middag druk wordt. Vorig jaar trok de hoofdstad ongeveer 750.000 bezoekers.

Hiddink: "Uitlatingen Mourinho gaan te ver"

Real Madrid-coach José Mourinho is volgens Guus Hiddink een stap te ver gegaan in zijn beschuldigen tegenover de scheidsrechters. Deze zouden er volgens de coach van Real Madrid al drie jaar alles aan doen om FC Barcelona het zo makkelijk te maken.

In de halve finale van de Champions League verloor Real Madrid met 2-0 van Barça en lijkt de return slechts een formaliteit. De arbitrage was volgens de Portugees partijdig, hij vergeleek de wedstrijd vervolgens met die van Chelsea tegen Barcelona, twee jaar geleden.

''Het klopt dat Chelsea toen zwaar werd benadeeld, maar nooit is er door iemand binnen Chelsea over een complot gesproken. Zoiets komt niet in je op. Mourinho doet dat wel en gaat dus te ver'', aldus Hiddink in zijn column bij De Telegraaf.

"Wij hebben De Boer als mentale coach"

Miralem Sulejmani had een passend antwoord op de vraag of Ajax, net als FC Twente, een mental coach heeft aangesteld. "Wij hebben Frank de Boer. Hij heeft een grote carrière gehad, weet met spelers om te gaan, motiveert, maakt ons beter en geeft ons het geloof dat we de titel gaan halen", aldus de aanvaller.

Volgens de Serviër is het ook voor een groot deel aan De Boer te danken dat Ajax weer opleeft.  "Aan het begin van het seizoen zou ik onder Martin Jol worden verhuurd aan West Ham United, maar die deal ketste door de Engelse regelgeving af. Vitesse was ook een optie. Uiteindelijk zag ik dat zelf niet zitten. Gelukkig maar. Op zijn eerste werkdag zei ‘mister' De Boer dat hij me kende uit mijn Heerenveen-tijd, dat hij wist dat ik dat niveau weer kon halen en hij er alles aan zou doen om me weer op dat level te krijgen. Samen met Hennie Spijkerman en Danny Blind investeert hij heel veel tijd in me."

Nederlandse squashers kansloos onderuit

In de halve finales van het EK squash zijn de Nederlandse mannen gisterenavond met gemak aan de kant gezet door het Engelse team. Nederland ging met 0-4 ten onder in het Finse Espoo. Italië zal vandaag de tegenstander zijn in de strijd om de derde plek.

Sterspeler Laurens Jan Anjema kon niet uitkomen tegen Engeland. Hij kampte met een rugblessure. 

Het Nederlands mannenteam is vrijdagavond in de halve finales van de Europese kampioenschappen squash kansloos onderuit gegaan. ''Het was van te voren al duidelijk dat er weinig eer te behalen viel voor ons'', aldus coach Lucas Buit.

''Laurens Jan had eventueel kunnen spelen met een pijnstiller, maar met het oog op de kleine finale was het beter om hem een dagje rust te geven. De overige boys hebben zich kranig verweerd, maar een stunt zat er simpelweg niet in.''

Waxinelichthoudergooier doet zijn verhaal

De beruchte waxinelichthoudergooier die op 21 september vorig jaar een glazen waxinelichthouder naar de Gouden Koets met daarin koningin Beatrix gooide, heeft vrijdag voor het eerst zijn verhaal gedaan in het actualiteitenprogramma EénVandaag.

De inmiddels 30-jarige Erwin Lensink zit voor het incident al zeven maanden vast. Uit de reportage blijkt dat hij vooral tot zijn daad kwam vanwege vermeend nalatig onderzoek rondom de dood van zijn moeder. Volgens de politie pleegde de moeder van Lensink precies drie jaar geleden zelfmoord. Ook blijkt Lensink uitgesproken republikeins te zijn.

Zijn advocaat Mariëlle van Essen noemt de situatie belachelijk. "Ik heb niet eerder meegemaakt dat een zaak waarin de strafbare feiten zo gering waren de rechtbank serieus een tbs met dwangverpleging overweegt", aldus Lensinks advocaat.


Waxinelichthoudergooier Erwin Lensink doet voor het eerst zijn verhaal

Meisje vindt schat in pizza

Een Zweeds meisje heeft deze week een leuke vondst gedaan. In haar pizza bleek een parel te zijn verstopt.

Vader Per Fredriksson wilde zijn gezin verrassen met zelfgemaakte pizza's. Als topping besloot hij hiervoor zeevruchten te gebruiken. Terwijl zijn dochter van de pizza aan het genieten was, stuitte ze ineens op iets hards.

Ze dacht in eerste instantie aan een steen, maar niets bleek minder waar. "Het was een parel", riep vaderlief verheugd. "Hoewel het steentje slechts enkele milimeters groot is, is het onmiskenbaar een parel."

Het gezin was met stomheid geslagen. "Ik heb wel eens een haar in mijn pizza gevonden, maar nog nooit een schat." Fredriksson vermoedt dat de parel afkomstig is uit een blik gerookte mosselen die hij had gebruikt als topping.

Prinsessen aangeraden niet op hoge hakken te komen

De burgemeester van Maasgouw heeft de prinsessen van het Koninklijk Huis aangeraden bij het bezoek aan de plaats Thorn geen hoge hakken te dragen. "Maar ik durf te wedden dat ze daar niet naar geluisterd hebben", zei burgemeester Stef Strous zaterdagochtend voor de camera van de NOS. Hij bleek het bij het rechte eind te hebben.

De hele Koninklijke familie doet deze Koninginnedag de plaatsen Thorn en Weert aan. In Thorn zijn veel straten nog opgebouwd uit maaskeien, wat het moeilijk maakt er met hakken te lopen. "Dames, ik had u gewaarschuwd", zei de burgemeester bij het verwelkomen van de familie, wat tot gelach bij de familie leidde. Maar de prinsessen leken zich goed te redden. Volgens de burgemeester zijn er niet 'heel veel minder' veiligheidsmaatregelen dan vorig jaar in Wemeldinge genomen. "Zeker niet meer." Sinds Karst T. twee jaar geleden in een dollemansrit 7 mensen doodreed worden met Koninginnedag veel meer veiligheidsmaatregelen genomen.

De Koninklijke familie is iets na 10.00 uur met het bezoek aan Thorn begonnen.

Cocu hoopt op Van Bommel en Van Nistelrooy

Phillip Cocu hoopt dat zowel Ruud van Nistelrooy en Mark van Bommel hun carrière zullen vervolgen bij PSV. Volgens de oud-PSV'er zijn beide spelers welkom bij de club uit Eindhoven.

Van Bommel en Van Nistelrooy hebben beide een aflopend contract. "Als ze straks terug zouden willen komen, moet PSV wel een mooi plaatje klaar hebben. Dat ze bijvoorbeeld na hun loopbaan een functie binnen de club kunnen bekleden", aldus Cocu tegen NUsport.

Cocu probeert de internationals over te halen voor een terugkeer naar Eindhoven. "Natuurlijk spreek ik ze geregeld, maar niet hierover. Mark en Ruud hebben hun hele carrière zelf al uitgestippeld en weten dat ze welkom zijn", aldus Cocu. "Ik ga dus niet zeggen: kom hierheen! Heeft geen zin."

Koninklijke familie komt aan in Thorn

Koningin Beatrix en haar familie zijn zaterdag per bus aangekomen in de Limburgse plaats Thorn voor de viering van Koninginnedag. De Oranjes werden ontvangen door burgemeester Stef Strous van de gemeente Maasgouw, waar Thorn onder valt, en door de Limburgse gouverneur Leon Frissen. In de smalle straatjes staat het rijendik met oranjefans.

De burgemeester neemt de koninklijke familie in 'het witte stadje' mee over de met Maaskeien geplaveide straatjes langs de vele witgekalkte eeuwenoude huizen. Ze kunnen er onder andere de hand schudden van door actrices vertolkte 'stiftdames', vrouwen die ooit lange tijd de dienst uitmaakten in Thorn. Enkele stiftdames kwamen uit het geslacht Nassau-Hadamar, dat verwant is aan Willem van Oranje.

Koninklijke familie komt aan in Thorn
Koninklijke familie komt aan in Thorn (Foto: ANP)

NAVO valt aan tijdens toespraak Gadhafi

Tijdens een toespraak van de Libische leider Moammar Gadhafi heeft de NAVO een complex van de overheid in de Libische hoofdstad Tripoli gebombardeerd. Op het complex staat ook het gebouw van de staatstelevisie, maar dat raakte niet beschadigd. Een ander gebouw met twee verdiepingen stortte wel in. Daarbij zouden drie gewonden zijn gevallen, een van hen is er ernstig aan toe.

Gadhafi sprak vanaf een onbekende locatie, maar volgens de staatstelevisie was het bombardement bedoeld om hem om te brengen. Bij de toespraak riep Gadhafi op tot een wederzijds staakt-het-vuren en onderhandelingen met de NAVO-machten.

Sinds de opstand in februari begon, veschijnt Gadhafi alleen nog onregelmatig in het openbaar. Gadhafi leek ingetogen en uitdagend. Meerdere keren pauseerde hij om door zijn handgeschreven notities te bladeren.

"De deur naar vrede staat open", zei Gadhafi vanachter een bureau. "Jullie zijn de aanvallers. Wij zullen met jullie onderhandelen. Kom op, Frankrijk, Italië, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, kom op, we zullen met jullie onderhandelen. Waarom vallen jullie ons aan?"

Hij zei dat Libiërs het recht hebben hun eigen politieke systeem te kiezen, maar niet onder de dreiging van NAVO-bombardementen. Rebellenleiders hebben eerder gezegd dat ze hun wapens alleen neerleggen als Gadhafi en zijn zonen opstappen. Gadhafi heeft meerdere keren geweigerd dat te doen.

Gadhafi veroordeelde ook de bombardementen. "Waarom vermoorden jullie onze kinderen? Waarom vernietigen jullie onze infrastructuur?", zei hij. Ook ontkende Gadhafi dat hij Libische burgers heeft omgebracht.

Enkele uren eerder bestookten zijn troepen de stad Misurata. Daarbij vielen vijftien doden, onder wie een 9-jarige jongen, zeiden artsen in een ziekenhuis. De stad met 300.000 inwoners is een bolwerk van de rebellen in het westen van Libië en wordt al twee maanden aangevallen.

Urkse jongeren belegeren woning burgemeester

Ongeveer honderdvijftig jongeren op scooters hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag de woning van de burgemeester van Urk belegerd. De politie heeft de straat voor de woning schoongeveegd, meldt de NOS.

De politie had al eerder in de nacht tegen de jongeren opgetreden omdat ze zonder uitlaat door Urk reden, een gewoonte in de koninginnenacht. Tegen de ochtend zou het weer rustig zijn geweest in Urk.

Belgische jeuginternational tekent bij Anderlecht

Belgisch belofteninternational Denis Odoi tekent een contract bij RSC Anderlecht Brusselse club. Odoi verkast van Sint-Truiden naar de ploeg uit de Belgische hoofdstad. Dat meldt de landskampioen vandaag. De 22-jarige rechtsachter zal vier seizoenen voor paars-wit voetballen.

De in Leuven geboren Odoi heeft een Ghanese vader en een Belgische moeder. Van zijn tiende tot zijn zeventiende speelde hij al voor de jeugd van Anderlecht, dat hem bij Stade Leuven opgemerkt had. Daarna speelde hij bij Racing Genk.

In 2006 keerde hij terug naar tweedeklasser Oud-Heverlee Leuven. Daar werd hij door Guido Brepoels in het eerste elftal opgenomen. Toen Brepoels naar Sint-Truiden verhuiste, verhuiste Odoi mee. In 2009 maakte hij bij Sint-Truiden zijn debuut in eerste klasse.

[NBA] Memphis schakelt Spurs uit

In de Amerikaanse NBA heeft Memphis Grizzlies voor een stunt gezorgd door San Antonio Spurs in de eerste ronde van de play-offs uit te schakelen. De Grizzlies wonnen de zesde wedstrijd met 99-91 waardoor de stand in de best-of-seven series op 4-2 kwam.

"Ik ben blij met waar we nu staan, maar niet tevreden gezien het perspectief dat we iets heel speciaals kunnen bereiken. We hebben nu naam gemaakt, veel meer dan in de competitie. Als we verloren hadden waren we gewoon de als achtste geplaatste ploeg geweest die verloren had van de nummer één,” aldus coach Lionel Hollins.

Mortal Kombat handhaaft koppositie

Voor de tweede opeenvolgende week is Mortal Kombat het populairste spel van Nederland. Volgens gegevens van marktonderzoeksbureau GfK is de PlayStation 3-versie van het vechtspel het meest verkocht, gevolgd door de Xbox 360-versie. Hiermee weet het vechtspel nieuwkomers als het puzzelschietspel Portal 2 en de online schietgame Socom: Special Forces achter zich te houden.

Socom: Special Forces is een opmerkelijke titel in de verkooptoptien van deze week. Het schietspel, dat op de zesde plaats staat, is volledig afhankelijk van een internetverbinding om het te kunnen spelen. Op dit moment is het PlayStation Network dat hiervoor gebruikt wordt echter offline. Sony probeert de schade die hackers vorige week hebben gericht te herstellen. Gamers die Socom: Special Forces kopen, kunnen het dus niet spelen.

Het schietspel Crysis 2 is na vijf weken uit de lijst verdwenen. Ook genregenoot Call of Duty: Black Ops dreigt na 25 weken de top tien te verlaten. De PlayStation 3-versie is gezakt van de vierde naar de achtste plaats.

01. Mortal Kombat (PlayStation 3)
02. Mortal Kombat (Xbox 360)
03. Pokémon White (Nintendo DS)
04. Pokémon Black (Nintendo DS)
05. Portal 2 (PlayStation 3)
06. Socom: Special Forces (PlayStation 3)
07. Portal 2 (Xbox 360)
08. Call of Duty: Black Ops (PlayStation 3)
09. New Super Mario Bros (Nintendo Wii)
10. Wii Party (Nintendo Wii)


Gameplay van Brink onder de loep

Brink is een nieuwe shooter van Spash Damage. De game draait om snelle actie en kleurrijke karakters. Er is nu een nieuwe walkthrough van de game verschenen waarin we een uitgebreide uitleg krijgen over hoe de gameplay in elkaar steekt. Zo zien we hoe het parkouren in de game in zijn werk gaat, zien we de rol van de medic, de combat zelf en meer. De meer dan vier minuten durende video is hieronder te zien.

Brink verschijnt 13 mei voor de PC, PlayStation 3 en Xbox 360.

Maradona of Messi: de tijd zal het leren

Diego Maradona heeft zich voor de verandering eens diplomatiek opgesteld in een actuele discussie over een prangend voetbalvraagstuk met hemzelf als middelpunt. Namelijk, wie is de beste? Maradona zelf in zijn glorietijd of toch nu al zijn erfgenaam Lionel Messi, de huidige artiest van Barcelona?

"De tijd zal het leren", reageerde El Diego wijs in de Argentijnse krant Clarin. "Mijn carrière ligt achter mij, Messi is druk bezig een loopbaan op te bouwen. Het is geen duel tussen Maradona of Messi. We zijn allebei Argentijn. Uit respect voor Leo zal ik niet zeggen wie beter is. Ik laat die kwestie rusten."

Maradona had afgelopen woensdag evenals de rest van de wereld weer genoten van de rushes en de doelpunten van Messi in de derde klassieker tegen Real Madrid (0-2) in de Champions League. "Leo is een meer dan complete voetballer", erkende Pluisje, die Messi als bondscoach van Argentinië vorig jaar nog wel een teleurstellend WK zag spelen.

Ambtenaren spelen mee in pornofilm

De gemeente Los Angeles is een onderzoek gestart naar twee verkeersagenten van de gemeente. Het tweetal heeft onder werktijd meegespeeld in een pornofilm.

In de bewuste seksfilm wordt een pornoactrice gevolgd die mannen benadert terwijl zij aan het werk zijn. Diverse mannen raken in de film de blondine maar al te graag aan. Andere heren hebben zelfs seks met de vrouw.

In een bepaalde scène maakt een verkeersagent het wel heel bont. De actrice springt hier in de armen van de agent. Bromsnor, altijd in voor een verzetje, geeft de vrouw een paar ferme tikken en streelt haar voorgevel. 

Even later is een tweede verkeersagent te zien. Hij neemt een paar klappen van de pornoster in ontvangst. Vervolgens geeft hij haar toestemming in de politieauto te zitten, alwaar ze met zichzelf begint te spelen.

"Het is walgelijk", laat een hoge ome bij de gemeente LA weten, nadat hij de film heeft bekeken. "We zullen direct een onderzoek instellen. Dit is volstrekt onacceptabel."

Agent in pornofilm
Een geblurde still uit de pornofilm
Een trailer van de film, met dank aan Piktussendedeur, is hier te zien (NSFW uiteraard)

Barcelona weert bikini's uit straatbeeld

Toeristen die in de Spaanse stad Barcelona in hun zwemkleding op straat lopen, kunnen voortaan een fikse boete krijgen. De gemeenteraad heeft vrijdagavond ingestemd met maatregelen die het strafbaar maken om 'naakt of bijna naakt' rond te lopen op openbare plaatsen.

Zwembroeken, bikini's en zwempakken zijn voortaan alleen nog toegestaan in zwembaden en op en rondom stranden. Wie op andere openbare plekken zwemkleding draagt, kan een bekeuring van tussen de 120 en 300 euro krijgen. De boete voor nudisten die op het verkeerde stuk strand worden betrapt op naaktloperij, komt tussen de 300 en 500 euro te liggen.

Barcelona weert bikini's uit straatbeeld
Barcelona weert bikini's uit straatbeeld (Foto: ANP)

Taliban kondigt voorjaarsoffensief aan

De Taliban heeft zaterdag het begin van een lenteoffensief aangekondigd. De extremistische beweging waarschuwde bezig te zijn met de voorbereidingen van aanslagen op buitenlandse troepen in Afghanistan. Ook Afghaanse troepen en overheidsmedewerkers zijn doelwit van de Taliban.

In een verklaring stelden de Talibanstrijders dat Afghaanse burgers weg moeten blijven van de beoogde doelen om te voorkomen dat ook zij slachtoffer worden van de aanslagen. "Onze operaties zullen zich richten op aanvallen tegen militaire centra, drukke plekken, luchtmachtbases, opslagplaatsen voor munitie en logistieke militaire konvooien van de buitenlandse indringers in alle delen van het land."

De waarschuwing komt een dag na de uitspraak van een hoge westerse functionaris, die zei de komende week een toename van het aantal aanslagen in Afghanistan te verwachten.

Veel content in Portal 2-DLC

Portal 2 is net twee weken uit en nu zijn de eerste details bekend geworden omtrent de eerste downloadable content (DLC) die voor de game gaat verschijnen. De DLC zou deze zomer moeten verschijnen en zal bomvol content zitten.

In de DLC, die DLC #1 gaat heten, kunnen we aan de slag met nieuwe testkamers en een nieuwe challenge mode voor singleplayer en multiplayer. Al je verdiensten zullen dan ook bijgehouden worden in de leaderboards. Volgens Valve is dat zelfs nog niet alles. Het mooiste is nog dat de DLC gratis zal zijn voor de MAC, PC, PlayStation 3 en Xbox 360.

"Portal 2 DLC #1, which will bring new test chambers, leaderboards, a new challenge mode for single and multiplayer modes, and more."

Portal 2 is een puzzel-game waarbij je de beschikking krijgt over een Portalgun waarmee je portalen kunt schieten. Je kunt jezelf door deze portalen van de ene plek naar de andere verplaatsen. Voor een volledige beschrijving van de game, kun je terecht bij onze review.

Portal 2

Nintendo houdt vast aan knopjes

De afgelopen weken is de geruchtenmolen omtrent de nieuwe console van Nintendo flink losgebarsten. Zo zou de nieuwe console een controller hebben waar een touchscreen op zit. Toch zal Nintendo niet volledig overstappen op het touchscreen en de gebruikelijke knoppen weglaten.

Volgens Iwata zullen ze altijd gebruik maken van knoppen om games mee te kunnen spelen. Het zou namelijk een stuk nauwkeuriger en sneller zijn. Daarnaast ziet Nintendo ook niets in de implementatie van Tablets in hun consoles.

"The reason for that it's better to have them, because buttons and directional pads benefit gameplay response."

De nieuwe console van Nintendo zou op de volgende E3 onthuld worden, zou een stuk krachtiger zijn dan de PlayStation 3 en Xbox 360 en de controller zou naast een touchscreen ook twee analoge sticks en acht knoppen bevatten.

iwata

'Kostenplaatje dierenpolitie niet geregeld'

Het is nog altijd niet duidelijk hoe de dierenpolitie de opvang gaat regelen van de dieren die zij in beslag neemt. "De betrokkenheid is er, maar daarmee is het probleem niet opgelost", zegt directeur van de Dierenbescherming Frank Dales op zijn weblog.

Hij reageert op de Kamerbrief van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA). Zij kondigden vrijdag aan dat de eerste 125 animalcops in oktober de straat op gaan. Hun aantal groeit de komende jaren tot 500. De agenten moeten mishandeling en verwaarlozing van dieren opsporen en aanpakken.

Dales wijst erop dat voor zaken als transport en dierenartskosten geld beschikbaar moet komen. "Maar waar haalt de overheid dat in deze tijden van bezuinigingen vandaan?" De directeur wijst erop dat de Dierenbescherming pas een maand geleden werd benaderd om mee te praten over de dierenpolitie. Dat gebeurde nadat de Dierenbescherming daar in een advertentie om had gevraagd.

De veroorzakers van dierenleed worden volgens Dales 'ongetwijfeld effectiever aangepakt'. Maar hij vreest ook dat verwaarloosde of mishandelde dieren van de regen in de drup belanden als de opvang niet beter wordt geregeld.

Prinses Máxima nog altijd mateloos populair

Prinses Máxima is met afstand het populairste lid van het Koninklijk Huis. In alle lagen van de bevolking wint ze het van koningin Beatrix, zo blijkt uit onderzoek onder 24.000 mensen van EénVandaag.

Bij ruim een derde van de ondervraagden, 36 procent, is Máxima favoriet. Vooral onder lageropgeleiden, katholieken en in de provincies Brabant en Limburg is ze populair. Beatrix is met 19 procent een goede nummer twee, gevolgd door Pieter van Vollenhoven met 10 procent en kroonprins Willem-Alexander (6 procent) en prinses Margriet (4 procent).

Máxima wordt gezien als een aardige, intelligente en betrokken vrouw die alles mee heeft. Ze is volgens de ondervraagden een goed visitekaartje voor Nederland en heeft een goede invloed op Willem-Alexander. Wel komt ze volgens sommigen wat 'gemaakt over'.

Wanneer Máxima koningin wordt, moet ze van 60 procent haar Argentijnse paspoort inleveren. Haar vader, Jorge Zorreguita, mag wel aanwezig zijn bij de inhuldiging, vindt 58 procent. De beste man werd tijdens het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima nog geweerd.

Minder bezoekers, meer rumoer in Utrecht

Ondanks een lager bezoekersaantal heeft de politie in Utrecht het dit jaar drukker gehad dan vorig jaar. Ook werden meer bezoekers onwel. Waardoor dit kwam, was voor een politiewoordvoerder gissen. "Misschien is er meer alcohol gedronken." In Den Haag was het juist rustiger dan vorig jaar.

De Utrechtse politie heeft meer aanhoudingen verricht voor zaken als openbare dronkenschap, vernieling en vechtpartijtjes. Om hoeveel het precies gaat, kon de woordvoerder nog niet zeggen. Vorig jaar werden nog 38 mensen aangehouden.

Ongeveer 175.000 feestvierders kwamen op het muziekfestival Life I live in Den Haag af om de vooravond van Koninginnedag te vieren, meldt de Haagse politie. Vorig jaar trok de Haagse 'Koninginnenach' nog ongeveer 250.000 bezoekers. Toen werden nog zestig verdachten aangehouden, deze keer ruim dertig.

Dat gebeurde vooral na afloop van het muziekfestival. De politie wist toen met beveiligers enkele vechtpartijen in de kiem te smoren. De GGD verleende 76 keer hulp aan onwel geraakte bezoekers.

In Amsterdam was volgens een politiewoordvoerder sprake van een 'vrolijke Koninginnenacht'. Er werden 99 mensen aangehouden, ongeveer evenveel als in voorgaande jaren.

De woordvoerder adviseert mensen die van plan zijn het Museumplein in Amsterdam te bezoeken uit te stappen in Station Zuid-WTC. "Vanaf daar staat duidelijk aangegeven hoe je moet lopen. De route gaat ook langs de vrijmarkt."

Ze roept bezoekers op rustig aan te doen met alcohol. "Met deze zon werkt het behoorlijk snel. Pas op jezelf en op je vrienden." De politie geeft de hele dag door actuele informatie over de beste routes via Twitter. De politie is te volgen op politieaa.

Wekelijkse Japanse verkoopcijfers

Hierbij de Japanse verkoopcijfers van 18 april 2011 tot en met 24 april 2011. De 3DS is toch nog verder gedaald en is nu sinds de launch wekelijks gedaald in verkoopcijfers. De PSP-tekorten lijken voor even opgelost want die ziet een goede stijging in de verkoopcijfers. Daarnaast zien we sinds lange tijd een Xbox 360-spel in de top tien. De Wii zakt ook verder en toont zich niet in de top tien.

Plaats Software Game Stuks Verkocht
1 DS
Battle & Get! Pokemon Typing DS 59.363
2 DS
Dragon Quest Monsters: Joker 2 - Professional 45.397
3 PSP
Dai-2-Ji Super Robot Wars Z: Hakai-hen 44.973
4 PSP
Pro Baseball Spirits 2011 27.931
5 PS3
Pro Baseball Spirits 2011 24.365
6 DS
Detective Conan: Aoki Houseki no Rinbukyoku 19.786
7 PSP
GachiTora! Abarenbou Kyoushi in High School 13.560
8 PS3
SOCOM: U.S. Navy SEALs 4 12.613
9 3DS
Pilotwings Resort 10.675
10 360
Otomedius X 10.502
Deze tabel toont de top 10 softwareverkopen van deze week, dikgedrukt is nieuw.

 

Plaats Hardware Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 PSP
49.162 +25.316
2 3DS
23.038 -5.214
3 PS3
19.033 -3.232
4 Wii
7.866 -256
5 DSi XL
7.064 -660
6 DSi
6.214 -595
7 Xbox 360
1.891 -7
8 PS2
1.163 -98
9 DSL
283 -140
9 PSPgo
265 +58
Deze tabel toont het aantal hardwareverkopen van deze week en in vergelijking met vorige week.

Handheld Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
PSP 86.464 49.427
DS 124.546 13.561
3DS 10.675 23.038
Deze tabel toont de handhelds bij elkaar van deze week; PSP (PSP GO en PSP 3000), DS (DS, DSi, DSi XL) en de 3DS.

Bedrijf Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
Sony 123.442 69.623
Microsoft 10.502 1.891
Nintendo 135.221 44.465
Deze tabel toont de totale hardware- en softwareverkopen van Sony, MS en Nintendo van deze week.

Hardware  Verkocht in 2011
Verkocht sinds uitgave
PSP 737.647 17.227.435
Wii 243.980 11.523.615
PS3 446.353 6.533.843
DSiXL 193.818 2.141.401
DSi 165.337 5.709.061
DS Lite
17.240 18.091.161
Xbox 360
37.510 1.458.007
PS2
27.561 21.723.653
PSPgo 14.327 18.091.161
3DS 920.133 920.133
Deze tabel toont ons alle hardwareverkopen van dit jaar (vanaf 03-01-2011) en in totaal.  

 

Handheld Verkocht in 2011
Verkocht sinds uitgave
PSP 751.974 17.402.186
DS 376.395 32.527.094
3DS 920.133 920.133
Deze tabel toont ons de totale verkopen van de drie handhelds van dit jaar (vanaf 03-01-2011) en in totaal. 

Brood: "Ook die laatste wedstrijd nog"

RKC Waalwijk won vrijdagavond met maar liefst 7-0 van RBC Roosendaal en tot overmaat van vreugde zag de ploeg van trainer Ruud Brood dat koploper FC Zwolle punten verspeelde tegen FC Den Bosch (0-0). RKC is daardoor de nieuwe koploper van de Jupiler League met slechts één wedstrijd te spelen.

"We zijn heel lang jager geweest", vertelt een optogen Brood aan het ANP. "Nu staan we ineens twee punten voor en hebben we ook een beter doelsaldo dan FC Zwolle. En dat met nog maar één wedstrijd te spelen", aldus de trainer na de zevenklapper.

RKC kan volgende week vrijdag bij Fortuna Sittard kampioen worden, maar Fortuna strijdt nog tegen degradatie. "De belangen zijn voor veel ploegen nog groot. We moeten gewoon doorgaan waarmee we al maanden bezig zijn en dat is winnen. Ook die laatste wedstrijd nog. De jongens zijn in elk geval heel gretig", blikte Brood vol vertrouwen vooruit.

Voorraad hasj van 1,7 miljoen euro ontdekt

De Nationale Recherche heeft donderdag in twee woningen in Amsterdam een drugsvoorraad van 1700 kilo hasj gevonden. De drugs waren verpakt in tientallen kartonnen dozen. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

De woningen in de Transvaalbuurt lagen vlak bij elkaar. De recherche denkt dat het om een handelsvoorraad gaat die bestemd was voor de Nederlandse markt. De waarde van de in beslag genomen drugs bedraagt ongeveer 1,7 miljoen euro. In de woning werd ook beslag gelegd op een contant geldbedrag van 36.000 euro en een pistool. Een 18-jarige man is in zijn woning aangehouden.

Militair aangehouden na doorrijden van ongeval

Een 21-jarige militair uit Heemstede is vrijdag aangehouden, nadat hij over de stoep reed en daarbij een geparkeerde auto raakte. Ook twee voorbijgangers werden bijna aangereden. Dat meldt de politie.

De militair reed na zijn aanrijding zonder pardon door. Getuigen hadden het kenteken opgeschreven en waarschuwden de politie. Deze kon de man snel opsporen. Omdat de man een militair is, is hij overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee. Het motief van de man is nog onduidelijk.

Gadhafi spreekt weer op staatstelevisie

De Libische leider Moammar Gadhafi heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn volk toegesproken via de staatstelevisie. Hij zei dat hij nog altijd bereid is tot een staakt-het-vuren, maar alleen als ook de 'kruisvaarders' van de NAVO zich daaraan houden.

"Libië is bereid tot een wapenstilstand, maar die kan niet van één kant komen", zei Gadhafi. Zijn troepen zijn sinds medio februari verwikkeld in een strijd met opstandelingen die zijn autoritaire regime ten val willen brengen. De rebellen hebben het oosten van het land grotendeels in handen, maar slagen er ondanks NAVO-aanvallen op Gadhafi's troepen niet in verder op te rukken.

Gadhafi zei verder dat hij niet van plan is zijn land te verlaten, zoals de internationale gemeenschap van hem eist. "Niemand kan mij dwingen mijn land te verlaten en niemand kan mij verbieden voor mijn land te vechten", zei hij.

De Libische leider besloot zijn toespraak door de microfoon demonstratief op de grond te smijten.

Kaddafi spreekt weer op staatstelevisie
Gadhafi spreekt weer op staatstelevisie (Foto: ANP)

Rustige Koninginnenacht in grote steden

In Utrecht, Den Haag en Amsterdam is de nacht voor Koninginnedag vooralsnog rustig verlopen. Dat meldden de autoriteiten.

Volgens de politie in Amsterdam hebben zich in de hoofdstad weinig ongeregeldheden voorgedaan. Ook in Utrecht heeft de politie het vrijdagavond rustig. De traditionele vrijmarkt trok veel bezoek, maar grote incidenten bleven uit.

In Den Haag trok het Life I Live-festival vrijdagavond zo'n 175.000 bezoekers. "Het publiek staat verspreid door de stad. De sfeer is prettig en er hebben geen noemenswaardige incidenten voorgedaan", aldus de organisatie van het festival. De Haagse politie meldde dat er enkele kleine incidentjes hebben plaatsgevonden, maar 'dat is normaal voor een drukke uitgaansavond'.

Honderden vluchten na vulkaanuitbarsting Ecuador

Zeker driehonderd mensen zijn hun huizen ontvlucht nadat de Tungurahua-vulkaan in Ecuador vrijdag enorme brokken gesteente spuwde. Dat hebben de autoriteiten gezegd.

Scholen waren al gesloten vanwege de enorme hoeveelheden as die neerdwarrelen in het dunbevolkte gebied rondom de vulkaan. Op kilometers afstand waren de erupties te horen. "De kleinste stenen zijn zo groot als een auto, de grootste soms zo groot als een vrachtwagen. Ze veroorzaken kraters tot wel 10 meter breed als ze de helling raken", zegt een wetenschapper van een lokaal geofysisch instituut.

De vulkaan is sinds 1999 actief. Zeker vier mensen kwamen om en duizenden moesten worden geëvacueerd na uitbarstingen in juli en augustus 2006.

Kijk in dit topic voor een foto en enkele filmpjes van de uitbarsting.

Clement vervangt Leezer in Raboploeg Giro

Stef Clement vervangt Tom Leezer in de Rabobankploeg die op 7 mei van start gaat in de Ronde van Italië. Leezer verliet deze week voortijdig de Ronde van Romandië wegens aanhoudende knieklachten. In het ziekenhuis van Amersfoort werd een slijmbeursontsteking aan de rechterknie vastgesteld.

Leezer is niet op tijd hersteld voor de start van de Giro d'Italia. Door het aanwijzen van Clement, die momenteel deelneemt aan de Ronde van Romandië, blijft de Raboploeg in de Italiaanse ronde volledig Nederlands.

Clement vervangt Leezer in Raboploeg Giro
Clement vervangt Leezer in Raboploeg Giro (Foto: ANP)

Roemenen zijn echte skimspecialisten

Het is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste problemen op crimineel gebied in Nederland: skimmen.

Oftewel pinpas- en creditcardfraude, waar criminelen jaarlijks miljoenen euro's mee verduisteren. De politie in Amsterdam heeft er inmiddels een prioriteit van gemaakt om deze criminelen te pakken. En steeds vaker met succes, zoals afgelopen week nog. Het bijzondere aan deze arrestatie was dat de politie niet alleen de bendeleden aantrof, maar ook de volledige buit en alle apparatuur waarmee ze de fraude pleegden.

De zes mensen die gearresteerd werden, waren allemaal van Roemeense komaf. En dat is niet toevallig, legt politiewoordvoerder Jan Swaan uit. In Roemenië worden namelijk veel geldautomaten gefabriceerd en die worden in heel Europa verkocht. De kennis van geldautomaten, hoe ze in elkaar zitten en hoe ze werken, is dus ruimschoots voorhanden in Roemenië.

Bebloed hemd Johannes Paulus II te zien

Een hemd, dat paus Johannes Paulus II droeg toen in mei 1981 een aanslag op hem werd gepleegd, is dit weekeinde te bezichtigen. De zusters van het klooster aan de groene rand van Rome waar het weinig bekende bebloede kledingstuk in doeken wordt bewaard, hebben daartoe besloten wegens de zaligverklaring van de Poolse paus zondag.

"Het is een ongelooflijk ontroerend reliek: een symbool van het geloof, maar ook van de pijn, de angst en het lijden", zegt zuster Beatrice van het klooster. Het hemd is te zien achter een glazen lijst op een speciaal daarvoor ingericht altaar. Het hemd met de initialen J.P. werd weggesneden op de afdeling spoedeisende hulp van het Gemelli-ziekenhuis waarheen Johannes Paulus na de aanslag werd overgebracht. De artsen legden het terzijde, terwijl zij voor het leven van de kerkleider vochten.

Klik hier voor een foto van een non met het bebloede hemd.

[Jupiler League] Uitslagen speelronde 33

Vrijdag stond er een volledige speelronde in de Jupiler League op het programma. Zoals gebruikelijk geeft FOK!sport je ook deze week weer een overzicht van de gebeurtenissen in de tweede voetbalcompetitie van ons land.

RKC Waalwijk heeft de leiding in de Jupiler League overgenomen. Tegen het tegen degradatie strijdende RBC Roosendaal werd het in eigen huis liefst 7-0, waardoor de Brabanders een voorschot hebben genomen op een terugkeer in de Eredivisie.

RKC kreeg van de gasten dan ook alle hulp, want RBC kwam na twaalf minuten al met tien man te staan nadat Joey Brock een bal uit zijn eigen doel sloeg. Fred Benson benutte deze kans en ook Guy Ramos, Hans Mulder en Karim Bridji troffen doel, maar de grote man was Donny de Groot met drie treffers.

Bij FC Zwolle lijken de spelers al wekenlang de zenuwen van de mogelijke titel verlamd te zijn. Tegen FC Den Bosch kreeg de thuisploeg veel kansen, maar ook de bezoekers lieten zich via vleugelspelers Istvan Bakx en Ronnie Reniers niet onbetuigd.

Sjoerd Ars leek in het slot de Zwollenaren op voorsprong te zetten, maar de Bossche doelman Wesley de Ruiter voorkwam knap een doelpunt, waardoor het 0-0 werd en Zwolle de titelkansen niet meer in eigen hand heeft.

De strijd bovenin is spannend, maar onderin strijden ook nog drie clubs tegen degradatie. RBC kreeg met 7-0 op de broek van RKC en de twee andere ploegen onderin Almere City FC en Fortuna Sittard streden tegen elkaar om lijfsbehoud.

Beide ploegen kregen met name in de tweede helft goede kansen om de score open te breken, maar slaagden er niet in. Fabio Caracciolo was voor Fortuna in blessuretijd nog het dichtste bij, maar zijn treffer werd wegens buitenspel afgekeurd: 0-0. Hierdoor blijft de strijd onderin spannend.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
MVV Maastricht SC Cambuur 1-3
RKC Waalwijk RBC Roosendaal 7-0
Telstar Go Ahead Eagles 1-1
FC Dordrecht FC Emmen 2-1
FC Eindhoven FC Volendam 0-1
AGOVV Apeldoorn Sparta Rotterdam 0-1
Almere City FC Fortuna Sittard 0-0
BV Veendam Helmond Sport 0-0
FC Zwolle FC Den Bosch 0-0


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 RKC Waalwijk 33 21 7 5 70 83 - 39
2 FC Zwolle 33 20 9 4 68 66 - 24
3 Helmond Sport 33 16 8 9 56 56 - 42
4 BV Veendam 33 15 11 7 52 52 - 42
5 SC Cambuur 33 15 8 10 50 61 - 49
6 FC Volendam 32 13 8 11 47 51 - 48
7 Go Ahead Eagles 33 12 11 10 47 56 - 42
8 FC Den Bosch 33 10 14 9 44 55 - 47
9 FC Dordrecht 33 12 9 12 44 50 - 53
10 MVV Maastricht 33 14 8 11 42 44 - 47
11 Sparta Rotterdam 33 11 7 15 40 68 - 65
12 FC Eindhoven 32 10 9 13 39 39 - 44
13 Telstar 33 8 10 15 34 42 - 49
14 FC Emmen 33 8 10 15 34 46 - 62
15 AGOVV Apeldoorn 33 11 7 15 31 53 - 75
16 Fortuna Sittard 33 7 7 19 26 41 - 68
17 RBC Roosendaal 33 6 8 19 26 35 - 64
18 Almere City FC 33 8 7 18 25 45 - 83

Voor meer statistieken kijk je op de speciale Jupiler League-pagina.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.