Oranjebitter voor uitgezonden militairen

Nederlandse militairen die in het buitenland op missie zijn, hebben zaterdag Koninginnedag gevierd. In Afghanistan en Afrika, Irak en voormalig Joegoslavië werd stilgestaan bij het koninklijke verjaardagsfeest. Bijna overal vloeide de oranjebitter.

Vrijwel de gehele bemanning van de mijnenjager Hr. Ms. Haarlem, die voor de kust van Libië het wapenembargo handhaaft, verscheen aan dek om 'joelend' een heildronk uit te brengen, een zogenoemd Alle Hens.

Ook aan boord van Hr. Ms. Tromp vond dit ceremonieel plaats. Koninginnedag werd daarnaast met een uitgebreide receptie gevierd in de Keniaanse havenstad Mombassa, waar het oorlogsschip sinds vrijdag ligt aangemeerd. De Tromp neemt van februari tot en met juni deel aan antipiraterijmissie Ocean Shield van de NAVO in de Golf van Aden.

Ook in de Afghaanse provincie Kunduz werd met een glaasje alcoholvrije oranjebitter een heildronk uitgebracht op de koningin. "Onze Koninginnedagviering staat in het teken van gezelligheid en saamhorigheid", zei commandant van de kwartiermakers Tjeerd Blankestijn, die leiding geeft aan de voorbereidingen voor de komst van de politietrainers.

De middag werd gevuld met bezigheden als blikgooien, spijkerpoepen, veldbed vouwen en terreinwagen duwen. Voor de afsluitende barbecue was iedereen op het kamp uitgenodigd. Het F-16-detachement in Afghanistan liet de feestdag ook niet onopgemerkt voorbijgaan.