'Brandweer maakte brand Chemie-Pack onnodig erger'

Door met water in plaats van schuim te blussen kon de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk zich uitbreiden. Dat zeggen directeur van het bedrijf Gerard Spierings en zijn raadsman Robert van 't Zelfde zaterdag in NRC Handelsblad.

Toen de brandweer ter plaatse kwam, zou een veiligheidscoördinator van het bedrijf meteen hebben gewezen op de aanwezigheid van chemische stoffen. Ook zou hij er toen op hebben gewezen dat de brand met schuim moest worden geblust.

De veiligheidscoördinator werd echter niet bij het overleg over de bestrijding van de brand betrokken. "Hij is zelfs bijna gearresteerd omdat hij zich bleef opdringen aan de brandweer", stelt Van 't Zelfde. Pas die avond zou de coördinator bij het overleg zijn gehaald.

Het eerste kwartier na aankomst van de brandweer is volgens de advocaat niets gedaan. "Daarna zijn ze met water gaan blussen. Daardoor breidde de brand zich uit."

Hij weet niet waarom de brandweer niet meteen met schuim ging blussen. "De brandweer had in het begin weinig schuim, maar heeft later ook niet veel extra schuim laten komen." De brandweer wil volgens de krant geen commentaar leveren zolang het onderzoek naar de brand nog loopt.

De brand ontstond op 5 januari. Wat precies de oorzaak was van het in brand vliegen van de tanks met chemisch materiaal is nog onduidelijk. De brand bij Chemie-Pack wordt door veertien instanties onderzocht.

De totale kosten van de brand bedragen waarschijnlijk ruim 41,5 miljoen euro. Het waterschap heeft de schade voor het opruimen van verontreinigd bluswater al op Chemie-Pack verhaald. Directeur Spiering heeft laten weten te vrezen voor een faillissement.