'Kostenplaatje dierenpolitie niet geregeld'

Het is nog altijd niet duidelijk hoe de dierenpolitie de opvang gaat regelen van de dieren die zij in beslag neemt. "De betrokkenheid is er, maar daarmee is het probleem niet opgelost", zegt directeur van de Dierenbescherming Frank Dales op zijn weblog.

Hij reageert op de Kamerbrief van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA). Zij kondigden vrijdag aan dat de eerste 125 animalcops in oktober de straat op gaan. Hun aantal groeit de komende jaren tot 500. De agenten moeten mishandeling en verwaarlozing van dieren opsporen en aanpakken.

Dales wijst erop dat voor zaken als transport en dierenartskosten geld beschikbaar moet komen. "Maar waar haalt de overheid dat in deze tijden van bezuinigingen vandaan?" De directeur wijst erop dat de Dierenbescherming pas een maand geleden werd benaderd om mee te praten over de dierenpolitie. Dat gebeurde nadat de Dierenbescherming daar in een advertentie om had gevraagd.

De veroorzakers van dierenleed worden volgens Dales 'ongetwijfeld effectiever aangepakt'. Maar hij vreest ook dat verwaarloosde of mishandelde dieren van de regen in de drup belanden als de opvang niet beter wordt geregeld.