Minder bezoekers, meer rumoer in Utrecht

Ondanks een lager bezoekersaantal heeft de politie in Utrecht het dit jaar drukker gehad dan vorig jaar. Ook werden meer bezoekers onwel. Waardoor dit kwam, was voor een politiewoordvoerder gissen. "Misschien is er meer alcohol gedronken." In Den Haag was het juist rustiger dan vorig jaar.

De Utrechtse politie heeft meer aanhoudingen verricht voor zaken als openbare dronkenschap, vernieling en vechtpartijtjes. Om hoeveel het precies gaat, kon de woordvoerder nog niet zeggen. Vorig jaar werden nog 38 mensen aangehouden.

Ongeveer 175.000 feestvierders kwamen op het muziekfestival Life I live in Den Haag af om de vooravond van Koninginnedag te vieren, meldt de Haagse politie. Vorig jaar trok de Haagse 'Koninginnenach' nog ongeveer 250.000 bezoekers. Toen werden nog zestig verdachten aangehouden, deze keer ruim dertig.

Dat gebeurde vooral na afloop van het muziekfestival. De politie wist toen met beveiligers enkele vechtpartijen in de kiem te smoren. De GGD verleende 76 keer hulp aan onwel geraakte bezoekers.

In Amsterdam was volgens een politiewoordvoerder sprake van een 'vrolijke Koninginnenacht'. Er werden 99 mensen aangehouden, ongeveer evenveel als in voorgaande jaren.

De woordvoerder adviseert mensen die van plan zijn het Museumplein in Amsterdam te bezoeken uit te stappen in Station Zuid-WTC. "Vanaf daar staat duidelijk aangegeven hoe je moet lopen. De route gaat ook langs de vrijmarkt."

Ze roept bezoekers op rustig aan te doen met alcohol. "Met deze zon werkt het behoorlijk snel. Pas op jezelf en op je vrienden." De politie geeft de hele dag door actuele informatie over de beste routes via Twitter. De politie is te volgen op politieaa.