Amsterdam trekt meer bezoekers dan vorig jaar

De Koninginnedagviering in Amsterdam trekt tot nu toe meer bezoekers dan vorig jaar. Rond 12.00 uur waren 90.000 bezoekers met de trein naar Amsterdam gekomen. Vorig jaar waren dat er rond hetzelfde tijdstip 84.000, meldt een woordvoerder van ProRail. Rond 14.45 uur was dat aantal opgelopen tot 172.000.

Het is volgens haar druk, 'maar de sfeer is goed'. Vorig jaar werd het treinverkeer ernstig ontregeld door raddraaiers die aan de noodrem trokken en op het spoor gingen lopen. Tot nu toe is twee keer aan de noodrem getrokken, om 09.30 uur en om 11.00 uur.

In beide gevallen werden enkele spoorlopers direct opgepakt. De politie is dit jaar erg waakzaam en controleert langs het spoor om snel in te kunnen grijpen. Ook cirkelt een helikopter boven de stad zodat snel kan worden ingegrepen als mensen op het spoor stappen.

Ook op het water is het druk. De Prinsengracht ligt inmiddels zo vol met bootjes dat de toegang bij het Westerdok wordt afgesloten, meldde de politie om 15.30 uur.

Het Museumplein is in korte tijd volgestroomd, liet de Amsterdamse politie rond 14.45 uur weten. "Het is druk, maar de sfeer is feestelijk." Twee uur later was het nog niet vol. Op het plein wordt voor de elfde keer het Radio 538-Koninginnedagfeest gehouden. Vorig jaar kwamen daar verspreid over de hele dag 300.000 mensen op af.

Rond 16.00 uur werden delen van de Hobbemakade, Ceintuurbaan en Stadhouderskade afgesloten vanwege de grote drukte. Het Rembrandtplein is erg vol, liet de politie rond 16.45 uur weten.

De Amsterdamse politie heeft tien aanhoudingen verricht, onder meer voor openbare dronkenschap en belediging, meldde de politie rond 15.30 uur.