Advocaat Anker bekritiseert levenslang Julien C.

Icoon JustitieDe bekende strafrechtadvocaat Wim Anker heeft zich uiterst kritisch uitgelaten over het levenslange vonnis dat het Gerechtshof in Den Bosch deze week oplegde aan de 23-jarige Julien C. voor de moord op de 8-jarige Jesse Dingemans. Volgens de Friese raadsman haalt de rechter hiermee de rek uit het rechtssysteem. ''Je kunt dan niet meer nuanceren''.

Anker zegt dat levenslange gevangenisstraf voor een enkelvoudige moord zeer apart is. Meestal leggen rechters geen levenslange gevangenisstraf op voor een enkelvoudige moord. Tenzij iemand al een zwaar strafblad heeft of er meer gruwelijke feiten op de dagvaarding staan, zoals bij Mohammed B. Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, kreeg bijvoorbeeld 'maar' 18 jaar.

Advocaat Anker noemt het vonnis, buiten het feit dat het gegeven is voor één moord, om nog drie andere punten opmerkelijk: De veroordeelde is erg jong, het Hof legde een hogere straf op dan door het OM was geëist en de verdachte verdedigde zichzelf. Over dat laatste zei Anker al eerder dat iemand die zichzelf verdedigt een mafkees als cliënt heeft.

De strafpleiter geeft aan dat levenslang in zijn opinie moet zijn voorbehouden aan daders van dubbele, drievoudige of viervoudige moorden. Voor deze enkelvoudige moord, hoe gruwelijk ook, had de rechter ook 30 of 25 jaar kunnen opleggen. Anker: ''Een rechter moet zich realiseren dat over zes maanden misschien wel iemand voor zijn bankje staat die vier van dergelijke moorden heeft gepleegd. En wat voor straf moet hij dan nog opleggen?''

In Nederland zitten momenteel 36 mensen een levenslange celstraf uit. Dat houdt in ons land in dat iemand tot zijn dood achter de tralies blijft zitten, tenzij de Koning(in) gratie verleent.



Julien C. verdedigde zichzelf