Chávez dreigt stop export olie VS

Icoon Buitenlands De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft vrijdag tegenover een schare aanhangers gedreigd de olie-export naar de Verenigde Staten stop te zetten. Chávez zei dat te doen wanneer Washington zich bemoeit met het referendum van zondag in Venezuela of de uitslag ervan niet erkent.

Venezuela is de op de drie na grootste olieleverancier van de VS en zorgt voor 11 procent van de Amerikaanse behoefte aan petroleum. Het Venezolaanse leger beschermt volgens Chávez alle olie-installaties en -velden.

Het referendum dat zondag in Venezuela wordt gehouden, is bedoeld om de grondwet opnieuw te wijzigen zodat Chávez herkozen kan worden als president. Het omstreden referendum wordt naar verwachting door het linkse populistische staatshoofd gewonnen, maar er is ook een sterke oppositie tegen.

Chávez dreigde ook televisiestations te sluiten en buitenlandse journalisten uit te wijzen wanneer de uitslag van de stembusgang niet wordt erkend. Verder verkondigde hij de betrekkingen met Spanje te verbreken en Spaanse banken in Venezuela te nationaliseren indien de Spaanse koning Juan Carlos zijn excuses niet aanbiedt. De vorst was recent op een Spaans-Amerikaanse top in Santiago (Chili) zo moe van Chávez' monologen dat hij in het openbaar geïrriteerd vroeg of hij eens zijn mond kon houden.

"Hurricane Hugo"