80 Nederlandse militairen extra naar Uruzgan

Icoon OorlogNederland stuurt tachtig extra militairen naar Uruzgan. Het kabinet heeft dat vandaag besloten, zo heeft vicepremier Wouter Bos vanmiddag bekendgemaakt. De twee pelotons vertrekken binnen enkele dagen en worden ingezet in de regio Deh Rawod, waar de kleinste Nederlandse basis ligt.

Aanleiding is de toenemende onrust. De laatste weken is rond Deh Rawod flink gevochten tegen de Taliban. Vorige week kwam de Nederlandse soldaat Tim Hoogland bij een vuurgevecht om het leven.

Steeds meer radicaal-islamitische opstandelingen trekken naar dit deel van Uruzgan, onder meer vanwege de voortdurende strijd in de aangrenzende provincie Helmand. Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn zei aan het begin van deze week al dat de NAVO versterkingen overwoog. Daarbij sloot hij niet uit dat de extra troepen uit Nederland zouden komen.

Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) meldde in een brief aan de Tweede Kamer al dat er twee pelotons paraat werden gehouden voor onmiddellijk vertrek naar Afghanistan. De minister is nu in Portugal, maar heeft vandaag vlak voor zijn vertrek nog ingestemd met het zenden van de extra Nederlanders, meldde zijn woordvoerder.