Brandbommengooier Turks consulaat langer vast

Vanmiddag heeft de rechter-commissaris een 34-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats voor een periode van veertien dagen in bewaring gesteld. De man wordt ervan verdacht op zaterdagavond 11 augustus een brandend voorwerp in de richting van het Turkse consulaat aan het Amsterdamse Museumplein te hebben gegooid. Dat mledt het Openbaar Ministerie

Op camerabeelden is te zien dat de verdachte in totaal drie voorwerpen in de richting van het gebouw van het Turkse consulaat gooit. Een eerste brandend voorwerp wordt in de richting van de voorgevel gegooid, het spat voor de tuin uiteen en veroorzaakt een brand. Vervolgens gooit de verdachte een tweede en een derde voorwerp in de richting van de voorgevel, daarbij zijn er geen vlammen te zien. De brandweer weet korte tijd later de brand te blussen die was ontstaan nadat het eerste voorwerp was gegooid.

De man wordt verdacht van brandstichting en poging brandstichting. Over het motief van de verdachte bestaat nog geen duidelijkheid omdat de verdachte zich tot nu toe op zijn zwijgrecht heeft beroepen en geen enkele verklaring heeft afgelegd. Vooralsnog zijn in het onderzoek geen aanwijzingen naar voren gekomen die erop wijzen dat de man een terroristisch oogmerk zou hebben gehad.