D66 stelt vragen over beleid YouTube in zake Redbad

D66-Europarlementariër Marietje Schaake heeft woensdag vragen gesteld aan de Europese Commissie over het afkeuren van een reclamecampagne van de Nederlandse film Redbad op YouTube.

Volgens een mail die producent Klaas de Jong ontving van Google, eigenaar van YouTube, wordt deze beoordeeld als "schokkende inhoud. Wij streven ernaar om gebruikers niet te beledigen door advertenties die ongepast zijn voor ons advertentienetwerk", staat in de mail. Een woordvoerder van Google bevestigt de authenticiteit van de mail, maar wil geen inhoudelijke toelichting geven op de reden van afkeuring.

De trailer mag op het YouTube-kanaal van de producent blijven staan, maar deze wordt nu niet als advertentie bij andere gebruikers onder de aandacht gebracht. De Jong kan tegen dit besluit van Google in beroep gaan, maar laat weten dit niet te willen doen.

Culturele expressie
"Ik wil dat de Europese Commissie een standpunt over culturele expressie online inneemt", stelt Schaake. "Het is niet wenselijk dat bedrijven of algoritmes gaan bepalen wat de grenzen zijn voor vrije expressie. De wet bepaalt wat de grenzen zijn, niet het winstmodel van een groot concern als Google."

Schaake beet zich vast in het onderwerp nadat anderhalf jaar geleden een video van een debat in het Europarlement die zij op YouTube plaatste plotseling werd verwijderd. Naar eigen zeggen belandde de D66-politicus in een "kafkaëske situatie: niemand kon of wilde mij antwoorden waarom het filmpje precies was verwijderd."

Christendom
Producent Klaas de Jong stelt dat de campagne van Redbad is geweigerd omdat de film gaat over de strijd van een Friese vorst (Gijs Naber) tegen het hardhandig opdringen van het christelijk geloof in de Middeleeuwen. "Vanuit ons Nederlandse perspectief is het verzet tegen het christendom geen grote issue", stelt De Jong. "Maar in de rest van de wereld is dat blijkbaar nog wel een enorm ding. Het is bizar dat Amerikanen nu willen gaan bepalen wat voor Nederlanders aanstootgevend moeten zijn."

De woordvoerder van Google wil niet bevestigen dat de afwijzing van de campagne van Redbad hiermee samenhangt.

Eerder liet Facebook de makers van de film weten niet gedient te zijn van films die "beledigend voor grote bevolkingsgroepen zijn", en vroeg ze de trailer te verwijderen.

D66 stelt vragen over beleid YouTube
D66 stelt vragen over beleid YouTube (Foto: BuzzE)