Dumoulin pakt tijd terug op Yates, Schachmann wint achttiende etappe in Giro

Tom Dumoulin heeft in de bergrit naar Prato Nevoso zijn achterstand verkleint op Simon Yates. In de achttiende etappe van de Giro d'Italia heeft hij de achterstand gehalveerd en de Nederlander heeft nog een achterstand van 28 seconden op de rozetruidrager. De etappe werd gewonnen door Maximillian Schachmann. De 24-jarige Duitser van Quick-Step Floors maakte deel uit van een vroege vlucht. Ruben Plaza kwam als tweede over de streep.

Davide Davide Ballerini, Mattia Cattaneo (Androni-Sidermec-Bottecchia), Christopher Pfingsten (BORA-hansgrohe), Plaza (Israel Cycling Academy), Viatcheslav Kuznetsov (Katusha-Alpecin), Jos van Emden (LottoNL-Jumbo), Schachmann, Michael Mørkøv (Quick-Step Floors), Boy van Poppel (Trek-Segafredo), Marco Marcato (UAE Emirates) Guiseppe Fonzi en Alex Turrin (Wilier Triestina-Selle Italia) waren de vluchters van de dag. Al snel werd duidelijk dat de kopgroep ging strijden om de dagzege. In totaal kregen de vroege vluchters meer dan een kwartier voorsprong.

Op de slotklim van Prato Nevoso was het Plaza die eerste versnelde in de kopgroep. De 38-Spanjaard, die al etappes won in de Ronde van Frankrijk en Ronde van Spanje, kreeg Cattaneo, Pfingsten en Schachmann met zich mee. Het viertal zou uitmaken wie de dagzege pakte. Pfingsten en Plaza moesten er snel af bij Cattaneo en Schachmann, maar keerde meerdere malen terug. In de slotkilometer kwam Plaza opnieuw aansluiten bij het tweetal vooraan. Met nog 400 meter te gaan versnelde Schachmann, waarna eerste Cattaneo moes passen bij de Duitser en niet veel later moest ook Plaza de renner van Quick-Step laten rijden. Voor Schachmann was het de eerste overwinning in een grote ronde.

In het peloton gebeurde er ook genoeg op de klim van Prato Nevoso. Richard Carapaz opende de aanval op de jongerentrui van Miguel Ángel López. De Colombiaanse klimmer van Astana reageerde direct op Carapaz en liet hem niet veel later achterwegen. Ook Wout Poels trok in de aanval. Het werd duidelijk dat Chris Froome iets in zijn hoofd had zitten.

In de top van het algemeen klassement leek er weinig te veranderen. Dumoulin viel als eerste van de top drie aan, maar de winnaar van vorig jaar had meteen Yates in zijn wiel zitten. Dumoulin staakte dan ook zijn aanval. Daarna ging Froome in de aanval op zoek naar zijn ploeggenoot Poels. Domenico Pozzovivo zag zijn derde plaats bedreigd worden door Froome en reageerde op de aanval Brit van team Sky. Ook Dumoulin sloop mee, en tot ieders verbazing moet rozetruidrager Yates passen bij die aanval. Yates zakte snel terug en aan finish had hij een achterstand van 28 seconden op Dumoulin.

In het algemeen klassement heeft hij nog maar 28 seconden over van zijn voorsprong op Dumoulin. Er staan nog twee bergritten op het programma deze Giro d'Italia. Vrijdag komen de renners aan in Bardonecchia, met onderweg de beklimming van de Colle delle Finestre. Zaterdag wacht er nog een rit met drie beklimmingen van de eerste categorie.