Yates wint op de muur van Filottrano

De vijfde etappe van de Tirreno-Adriatico met finish op de muur van Filottrano is gewonnen door Adam Yates. De Brit kwam met een handvol seconden voorsprong solo over de finish. De Pool Michal Kwiatkowski is de nieuwe leider in het klassement.

De etappe stond in het teken van de vorig jaar verongelukte Michele Scarponi. De Italiaan was woonachtig in finishplaats Filottrano. Net als in de etappe van zaterdag was er opnieuw een kleine groep in de aanval. Bij het ingaan van de plaatselijke ronde werden de aanvallers ingerekend.

In de laatste vijf kilometer ging Yates in de aanval en nam een kleine voorsprong. Op de meet had de Brit zeven seconden voorsprong op het overgebleven peloton. Wereldkampioen Peter Sagan won eenvoudig de sprint voor plaats twee. Sky-renner Kwiatkowski werd derde en pakte daarmee voldoen bonificaties om de leiding in het algemeen klassement over te nemen van Damiano Caruso.

Wilco Kelderman stond vooraf aan de vijfde etappe derde in het klassement. Tijdens de etappe kwam de renner van Sunweb echter tot tweemaal toe ten val met als gevolg dat hij met achterstand over de finish kwam en zijn goede klassering om zeep was. Volgens de ploeg heeft Kelderman last van zijn schouder.

Update

Kelderman heeft zijn rechter sleutelbeen gebroken en moet noodgedwongen afstappen.