World Cup-seizoen freestyleskiŽrs begonnen met zege voor 15-jarige

De mussen vallen hier nog bijna dood van het dak, maar daar hebben wij echte wintersportliefhebbers natuurlijk geen boodschap aan: het wintersportseizoen is begonnen! In Chili worden langlauftrainingen al afgelast door nota bene een overdaad aan sneeuw, in Zuid-Afrika is al geskied en in Nieuw-Zeeland is afgelopen weekeinde het World Cup-seizoen voor de freestyleskiërs van start gegaan. 

In Cardrona stonden de wedstrijden op de slopestyle op het programma. Op dag één vonden zoals gebruikelijk de kwalificaties plaats, met Nederlandse deelname. Mees van Lierop en Robin Gillon deden het daarin naar behoren, hoewel de strijd voorin nog niet echt voor hen is weggelegd.

Bij de vrouwen maakte de pas 15-jarige Kelly Sildaru uit Estland haar debuut in de World Cup. Dat zegt echter niet zoveel, want ze is al geruime tijd de absolute superster op de slopestyle. In januari 2016 werd Sildaru met haar 13 jaar de jongste winnares van goud ooit op de X-Games, afgelopen winter verdedigde ze haar titel met verve.

De wereldkampioene bij de junioren domineerde in Cardrona dan ook gelijk en lijkt het olympisch seizoen te beginnen als grote favoriete voor goud in Pyeongchang. De Zwitserse Giulia Tanno werd tweede, voor de ook nog maar net 15-jarige Zweedse Jennie-Lee Burmansson.

Bij de mannen pakte James Woods de zege. De Brit troefde de Zwitsers Andri Ragettli en Fabian Bösch nipt af. Van Lierop eindigde uiteindelijk als 29e, Gillon als 52e in het veld met meer dan zeventig deelnemers.

Donderdag en vrijdag staan in Cardrona de wedstrijden op de halfpipe op het programma.

De hoogtepunten van de vrouwenwedstrijd (Bron: YouTube)

De hoogtepunten van de mannenwedstrijd (Bron: YouTube)