Geweld na Jong Oranje was 'statement'
''Het zijn jongeren, die duidelijk wilden maken dat ze niets met onze maatschappij hebben. Met al die camera's in de buurt was Tilburg het ideale podium. Triest en zorgwekkend'', meent Allach. Zelf organiseerde hij in 2005 een benefietwedstrijd met Maroquistars tegen Sparta. Ook die wedstrijd - nota bene voor het goede doel - liep uit de hand doordat jonge Marokkanen zich niet wisten te gedragen.
Allach zegt het de laatste jaren wel vaker te hebben zien misgaan. Maar wat hij in Tilburg zag, kon zelfs hij amper beseffen. ''Dit was extreem. Er ging zoveel woede van uit. Niet alleen de vernielingen vond ik erg, ook het fluiten tijdens het Wilhelmus.''
Op Marokkaanse forumsites als Marokko.nl debatteerden jongeren gisteren volop over de ongeregeldheden. Sommigen veroordeelden deze, anderen hadden juist begrip. ''Ze haten ons, maken ons zwart, moeten ons niet,'' was op Marokko.nl te lezen. ''Als wij ons gedragen, zoeken ze overmorgen wel iets anders om ons zwart mee te maken.'' Die laatste opmerking noemt Allach typerend: ''Er is een grote groep Marokkaanse jongeren die zich geen deel van onze maatschappij meer voelt en lak heeft aan alles en iedereen. Een oplossing weet ik ook niet.''
'Vet doen voor matties'
Allach staat niet alleen in zijn visie. Ook het Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland verklaart in soortgelijke bewoordingen de chaos waarin het duel ontaardde. In de Volkskrant gissen Marokkaanse jongeren in de Amsterdamse stadsdelen Slotervaart en Osdorp echter naar verklaringen voor de rellen. Ze noemen het eerder ''trekken van aandacht'', ''groepsgedrag'' en ''vet doen voor je matties, je vrienden'' of weten het gewoonweg niet.
Geen van deze jongens zegt dat het een protest was uit maatschappelijke onvrede. Anders hadden zij het moeten weten. Juist Amsterdam-West kampt in grote mate met Marokkaanse probleemjongeren.
Zie ook: Veel Marokkanen 'schamen zich diep'.
'Politiek statement'