Grootheid Lamy Chappuis keert terug op noordse combinatie

Jason Lamy Chappuis heeft laten weten dat de kogel door de kerk is: de 30-jarige Fransman keert komend seizoen terug in de noordse combinatie, de sport waarin langlaufen en schansspringen gecombineerd worden. 

Lamy Chappuis had de sport van 2010 tot en met 2012 in een ijzeren greep en won drie keer op rij de World Cup. Eric Frenzel nam de macht vervolgens over en na het seizoen 2014/15 hield de Fransman het voor gezien. 

Hij vertrok naar Engeland om een opleiding als piloot te volgen en nu dat is voltooid blijkt hij de sport toch wel te missen. "Ik heb een half jaar geen berg of sneeuw gezien en ik realiseerde me dat ik dat toch wel erg miste. Tijdens de Zomerspelen was ik vorig jaar in Rio bij het Franse team en daar kwam de hele sfeer rondom zulke wedstrijden weer terug. Daar had ik door dat ik terug wilde komen", zegt hij. 

Lamy Chappuis won olympisch goud in 2010 en veroverde tien WK-medailles, waaronder vijf keer goud. "Natuurlijk wordt het moeilijk om op niveau terug te komen, maar ik heb halve marathons gelopen, ben actief gebleven in de sportschool...kortom, ik ben fit. Alleen schansspringen heb ik al twee jaar niet meer gedaan."

Zijn voormalige concurrent en voorganger, Hannu Manninen, maakte afgelopen seizoen een vergelijkbare stap. De Fin, viervoudig eindwinnaar van de World Cup, keerde eveneens terug en deed dat ook na een opleiding tot piloot. Manninen had het WK van vorig seizoen, in zijn eigen Lahti, als hoofddoel, Lamy Chappuis gaat voor de Spelen van volgend jaar. "Daarna moet ik misschien maar eens een echte baan gaan zoeken." 

Lamy Chappuis op weg naar olympisch goud in Vancouver in 2010 (Pro Shots/Dppi)
Lamy Chappuis op weg naar olympisch goud in Vancouver in 2010 (Pro Shots/Dppi)