Hirscher blijft skiwereld domineren en schrijft weer geschiedenis

Marcel Hirscher blijft de toonaangevende man in de wereld van het alpineskiën. De Oostenrijker verzekerde zich afgelopen weekeinde voor de zesde keer op rij van de algemene World Cup en is inmiddels niks minder dan een levende legende. Om er toch even een Nederlands tintje aan vast te plakken: zoals ongetwijfeld bij meer en meer mensen bekend is heeft Hirscher een Nederlandse moeder.

In het Sloveense Kransjka Gora stonden afgelopen weekeinde een reuzenslalom en slalom op het programma, de eersten sinds het WK. De 28-jarige Hirscher opende het weekeinde zaterdag met winst op de reuzenslalom en daarmee was de strijd om de grote kristallen bokaal voorbij: zijn voorsprong op de Noren Kjetil Jansrud en Henrik Kristoffersen is inmiddels wederom onoverbrugbaar.

Hirscher debuteerde in 2007 op 17-jarige leeftijd in de World Cup, boekte eind 2009 zijn eerste zeges en is sinds eind 2011 nauwelijks meer te stoppen. In dat seizoen won hij voor het eerst de algemene World Cup en sindsdien is niemand er meer in geslaagd die titel van hem af te pakken. Vorig seizoen was hij de eerste skiër ooit die vijf keer op rij won, uiteraard is hij nu de eerste die zes grote kristallen bokalen op rij in de kast heeft staan.

Op de slalom en reuzenslalom had hij ook al drie eindzeges op zijn naam staan, maar dat worden er nu vier. Net als in 2015 sluit hij het seizoen af als de beste in het algemeen klassement, het slalomklassement en het reuzenslalomklassement.

Marcel Hirscher lijkt voorlopig nog niet te stoppen (Pro Shots/Gepa)
Marcel Hirscher lijkt voorlopig nog niet te stoppen (Pro Shots/Gepa)

Wie hem de komende jaren zou moeten stoppen is bijzonder lastig te zeggen. De Noor Henrik Kristoffersen leek hem op de slalom te kunnen kloppen dit seizoen, maar verliest op de reuzenslalom teveel punten. Alexis Pinturault kan een goede reuzenslalom en super-G skiën, maar is op de slalom niet stabiel genoeg. Kjetil Jansrud kan de afdaling en super-G domineren, maar haalt dan weer niet genoeg punten op de technische onderdelen. Hirscher daarentegen is in staat om de slalom én reuzenslalom te domineren en kan op de super-G ook nog eens prima uit de voeten. 

De strijd bij de vrouwen is overigens nog niet beslist. De Amerikaanse Mikaela Shiffrin gaat er aan de leiding, voor de Sloveense Ilka Stuhec. Met nog twee slaloms en reuzenslaloms te gaan - Shiffrin's favoriete onderdelen - tegenover slechts één afdaling en één super-G, waar Stuhec punten op goed kan maken, lijkt de kans miniem dat de Sloveense het nog kan winnen. Komend weekeinde worden in het Amerikaanse Squaw Valley een slalom en reuzenslalom geskied, de week daarna staan in Aspen de World Cup-finales op het programma, waar de heren en dames op elke discipline nog één keer in actie komen.