Duitsland begint WK biatlon met zege op gemengde estafette

Het wereldkampioenschap biatlon is donderdag in het Oostenrijkse Hochfilzen van start gegaan met de gemengde estafette. Het leverde gelijk goud op voor Duitsland, de eerste keer dat een gemengde Duitse ploeg goud won sinds 2010. 

De eerste groep atletes leverde geen grote verschillen op, met onder meer Lisa Vitozzi (Italië), Vanessa Hinz (Duitsland), Marte Olsbu (Noorwegen), Susan Dunklee (VS) en thuisfavorieten Oostenrijk met Lisa-Theresa Hauser in de voorste regionen. Door slecht schieten van Fabienne Hartweger moest Oostenrijk de hoop al snel laten varen, terwijl drie absolute kanonnen van het vrouwenbiatlon de wedstrijd in handen namen: Dorothea Wierer uit Italië, Laura Dahlmeier uit Duitsland en de Française Marie Dorin Habert brachten hun landen halverwege in de top-3.

De eerste Duitse man, Arnd Peiffer, schoot alles feilloos raak en bouwde zo een mooie voorsprong op de Italiaan Lukas Hofer op. Quentin Fillon Maillet moest namens Frankrijk de strafronde in, maar met slotloper Martin Fourcade hadden de Fransen nog een ijzer in het vuur. Dat bleek: hij maakte veel tijd goed en ging met de Russische slotloper Anton Shipulin de strijd aan. Na de laatste schietbeurt was duidelijk dat de Duitse slotloper, Simon Schempp, niet meer bijgehaald zou worden, maar onderling vochten Fourcade en Shipulin een stevig duel uit. Uiteindelijk was het de veelvoudig World Cup-kampioen Fourcade die de sterkste was. Hij sprintte naar plek twee, voor Shipulin, maar Schempp schonk Duitsland het eerste goud van het WK.