Historische Armeense medaille voor langlaufer op Universiade

De Armeense langlaufer Sergey Mikayelyan heeft op de Winteruniversiade in Almaty (Kazakhstan) het brons gewonnen op de tien kilometer achtervolging in vrije stijl. Het is een historische medaille, want nooit eerder won Armenië een plak op de Winteruniversiade.

In de achtervolging vertrok men met de verschillen van de tien kilometer klassieke stijl van maandag, dus was het de Rus Valeriy Gontar - maandag goed voor goud - die als eerste onderweg ging. Zijn als tweede vertrokken landgenoot Dmitriy Rostovstev haalde hem al rap bij en liet snel zien de beste te zijn. Met nog vier kilometer te gaan ging Rostovstev er vandoor, op weg naar het goud, voor Gontar. Mikayelyan was als vierde van start gegaan en voegde zich snel bij de Fransman Alexandre Pouye - vertrokken als derde - en de als vijfde gestartte Kazakh Vitaly Pukhkalo. Pouye moest als eerste lossen en nadat hij ook de Kazakh van zich af kon schudden ging Mikayelyan op weg naar Armenië's eerste medaille ooit op de Winteruniversiade.

Het beeld bij de dames, die vijf kilometer aflegden, was vergelijkbaar. Lilia Vasilieva, de winnares van maandag, werd door haar landgenote Anna Nechaevskaya al snel ingehaald en achtergelaten, waardoor ze dit keer genoegen moest nemen met zilver. De Kazakhse fans konden wederom juichen, want dankzij een ijzersterk slot greep Anna Shevchenko het brons. 

Nagenoeg alle wedstrijden in alle sporten zijn overigens gratis te kijken via de website van overkoepelende bond FISU, hier te vinden.

Een bekend beeld bij het langlaufen: deelnemers die na de finish voor pampus in de sneeuw liggen (Foto: Almaty2017.com)
Een bekend beeld bij het langlaufen: deelnemers die na de finish voor pampus in de sneeuw liggen (Foto: Almaty2017.com)