Noorse langlaufsters nemen macht over in Tour de Ski

De Noorse langlaufsters hebben in de tweede etappe van de Tour de Ski de macht overgenomen. In het Zwitserse Val Müstair won Stina Nilsson uit Zweden zaterdag de eerste etappe, een sprint in vrije stijl, maar zondag werd de Noorse vlag gehesen.

In Val Müstair stond zondag de tweede etappe op het programma, een massastart over vijf kilometer in klassieke stijl. Het duurde niet heel lang voor het Noorse duo Ingvild Flugstad Østberg en Heidi Weng, de grote favorieten voor de eindzege, er vandoor gingen. Ze kregen de Finse Krista Pärmäkoski mee, samen met Nilsson de enige die - als er een wonder gebeurt - de Noorsen zou kunnen bedreigen. 

In de slotkilometer sloeg Østberg haar slag. Ze verloor al kostbare seconden op Weng in de eerste etappe, terwijl ze juist op de korte etappes tijd moet pakken op haar concurrente. Dat deed ze zondag wel, maar heel veel was het niet: Weng kwam na Østberg als tweede over de streep, zeven seconden later. Pärmäkoski werd derde, de Zwitserse thuisfans stonden op de banken voor een prachtige vierde plek van Nadine Fähndrich. Nilsson eindigde als vijfde.

Østberg gaat aan de leiding in het algemeen klassement. Ze heeft daarin tien seconden voorsprong op Weng, terwijl Nilsson op 23 seconden derde staat.