Biatlete Koukalova wint voor uitzinnige fans, Fourcade wint wéér

De vele duizenden Tsjechische biatlonfans hebben de World Cup-week in Nove Mesto op perfecte wijze afgesloten. De hele week liep het voor de Tsjechen niet echt lekker - zo brak van Ondrej Moravec zelfs zijn geweer in tweeën - maar zondag was het raak. Het was de dag van de massastarts in Nove Mesto, de eersten van het seizoen.

Bij de dames ontstond na de tweede van vier schietbeurten voor het eerst een kleine kopgroep. De Oostenrijkse Lisa Theresa Hauser, een van de verrassingen van het seizoen, voerde het veld aan, gevolgd door de Duitse Vanessa Hinz, de Russische Tatiana Akimova en Anaïs Chevalier uit Frankrijk. Ze hadden onder meer de sterke langlaufsters Marie Dorin Habert, Gabriela Koukalova en Dorothea Wierer op de hielen, die door een misser in de eerdere beurten een achterstand goed moesten maken.

In de derde schietbeurt - in staande positie - bleef dat trio foutloos en het was de Tsjechische Koukalova die als eerste de ronde weer in kon duiken. Zij kwam als eerste aan bij de laatste schietbeurt, met in haar rug de ogen van alles en iedereen op de stampvolle tribune. Koukalova weerstond de ongelooflijk grote druk en bleef net als Wierer foutloos. De twee gingen samen de slotronde in, maar aangevuurd door het thuispubliek ging Koukalova er al snel alleen vandoor.

World Cup-leidster Laura Dahlmeier maakte twee missers, één meer dan het leidende duo, maar ging op de langlaufski's ongelooflijk hard. Ze vloog Wierer voorbij en leek Koukalova nog te gaan pakken, maar de Tsjechische zegevierde voor het uitzinnige thuispubliek. Dahlmeier passeerde de finish als tweede, Wierer werd derde. 

De massastart bij de dames. Uw redacteur raadt de liefhebber aan om even door te spoelen naar 31:30 minuten voor het uitzinnige Tsjechische publiek bij de laatste schietbeurt en even later in de slotronde, waar Koukalova haar aanval plaatst (Bron: YouTube)

De mannenwedstrijd bleef lang spannend en na twee schietbeurten zat nagenoeg het hele veld nog bij elkaar. Bij de derde beurt ontstond een klein kopgroepje met onder meer Martin Fourcade, die richting de laatste keer staand schieten de aanval plaatste. Hij ging er als een speer vandoor, schoot foutloos en pakte zijn zevende individuele zege in acht wedstrijden dit seizoen.

Achter Fourcade was het wél spannend. Zijn landgenoot Jean-Guillaume Beatrix schoot foutloos en leek op weg te gaan naar de tweede plek, tot hij plotseling de strafronde in dook. Later bleek waarom: "Ik gooide dat laatste schot weg en was er zeker van dat 'ie mis ging, dus ging ik de strafronde in." Het kostte hem vermoedelijk een zeldzame podiumplek. Uiteindelijk ging de sprint om plek twee vooral tussen Anton Babikov en Simon Schempp, waarbij de Duitser zegevierde. Ondrej Moravec kwam 0,3 seconden tekort om een prachtig podium voor eigen publiek te pakken.