Zaken tegen Holleeder opgesplitst

Het Openbaar Ministerie splitst de strafrechtelijke onderzoeken tegen vermeend 'topcrimineel' Willem Holleeder op. Holleeder zal eerst voor de rechter gebracht worden op verdenking van het leiden van een gewelddadige afpersingsorganisatie.

In de tussentijd zoeken politie en justitie verder naar bewijs voor de stelling dat Holleeder zich schuldig heeft gemaakt aan het (laten) plegen van liquidaties. De verwachting is dat ook dit onderzoek zal uitmonden in een megaproces.

Holleeder en een aantal vermoedelijke handlangers werden eind januari gearresteerd. Zij zouden jarenlang stelselmatig enkele Amsterdamse vastgoedhandelaren voor miljoenen hebben afgeperst. Onder hen de in 2004 vermoorde Willem Endstra, die aanvankelijk goed bevriend was met Holleeder. Het dossier rond de afpersingen beslaat inmiddels vele duizenden pagina's.

De afgelopen maanden maakte het OM kenbaar dat de rol van Holleeder bij een aantal criminele afrekeningen in binnen- en buitenland wordt onderzocht. Willem Endstra heeft in een reeks geheime gesprekken met de politie beweerd dat Holleeder de hand zou hebben gehad in 25 liquidaties. Dat cijfer wordt in kringen van politie en justitie evenwel als overdreven gekwalificeerd.

Op 4 januari heeft er opnieuw een pro forma-zitting plaats in de afpersingszaak tegen Holleeder en zijn medeverdachten. In april start het eigenlijke proces, dat naar verwachting drie maanden in beslag zal nemen.

Willem Holleeder
Willem Holleeder