Blind blijft: "Niet mijn fout en verversen niet nodig"

Danny Blind blijft, als het aan hem ligt, bondscoach van Nederland. Oranje slaagde er dinsdag niet in om zich te plaatsen voor het EK 2016 in Frankrijk. "We begonnen goed, dat resulteerde ook in een aantal kansen", zei Blind na afloop tegen de NOS. "Daarna kwam er een fase waarin we niet goed doordekten met Necid. Daar hadden we geen goed antwoord op. Zij hebben veel bewegende spelers en dat pakten we niet goed op. Van Dijk wordt door een hakje weggespeeld en daardoor stond het centrum open", analyseerde Blind nuchter.

"Daarna verloren we de grip op de wedstrijd. Dan zie je een team dan niet bulkt van het vertrouwen. Bij de tweede goal zijn we niet alert bij een ingooi. Ik wilde daarvoor al Van Persie erbij zetten en Sneijder meer naar achteren te halen om 'meer voetbal' te creëren", vervolgde de keuzeheer. "Ook na de rode kaart had ik het idee dat we de wedstrijd konden winnen."

"Maar ook het opportunistische spel moet met een bepaalde tactiek gebeuren. Het vertrouwen ontbrak gewoon, zoals het de gehele kwalificatiereeks ondermaats was. Je moet dit slikken. Wij moeten nu vooruit kijken. Je moet weer verder en naar de kwalificatie van het WK 2018 toe."

Er moet iets gebeuren bij het Nederlands elftal. Schoon schip, zo moet het worden gezien. "Je moet reëel blijven. Ik denk niet dat je moet verversen, want er staan heel veel jonge spelers. We moeten analyseren wat er aan de hand is. Er zijn betere spelers die nu niet inzetbaar zijn. Ook moet je kijken of je iets bij moet stellen qua formatie en speelwijze."

De kans is groot dat er een golf van kritiek over Oranje heen komt. "Dat is ook logisch in deze wereld. Op het moment dat je niet presteert, lig je onder vuur. Ik heb het niet voor elkaar gekregen om het in deze vier wedstrijden zo neer te zetten dat we ons plaatsen. Ik verwijt mezelf niets. Ik heb de overtuiging dat ik alles heb gedaan zoals ik dat zou doen."

"Ik besef dat ik niet op het beste moment ben ingestapt. Maar goed, als je kijkt naar de wedstrijd tegen IJsland, alles zat goed in elkaar. Maar daar gebeurden dingen waarvan je je afvraagt: hoe is het mogelijk. Maar daar hebben we geen grip op. Je moet kijken naar de zaken waar je wel controle over hebt. Ja ik wil door als bondscoach. Ik heb met mijn volle verstand ja gezegd op de aanbieding van de KNVB. Eerst als assistent van Hiddink en daarna zou ik het overnemen. Dan ga ik daar voor."