Kelderman verliest leiding Eneco Tour

De Belgische titelverdediger Tim Wellens heeft op de voorlaatste dag van de Eneco Tour de leiding genomen in het algemeen klassement. In de koninginnenrit naar het Belgische Houffalize reed hij op 25 kilometer van de streep weg bij de andere favorieten, pakte de dagzege en reed Nederlander Wilco Kelderman met grote voorsprong uit de witte leiderstrui.

Kelderman verdedigde een voorsprong van 19 seconden op Wellens, maar die kwam liefst 1 minuut 17 eerder over de streep. Bovendien sprokkelde de Belg, die vorig jaar ook al toesloeg met een lange solo op heuvelachtig parcours, onderweg 9 bonificatieseconden. Omdat Greg van Avermaet tweede werd en onderweg 6 seconden pakte, zakte de Nederlander van LottoNL-Jumbo naar de derde plaats in het algemeen klassement.

Van Avermaet opende de aanval al vroeg in de etappe en smeet met zijn krachten. Op de aanval van Wellens had hij echter geen antwoord. Uiteindelijk moest hij strijden om de tweede plaats met de Duitser Simon Geschke. Die kon in de laatste sprint bergop in de Belgische Ardennen geen weerstand bieden aan de Belg. Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Garmin) was de beste Nederlander op de vijfde plaats.

De Nederlands/Belgische rittenkoers eindigt zondag met een soort kleine versie van de Ronde van Vlaanderen. Wellens verdedigt in die rit een voorsprong van meer dan een minuut op zijn landgenoot Van Avermaet en 1 minuut 17 op Kelderman.

Wellens kwam met een slecht gevoel uit de Tour de France, waar hij weinig indruk maakte. "Na de Tour ben ik logischerwijze met wat twijfels gestart aan de Eneco Tour, maar de benen voelden de eerste dagen goed aan. Na mijn aanval was het vooral de kunst om het tempo hoog te houden en niet stil te vallen."

Vorig jaar hield Wellens de leiderstrui vast in de slotrit. Ook ditmaal moet dat lukken, verwacht hij. "Toen was het heuvelachtig zonder kasseien, nu krijgen we een mini-Ronde van Vlaanderen voorgeschoteld. Anderzijds is mijn voorsprong iets groter dan vorig jaar bij het ingaan van de slotrit. En ik kan beschikken over een beresterke ploeg die gemaakt is voor dat soort werk."

Wellens grijpt de macht in Eneco Tour
Kelderman verliest leiding Eneco Tour (Foto: ANP)