FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 15 augustus 2015

Overvallen bejaard echtpaar gedrogeerd

De overvallers die recent toesloegen bij een hoogbejaard Amsterdams echtpaar hebben hun slachtoffers niet alleen ernstig mishandeld, maar ook gedrogeerd. Dat meldt de lokale omroep AT5 op basis van Telegraaf-berichtgeving.

Op dinsdag 4 augustus rond 13.30 uur werden de man (87) en vrouw (86) thuis overvallen door twee mannen. Die wisten de woning binnen te dringen door zich voor te doen als politieagenten. Het hoogbejaarde echtpaar werd vastgebonden en ernstig toegetakeld. Een zoon van het echtpaar heeft een beloning uitgeloofd voor de tip die leidt naar de daders.

Vrijdag werd duidelijk dat de toestand van de 87-jarige man verder is verslechterd. De zoon heeft laten weten dat een gesprek met zijn vader niet mogelijk is; met zijn moeder gaat het ietsje beter.

Drankje
De zoon heeft zaterdag aan De Telegraaf verteld wat zijn ouders hebben moeten doorstaan. Na de mishandeling werden ze gedwongen om een drankje te drinken waarvan ze duf moesten worden. Ze kregen daarbij een pistool tegen het hoofd gedrukt. Eén van de daders had ook een vinger van de vrouw willen afsnijden voor een ring. Uiteindelijk lukte het de bejaarde vrouw met veel pijn en moeite om de ring van haar vinger af te krijgen.

Signalement
De politie gaf enkele dagen na de overval een signalement van de daders vrij. Het gaat om twee licht getinte mannen. Beide mannen waren volledig in het zwart gekleed. Eentje droeg een pet, had een stoppelbaard en was slank gebouwd. De tweede verdachte heeft een steviger postuur. Hun leeftijd is onbekend.

Een oplettende gebruiker van de AT5-website wijst op videobeelden van twee nepagenten die eind januari tevergeefs aanbelden bij een woning in Purmerend. Of het om dezelfde mannen gaat als in Amsterdam is onduidelijk, maar het signalement vertoont sterke overeenkomsten.

Uitslag Excelsior - AZ

Excelsior en AZ hebben in de Eredivisie de punten gedeeld. In Rotterdam werd het 2-2 in een duel waarin de bezoekers tot tweemaal toe erin slaagden een achterstand goed te maken.

Excelsior

2 - 2

AZ

9' Stans
33' Van Weert
  14' Henriksen
64' Mühren
 
Gele kaart: Fischer, Kuwas, Auassar (Excelsior)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.394
Arbiter: Van den Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto
Karami
Fischer
Van Diermen
Kuipers
Kruys
Stans (Overtoom/88)
Auassar
Kuwas (Botaka/55)
Van Weert
Hasselbaink (Van Mieghem/72)
  Rochet
Johansson
Gouweleeuw
Van der Linden
Haps
Henriksen
Ortíz (Tankovic/57)
Haye
Hupperts (Van Overeem/75)
Janssen
Dos Santos (Mühren/57)

'Blauwe envelop is populair leesvoer'

De blauwe envelop is populair leesvoer. Uit onderzoek dat verzekeraar Aegon heeft laten doen, blijkt dat 93 procent van de Nederlanders de post van de Belastingdienst meestal binnen een week leest.

Zolang het maar gaat om dit soort dringende en actuele financiële kwesties, zijn zelfs jongeren geïnteresseerd in geldzaken. Zo gaf 90 procent van de ondervraagden aan het actuele saldo op de betaal- en spaarrekening te kennen, ongeacht hun leeftijd, geslacht of opleiding.

Maar als het gaat om geldzaken op langere termijn, zoals pensionering, zakt de belangstelling in. Bij deze geldzaken voor later geldt dat hoe ouder hoe beter Nederlanders op de hoogte zijn. Ook blijken mannen doorgaans beter geïnformeerd dan vrouwen.

Het onderzoek is verricht door GfK onder duizend mensen.

'Blauwe envelop is populair leesvoer'
'Blauwe envelop is populair leesvoer' (Foto: ANP)

Zeker twintig doden bij bomaanslag Bagdad

Meer dan twintig mensen zijn zaterdag omgekomen bij bomaanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Vijftien slachtoffers werden volgens de politie gedood toen een bom in een auto afging in de wijk Sadr City.

De autobom ging af op een open terrein waar auto's te koop werden aangeboden. Op videomateriaal is volgens de Iraakse politie te zien dat een man komt aanrijden in de auto, parkeert en vervolgens een theehuis in gaat. Vijf minuten later explodeert de auto. Naast de doden zijn er 35 mensen gewond geraakt. Wie er achter de aanslag zit, is nog onduidelijk.

De sjiitische wijk Sadr City werd donderdag ook opgeschrikt door een bloedige aanslag. Meer dan zeventig mensen kwamen om. IS heeft de verantwoordelijkheid voor die aanslag opgeëist.

Verder werden zaterdag aanslagen gepleegd in de steden Taji en Madain. Daarbij kwamen waarschijnlijk negen mensen om het leven.

Zeker twintig doden bij bomaanslag Bagdad
Zeker twintig doden bij bomaanslag Bagdad (Foto: ANP)

25 illegalen op zeiljacht in haven IJmuiden

Op een zeiljacht in de haven van IJmuiden zijn zaterdagmiddag 25 vermoedelijk illegale mannen en vrouwen in de kajuit gevonden. Waarschijnlijk wilden ze naar Engeland varen. Twee Nederlandse mannen die ook op het schip zaten, zijn aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Zij zitten vast.

Het gaat volgens de marechaussee om elf mannen uit Albanië en veertien mannen en vrouwen uit Vietnam. "Dat is de nationaliteit die ze opgegeven hebben. Maar sommigen hadden geen paspoort, dus we weten nog niet of het klopt."

25 illegalen op zeiljacht in haven IJmuiden
25 illegalen op zeiljacht in haven IJmuiden (Foto: ANP)

Turkije legt beslag op dertig bomvesten IS

Bij operaties tegen de terreurgroep Islamitische Staat hebben Turkse veiligheidsdiensten dertig explosievengordels in beslaggenomen. Een veiligheidsfunctionaris zei zaterdag tegen de krant Hürriyet dat ook enkele aanhoudingen zijn verricht. Hij liet weten dat verscheidene bomvesten al waren toebedeeld aan mensen die aanslagen moesten gaan plegen.

Ankara heeft lange tijd nauwelijks werk gemaakt van de aanpak van IS. Dat veranderde vorige maand na aanslagen door IS op Turkse doelen. De regering van president Tayyip Erdogan liet toen weten dat hij serieus de strijd met IS zou aangaan.

De veiligheidsfunctionaris wilde niks kwijt over de omstandigheden waaronder de bomvesten zijn gevonden.

Turkije legt beslag op dertig bomvesten IS
Turkije legt beslag op dertig bomvesten IS (Foto: ANP)

Geen steun Nederland voor getuigenis Bouterse

Dew Baboeram krijgt met zijn initiatief om hoofdverdachte Desi Bouterse via een 'getuigenis' de waarheid te laten vertellen, geen Nederlandse steun. De Nederlandse regering vindt dat de rechtszaak over de 8 decembermoorden in Suriname gewoon door moet gaan.

Dat zei Baboeram, ook bekend onder zijn pseudoniem Sandrew Hira, zaterdag op een persconferentie in Paramaribo na een persoonlijk gesprek met de Nederlandse ambassadeur. Baboeram is de broer van een van de vijftien mannen die op 8 december 1982 werden vermoord door militairen onder leiding van toen legerleider Bouterse.

Baboeram denkt dat een gesprek met mogelijk een spijtbetuiging van Bouterse beter werkt om de verdeeldheid onder de Surinamers op te lossen, dan doorgaan met het juridische proces over 8 december. Hij heeft Bouterse gevraagd hem in een gesprek alles te vertellen over de gewelddadigheden in Suriname tijdens de jaren tachtig.

Heilloze weg
"Het is aan Suriname hoe om te gaan met het initiatief van Baboeram tot waarheidsvinding"
, zei de Nederlandse ambassadeur Ernst Noorman. "Dat laat onverlet dat Nederland vindt dat daarmee geen inbreuk kan worden gemaakt in lopende rechtszaken."

Baboeram vindt doorgaan met de rechtszaak een heilloze weg. Hij voorziet grote sociale spanningen en geweldsuitbarstingen als Bouterse veroordeeld en gearresteerd zou worden. Sinds Baboeram eind juli begon met het 'getuigenis'-project, is hij enkele keren bedreigd. Daarom heeft hij nu persoonlijke beveiliging.

Geen steun Nederland voor getuigenis Bouterse
Geen steun Nederland voor getuigenis Bouterse (Foto: ANP)

Will Turner terug in volgende Pirates of the Caribbean

Goed nieuws voor de mensen die de rol van Orlando Bloom in de Pirates-film wel konden waarderen, en hem daarom ook miste in de laatste. De rol van Will Turner keert namelijk terug voor de vijfde film.

De stroom van nieuws wat betreft Disney-projecten komt rechtstreeks uit Anaheim, waar op dit moment de D23-conferentie plaatsvindt. Zo is er al een Star Wars, Marvel en Pixar-panel geweest vanavond.

Orlando Bloom zal de rol gaan vertolken. Hij kwam samen met Johnny Depp vertellen over de film op het podium.

Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales draait vanaf 12 juli 2017 in de Nederlandse bioscopen. De opnames zijn inmiddels al een aantal maanden bezig.

Zo kennen we Will TurnerZo kennen we Will Turner

Uitslagen Eredivisie 15/08/2015

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Ajax won in eigen huis met 3-0 van Willem II terwijl ADO Den Haag in Enschede FC Twente met 1-4 klopte. Hieronder vind je de karakteristieken van deze duels.

AFC Ajax

3 - 0

Willem II

 18' Milik
 67' El Ghazi
 90+1' El Ghazi
   
 
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 48.494
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Tete
Veltman
Riedewald
Dijks
Bazoer (Cerny/77)
Klaassen (Schöne/74)
Gudelj
El Ghazi
Milik (Sanogo/82)
Sinkgraven
  Lamprou
v.d.Struijk
D.Wuytens
Peters
Koppers
Ojo
Falkenburg (Braber/68)
S.Wuytens
De Sa (Vleugels/84)
Zivkovic
Andrade (Mathieu/59)


Ajax-speler Anwar el Ghazi in duel met Willem II-speler Dico Koppers (Pro Shots / Stanley Gontha)

FC Twente

1 - 4

ADO Den Haag

 59' Ziyech    12' Havenaar
 26' Schaken
 72' Wormgoor
 80' Duplan
 
 Gele kaart: Da Cruz, (FC Twente), Malone, (ADO Den Haag)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 24.900
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Ter Avest (v.d.Lely/66)
Uvini (Da Cruz/46)
Katsikas
Schilder
v.d.Heyden (Corona/38)
Mokotjo
Ziyech
Gutiérrez
Tapia
Olaitan
  Hansen
Malone
Wormgoor
Zuiverloon (Derijck/45)
Meijers
Alberg (Jansen/46)
Kristensen
Bakker
Schaken
Havenaar (Korte/87)
Duplan


ADO Den Haag-speler Vito Wormgoor scoort de 1-3 (Pro Shots / Ronald Bonestroo)

Teaser-poster live-action Jungle Book

Er is zojuist de eerste teaser-poster, en daarmee dus het eerste beeld, voor de live-action remake van Jungle Book uitgekomen.

De poster werd onthuld op de D23 Disney-conferentie, die op dit moment nog steeds bezig is. De film zal het verhaal van Mowgli vertellen, maar dit keer niet in de vorm van animatie, maar zoals al eerder gedaan werd met Maleficent en pas nog Cinderella. Disney heeft al eerder bekendgemaakt dat hun nieuwe strategie dan ook inhoudt dat ze steeds meer klassiekers zullen gaan uitbrengen in deze vorm.

The Jungle Book Teaser

The Jungle Book staat gepland voor april 2016. Onder andere Idris Elba, Bill Murray en Scarlett Johansson zullen een rol vertolken.

Uitslag De Graafschap - PEC Zwolle

PEC Zwolle heeft de eerste overwinning van het nieuwe Eredivisieseizoen binnen. De ploeg van Ron Jans zegevierde, na het gelijkspel eerder deze week tegen Cambuur, na een sterke tweede helft met 0-3 bij promovendus De Graafschap dat na twee duels nog puntloos is.

Wouter Marinus (rechts) opende vandaag namens PEC de score (Pro Shots/Joep Leenen)
Wouter Marinus (rechts) opende vandaag namens PEC de score (Pro Shots/Joep Leenen)

De Graafschap

0 - 3

PEC Zwolle

    50' Marinus
61' Van Hintum
66' Becker
 
Gele kaart: Pröpper, Kabasele (De Graafschap), Lam (PEC Zwolle)
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 8.100
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Jurjus
Bouma
Lammers
Pröpper
Will (Straalman/50)
Vida
Smeets
Bannink
Koolhof (Vermeij/18)
Kabasele
Quekel (El Jebli/64)
  Begois
Van Polen
Schenkeveld
Lam
Van Hintum
Rienstra
Marinus
Dekker (El Hasnaoui/81)
Becker (Ehizibue/71)
Veldwijk
Menig (Lazic/65)

Kelderman verliest leiding Eneco Tour

De Belgische titelverdediger Tim Wellens heeft op de voorlaatste dag van de Eneco Tour de leiding genomen in het algemeen klassement. In de koninginnenrit naar het Belgische Houffalize reed hij op 25 kilometer van de streep weg bij de andere favorieten, pakte de dagzege en reed Nederlander Wilco Kelderman met grote voorsprong uit de witte leiderstrui.

Kelderman verdedigde een voorsprong van 19 seconden op Wellens, maar die kwam liefst 1 minuut 17 eerder over de streep. Bovendien sprokkelde de Belg, die vorig jaar ook al toesloeg met een lange solo op heuvelachtig parcours, onderweg 9 bonificatieseconden. Omdat Greg van Avermaet tweede werd en onderweg 6 seconden pakte, zakte de Nederlander van LottoNL-Jumbo naar de derde plaats in het algemeen klassement.

Van Avermaet opende de aanval al vroeg in de etappe en smeet met zijn krachten. Op de aanval van Wellens had hij echter geen antwoord. Uiteindelijk moest hij strijden om de tweede plaats met de Duitser Simon Geschke. Die kon in de laatste sprint bergop in de Belgische Ardennen geen weerstand bieden aan de Belg. Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Garmin) was de beste Nederlander op de vijfde plaats.

De Nederlands/Belgische rittenkoers eindigt zondag met een soort kleine versie van de Ronde van Vlaanderen. Wellens verdedigt in die rit een voorsprong van meer dan een minuut op zijn landgenoot Van Avermaet en 1 minuut 17 op Kelderman.

Wellens kwam met een slecht gevoel uit de Tour de France, waar hij weinig indruk maakte. "Na de Tour ben ik logischerwijze met wat twijfels gestart aan de Eneco Tour, maar de benen voelden de eerste dagen goed aan. Na mijn aanval was het vooral de kunst om het tempo hoog te houden en niet stil te vallen."

Vorig jaar hield Wellens de leiderstrui vast in de slotrit. Ook ditmaal moet dat lukken, verwacht hij. "Toen was het heuvelachtig zonder kasseien, nu krijgen we een mini-Ronde van Vlaanderen voorgeschoteld. Anderzijds is mijn voorsprong iets groter dan vorig jaar bij het ingaan van de slotrit. En ik kan beschikken over een beresterke ploeg die gemaakt is voor dat soort werk."

Wellens grijpt de macht in Eneco Tour
Kelderman verliest leiding Eneco Tour (Foto: ANP)

PSV heeft Moreno eindelijk binnen

PSV heeft de transfer van Héctor Moreno zaterdag eindelijk weten af te ronden. De landskampioen heeft een akkoord bereikt met het Spaanse Espanyol, waarna de Mexicaan in Eindhoven een contract voor vier jaar heeft ondertekend.

De overgang van de oud-speler van AZ (2007-2010) hing al enige tijd in de lucht. Moreno wordt de vierde Mexicaan die voor PSV gaat spelen. Carlos Salcido, Francisco 'Maza' Rodriguez en het huidige selectielid Andrés Guardado gingen hem voor.

Dodental explosies China boven de honderd

Zeker 104 mensen zijn om het leven gekomen bij de explosies in de Chinese havenstad Tianjin, schrijft het Chinese staatspersbureau Xinhua. Het dodental stond zaterdagochtend nog op 85.

Door de ramp raakten deze week ook honderden mensen gewond. De explosies zouden zich hebben voorgedaan nadat een brand in een containerterminal vat kreeg op gevaarlijke stoffen.

Omwonenden zijn zaterdag geëvacueerd vanwege het gevaar van nieuwe explosies en gezondheidsrisico's. Doordat de wind is gedraaid, drijven wolken met giftige stoffen steeds meer naar bewoond gebied.

Dodental explosies China boven de honderd
Dodental explosies China boven de honderd (Foto: ANP)

Janmaat dupeert Newcastle bij Swansea, zware thuisnederlaag voor Sunderland

Het Nederlands getinte Newcastle United heeft zaterdag een nederlaag geleden bij Swansea City. De ploeg van coach Steve McClaren ging in Wales met 2-0 ten onder. International Daryl Janmaat mocht zich de nederlaag aanrekenen. De rechtsback werd vlak voor rust met zijn tweede gele kaart van het duel uit het veld gestuurd.

Bafetimbi Gomis strafte in het Liberty Stadium al na negen minuten een dekkingsfout af. Na rust verdubbelde André Ayew tegen tien man de score. Bij Newcastle stonden naast Janmaat ook doelman Tim Krul, Vurnon Anita en Georginio Wijnaldum op het veld. Siem de Jong ontbrak vanwege een blessure aan een scheenbeen.

Steven Berghuis maakte bij Watford zijn competitiedebuut. De van AZ overgekomen aanvaller kwam in de thuiswedstrijd tegen West Bromwich Albion tien minuten voor tijd in het veld. Het duel eindigde in 0-0.

Tottenham Hotspur gaf in het thuisduel met Stoke City een zeker lijkende zege uit handen. De gasten, met Ibrahim Afellay, Erik Pieters en Marco van Ginkel in de basis, knokten zich terug van een 2-0-achterstand: 2-2. Eric Dier en Nacer Chadli hadden de Spurs voor rust op voorsprong gezet, maar in het slotkwartier ging het mis. Eerst schoot Marko Arnautovic een strafschop binnen, waarna Mame Biram Diouf gelijkmaakte.

West Ham United ging thuis verrassend onderuit tegen Leicester City: 1-2. De thuisploeg eindigde de wedstrijd met rechtsback Carl Jenkinson op doel. Keeper Adrián kreeg in blessuretijd rood, terwijl West Ham al drie keer had gewisseld. De verdediger hield zijn doel schoon.

Sunderland heeft zaterdag de tweede nederlaag op rij geleden in de Engelse Premier League. De formatie van trainer Dick Advocaat werd in het eigen Stadium of Light gekleineerd door het gepromoveerde Norwich City: 1-3.

Sunderland, waar Patrick van Aanholt en Jeremain Lens in de basis stonden, stond voor rust al met 2-0 achter door doelpunten van Russell Martin en Steven Whittaker. Na krap een uur spelen maakte Nathan Redmond er zelfs 3-0 van. Vlak voor tijd redde invaller Duncan Watmore de eer (1-3).

Door de tweede verliespartij op rij is Sunderland de hekkensluiter. Vorige week werd al met 4-2 verloren van Leicester City.

Janmaat dupeert Newcastle bij Swansea
Janmaat dupeert Newcastle bij Swansea (Foto: ANP)

Huntelaar trefzeker bij zege Schalke, Hertha BSC wint ondanks rode kaart Beerens

Klaas-Jan Huntelaar is het seizoen goed begonnen met Schalke 04. De ploeg uit Gelsenkirchen won zaterdag de openingswedstrijd bij Werder Bremen met 3-0. Huntelaar nam zelf het derde doelpunt, vlak voor tijd, voor zijn rekening. Door de ruime zege neemt Schalke voorlopig de tweede plek in op de ranglijst, achter Bayern München. De regerend landskampioen won vrijdag al met 5-0 van Hamburger SV.

Schalke kwam in Bremen na ruim een half uur op voorsprong door een eigen doelpunt van Theodor Gebre Selassie. De Tsjechische verdediger probeerde aanvoerder Huntelaar van de bal te krijgen, maar wipte de bal daarbij pardoes over zijn eigen keeper in het doel. Halverwege de tweede helft verdubbelde Eric Maxim Choupo-Moting de score. Vijf minuten voor tijd bepaalde Huntelaar de eindstand.

Hertha BSC is met een overwinning begonnen aan het nieuwe seizoen in de Bundesliga. De ploeg uit Berlijn zegevierde bij FC Augsburg met 1-0. Oud-Feyenoorder Salomon Kalou maakte drie minuten na rust het enige doelpunt uit een strafschop. Roy Beerens kreeg in de 66e minuut zijn tweede gele kaart.

Hertha werd door Raul Bobadilla in het zadel geholpen. De Paraguayaan pakte in de blessuretijd van de eerste helft zijn tweede gele kaart, waardoor Augsburg met tien man verder moest. Ragnar Klavan (ex-AZ) bracht Augsburg nog meer schade toe door vlak na rust Kalou onderuit te halen in het strafschopgebied. De Ivoriaan verzilverde de penalty koelbloedig.

Vlak na de openingstreffer kreeg bij Hertha Beerens zijn eerste geel van de wedstrijd. Twaalf minuten later pakte de aanvaller al zijn tweede en mocht ook hij vertrekken. Met tien tegen tien werd er echter niet meer gescoord.

Charlison Benschop was van waarde voor Hannover 96. De Nederlandse spits werd bij het begin van de tweede helft tegen SV Darmstadt 98 ingebracht en tekende drie minuten later al voor de 1-1. Marcel Heller had promovendus Darmstadt in de eerste helft op voorsprong gebracht. Diezelfde Heller zorgde in de 54e minuut voor 2-1, maar het werd alsnog gelijk toen Aytac Sulu in eigen doel schoot. Even daarvoor had Mevlüt Erdinç een strafschop gemist namens Hannover.

Bayer Leverkusen boog een achterstand om in een overwinning op Hoffenheim: 2-1. FC Ingolstadt 04 luisterde het debuut in de Bundesliga op met een de winst op 1. FSV Mainz 05. Het werd in Mainz 0-1 door een doelpunt van Lukas Hinterseer.

Huntelaar trefzeker bij zege Schalke
Huntelaar trefzeker bij zege Schalke (Foto: ANP)

Dode door schietpartij Groningen

Op de Sumatralaan in de stad Groningen is zaterdagmiddag een man doodgeschoten. Over zijn identiteit heeft de politie nog geen mededelingen gedaan.

Volgens een eerste melding van de politie was de man zwaargewond geraakt door de schietpartij. Dat gebeurde op een oversteekplaats voor fietsers en voetgangers in de bomenrijke laan. Even later overleed hij daar ook.

De politie is op zoek is naar de schutter en heeft onder meer een speurhond ingezet. Agenten zijn bezig met een buurtonderzoek. Over de toedracht is nog niets bekend.

Dode door schietpartij Groningen
Dode door schietpartij Groningen (Foto: ANP)

Rennende Rukker weer op vrije voeten

De man die vastzat omdat hij mogelijk de beruchte 'rennende rukker' van IJmuiden zou zijn, is weer op vrije voeten. De 32-jarige Poolse zwerver zat sinds donderdagmiddag vast nadat hij was herkend door een van zijn slachtoffers.

"Op dit moment zijn er geen wettelijke gronden om de verdachte langer vast te kunnen houden. Hij blijft echter wel verdachte in deze zaak", aldus de politie zaterdag. Het is nu aan het Openbaar Ministerie om tot eventuele vervolging van de verdachte over te gaan.

De schennispleger van IJmuiden zou negen vrouwen hebben lastiggevallen door voor hun ogen te masturberen. Vijf vrouwen deden tot nu toe aangifte.

Verdachte schennis IJmuiden vrijgelaten
Verdachte schennis IJmuiden vrijgelaten (Foto: ANP)

Lemmy gaat zijn leven beteren

Stappen van vergelijking: stoer, stoerder, Lemmy. Voormalig lid van spacerockband Hawkwind, roadie van Jimi Hendrix, maar natuurlijk geniet hij de grootste bekendheid als frontman van een zekere band genaamd Motörhead. De bijna 70-jarige bassist heeft zo de nodige gezondheidsprobleempjes en die lost hij op geheel eigen wijze op.

In 2013 werd bij Lemmy Kilmister suikerziekte geconstateerd. Ook functioneerde zijn hart niet meer optimaal en werd er een defibrillator ingebracht. Coke maakt nu eenmaal meer kapot dan je lief is.

Als gevolg van zijn gezondheidsproblemen werden er optredens afgezegd, pas in april 2014 ging de band de bühne weer op.

Maar echt lekker gaat het allemaal nog niet met Lemmy. Hij kampt met uitdrogingsverschijnselen en heeft problemen met zijn maag. Artsen hebben de frontman dan ook op zijn lever gedrukt zijn drankgebruik aan te passen. Lemmy nam dit goed op en verklaarde voortaan zijn geliefde Whisky-cola te laten staan. Het hele feit dat Lemmy Whisky verdunt met een ander drankje is natuurlijk al dubieus, maar gelukkig drinkt hij voornamelijk Jack Daniëls. In het verleden dronk hij zeker een fles van dat bocht per dag.

Maar het roer gaat dus om. Geen Jack&Coke meer voor hem. Sinaasappelsap is veel gezonder. Maar dan wel in combinatie met wodka natuurlijk. Anders is het vies. Volgens de zanger (we zullen het voor het gemak maar even zingen noemen) werkt dit veel beter om zijn diabetes onder controle te krijgen. Naar eigen zeggen is hij onverwoestbaar.

Wij geloven hem.

Het hele interview van deze held met The Guardian is trouwens hier te vinden. Uiterst vermakelijk leesvoer voor de zaterdagmiddag of zondagochtend.

Lemmy (Motörhead)

Brons voor Minderhoud, diskwalificatie Gal op EK dressuur

Hans Peter Minderhoud heeft zaterdag brons veroverd in de Grand Prix Spécial bij de Europese kampioenschappen paardensport in Aken. De 41-jarige dressuurruiter kwam op de rug van Glock's Johnson TN tot een score van 79,034 procent.

Minderhoud kon zich niet mengen in de strijd om de Europese titel. De Britse Charlotte Dujardin was op Valegro ongenaakbaar: 87,577. Zilver was er voor de Duitse Kristina Bröring-Sprehe met Desperados FRH: 83,067.

Edward Gal werd vooraf gezien als de grootste Nederlandse kanshebber maar hij kende echter een dramatische rit. Zijn paard Glock's Undercover N.O.P kon niet stilstaan bij het binnengaan van de ring om de jury te groeten, wat meteen een hoop punten kostte. Toen er even later bloed uit de mond van het paard kwam, waarschijnlijk door het op de tong bijten, werd hij reglementair gediskwalificeerd.

Brons voor Minderhoud in Grand Prix Spécial
Brons voor Minderhoud in Grand Prix Spécial (Foto: ANP)

Van Gerwen verslaat Van Barneveld tijdens Perth Darts Masters

Michael van Gerwen heeft tijdens de Perth Darts Masters in een spannende duel Raymond van Barneveld verslagen. Lange tijd ging de kwartfinale gelijk op in Australië, maar de nummer één van de wereld ging er toch met de winst er vandoor. Het werd 8-4.

Tot en met 3-3 ging de partij gelijk op, voordat Van Gerwen als eerste een break kon slaan. Op 5-3 wist Barney echter de break ongedaan te maken. Mighty Mike sloeg echter opnieuw toe. Met een 124-finish maakte hij er 6-4 van en nu bleek het pleit beslecht.

Van Gerwen gooide 105,19 gemiddeld en gooide 61 procent van zijn dubbels erin. Van Barneveld bleef nauwelijks achter met 102,75, maar zijn checkoutpercentage lag slechts op 36 procent. Van Gerwen treft in de halve finale James Wade, die met 8-2 te sterk was voor Peter Wright.

Gary Anderson heeft tijdens zich tijdens de het dartoernooi in Australië uit onmogelijke positie teruggevochten. De regerend wereldkampioen stond in zijn kwartfinale met 1-6 in legs achter tegen Adrian Lewis, maar wist de partij toch met 8-7 naar zich toe te trekken. Anderson treft zondag in de halve finale Phil Taylor, die in de kwartfinale Kyle Anderson versloeg met 8-3.

Zondag worden naast de halve finales ook de finale gespeeld. Het toernooi in Perth maakt onderdeel van de World Series. Naast Perth doet de PDC ook nog Sydney en Auckland aan. 

FIA: Geen extra F1-teams in 2016

Aan het Formule 1-seizoen 2016 zullen maximaal elf teams deel gaan nemen, zo heeft autosportfederatie FIA bekendgemaakt. Haas zal volgend jaar nieuw zijn op de grid, maar geen enkele andere potentiële nieuwkomer heeft aan de voorwaarden voor entree in de sport voldaan.

Eerder dit jaar schreef de FIA nog een tender uit. De deadline voor 2016 en 2017 werd op eind juni, later eind juli gezet, maar geen van de twee geïnteresseerde partijen voldeed aan de voorwaarden. Het betekent echter niet dat er voor 2017 geen nieuwkomer in de Formule 1 mogelijk is. Als bijvoorbeeld fabrikanten als Renault of Audi zich melden met een nieuw team, dan is de FIA bereid deze toe te laten, andere partijen lijken geen kans meer te maken.

Japanse keizer 'bidt voor wereldvrede'

De Japanse keizer Akihito heeft zaterdag in een speech de hoop uitgesproken dat de gruwelen van de oorlog nooit herhaald zullen worden. De vorst zei verder te bidden voor wereldvrede en de verdere ontwikkeling van Japan.

De speech van de 81-jarige keizer komt precies 70 jaar nadat zijn vader Hirohito de capitulatie van Japan in de Tweede Wereldoorlog aankondigde. Akihito kwam met een "oprecht eerbetoon aan iedereen die zijn leven heeft verloren tijdens de oorlog. Zowel op het slagveld als op andere plaatsen."

Speeches van Japanse leiders over de oorlog liggen onder een vergrootglas bij buurlanden die destijds zijn bezet door de Japanners. Premier Shinzo Abe erkende vrijdag nog in een toespraak dat zijn land "onmetelijke schade en lijden" heeft veroorzaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij benadrukte ook dat generaties die niet bij het conflict waren betrokken niet moeten worden belast met voortdurende verontschuldigingen.

Onder meer China en Zuid-Korea hadden kritiek op de toespraak van Abe, omdat die zelf geen excuses maakte voor de Japanse agressie. De regering in Peking eiste zaterdag "eerlijke excuses" van Abe. De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye repte van "betreurenswaardige elementen"in de toespraak van Abe, maar maakte niet duidelijk wat er precies schortte aan de toespraak van de Japanse premier.

Japanse keizer 'bidt voor wereldvrede'
Japanse keizer 'bidt voor wereldvrede' (Foto: ANP)

Emotionele 70ste Indiëherdenking

In het bijzijn van enkele duizenden mensen is bij het Indisch monument in Den Haag de capitulatie van Japan in 1945 herdacht. Velen waren geëmotioneerd, omdat ze zelf onder de Japanse bezetter in Nederlands-Indië leed hebben doorstaan of hun ouders en grootouders.

Tijdens de herdenking werd de Indische Klok geluid, er werd muziek gespeeld en er was een voordracht van acteur Eric Schneider, die werd geboren in Nederlands-Indië, en zijn zoon Beau Schneider. Koning Willem-Alexander legde als eerste een krans bij het monument. Ook hield premier Mark Rutte een toespraak.

Defilé
De herdenking werd afgesloten met het defilé langs het monument en de kransen, dat werd geopend door de koning.

Japan capituleerde op 15 augustus 1945. Al kwam er op die dag een eind aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië, van een bevrijding was bepaald geen sprake, aldus de stichting die de herdenking organiseert. "Op de oorlog volgde een chaotische en gewelddadige periode. Velen konden de kampen lange tijd niet verlaten. Vele anderen werden alsnog geïnterneerd."

De Tweede Wereldoorlog kostte vele duizenden Europeanen in Nederlands-Indië het leven. In Japanse interneringskampen stierven naar schatting tussen de 13.000 en 17.000 burgers. Buiten de kampen kwamen nog eens 2000 mensen om, terwijl nog eens 2000 burgers omkwamen door het Indisch verzet.

Rutte
Minister-president Mark Rutte betreurt het gevoel van miskenning bij de slachtoffers van de Japanse bezetting van voormalige Nederlands-Indië.

"Bij de Indische gemeenschap is een gevoel van miskenning blijven bestaan over het gebrek aan begrip bij anderen voor de ondergane oorlogsverschrikkingen in Azië. Dat betreur ik", aldus de premier tijdens de herdenking.

"Zeventig jaar na de Japanse capitulatie zijn we ons er meer dan ooit van bewust dat dit deel van onze geschiedenis blijvende aandacht en een actieve herinnering vraagt. Laat ons daar samen voor zorgen. Laat ons ervoor zorgen dat het gevoel van onbegrip en het verdriet dat velen daarover hebben gehad of nog hebben, langzaam maar zeker wordt weggenomen", zei Rutte tot de enkele duizenden aanwezigen.

Emotionele 70ste Indiëherdenking
Emotionele 70ste Indiëherdenking (Foto: ANP)

1300 aanmeldingen voor claim Birmaspoorlijn

Bijna 1300 mensen hebben zich gemeld voor een claim namens oud-dwangarbeiders van de Birmaspoorlijn bij de Nederlandse overheid. Het zijn merendeels nabestaanden maar ook een dertigtal overlevenden. Dat laat de stichting weten die de claim namens overlevenden en erfgenamen voorbereidt.

Volgens de stichting Task Force Indisch Rechtsherstel (TFIR) hebben veel van de Nederlandse oud-dwangarbeiders na de oorlog nooit een vergoeding gehad. Dit terwijl Nederland na de verkoop van de spoorlijn aan Thailand wel geld in ontvangst heeft genomen dat bestemd was voor de werkers. Velen van hen zouden daar niet van hebben geweten en hebben zich niet gemeld, aldus de stichting.

De Birmaspoorlijn werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in recordtempo aangelegd in Birma (Myanmar) en Siam (Thailand) voor de Japanse oorlogsmachine. Dat gebeurde onder erbarmelijke omstandigheden. Naar schatting meer dan 100.000 Aziatische dwangarbeiders en krijgsgevangenen vonden de dood.

Krijgsgevangenen
Van de ruim 17.000 Nederlandse krijgsgevangenen die aan de spoorlijn moesten werken zijn er ongeveer 3000 omgekomen.

"Op 15 augustus is het precies zeventig jaar geleden dat Japan capituleerde. Het is bijzonder jammer dat de Nederlandse regering dit herdenkingsjaar niet heeft aangegrepen om een geste te maken naar de nog in leven zijnde ex-dwangarbeiders", zegt Sylvia Pessireron, voorzitter van de TFIR. "In de brieven die we krijgen, staat geregeld dat na al die jaren een blijk van waardering of openlijke erkenning van het leed dat al die mannen hebben doorstaan, is uitgebleven."

De stichting zet zich in voor mensen die schade hebben geleden door de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-Indië of de onafhankelijkheidsoorlog die volgde na de Tweede Wereldoorlog.

1300 aanmeldingen voor claim Birmaspoorlijn
1300 aanmeldingen voor claim Birmaspoorlijn (Foto: ANP)

Utrecht voor 13e keer beste universiteit

De Universiteit Utrecht is voor de dertiende keer op rij uitgeroepen tot beste onderzoeksuniversiteit van Nederland. Dat blijkt uit de jaarlijkse prestigieuze Academic Ranking of World Universities van de Universiteit van Shanghai, die zaterdag is gepubliceerd.

Utrecht neemt op de wereldwijde lijst de 56e plaats in. De universiteiten van Groningen en Leiden hebben stuivertje gewisseld: Groningen staat nu op de 75e plaats, Leiden op 82. Vorig jaar stond Leiden op plek 77 en Groningen op 82.

De lijst wordt aangevoerd door de Amerikaanse universiteiten Harvard, Stanford, MIT en Berkeley. Op plek vijf komt de eerste Europese universiteit, die van het Britse Cambridge.

Utrecht voor 13e keer beste universiteit
Utrecht voor 13e keer beste universiteit (Foto: ANP)

Kim Holland en vriend na 23 jaar uit elkaar

Pornodiva Kim Holland en Ruud Slakhorst hebben na een relatie van 23 jaar besloten om uit elkaar te gaan. Dat meldt De Telegraaf zaterdag.

Ruud en Kim blijven zakelijk wel met elkaar doorgaan. "Maar in de liefde hebben we voor andere partners gekozen", vertelt ze. Volgens de 46-jarige blondine werden de twee op het einde 'meer vrienden dan liefdespartners'. "Hij vond dat genoeg, maar ik wilde meer. Ik wilde de sprankeling van nieuwe liefde voelen."

Het stel is nooit officieel getrouwd geweest. "Dat maakt de breuk minder gecompliceerd, maar nog altijd erg emotioneel", laat Kim weten. Zij en Ruud hebben samen drie kinderen grootgebracht. "Weliswaar heb ik ze nooit in mijn buik gehad, maar toch voelen ze ook écht als onze kinderen." Mede vanwege hen vindt Holland het belangrijk dat de band met haar ex goed blijft.

De pornoproducente is al voor een andere man gevallen die Mark heet. Ze leerde hem ongeveer anderhalf jaar geleden kennen tijdens het uitgaan. "Hij kende mij niet van de porno, maar van interviews en de TV Kantine. Zó onschuldig!"

Kim Holland en vriend na 23 jaar uit elkaar
Kim Holland en vriend na 23 jaar uit elkaar (Foto: BuzzE)

Totilas kampt met 'Robben-blessures' en is maanden uitgeschakeld

Totilas, het dressuurpaard waarmee Edward Gal in 2010 drie wereldtitels behaalde, zien we wellicht niet meer terug in de wedstrijdarena. Het paard heeft een botontsteking en is zeker vier tot vijf maanden uitgeschakeld. Het paard kwam afgelopen donderdag tijdens het EK met Matthias Rath op zijn rug nog wel in actie op de Grand Prix, maar na deze proef werd besloten om hem niet meer te laten starten in het verdere toernooi. 

Zaterdag werd de vijftienjarige Totilas door de MRI gehaald en daar werd de botontsteking vastgesteld. "Hij kampt voortdurend met Robben-blessures", aldus Sjef Janssen, trainer van het toppaard. "Het is de ene blessure na de andere. We hebben hem wel weer aan de praat gekregen. Maar je wordt er helemaal tureluurs van. Misschien moeten we hem z'n oude dag gunnen." Volgens de ex-bondscoach van het Nederlands dressuurteam valt niet uit te sluiten dat daarmee de loopbaan van Totilas in de dressuursport ten einde is.

Totilas maakte tijdens het Europees kampioenschap zijn rentree op topniveau na langdurig blessureleed. Hij presteerde met Rath niet slecht, maar dat kon niet voorkomen dat Duitsland van de eerste naar de derde plaats zakten in het landenklassement. Kort na de proef bleek het paard een blessure te hebben aan een achterbeen en besloot de Duitse ploeg het paard uit de wedstrijd te halen.

Key: "Verstappen heeft critici mond gesnoerd"

Max Verstappen heeft zich dit seizoen al meer dan bewezen in de Formule 1. "Hij is moedig en snel en heeft ook ons gelijk aangetoond. Max is jong, maar zeer getalenteerd en dat heeft hij genoegzaam laten zien", looft technisch directeur James Key van Toro Rosso de zeventienjarige Limburger. "Hij heeft de criticasters de mond gesnoerd", zegt de Brit tegen Autosport.

Verstappen kreeg op zestienjarige leeftijd een contract bij de Italiaanse Formule 1-renstal, hetgeen tot veel ophef leidde. "Het was belachelijk om te stellen dat hij te jong zou zijn. Het gaat er uiteindelijk hoe hij racet en Max heeft bewezen dat hij dat kan. Hij is agressief op de juiste manier", aldus Key.

Verstappen eindigde vorige maand als vierde in de Grand Prix van Hongarije. Hij maakt zich op voor de Grand Prix van België op 23 augustus.

'Verstappen heeft critici mond gesnoerd'
'Verstappen heeft critici mond gesnoerd' (Foto: ANP)

Advocaat: "Carragher moet zelf maar gaan coachen"

Dick Advocaat heeft geïrriteerd gereageerd op de uitlatingen van Jamie Carragher over zijn landgenoot en linksback bij Sunderland, Patrick van Aanholt. De manager vindt dat de Liverpool-legende eens wat beter moet gaan analyseren en zich zou moeten verplaatsen in de schoenen van zowel trainer als speler.

Carragher had zich op Sky Sports zeer negatief uitgelaten over defensieve kracht uit Nederland. "Ik denk dat Carragher maar zelf manager moet worden. Het is lekker makkelijk om vanuit de studio commentaar te geven", zegt hij tegen Britse media.

"Hij is iemand die voor de televisie zogenaamd alles weet en zo zijn er meer van. Ik denk dat ze het liefst aan de zijlijn zouden willen staan, maar dan zouden ze erachterkomen dat het daar veel lastiger werken is."

Advocaat neemt het op voor Van Aanholt en voorziet een goede toekomst voor de verdediger. "Hij heeft alles om tot een goede linksback uit te groeien, maar vorige week liet hij alles zien wat niet goed is", aldus de Haagse trainer.

Dijks: "Willem II is mijn redding geweest"

Ajax-verdediger Mitchell Dijks kijkt uit naar het competitieduel voor de ploeg met Willem II. Voor Dijks is het een bijzonder duel, omdat hij afgelopen seizoen nog bij de club uit Tilburg onder contract stond. "Ik kijk met een goed gevoel terug op Willem II", zo legt Dijks uit. "Ik kreeg er veel vertrouwen van de trainer en van ploeggenoten. Dus het is echt een mooi seizoen geweest daar bij Willem II."

Volgens Dijks lijkt Willem II wel op de Amsterdamse ploeg. "Het is een goede ploeg, gevaarlijk in de omschakeling. Ze kunnen prima voetballen. De visie van de coach lijkt ook wel op die van Ajax. Ze willen daar altijd voetballend de oplossing zoeken."

Dijks verruilde in het seizoen 2013-14 Ajax voor sc Heerenveen (verhuurperiode) en werd het seizoen daarop gratis door Willem II overgenomen. Nu is de lange verdediger terug op Amsterdamse bodem en een ander mens geworden, zo licht hij zelf toe. "Ik ben op alle fronten veranderd ja. Ik heb daar echt de focus gekregen. De knop is als het ware omgegaan. Ik ben nu alleen bezig met voetbal, dat wilde De Boer ook altijd. Maar pas toen ik weg ging bij Ajax ging ik er echt voor leven. Vroeger was ik meer met bijzaken bezig. In die zin is Willem II m'n redding geweest."

'Belang burger uit het oog verloren bij pgb'

Bij alle veranderingen rond het persoonsgebonden budget zijn de belangen van de burgers ernstig uit het oog verloren. Dat zei Nationale ombudsman Reinier van Zutphen zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed. De ombudsman nam daar een klein voorschot op het onderzoek dat hij deed naar de grote problemen met het pgb waarmee mensen zelf hun zorg kunnen regelen. 25 augustus verschijnt zijn rapport.

Rode draad daarin is volgens Van Zutphen: er moet heel veel geleerd worden van hoe dit is verlopen. "Er zijn hier ongelofelijk veel partijen bij betrokken. Het is zo ingewikkeld gemaakt dat het bijna niet meer is uit te voeren." Dat er vlak voor de nieuwe opzet zou ingaan nog nieuwe regels bijkwamen, hielp ook niet. "Je hoeft geen ombudsman te zijn om te snappen dat het hier is misgegaan".

Sinds de Sociale Verzekeringsbank (SVB) begin dit jaar verantwoordelijk werd voor de uitbetaling van pgb's, zijn er enorme problemen. Zorgverleners krijgen geregeld te laat of helemaal niet uitbetaald.

'Belang burger uit het oog verloren bij pgb'
'Belang burger uit het oog verloren bij pgb' (Foto: ANP)

Noord-Korea zet klok half uur terug

Noord-Korea is overgegaan op een eigen tijdzone. De klok is in de nacht van vrijdag op zaterdag een half uur teruggezet. Daarmee breekt het stalinistische land met het internationale systeem van Universele Tijd. De klokken werden geluid en met ceremonies werd de 'Pyongyang Tijd' ingeluid.

Het Koreaanse schiereiland veranderde in 1912 van tijd toen de Japanners het gebied binnenvielen. De tijd werd toen op last van Tokio aangepast. Het terugdraaien naar de tijd van voor de invasie wordt door Noord-Korea gezien als een bevrijding van het Japanse imperialisme. Japan is voor Noord-Korea een aartsvijand.

Landen mogen zelf bepalen of ze zich houden aan de Universele Tijd, die is gebaseerd op atoomklokken. Noord-Korea had dus geen toestemming nodig om de wijzers te verplaatsen.

Noord-Korea zet klok half uur terug
Noord-Korea zet klok half uur terug (Foto: ANP)

Roda lijft Australische spits Juric in

Roda JC heeft zich versterkt met de Australische spits Tomi Juric. De spits komt over van Western Sydney Wanderers en heeft een akkoord met de Limburgers over een contract voor één seizoen, met een optie op een tweede.

De 24-jarige Juric speelde de afgelopen twee seizoenen in Sydney. Hij voetbalde ook voor clubs in Kroatië. De aanvaller is sinds 2013 international en scoorde tot dusver drie doelpunten in negen interlands.

Roda lijft Australische spits in
Roda lijft Australische spits in (Foto: ANP)

Algemeen directeur Wim Collard zegt op de website van de club: "Na weken van onderhandelen zijn we er uiteindelijk toch in geslaagd om Tomi Juric te contracteren voor Roda JC, vanzelfsprekend zijn we daar enorm blij mee. Tomi is een sterke aanvaller die met zijn manier van spelen past bij onze club."

Juric heeft de medische keuring goed doorstaan en zal begin komende week aansluiten bij de selectie van hoofdtrainer Darije Kalezic.

PVV: debat Griekenland niet in achterkamertje

Beslissen over miljardensteun aan Griekenland hoor je niet in een achterkamertje in het gebouw van de Tweede Kamer te doen, vindt PVV-leider Geert Wilders. Zijn verzoek om het Kamerdebat over Griekenland in de plenaire zaal van de Tweede Kamer te houden en niet in een kleine commissiezaal, wees Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg zaterdag af, omdat Wilders de enige was met deze vraag.

Maar als meer partijen dit debat met premier Mark Rutte en minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) in de grote vergaderzaal willen houden, kijkt zij er opnieuw naar. Wilders hoopt dat de andere partijen alsnog steun geven aan zijn verzoek. Het is nog onduidelijk wanneer het debat plaatsvindt.

PVV: debat Griekenland niet in achterkamertje
PVV: debat Griekenland niet in achterkamertje (Foto: ANP)

Zoon Bin Laden roept op tot aanslagen

Terreurbeweging al-Qaeda heeft een audioboodschap verspreid waarin een zoon van Osama Bin Laden oproept tot aanslagen.

Hamza Bin Laden moedigt volgens de Britse krant The Independent aanhangers van al-Qaeda in de VS en bevriende staten aan aanslagen te plegen. In de boodschap noemt hij Londen, Washington, Parijs en Tel Aviv als doelwitten.

Hamza Bin Laden zou ergens in de twintig zijn en wordt 'de terreurkroonprins' genoemd. Mogelijk wordt hij in de toekomst leider van al-Qaeda. Zijn vader Osama werd in 2011 in Pakistan doodgeschoten door Amerikaanse militairen.

Terreurexpert Rita Katz stelt dat de oproep een poging van al-Qaeda is de beweging weer populair te maken. "Hamza is geliefd en inspireert. Hij heeft een goede naam en doet niet mee aan interne conflicten", aldus Katz. De boodschap zou in juni al zijn opgenomen.

Zoon Bin Laden roept op tot aanslagen
Zoon Bin Laden roept op tot aanslagen (Foto: ANP)

Bijna honderd doden door hittegolf Egypte

Egypte gaat gebukt onder één van de hevigste hittegolven van de laatste vier jaar. Het ministerie van Gezondheid meldde zaterdag dat al 92 mensen zijn bezweken.

In het zuiden van het land zijn de afgelopen dagen temperaturen tot 46 graden Celsius gemeten. In de hoofdstad Caïro steeg het kwik tot circa 40 graden.

De autoriteiten hebben vooral ouderen en kinderen geadviseerd niet op het heetst van de dag de straat op te gaan. Weerkundigen verwachten dat de temperaturen pas eind van de maand gaan dalen.

De hitte heeft ook een leven geëist in de dierentuin van Caïro. De 23-jarige orang-oetan Bongo liep afgelopen week een zonnesteek op en overleefde dat niet.

Bijna honderd doden door hittegolf Egypte
Bijna honderd doden door hittegolf Egypte (Foto: ANP)

Ongeluk met Nederlandse bus op Franse weg

Op de Franse snelweg A1 Lille-Parijs is zaterdagochtend een Nederlandse touringcar van de weg geraakt. Dat gebeurde ter hoogte van Punchy. De bus heeft de rechter vangrail geraakt, een verkeersbord geramd en kwam daarna in de berm tot stilstand.

Volgens de Franse politie is de chauffeur vermoedelijk in slaap gesukkeld. Twee van de 82 inzittenden zijn lichtgewond geraakt. Zij zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Het touringcarbedrijf stuurt een andere bus om de passagiers op te pikken.

Ongeluk met Nederlandse bus op Franse weg
Ongeluk met Nederlandse bus op Franse weg (Foto: ANP)

Zwemverbod recreatieplas Slijk-Ewijk

Voor de recreatieplas Strandpark Slijk-Ewijk in Gelderland is een zwemverbod ingesteld. Aanleiding is een vierde melding van de ziekte van Weil bij de GGD Gelderland-Midden. Iemand heeft de ziekte opgelopen na het zwemmen in de plas.

Er golden al waarschuwingen voor de eilandjes in de plas en de oevers. Die waren al tot verboden gebied verklaard voor zwemmers en zonnebaders.

De ziekte van Weil wordt veroorzaakt door een bacterie in de urine van bruine ratten. Wie besmet raakt, krijgt na enige tijd hoge koorts, griepachtige verschijnselen, hoofdpijn en spierpijn. Na een paar dagen ontstaat geelzucht en kunnen lever, nieren en milt aangetast raken. Zonder tijdige behandeling kan de ziekte zelfs fataal aflopen.

De beheerder van het strandpark heeft in overleg met de GGD en de provincie tal van maatregelen tegen de ratten genomen.

Zwemverbod recreatieplas Slijk-Ewijk
Zwemverbod recreatieplas Slijk-Ewijk (Foto: ANP)

Zeker veertig migranten omgekomen bij Italië

Circa veertig migranten zijn omgekomen ten zuiden van het Italiaanse eiland Lampedusa. Het Italiaanse persbureau ANSA meldde zaterdag dat de migranten op een boot zaten, waarmee ze de oversteek van Libië naar Italië wilden maken.

Aan boord van het in nood geraakte schip waren ongeveer vierhonderd mensen. De meesten van hen konden worden gered door de marine. De omgekomen opvarenden zaten vermoedelijk in het ruim en zouden daar zijn gestikt.

Zeker veertig migranten omgekomen bij Italië
Zeker veertig migranten omgekomen bij Italië (Foto: ANP)

Spurs halen Kameroense aanvaller N'Jie

Tottenham Hotspur heeft zaterdag de transfer van de Kameroense aanvaller Clinton N'Jie afgerond. De international verruilt de Franse club Olympique Lyon voor de Londense formatie. Hij heeft een vijfjarig contract getekend op White Hart Lane. De Spurs noemden geen transferbedrag, maar naar verluidt heeft Lyon ruim 14 miljoen euro ontvangen voor de 21-jarige N'Jie, die vorig seizoen acht keer scoorde voor zijn Franse werkgever.

N'Jie dient als extra stootkracht voorin bij Tottenham, dat vrijdag afscheid nam van Roberto Soldado. De Spaanse spits gaat na een tegenvallend avontuur bij de Engelse club weer in eigen land voetballen, voor Villarreal.

American Footballspeler Sam stopt voorlopig

Michael Sam, die vorig jaar de eerste openlijk homosekuele American Footballspeler in de NFL werd, doet voorlopig een stap terug. Sam zei vrijdag (lokale tijd) dat hij zich zorgen maakt over zijn geestelijke gezondheid.

"De laatste 12 maanden zijn erg zwaar voor me geweest, tot op het punt dat ik me zorgen ging maken over mijn geestelijke gezondheid", schreef Sam op Twitter. De American Footballspeler besloot daarom voorlopig niet meer in actie te komen.

American Footballspeler Sam stopt voorlopig
American Footballspeler Sam stopt voorlopig (Foto: ANP)

Sam bedankte zijn ploeg, de Montreal Alouettes. Het team had de footballspeler in juni geschorst, nadat hij om persoonlijke redenen was vertrokken van een trainingskamp. "Ik hoop snel weer op het veld te staan", schreef hij.

De topsporter belandde vorig jaar in de schijnwerpers toen hij als eerste openlijk homosekuele sporter actief werd in de NFL. Sam werd toen geselecteerd door de St. Louis Rams en kwam later in actie voor de Dallas Cowboys.

Coach Enrique gelooft in stunt Barça

Barcelona leed een zware nederlaag vrijdag in het eerste duel om de Spaanse Supercup. De sterrenformatie verloor met 4-0 van Athletic Bilbao. Coach Luis Enrique gelooft nog in een ommekeer in de return, komende maandag in het eigen Camp Nou. "We zullen een grote comeback maken. Als er één club is die hiertoe in staat is, dan is het zeker Barça. We moeten wachten tot maandag en zullen dan alles geven wat we hebben", vertelde de coach van Barcelona.

Enrique zag opnieuw een kwetsbare defensie bij Barcelona. In de wedstrijd om de Europese Supercup tegen Sevilla kreeg de winnaar van de Champions League ook al vier tegendoelpunten. "Het baart me uiteraard zorgen dat we zoveel doelpunten tegen krijgen. We gaan proberen dit recht te zetten. Voetbal is een spel waarin fouten worden gemaakt."

Enrique gelooft in stunt Barça
Enrique gelooft in stunt Barça (Foto: ANP)

Rodríguez kopman Katusha in Vuelta

Joaquim Rodríguez voert de wielerploeg van Katusha aan in de komende Ronde van Spanje. De Spanjaard is een kandidaat voor het podium; hij eindigde in 2010 en 2012 als derde in de Vuelta. De laatste twee edities werd de 36-jarige Purito vierde.

Rodríguez was een van de smaakmakers van de voorbije Tour de France. Hij won de etappes met de aankomsten op de Muur van Hoei en Plateau de Beille.

Katusha, de Russische formatie uit de World Tour, stuurt drie landgenoten van Rodríguez mee naar de Ronde van Spanje, die op 22 augustus begint in Marbella. Het zijn Alberto Losada, Daniel Moreno en Angel Vicioso. De ploeg bestaat verder uit de Italiaan Giampaolo Caruso en de Russen Vladimir Isaichev, Pavel Kochetkov, Egor Silin en Eduard Vorganov.

Rodriguez kopman Katoesja in Vuelta
Rodríguez kopman Katusha in Vuelta (Foto: ANP)

Servische burgemeester beledigt vluchtelingen

De burgemeester van de Servische grensplaats Kanjiza heeft uitgehaald naar de migranten die via zijn gemeente naar West-Europa proberen te reizen. "Het ontbreekt deze buitenlanders aan de meest wezenlijke grondbeginselen, algemene intelligentie en beschaving", liet burgemeester Mihalj Bimbo in een verklaring weten.

Volgens Bimbo schenden de vluchtelingen graven en kerkhoven en vernielen ze parken, akkers en boomgaarden. De grensplaats Kanjiza is de laatste stop in Servië voor migranten uit onder meer Syrië, Afghanistan en Pakistan op hun route naar West-Europa.

Syrische media zijn verbijsterd over de verklaring van Bimbo. De krant Kurir omschreef hem als de "sufferd van het jaar". De media wezen erop dat Bimbo zelf uit een migrantenfamilie uit Hongarije komt. Die vluchtte na de Hongaarse opstand van 1956 naar Servië.

Servische burgemeester beledigt vluchtelingen
Servische burgemeester beledigt vluchtelingen (Foto: ANP)

Cannondale-Garmin stopt als sponsor bij nieuw dopinggeval

Cannondale-Garmin zal stoppen met het sponsoren van de wielerploeg als er nog een renner betrapt wordt op het gebruik van doping. Tom Danielson werd eerder deze maand positief getest op het gebruik van testosteron, waarna de andere renners in de ploeg gewaarschuwd werden. 

"Bij het trainingskamp aan het begin van het seizoen is duidelijk gezegd dat de ploeg zou stoppen als iemand positief test. Toen ik het nieuws van Danielson zag, viel de boel wel een beetje in duigen", zo vertelt Dylan van Baarle aan NU.nl

De sponsoren bleven toch, maar dulden niet nog een positief geval. "Het is ons wel duidelijk gemaakt dat dit een wake-upcall moet zijn. Als dit nog een keer gebeurt, is het echt over." Danielson heeft dus het voortbestaan van de ploeg in gevaar gebracht. "In eerste instantie baal je wel even dat hij de toekomst van het team op het spel zet, maar uiteindelijk weet ik niet hoe het komt dat die test positief is."

Van Baarle is niet de enige Nederlander in dienst van Cannondale-Garmin. Ook Sebastian Langeveld en Tom-Jelte Slagter komen uit voor deze ploeg. Langeveld is al zeker van contractverlening, maar van Baarle en Slagter wachten nog op een verbintenis voor komend seizoen. Vrijdag werd Van Baarle nog tweede in de vijfde etappe van de Eneco Tour. 

Duitsland stopt met inzet Patriots in Turkije

De inzet van het Patriot-luchtafweersysteem van de Duitsers in Turkije loopt op zijn eind. Het ministerie van Defensie meldde dat de 250 Duitse militairen en de Patriots in de komende maanden worden weggehaald.

Turkije vroeg in 2012 de NAVO om luchtafweergeschut bij de grens met Syrië, om te voorkomen dat Syrische vliegtuigen het Turkse luchtruim binnenvlogen. Behalve Duitsland hebben ook Nederland en de Verenigde Staten het geschut en militairen geleverd voor die missie. Volgens Duitsland kunnen de Patriots worden weggehaald, omdat het hoogst onwaarschijnlijk is geworden dat Syrische toestellen het Turks luchtruim binnenvliegen. Het leger van de Syrische president Bashar al-Assad is door de burgeroorlog zeer verzwakt.

Nederland heeft zijn Patriotmissie in Turkije in januari beëindigd.

Duitsland stopt met inzet Patriots in Turkije
Duitsland stopt met inzet Patriots in Turkije (Foto: ANP)

Van Gaal blij, maar kritisch

Coach Louis van Gaal van Manchester United is tevreden over de puike seizoensstart van zijn team in de Premier League, maar de Nederlandse trainer blijft kritisch. "De spelers voorin lijden nog veel balverlies en daardoor creëren we nog te weinig kansen. Aan de andere kant hebben wij achterin weinig weggegeven, dus dat is wel goed", zei Van Gaal na de krappe zege op Aston Villa: 0-1. United staat met zes punten uit twee wedstrijden bovenaan. "Dat is beter dan vorig jaar."

Het Belgische talent Adnan Januzaj besliste het duel met een fraai doelpunt in de 29e minuut. "Het was een prachtige goal, maar er zijn meer aspecten aan het voetbal dan doelpunten maken. Hij leed veel onnodig balverlies, Memphis Depay leed ook onnodig veel balverlies en om die reden gaven we onszelf te weinig kansen. Dat moet beter. Het is duidelijk dat we meer wedstrijden nodig hebben om in de vorm te komen die ik graag zie", aldus Van Gaal tegen de Britse media.

Van Gaal blij, maar kritisch
Van Gaal blij, maar kritisch (Foto: ANP)

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

Metal Gear Solid V is de afgelopen weken genoeg in het nieuws geweest. Helaas vaker negatief dan positief. Het gedoe rondom Kojima heeft waarschijnlijk vele Metal Gear-fans niet warm gemaakt om de game te kopen. Want zie je al Kojima werken als wc-juffrouw? Ik snap dat je heel graag wil dat je liefdeskindje het bestje kindje van de klas wordt. Aan de andere kant, je moet toch een keer afscheid nemen van je kind. Van wat wij steeds zien is de game behoorlijk afgerond. En wanneer is een game af tegenwoordig? Het is niet alsof wij in een tijd leven waarbij games na de release date geen nieuwe content meer ontvangen. 

Dodental Tianjin stijgt naar 85

Mensen die zich binnen een straal van 3 kilometer van de verwoeste terminal in de Chinese stad Tianjin bevinden, moeten vertrekken. Staatspersbureau Xinhua waarschuwde voor gezondsheidsrisico's. Bewoners zouden in aanraking kunnen komen met gevaarlijke chemische stoffen in de lucht, omdat de wind is gedraaid.

Met luidsprekers riep de politie bewoners en andere aanwezigen op het gebied te ontruimen en een mondkapje voor te doen. Volgens getuigen ontstond er een chaos na de oproep. Veel mensen wisten niet wat ze precies moesten doen. De politie bevestigde zaterdag dat in de verwoeste terminal onder meer het giftige natriumcyanide was opgeslagen. Dit wordt onder meer gebruikt voor de opwerking van goud of zilver uit ertsen en hittebehandeling van metalen.

Persbureau China News Service meldde dat op de rampplek zaterdag nieuwe explosies zijn geweest en dat een brand is opgelaaid. Het zou om zeven of acht ontploffingen gaan. Op zeker drie plekken waren grote rookpluimen te zien.

Sinds de explosies woeden er nog verschillende branden in de havenstad. Door de ramp afgelopen week vielen zeker 85 doden en raakten honderden mensen gewond. De explosies zouden zich hebben voorgedaan nadat een brand in een containerterminal vat kreeg op gevaarlijke stoffen. De schokgolven werden kilometers verderop nog gevoeld.

Mensen geëvacueerd van rampplek Tianjin
Mensen geëvacueerd van rampplek Tianjin (Foto: ANP)

Vulkaan bij kernreactor Japan actiever

Een vulkaan in de buurt van een kernreactor op het Japanse eiland Kyushu wordt steeds actiever. De autoriteiten hebben mensen die binnen een straal van 3 kilometer van de vulkaan wonen zaterdag geadviseerd te vertrekken.

De vulkaan Sakurajima ligt op circa vijftig kilometer van de nucleaire reactor Sendai, die enkele dagen geleden opnieuw is opgestart door energiebedrijf Kyushu Electric Power.

Alle kerncentrales in Japan werden stilgelegd na de kernramp in Fukushima op 11 maart 2011. Door een aardbeving en de daaropvolgende tsunami ontstond een meltdown, waarbij de splijtstof en het reactorvat smelten. Het stilleggen kostte het land miljarden. Sendai is de eerste Japanse reactor die sinds de ramp in Fukushima is opgestart.

Vulkaan bij kernreactor Japan actiever
Vulkaan bij kernreactor Japan actiever (Foto: ANP)

Luiten richt zich op KLM Open

Golfer Joost Luiten speelt de komende weken geen toernooien meer. De Nederlander keert terug naar Nederland om te trainen en zich voor te bereiden op het KLM Open in september. "Dat wordt mijn eerstvolgende toernooi. Ik heb nu alle tijd om de foutjes die in mijn spel zijn geslopen eruit te krijgen en hopelijk in topvorm te verschijnen op de Kennemer in Zandvoort", schreef hij op zijn website na zijn uitschakeling in het PGA Championship in het Amerikaanse Kohler. Een tweede ronde van 72 slagen op vrijdag was niet voldoende om de cut te halen in de vierde en laatste major van dit jaar.

"Ik ga drie weken hard werken aan mijn spel. Dat is echt nodig. Ik heb getwijfeld of ik in Tsjechië zou spelen, maar dat doe ik niet. Als je slecht speelt is het beter om eerst het vertrouwen terug te krijgen. Daarvoor moet ik veel trainingsuren maken, dat is nu even belangrijker dan toernooien spelen." Luiten won het KLM Open in 2013.

Luiten richt zich op KLM Open
Luiten richt zich op KLM Open (Foto: ANP)

'Broer Blatter onder druk gezet door Platini'

FIFA-president Sepp Blatter heeft in een interview met de Volkskrant uitgehaald naar Michel Platini. De UEFA-voorzitter zou Blatter via zijn broer onder druk hebben gezet om af te zien van een poging zich te laten herverkiezen.

Blatter verwijst naar een gesprek tussen zijn broer en de Fransman op het verkiezingscongres in mei. "Platini was tijdens de lunch bij mijn broer aan tafel gaan zitten. Hij zei: vertel Sepp dat hij zich moet terugtrekken voor de verkiezing, anders gaat hij de gevangenis in", vertelt de FIFA-voorzitter. Volgens een ooggetuige barstte de broer van Blatter daarop in tranen uit.

Platini wil tegen de krant niet reageren, maar een 'bron dichtbij hem' spreekt de beschuldigingen tegen: "Dit valse verhaal is de laatste in een reeks pogingen van Zürich om de wereld af te leiden van de ware problemen waarmee de FIFA wordt geconfronteerd."

Blatter werd eind mei herkozen als hoogste baas van de wereldvoetbalbond, maar kondigde een paar dagen later zijn vertrek aan. De Zwitser toonde zich weinig mededeelzaam over wat er in de tussentijd is gebeurd. ,,Wat er is gebeurd, komt in mijn nalatenschap", stelde hij.

'Broer Blatter onder druk gezet door Platini'
'Broer Blatter onder druk gezet door Platini' (Foto: ANP)

'Duizend bedden asielzoekerscentra blijven leeg'

In asielzoekerscentra staan 750 tot duizend bedden leeg, doordat vluchtelingen met een verblijfsstatus liever slapen bij familie of vrienden. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wil die lege bedden liever gebuiken voor nieuwe asielzoekers. Daarom is het bezig met een 'zelfzorgarrangement', waarbij asielzoekers met een verblijfsvergunning zelf onderdak zoeken buiten een azc. Ze krijgen daar een kleine financiële vergoeding voor, meldt de NOS.

Per week komen er rond de 1700 asielzoekers bij.

'COA wil lege bedden opvullen'
'COA wil lege bedden opvullen' (Foto: ANP)

'Weinig draagvlak voor meer vluchtelingen'

Nog geen kwart van de Nederlanders vindt dat ons land meer vluchtelingen moet opnemen. Bijna de helft vindt dat het er minder zouden moeten zijn. Dat komt naar voren uit een representatieve steekproef die de Volkskrant heeft gehouden onder tweeduizend Nederlanders.

Er blijkt vooral aversie te bestaan tegen economische vluchtelingen. Mensen die een oorlog ontvluchten kunnen op meer coulance rekenen.

De afwerende houding jegens vreemdelingen is niet meer voorbehouden aan PVV-kiezers, schrijft de krant: ook de achterban van VVD (54 procent) en CDA (42 procent) wil minder vluchtelingen toelaten.

'Weinig draagvlak voor meer vluchtelingen'
'Weinig draagvlak voor meer vluchtelingen' (Foto: ANP)

Moszkowicz mikt op 5 à 6 zetels

Ex-advocaat Bram Moszkowicz, de nieuwe lijsttrekker van de liberale politieke partij Voor Nederland (VNL), hoopt bij de volgende verkiezingen vijf à zes zetels te halen. "Uit onderzoek blijkt dat er een potentieel is van tien. Ik zou het geweldig vinden als we er vijf of zes halen", zegt Moszkowicz zaterdag in de Volkskrant.

Hij prijst de partij dat ze hem heeft aangezocht als lijsttrekker. "Het is moedig van VNL. Want iedereen vindt iets van mij."

Moszkowicz spreekt tegen dat hij de politiek in gaat om het geld. "Als ik dat als maatstaf zou hebben (..) dan had ik wel iets op televisiegebied gedaan. Ik had een financieel zeer aanlokkelijk voorstel."

Moszkowicz mikt op 5 à 6 zetels
Moszkowicz mikt op 5 à 6 zetels (Foto: ANP)

Eerste blik op de nieuwe Arrow-bunker

Wanneer Arrow begin oktober start met het vierde seizoen, zijn er vijf maanden verstreken sinds Oliver Queen in de finale van seizoen 3 zijn taak als de Arrow opgaf. Hij komt echter terug en gaat blijkbaar flink vernieuwen, want Entertainment Weekly toont ons nu een blik op zijn nieuwe hoofdkwartier.

In het derde seizoen, wat een spoiler is voor wie nog niet up to date is, wordt Queen ontmaskerd en zijn schuilplaats gevonden door de politie. Als hij zijn roeping weer wil oppakken heeft hij dus een nieuwe plek nodig. In eerdere berichten leerden we al dat Oliver weer aan de top van een bedrijf komt te staan, dus is het mogelijk dat hij wat centen te besteden heeft. Blijkbaar heeft hij een aantal mensen ingehuurd om een nieuwe Arrow Bunker te ontwerpen en te bouwen, want het ziet er verre van zelfgemaakt uit.

Arrow: de nieuwe Arrow Bunker in seizoen 4

In de nieuwe bunker is zoals gebruikelijk een plek voor Felicity om te werken, voor Oliver om te trainen en zijn er displays voor de diverse outfits die de helden dragen. Het aantal displays is groter; niet alleen groeit het team steeds een beetje, ook krijgt John Diggle dit seizoen een eigen kostuum. Daarnaast is in de voorgrond een mooie ronde tafel te zien, mooi geschikt voor regelmatige heldenvergaderingen.

Arrow 4 start op 7 oktober op The CW. De startdatum op Veronica is nog niet bekend.

Toy Story 4 vertelt over relatie tussen Woody en Bo Peep

Het vierde deel in de succesvolle Pixar-filmserie Toy Story zal meer focussen op liefde dan op vriendschap. Het was al enigszins bekend dat de film een romantische comedy zou worden, maar Disney heeft nu bekend gemaakt welke personages de centrale figuren zijn.

Het verhaal gaat over Woody en Bo Peep, die al sinds de eerste film samen zijn, maar waarvan niet veel samen te zien is geweest. Bo Peep was zelfs afwezig in Toy Story 3, schijnbaar doordat ze zou zijn weggegeven.

Volgens Disney/Pixar-topman John Lasseter maakt Pixar alleen vervolgfilms als ze net zo goed als of beter zijn dan het origineel. De lat voor Toy Story 4 ligt daarmee in ieder geval al hoog; de eerdere films in de serie hebben gemiddeld een 100% score op Rotten Tomatoes.

Toy Story 4 verschijnt in juni 2017.

Toy Story: Bo Peep en Woody
Bo Peep en Woody

Nieuwe sitcom over DC-superhelden

Vraag je je wel eens af hoe het leven eruit ziet in dat deel van een superheldenwereld waar de normale mens zijn leven leeft? Dankzij een nieuwe sitcom van NBC wordt die vraag nu beantwoord.

De comedy, Powerless geheten, vertelt over de werknemers van een van de meest incompetente verzekeringsbedrijven van Amerika, die toevallig gesitueerd is in het DC Universe. De show gaat over de realiteit van het normale leven in een wereld met superhelden en -schurken. Volgens Deadline doet de serie denken aan The Office.

Het is niet bekend welke bekende DC-personages zullen verschijnen in de serie, al lijkt het erop dat de grootste helden, die momenteel in series en films te zien (gaan) zijn, buiten beeld zullen blijven. De focus is sowieso niet op de bekende helden, maar op de normale, krachteloze en machteloze, mensen die bij het verzekeringsbedrijf werken en vaak jaloers zijn op wat er langs hun raam vliegt.

De serie is momenteel in de pilotfase, wat betekent dat de bedenker, Ben Queen, de show nog aan het opbouwen is om een eerste aflevering te maken. Pas daarna zal duidelijk worden of NBC er meer afleveringen van wil hebben en wanneer die worden uitgezonden.

Batman v Superman: Ben Affleck als Bruce Wayne
"Of ik schade heb? Ja, behoorlijk!"

Hallo atoombom, dag oorlog: Manhattan Project (Rush)

Zeventig jaar geleden kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan nadat het twee kernbommen op z'n dak kreeg. Lang was de volgende lezing van de VS gemeengoed: de atoomaanvallen waren een noodzakelijk kwaad omdat de Japanners de oorlog anders tot de laatste man zouden hebben voortgezet. Met veel meer slachtoffers tot gevolg.

Later rezen er sterke twijfels over die lezing: Japan zou in juli al lang en breed tot overgavegesprekken bereid zijn geweest. Maar het Amerikaanse leger wilde het nieuwe wapen per se uitproberen, en dus werd opportunistisch gebruikgemaakt van mogelijke communicatiestoornissen. De onlangs uitgezonden documentaire 2Doc: Hiroshima is wat dit betreft verplichte kost.

Dertig jaar geleden kwam de Canadese progrockgroep met het nummer Manhattan Project, over de weg naar die eerste atoomwapens. Ze maakten geen video, maar iemand was zo vriendelijk om de nog steeds indrukwekkende song van al even indrukwekkende foto's en illustraties te voorzien. Terwijl ik eerder met een goeie smoes volstond om hier een nummer van deze band te posten, is er ditmaal alle aanleiding.

Abe stuurt weer donatie naar omstreden tempel

De Japanse premier Shinzo Abe heeft een ritueel offer gestuurd naar de omstreden Yasukuni-tempel, waar de Japanse oorlogsdoden worden geëerd. Abe liet zich niet zien bij het heiligdom, maar zou wel geld hebben gedoneerd.

Een vertegenwoordiger bracht namens Abe een bezoek aan de tempel. "Ik heb respect getoond aan de zielen van degenen die hun waardevolle levens hebben geofferd in de vorige oorlog", zei Koichi Hagiuda, die lid is van de LDP-partij van de premier.

De donatie van Abe valt vermoedelijk slecht bij Zuid-Korea en China. De landen reageerden vorig jaar boos toen de Japanse premier een offer stuurde naar de tempel, waar ook veroordeelde oorlogsmisdadigers worden geëerd.

Abe erkende vrijdag nog in een toespraak dat zijn land "onmetelijke schade en lijden"heeft veroorzaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij benadrukte toen ook dat generaties die niet bij het conflict waren betrokken niet moet worden belast met voortdurende verontschuldigingen.

Abe stuurt weer donatie naar omstreden tempel
Abe stuurt weer donatie naar omstreden tempel (Foto: ANP)

Obama fan van Beyoncé, Coldplay en Bob Marley

So Much Trouble in the World van Bob Marley & The Wailers, Paradise van Coldplay, Superpower van Beyoncé. Deze en nog vele andere liedjes staan op de persoonlijke muzieklijst van de Amerikaanse president Barack Obama. Het Witte Huis heeft vrijdag twee lijsten met Obama's favoriete muziek online op Spotify gezet, zodat iedereen kan meegenieten.

Obama, momenteel met zijn gezin op vakantie op het Amerikaanse eilandje Martha's Vineyard, is een groot muziekliefhebber. Zijn twee playlists gaan muzikaal gezien alle kanten op en bevatten onder meer: Bob Dylan, Talib Kweli, Stevie Wonder, Aretha Franklin, Justin Timberlake, Lianne La Havas, Leonard Cohen, Mos Def, Nina Simone en Erykah Badu.

Obama fan van Beyoncé, Coldplay en Bob Marley
Obama fan van Beyoncé, Coldplay en Bob Marley (Foto: BuzzE)

Salma Hayek vreest ontvoering van dochter

Salma Hayek is bang dat haar zevenjarige dochter wordt ontvoerd door twee gestoorde fans. Ze zegt dat het duo daarmee heeft gedreigd.

Hayek heeft volgens TMZ een straatverbod geëist en gekregen voor twee vrouwen die haar zouden hebben geïmiteerd. Ze zouden haar stijl hebben gekopieerd om dichtbij haar in de buurt te komen. Salma beweert dat een van de vrouwen net deed alsof ze Salma was en op een verkapte manier dreigde haar dochter te zullen ontvoeren voor losgeld. Dit gebeurde via e-mail, waarin stond: ''Ik weet waar de dochter is. Hoeveel is haar leven waard?"

De twee vrouwen moeten ongeveer 100 meter uit de buurt blijven van Hayek, haar man François-Henri Pinault en hun dochter. Volgende maand beslist de rechtbank of het straatverbod permanent wordt.

Salma Hayek vreest ontvoering van dochter
Salma Hayek vreest ontvoering van dochter (Foto: BuzzE)

Aruba kampt met vluchtelingen Venezuela

Niet alleen Nederland kampt met ongecontroleerde toestroom van vluchtelingen. Elders binnen ons koninkrijk speelt een identiek probleem, meldt NRC. Aruba worstelt met de komst van grote groepen vluchtelingen uit het sterk verarmde Venezuela. Het Rode Kruis van Aruba noemt de situatie 'zorgelijk'.

In Venezuela wordt de economische crisis met de dag erger. Het land is een belangrijke olie-exporteur, maar de olie wordt steeds goedkoper. Daardoor is er amper geld om goederen te importeren en dat leidt tot een enorme schaarste aan levensmiddelen.

Voor Venezolanen is Aruba het dichtstbijzijnde toevluchtsoord om de problemen in eigen land te ontvluchten. Het eiland, dat deel uitmaakt van ons koninkrijk, ligt nog geen 30 kilometer uit de kust van Venezuela. De taal op Aruba, het Papiamento, is verwant aan het Spaans dat ze in Venezuela spreken.

Toeristenvisum
Op Aruba wonen al decennia veel latino's. In het eerste kwartaal van 2015 kwamen bijna 38.000 meer Venezolanen het land binnen dan in hetzelfde kwartaal van 2014, schrijft NRC. Ze komen vooral om boodschappen te doen en dollars te pinnen, maar daar blijft het niet bij. Venezolanen komen op een toeristenvisum binnen en gaan vervolgens, illegaal, werk zoeken op Aruba. Ze gaan dus niet meer weg.

De grootste groep Venezolanen komt per vliegtuig. De Arubaanse immigratiedienst heeft daarom de controles op de luchthaven verscherpt. Venezolanen die geen geldige verblijfplaats kunnen opgeven, worden teruggestuurd. Arubaanse werkgevers die Venezolanen illegaal in dienst hebben krijgen flinke boetes.

Aruba
Aruba kampt met de toestroom van Venezolanen.

Noord-Korea dreigt met aanval op luidsprekers

Noord-Korea dreigt een offensief te beginnen tegen de luidsprekers die bij de grens zijn opgesteld. Het is het stalinistische land een doorn in het oog dat de Zuid-Koreaanse apparaten worden gebruikt om propagandaboodschappen te verspreiden.

Het Noord-Koreaanse leger waarschuwde dat het de aanval zal openen als geen einde komt aan de 'psychologische oorlogsvoering'. Zuid-Korea besloot weer propaganda te laten horen nadat twee militairen gewond waren geraakt door mijnen die in het grensgebied waren begraven.

Volgens Seoul zijn de explosieven neergelegd door het Noord-Koreaanse leger, maar dat is zich volgens Zuid-Koreaanse media van geen kwaad bewust. "Als ons leger echt een militair doel wil bereiken, zouden we krachtige vuurwapens gebruiken", liet Noord-Korea in een verklaring weten.

Noord-Korea dreigt met aanval op luidsprekers
Noord-Korea dreigt met aanval op luidsprekers (Foto: ANP)

Storing T-Mobile 'hardnekkiger dan gedacht'

T-Mobile blijft de hele nacht werken aan het verhelpen van de storing op het netwerk van de telecomprovider. 'Het probleem is helaas hardnekkiger dan in eerste instantie gedacht', liet het bedrijf vrijdagavond laat weten.

De problemen begonnen vrijdagmiddag rond 14.00 uur. 'Een deel' van de klanten kon niet meer bellen of gebeld worden. Het is nog onduidelijk wanneer de storing weer is verholpen. T-Mobile geeft via de eigen website en op Twitter voortdurend updates van de situatie.

Het probleem wordt veroorzaakt door een storing in de software. Bellen met alarmnummer 112 blijft voor alle klanten mogelijk, zegt de provider op zijn website. T-Mobile, dat ook het merk BEN voert, heeft in Nederland 3,7 miljoen klanten.

Storing T-Mobile 'hardnekkiger dan gedacht'
Storing T-Mobile 'hardnekkiger dan gedacht' (Foto: ANP)

IS-leider had Amerikaanse als seksslaaf

De Amerikaanse hulpverlener Kayla Mueller is regelmatig seksueel misbruikt door de hoogste leider van Islamitische Staat, Abu Bakr al-Baghdadi. Dat hebben haar ouders gezegd in een interview dat de Amerikaanse nieuwszender ABC News vrijdag uitzond.

De 26-jarige Mueller werd in augustus 2013 door IS ontvoerd in Syrië. Ze werd anderhalf jaar gegijzeld en stierf in februari, waarschijnlijk toen haar onderkomen werd gebombardeerd. IS gaf kort daarna foto's van haar dode lichaam vrij.

Volgens ABC News bracht de IS-leider Mueller persoonlijk naar een ander kopstuk van Islamitische Staat, de Tunesiër Abu Sayyaf. In zijn huis zou ze gevangen zijn gehouden. Al-Baghdadi kwam geregeld op bezoek. Hij nam Mueller mee naar zijn kamer, waar ze als seksslaaf diende.

Yezidi-meisje
Bij Abu Sayyaf zaten onder anderen ook twee yezidi-meisjes vast, die later wisten te ontsnappen. Eén van beide meisjes, 14 jaar oud, vertelde de Nederlandse journalist Judit Neurink over de praktijken van de IS-leider. Amerikaanse inlichtingendiensten, die ook met het meisje hebben gesproken, bevestigen het verhaal. Het meisje vertelde dat Mueller haar vaak huilend vertelde wat er was gebeurd.

Kayla Mueller werkte als hulpverlener in het grensgebied van Syrië en Turkije. Ze werd ontvoerd toen ze op de terugweg was van een bezoek aan de Syrische stad Aleppo. Na haar dood joegen de Verenigde Staten op Abu Sayyaf. Met succes; commandotroepen schoten hem tijdens een speciale operatie dood.

'Yolanthe zwanger van jongetje'

Wesley Sneijder en Yolanthe Sneijder-Cabau krijgen een jongetje. Shownieuws ontdekte op social media een foto van de babyshower rond het zwembad van hun verbouwde villa op Ibiza. Alle decoratie was in het blauw, wat niets te raden overlaat.

Wesley onthulde op 28 maart tijdens het EK-kwalificatieduel tussen Nederland en Turkije dat zijn vrouw Yolanthe in verwachting is. Na zijn gelijkmaker in de blessuretijd (1-1) propte de middenvelder van Oranje de bal onder zijn shirt en stopte hij zijn duim in zijn mond.

Yolanthe is in oktober uitgerekend. Ze hulde zich tot nu toe in stilzwijgen over het geslacht van haar eerste kindje. Wesley en Yolanthe hebben sinds mei 2009 een relatie. Sneijder heeft al een zoontje uit een eerder huwelijk.

'Yolanthe zwanger van jongetje'
'Yolanthe zwanger van jongetje' (Foto: BuzzE)

Tom Jones boos op BBC na ontslag uit Voice UK

Tom Jones is teleurgesteld in de manier waarop hij is gedumpt door de BBC, de Britse publieke omroep. Hij zit niet in het vijfde seizoen van de Britse versie van The Voice. De omroep maakte vrijdag bekend dat Boy George plaatsneemt op de draaiende stoel van Tom.

'Ik ben pas gisteren geïnformeerd, zonder vergadering of bespreking vooraf waarin mij werd verteld dat ik niet zou terugkeren', briest Tom Jones op zijn Facebookpagina. 'Ik heb in de loop der jaren genoeg transformaties achter de rug. Ik kan creatieve verandering wel waarderen. Maar het informeren van mensen is een kwestie van plicht en respect en een belangrijk onderdeel van creatieve relaties. Dit gedrag van de top is beneden alle peil en erg teleurstellend.'

De zanger van hits als Sexbomb, Kiss en It's Not Unusual besluit zijn tirade positief. 'Ik zal de moed van de kandidaten altijd blijven bewonderen, net als de productiestaf die altijd onvermoeibaar doorwerkt aan de show voor het publiek op de tribune en de mensen thuis. Ik wens de show het allerbeste.'

Een woordvoerder van de BBC zegt tegenover The Telegraph dat Tom niet eerder geïnformeerd kon worden. 'Het besluit over de line-up van de coaches voor het vijfde seizoen is pas woensdag genomen. We hebben Tom de volgende ochtend vroeg op de hoogte gebracht. We wilden ook snel de pers informeren om te voorkomen dat het nieuws zou uitlekken. Dat is elk jaar zo gedaan. We doen nooit beloftes vooraf.'

De overgebleven coaches zijn will.i.am van The Black Eyed Peas en zanger Ricky Wilson van de band Kaiser Chiefs. Naast Boy George is ook Paloma Faith nieuw als coach.

Tom Jones boos op BBC na ontslag uit Voice UK
Tom Jones boos op BBC na ontslag uit Voice UK (Foto: BuzzE)

BBC schorst dj na rel over borstvoeding

De BBC heeft radiopresentator Alex Dyke van de zender gehaald nadat die had gezegd dat borstvoeding onnatuurlijk is en niet in het openbaar kan.

De dj van BBC Radio Solent is geschorst na een stroom negatieve reacties van luisteraars op zijn mening. Hij zei tijdens zijn inbelprogramma: ''Kunnen moeders niet gewoon thuisblijven om het te doen. Het ergert me niet, maar ik voel me er niet comfortabel bij. Borstvoeding geven in het openbaar is niet yummy mummie. Er zijn vrouwen die erg bewust zijn van hun imago en zij weten dat het er niet goed uitziet."

Dyke vervolgde: ''Ik neem het de aardse vrouwen kwalijk, je weet wel wie ik bedoel, vrouwen met snorren, die in bibliotheken werken en jute dragen. Zij die altijd de grenzen oprekken en ons daarbij oncomfortabel bij laten voelen. Borstvoeding is onnatuurlijk. Dat moet je doen in in een rustige, stille kinderkamer. Het was ok in de steentijd, toen we nog niet beter wisten. Publieke ruimtes van nu zijn er niet geschikt voor en gozers houden er niet van."

Zijn commentaar leidde tot een online petitie met de eis hem van de ether te halen. De petitie is al meer dan 6000 maal getekend. Dyke heeft zijn excuses aangeboden. De BBC heeft de lengte van zijn schorsing niet bekendgemaakt.

BBC schorst dj na rel over borstvoeding
BBC schorst dj na rel over borstvoeding (Foto: BuzzE)

Athletic Club vernedert FC Barcelona in strijd om Supercopa

Athletic Club heeft vanavond voor een verrassing gezorgd. De ploeg was vele malen beter dan FC Barcelona en won overtuigend met 4-0. Barcelona startte met verrassende namen tegen Athletic Club. Trainer Luis Enrique liet sterkhouders Ivan Rakitic, Andres Iniesta en Sergio Busquets op de bank beginnen. Hierdoor vormden Rafinha, Sergi Roberto en Javier Mascherano de middelste linie van de Spaanse grootmacht.

Aan alles was te merken dat de Catalanen niet met zijn elf sterkste spelers aan het duel begon. De ploeg had moeite met het felle en agressieve spel van Athletic en kon de bal niet lang in bezit houden. De spelers van de thuisploeg oogden een stuk gretiger en troefden Barcelona op ieder front af.

Al vroeg in de wedstrijd leidde dit tot een voorsprong voor Athletic. Op schitterende wijze was het Mikel San Jose die van grote afstand Marc Andre Ter Stegen verschalkte. De doelman kwam ver uit zijn doel en kopte een lange bal terug richting de middenlijn. Daar nam San Jose de bal aan, liet hem één keer stuiteren en schoot de bal strak over de doelman het net in.

Na de openingstreffer bleef de thuisploeg druk zetten en kon Barcelona maar niet in zijn spel komen. Na rust bracht Luis Enrique Andres Iniesta binnen de lijnen, maar de wissel veranderde weinig aan het spelbeeld. Acht minuten na rust was het Aritz Aduriz die de score via een kopbal verdubbelde. Merino Sabin omspeelde Dani Alves op de linkerflank en gaf de bal hoog voor. Aduriz troefde Mascherano af in de lucht en kopte de bal tegendraads achter Ter Stegen.

Niet veel later was het opnieuw Aduriz die het nog erger maakte voor Barcelona. Na geklungel in de defensie van de bezoekers belandde de bal voor de voeten van de aanvaller, die niet twijfelde en van dicht bij hard uithaalde.

Barcelona had geen antwoord op het vechtende Athletic. De ploeg was geen schim van zijn kunnen en maakte een machteloze indruk. De voorhoede kon niet worden bereikt en Lionel Messi, Luis Suárez en Pedro kwamen niet in het spel voor.

Twintig minuten voor tijd kreeg Aduriz de opgelegde mogelijkheid om zijn hattrick compleet de maken. De aanvaller mocht vanaf elf meter aanleggen nadat Alves een overtreding had begaan in het strafschopgebied. De Spanjaard faalde niet en schoot zijn derde van de avond binnen.

Door de 4-0 overwinning heeft Athletic de Spaanse Super Cup binnen handbereik. Aankomende maandag vindt de return plaats in Camp Nou. Barcelona zal er alles aan moeten doen om de achterstand goed te maken.

Bokser Müllenberg naar EK-finale

De Nederlandse bokser Peter Müllenberg heeft zich vrijdagavond in Samokov geplaatst voor de finale van het Europees kampioenschap in zijn gewichtsklasse, tot 81 kilogram. Müllenberg versloeg de Brit Joshua Buatsi met 3-0. In de finale bokst Müllenberg zaterdagavond tegen de Ier Joe Ward, die domineerde tegen de Kroatische topfavoriet Hrvoje Sep.

Enrico Lacruz slaagde er niet in om de finale te bereiken in de Bulgaarse stad Samokov. Lichtgewicht Lacruz (-60 kg) verloor volgens de jury alle rondes van Joe Cordina uit Wales.

Lacruz en Müllenberg hadden zich donderdag al verzekerd van een ticket voor de WK in Doha, in oktober. Vrijdag kwam daar ook Max van der Pas nog bij, die twee dagen eerder in de kwartfinales van de klasse tot 75 kilogram werd uitgeschakeld, maar zijn tegenstander zag doordringen tot de eindstrijd. Daardoor eindigt Van der Pas bij de eerste zes, goed voor een WK-ticket. Roy Korving had minder geluk in de categorie tot 91 kilogram. Zijn plek in de kwartfinale bleek onvoldoende voor een WK-startbewijs.

Bokser Müllenberg naar EK-finale
Bokser Müllenberg naar EK-finale (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.