Van Emden wint tijdrit en pakt leiding in Eneco Tour

Jos van Emden heeft donderdag de vierde etappe van de Eneco Tour gewonnen. De Nederlander was de snelste in een tijdrit van 14 kilometer in en rondom Hoogerheide, in Noord-Brabant. Daardoor nam Van Emden ook de leiderstrui over van Jesper Asselman.

Van Emden deed zijn ploeg LottoNL-Jumbo een groot plezier met zijn zege. Dat is namelijk de eerste van dit seizoen in de World Tour voor de Nederlandse equipe. In het shirt van de vorige hoofdsponsor Belkin won Theo Bos voor het laatst een rit in de hoogste klasse van het wielrennen in de Ronde van Polen, in augustus vorig jaar.

"Dit is heel belangrijk voor het team, zoveel zeges hebben we nog niet gepakt", zei Van Emden. Hij moest na zijn tijdrit ruim anderhalf uur wachten om te zien of iemand nog sneller kon. Uiteindelijk was het teamgenoot Wilco Kelderman die het dichtst in de buurt kwam. De Nederlands kampioen tijdrijden strandde op vijf seconden, de Italiaan Adriano Malori werd derde op zeven tellen van de winnaar. Klassementsleider Asselman verloor veel tijd en eindigde als 108e in de tijdrit.

"Dit is een afstand die mij wel goed ligt. Maar de laatste vier, vijf kilometer waren toch wel lastig. Dan is het harken en kijken waar het uitkomt", zei de 30-jarige hardrijder uit Schiedam. Van Emden werd in Utrecht deze zomer ook al vijfde in de tijdrit in de Tour de France en vindt die prestatie even mooi als deze overwinning. "Winnen is wel weer wat anders, maar ik zet ze voorlopig even naast elkaar."

Van Emden wint en pakt leiding in Eneco Tour
Van Emden wint en pakt leiding in Eneco Tour (Foto: ANP)