Fannemel vliegt van schans naar wereldrecord

Schansspringer Anders Fannemel heeft zondag het wereldrecord skivliegen verbroken. Dat stond pas sinds zaterdag op naam van de Sloveen Peter Prevc, die als eerste de magische grens van 250 meter haalde. Fannemel deed er tijdens de wedstrijd van zondag nog een schep bovenop: 251,5 meter.

Tijdens de kwalificatie zondag werd de afstand van Prevc al verbroken. De Rus Dimitry Vassiliev vloog naar een ongelooflijke 254 meter, maar 'viel' achterover en kwam met zijn rug en hoofd tegen de sneeuw, waardoor de sprong als val geteld werd en het record niet de boeken in zou gaan. Tijdens de eerste ronde van de wedstrijd leek het er lange tijd op dat de omstandigheden niet goed genoeg waren voor verre vluchten, maar Fannemel liet zien dat dat niet het geval was. Met zijn 251,5 meter nam hij gelijk een flinke voorsprong op de Duitser Severin Freund, die gevolgd werd door Andreas Stjernen en Prevc.

Het nieuwe wereldrecord van Anders Fannemel (Bron: YouTube)

In de tweede ronde vloog de 42-jarige Noriaki Kasai als eerste over de 240 meter. Zijn 240,5 was direct goed voor een nieuw Japans record, doordat hij een halve meter verder vloog dan Daiki Ito in 2012 had gedaan. Kasai, dertiende na de eerste ronde, sprong met zijn vlucht naar de vijfde plek. Prevc - die in de training gevallen was - faalde en kwam niet verder dan 110 meter, goed voor slechts de zestiende plek. Freund vloog naar 245 meter, een ruim nieuw Duits record, waarna hij Fannemel in de tweede ronde 'slechts' tot 202 meter zag komen. Freund won daardoor de wedstrijd, voor Fannemel en diens landgenoot Johann Andre Forfang, die halverwege nog op plek zes stond. Voor Forfang is het de eerste keer in zijn loopbaan dat hij het World Cup-podium haalt.