FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 15 februari 2015

Fransman Grange stunt met wereldtitel slalom

De Franse skiër Jean-Baptiste Grange heeft op de piste van Beaver Creek voor een forse stunt gezorgd. In de laatste wedstrijd van het WK alpineskiën, de slalom bij de mannen, veroverde de 30-jarige Grange de wereldtitel.

Vooraf werd vooral een duel verwacht tussen de twee titanen op de slalom: De Oostenrijker Marcel Hirscher - regerend wereldkampioen - en de Duitser Felix Neureuther. In de eerste run voldeed Hirscher aan de verwachtingen door de snelste tijd neer te zetten, maar Neureuther viel met plek zeven, op 1,09 seconden van zijn rivaal, flink tegen. Alleen de Rus Alexander Khoroshilov - de revelatie van dit seizoen - kon met 0,28 seconden bij Hirscher in de buurt blijven. Hij werd gevolgd door de Zweden André Myhrer (+0,66) en Mattias Hargin (+0,85), terwijl Grange plek vijf in beslag nam.

In de tweede run deed Neureuther het een stuk beter. Hij leek op weg naar een geweldige tijd, maar maakte een kostbare fout. Toch kon hij met 0,02 seconden de snelste tijd overnemen van de op dat moment leidende Noor Henrik Kristoffersen. Direct daarna werd Neureuther van de troon gestoten door zijn landgenoot Fritz Dopfer, waarna vervolgens Grange met opnieuw een vlekkeloze run de snelste tijd overnam, 0,35 seconden voor Dopfer en 0,55 voor Neureuther. Nadat Hargin, Myhrer en Khoroshilov allen faalde was het de beurt aan Hirscher. Hij ging vol in de aanval, maar moest al vroeg wat tijd inleveren. Niet veel later ging het helemaal mis, want nadat hij een foutje maakte kon hij de volgende poort niet meer halen en was het voorbij.

Grange is uitzinnig van vreugde na zijn, zo bleek, gouden tweede run op de slalom (Foto: Getty)

Voor Grange was het pas de eerste keer in bijna vier jaar dat hij een wedstrijd op het hoogste niveau wist te winnen. Op 20 februari 2011 pakte hij in Garmisch-Partenkirchen eveneens de wereldtitel op de slalom, nadat hij in 2007 al eens brons won. Al sinds maar 2011 had Grange geen enkele podiumplek meer behaald. Voor Dopfer is het de eerste grote medaille in zijn loopbaan, Neureuther won twee jaar geleden in Schladming al zilver.

Leraar confronteert commentator tijdens stream

Maak altijd je huiswerk, dat is de les van vandaag, leraren weten je namelijk ook buiten school te vinden. Super Smash Bros. Melee-commentator Peanutphobia had zijn huiswerk namelijk niet gedaan en werd tijdens een stream daarop gewezen. De verslaggever die naast hem zat, Mada Jr, is namelijk een leraarsassistent van een van de leraren van Peanutphobia.

Voor de wedstrijd had Mada Jr, de leraar, een briefje voor Peanutphobia. Op het briefje stond 'busted' geschreven, wat vertaald wordt naar betrapt. Peanutphobia had twee keer zijn huiswerk niet gemaakt en dus een onvoldoende gekregen. Ook kwam hij niet opdagen tijdens de lessen. Sterker nog, Peanutphobia had niet eens door dat hij te maken had met een van zijn leraren. Peanutphobia kon er wel om lachen en beloofde zijn huiswerk alsnog in te leveren.

Van Gerwen verplettert Anderson in finale German Darts Championship

Darter Michael van Gerwen heeft op zeer overtuigende wijze de German Darts Championship op zijn naam geschreven. In de finale won hij met 6-2 van Gary Anderson. Mighty Mike noteerde in de finale een geweldig gemiddelde van 117.94. 

Van Gerwen won zondag ook al van Stephen Bunting (6-0), Joe Murnan (6-4) en Mensur Suljović (6-1). Op zaterdag won hij in de tweede ronde al van Jelle Klaasen met 6-3. Anderson trof op weg naar de finale Ricky Williams (6-5), Steve Beaton (6-2), Justin Pipe (6-0) en Adrian Lewis (6-2).  

Tot 2-2 ging de finale gelijk op. Vervolgens kwam Van Gerwen met finishes van 151 en 167 op de proppen en liep uit naar 4-2. Ook in de laatste twee legs had Anderson geen kans. De nummer één van de wereld is bezig aan een ongekende reeks. Van Gerwen zette zijn laatste 30 partijen om in winst. 

Van Gerwen mag 25.000 Britse pond bijschrijven, bijna 34.000 euro. Anderson moet het doen met 10.000 pond (13.500 euro). Aanstaande donderdag treffen Van Gerwen en Anderson elkaar opnieuw. Ze spelen dan tegen elkaar in de derde speelronde van de Premier League.

Ook Vincent van der Voort had een goed weekend in Hildesheim. Hij haalde de kwartfinale, waarin hij met 6-4 verloor van Lewis. De German Darts Championship in Hildesheim is het eerste van negen toernooien op de Europese Tour van de PDC. Over een maand is het tweede toernooi op Gibraltar. 

De finale tussen Michael van Gerwen en Gary Anderson. (Bron: YouTube)

Italianen redden 2100 bootvluchtelingen

In één dag tijd hebben Italiaanse reddingswerkers liefst 2100 migranten gered op de Middellandse Zee. In totaal twaalf boten waren ten zuiden van het eiland Lampedusa in de problemen geraakt.

Ditmaal wisten de Italianen te voorkomen dat de vluchtelingen verdronken, zoals eerder deze week volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR gebeurde. Italiaanse kustwachtschepen namen de vluchtelingen aan boord en brengen ze naar Italië.

Zaterdag moesten de Italianen ook al in actie komen; toen werden ongeveer 600 migranten gered.

Veel van de mensen die de gevaarlijke oversteek wagen, komen uit het Midden-Oosten en delen van Afrika. Ze betalen grof geld aan mensenhandelaren, die ze op gevaarlijk overbeladen en vaak gammele bootjes de Middellandse Zee op sturen. Regelmatig gaat het fout en komen honderden mensen om het leven.

Heemskerk blijft Kromowidjojo voor in Amiens

Femke Heemskerk heeft zondag op het internationale zwemgala in het Franse Amiens overtuigend de finale van de 100 meter vrije slag gewonnen. Met een tijd van 53,63 bleef ze Ranomi Kromowidjojo voor. De regerend olympisch kampioene tikte aan in 54,85. Bij de mannen werd Sebastiaan Verschuren tweede in 50,10. De Fransman Jeremy Stravius won in 49,40.

Moniek Nijhuis pakte na een sterke race de winst op de 50 meter schoolslag. Ze zegevierde in 31,06. De Française Charlotte Bonnet finishte als tweede in 31,95. Op de 400 meter vrij werd Maarten Brzoskowski tweede in 3:55,34. Maaike de Waard werd tweede op de 50 meter rugslag in 28,64. Ze zwom zaterdag ook al naar het zilver op de dubbele afstand.

Heemskerk was zaterdag de beste op de 200 vrij, in 1:56,87. Kromowidjojo en Dekker kregen beiden op de 50 meter vlinder een gouden plak, aangezien ze allebei de winnende tijd van 26,07 klokten.

Historische eindzege World Cup voor shorttrackmannen

De Nederlandse shorttrackers hebben de World Cup op de relay zondag in Erzurum veiliggesteld. Het Oranjeviertal Daan Breeuwsma, Sjinkie Knegt, Adwin Snellink en Freek van der Wart moest in het oosten van Turkije voor de eindzege alleen nog rekening houden met Zuid-Korea. Het lukte in het spoor van deze Aziatische concurrent te blijven. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat Nederland een eindklassement pakt in de World Cup.

De dagprijs was voor China in 6.50,822. Zuid-Korea (6.50,912) en Nederland (6.50,96) bleven in de finale, met verder nog een Russisch kwartet, dichtbij. In de halve eindstrijd leverde Koen Hakkenberg een aandeel in de plaats van Snellink.

Turnster Van Gerner pakt zilver in Texas

Turnster Céline van Gerner heeft zondag zilver gewonnen op de meerkamp van de 2015 WOHA Classic, een internationaal toernooi in de Texaanse stad Frisco. De 20-jarige Emmeloordse kwam slechts 0,05 punt tekort voor goud. Voor Van Gerner was het haar eerste grote wedstrijd van het jaar.

Dat Van Gerner het goud misliep had ze mede te danken aan een fout op de brug. Op dat onderdeel viel ze, waardoor de titel niet meer haalbaar was. De oefening op de balk ging een stuk beter. Met een score van 14,75 kroonde ze zich tot winnares op die discipline.

Goud was er in Frisco voor de Chinese Xie Yufen. Zij liet een totaalscore van 55,60 noteren. Het brons ging ook naar een Aziatische. Natsumi Sasada kwam tot 55,40.

Siem de Jong uit ziekenhuis na operatie

Siem de Jong heeft het ziekenhuis mogen verlaten. De aanvaller van Newcastle United heeft dit zondag via Twitter laten weten. Hij heeft dinsdag vanwege een klaplong een operatie ondergaan.

Hij liep de klaplong voor de tweede keer in zijn loopbaan op. Dat gebeurde in augustus 2013 ook al toen hij onder contract stond bij Ajax. Bij Newcastle United was hij bijna weer fit nadat hij een aantal maanden met een dijbeenblessure aan de kant had gestaan.

De verwachting is dat hij nu zo'n twee maanden moet herstellen.

Legia Warschau met nederlaag naar Amsterdam

Legia Warschau heeft in de aanloop naar de Europese confrontatie met Ajax een gevoelige nederlaag moeten incasseren. De koploper van de Poolse competitie ging zondag in eigen stadion onderuit tegen Jagiellonia Bialystok: 1-3. Hélio Pinto maakte het enige doelpunt voor de thuisclub, die de laatste minuten met tien man speelde nadat Igor Lewczuk zijn tweede gele kaart had gekregen.

Legia Warschau gaat met 38 punten uit twintig wedstrijden nog wel aan kop in de Ekstraklasa, maar de voorsprong op Slask Wroclaw is geslonken tot drie punten. De Poolse kampioen komt donderdag op bezoek in Amsterdam voor het eerste duel met Ajax in de zestiende finales van de Europa League. Een week later volgt de return in Warschau. Als straf voor herhaaldelijk wangedrag van de Poolse fans zijn daarbij geen toeschouwers welkom.

Bandai Namco vraagt 'Soul'-trademark aan

Uitgever Bandai Namco Games heeft in Europa een trademark aangevraagd met de naam Soldiers' Soul. Zou dit een nieuwe Soul(s)-game worden?

Bandai Namco was de uitgever van Demon's Souls, Dark Souls en Dark Souls II buiten Japan. Nu hebben ze in Europa een trademark aangevraagd voor Soldiers' Soul. Gaat het om een opvolger van de populaire Souls-games, of gaat het om een geheel nieuwe IP?

De ervaring leert dat trademark-aanvragen niet zoveel hoeven te zeggen, maar speculeren mag natuurlijk altijd. De term 'soul' of 'souls' is niet bepaald uniek in gametitels en daarnaast is Bandai Namco ook verantwoordelijk geweest voor het uitgeven van de Soul Calibur-games, dus het kan nog alle kanten op.


Bandai Namco registreert trademark 'Soldiers' Soul'

Boxoffice: Fifty Shades hoog bovenaan de top

Het was weer een topweekend voor de bioscopen over de hele wereld. Bij Pathé meldden ze zelfs dat het hun drukste Valentijnsweekend ooit was. Eigenlijk was dat voornamelijk te danken (of te verwijten, oordeel zelf) aan één film: Fifty Shades of Grey. Miljoenen vrouwen over de hele wereld liep al eens uit voor de boekenserie en nu ook dan eindelijk naar de bioscoop om de filmversie te zien.

En dat waren er een hoop, want de film wist de op vier na grootste openingcijfers ooit te bereiken voor een R-rated (bij ons 16 jaar en ouder) film. Maar er was meer te zien dit weekend. De Amerikaanse markt werd gedomineerd door drie titels dit weekend. Hieronder een overzicht, met in de haakjes het tot nu toe opgehaalde bedrag:

Fifty Shades of Grey $81,7 miljoen ($239,6 miljoen)
Kingsman: The Secret Service $35,6 miljoen ($79,4 miljoen)
The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water $30,5 miljoen ($140 miljoen)

Veltman onzeker voor Europa League-duel met Legia

Het is onzeker of Joël Veltman donderdag met Ajax tegen Legia Warschau in de Europa League kan voetballen. De centrale verdediger kreeg zondag tijdens de openingsfase van de thuiswedstrijd van zijn ploeg tegen FC Twente (4-2) opnieuw last van een hamstring. Hij liet zich uit voorzorg meteen vervangen.

"Hij was bang dat het fout zou gaan als hij echt ging sprinten", vertelde trainer Frank de Boer. "We moeten even kijken hoe dit afloopt. Het probleem is dat ik meerdere spelers heb die geen drie wedstrijden per week kunnen spelen. Daarom moet ik steeds puzzelen. Dat zal de komende weken niet anders zijn."

Behalve Veltman zijn Ricardo van Rhijn en Kolbeinn Sigthorsson ook geblesseerd. Davy Klaassen, Thulani Serero en Nicolai Boilesen kampen eveneens met pijntjes. "En een aantal jonge spelers is het programma van de komende weken ook niet gewend", stelde De Boer.

Monnik levend gekookt in pan

Gekookte of gestoofde monnik; welke drankje hoort daarbij? In het geval van een Thaise, boeddhistische monnik zou je denken aan aan Mekhong Whiskey. Dat zou tenminste het geval zijn wanneer de monnik goed bereid zou zijn. Iets dat schijnbaar niet lukt bij een monnik met magische krachten.

In het Zuidoost-Aziatische land is namelijk een aanhanger van Boeddha gespot die doodleuk in een pan met (schijnbaar) kokende olie zit te mediteren. En alsof dat niet genoeg is: daarbij neemt hij af en toe van omstanders allerlei objecten aan die hij zegent en oplaadt met magie. Die armbanden, amuletten of kettingen gaan vervolgens voor grif geld de markt op, zodat de lokale bevolking zich daarop een breuk kunnen bidden.

Een magische scene uit een magische wereld zou je denken. Helaas heb je altijd spelbrekers die dergelijke dingen onderuit halen met… wetenschap. Jessada Denduangboripant, vermoedt dat wat de monnik doet, niets anders dan een ordinaire goocheltruc is.

"Het ziet er niet naar uit dat de olie werkelijk kookt", zo voegt de onderwijzer wetenschap haar twee satang toe. "De pan ziet er ook heel vreemd uit. Het zo zomaar kunnen dat deze uit twee lagen bestaat om de hitte te isoleren." De truuk zou zijn om eerst water in de pan te gooien en daarna pas de olie. Het water zou alle warmte opnemen, zodat de monnik zonder enig risico op brandwonden uit zijn pan in de pan kan gaan.

Het plaatje van de monnik is (onder andere) hierrr te vinden.

Sintnicolaas verovert vijfde indoortitel

Eelco Sintnicolaas heeft zondag in Apeldoorn de Nederlandse indoortitel op de zevenkamp veroverd, zijn vijfde. De allroundatleet had na vier onderdelen maar een kleine voorsprong op belangrijkste concurrent Pieter Braun. Hij bouwde die zondag op de 60 meter horden (8,01) en het polsstokhoogspringen (5,20) uit tot een acceptabele marge.

Sintnicolaas, in voorbereiding op de EK indoor van volgende maand in Praag, hield op de afsluitende 1000 meter met 2.44,25 de schade beperkt. Hij kwam uit op een totaal van 5892 punten, ruim onder zijn Nederlandse record (6372). De talentvolle Braun werd met 5837 tweede, voor Menno Vloon (5661).

Sophie Klumper werd nationaal kampioene op de vijfkamp met 3937 punten. De toppers Nadine Broersen en Anouk Vetter deden niet mee in het Omnisport.

Honderden Joodse graven vernield in Frankrijk

Honderden graven op een Joodse begraafplaats in de Franse plaats Sarre-Union zijn vernield. Dat zei de minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zondag volgens Franse media.

Wat de daders precies hebben gedaan op de begraafplaats in het stadje in het uiterste noordoosten van Frankrijk, is niet duidelijk. Cazeneuve noemde de daad "verwerpelijk" en zei dat de politie onderzoekt wie er achter de vernielingen zit of zitten.

"De Republiek zal deze nieuwe schending van de waarden die alle Fransen delen niet tolereren", zei de minister.

Honderden Joodse graven vernield in Frankrijk
Honderden Joodse graven vernield in Frankrijk (Foto: ANP)

Kishna maakt 5000e treffer Ajax in Eredivisie

Ricardo Kishna heeft zondag in de thuiswedstrijd van Ajax tegen FC Twente voor een mijlpaal gezorgd. De aanvaller maakte een kwartier voor tijd de 4-2 en dat was volgens statistiekenbureau Infostrada de 5000e treffer voor Ajax in de Eredivisie. De jubileumgoal werd meegevierd op de grote schermen in de Amsterdam ArenA.

Het eerste doelpunt van Ajax in de eredivisie werd op 2 september 1956 gemaakt door Loek den Edel. De andere mijlpalen kwamen op naam van Gerrie Mühren (1000e treffer in 1968), Karel Bonsink (2000e in 1980), Marciano Vink (3000e in 1991) en Zlatan Ibrahimovic (4000e in 2002).

Kishna scoort de 5000e treffer van Ajax in de Eredivisie (Pro Shots/Stanley Gontha)
Kishna scoort de 5000e treffer van Ajax in de Eredivisie (Pro Shots/Stanley Gontha)

Waarschuwing voor gladheid

Het kan weer glad worden op de weg, doordat natte weggedeelten bevriezen. Rijkswaterstaat meldt dat in de nacht van zondag op maandag en maandagochtend waar nodig gestrooid wordt.

Automobilisten moeten niet alleen rekening houden met gladheid, maar ook met mist en hoogstwaarschijnlijk dus ook met het krabben van de autoruiten, melden Buienradar.nl en Weerplaza.nl. Volgens Weerplaza.nl is de gladheid maandag na de ochtendspits weer voorbij.

Giroud wijst Arsenal de weg in FA Cup

Arsenal heeft aan de hand van spits Olivier Giroud een overtuigende bekerzege geboekt op Middlesbrough (2-0). Dankzij Giroud was de wedstrijd al na een half uur spelen min of meer beslist. De Fransman vond in een tijdbestek van drie minuten twee keer het net. Eerst op aangeven van Kieran Gibbs, later door toedoen van Alexis Sánchez.

Bij de eerste goal zag Santi Cazorla Gibbs vogelvrij staan. De Spanjaard stelde de verdediger in staat om voor te geven op Giroud. Voor de spits was het een koud kunstje om de score in de 27ste minuut te openen met een intikkertje.

Niet veel later hoefde Giroud opnieuw weinig moeite te doen om het net te vinden. Na een kort genomen corner was het Sánchez die zijn ploeggenoot bij de eerste paal vond. Met de zijkant van zijn voet verdubbelde Giroud de score voor Arsenal. Middlesbrough had overduidelijk moeite met de klappen die het kreeg uitgedeeld van Arsenal. De ploeg slaagde er de hele wedstrijd amper in om gevaar te stichten. Pas in de slotminuten leek het ergens op, maar daarvoor was het rijkelijk te laat.

Maandag is er nog één duel in de FA Cup. Preston North End zal Manchester United ontvangen. 

AS Roma speelt gelijk tegen Parma, rentree De Jong helpt AC Milan niet

AS Roma heeft zondag voor eigen publiek genoegen moeten nemen met een teleurstellend gelijkspel tegen Parma. De ploeg van trainer Rudi Garcia kreeg de hekkensluiter van de Serie A in Stadio Olimpico niet op de knieën: 0-0. Koploper Juventus kan de voorsprong op de Romeinen daardoor zondagavond vergroten tot negen punten.

Bij AS Roma ontbrak naast de geblesseerde Kevin Strootman ook de zieke aanvoerder Francesco Totti. Garcia hoopt de Romeinse clubicoon donderdag weer te kunnen gebruiken in de Europese thuiswedstrijd tegen Feyenoord. Met slechts twee overwinningen in de laatste acht officiële wedstrijden zit AS Roma in een moeizame fase. Het biedt Feyenoord donderdag wellicht kansen in de Europa League, als de Rotterdamse ploeg op bezoek gaat in Rome. Trainer Rudi Garcia van AS Roma hoopt dat zijn ploeg zo snel mogelijk voor een ommekeer kan zorgen. "We moeten er alles aan doen om weer op het winnende pad te komen", zei Garcia zondag na het teleurstellende gelijkspel tegen Parma, de hekkensluiter van de Serie A (0-0).

De Giallorossi (geel-roden) hebben vooral moeite met scoren. De nieuwe Ivoriaanse spits Seydou Doumbia kon tegen Parma het verschil ook niet maken, net als zijn landgenoot Gervinho. "Ik heb wel twintig schoten genoteerd, maar slechts vier gingen er op doel. Zo kun je geen doelpunten maken", mopperde Garcia. "De supporters zijn teleurgesteld en dat is logisch, want een ambitieuze club als AS Roma moet wedstrijden winnen. We gaan ons nu richten op de Europa League. De tijd zal leren of we voor verbetering kunnen zorgen."

Stefan de Vrij boekte met Lazio wel een overwinning, bij Udinese: 0-1. Antonio Candreva maakte uit een strafschop het enige doelpunt voor de nummer vijf van de Italiaanse competitie.

Nigel de Jong heeft AC Milan bij zijn rentree niet aan een overwinning kunnen helpen. De Italiaanse ploeg moest voor eigen publiek genoegen nemen met een gelijkspel tegen Empoli: 1-1. Uiteindelijk mochten de Rossoneri daar nog blij mee zijn, want de thuisclub moest de laatste minuten met tien man uitspelen nadat doelman Diego López met rood van het veld was gestuurd.

De Jong stond na bijna een maand afwezigheid weer in de basis bij Milan en droeg meteen de aanvoerdersband. De Nederlandse middenvelder zag hoe de nieuwe spits Mattia Destro enkele minuten voor rust de score opende. Empoli kwam halverwege de tweede helft echter langszij via Massimo Maccarone. Met tien man bleef Milan in de slotfase overeind, al schoot de rood-zwarte formatie met het puntje weinig op in de Serie A. Marco van Ginkel bleef op de bank naast trainer Filippo Inzaghi zitten.

'Verbod op cartoons in Nederland'

De islamitische studentenvereniging Al Furqan is het gelukt om het slachtofferdenken tot een veel hoger niveau te tillen. De studenten zijn namelijk van mening dat moslims in Nederland worden gestigmatiseerd en continu het mikpunt zijn van beledigingen. Om hun stellingen uiteen te zetten, hebben ze afgelopen vrijdag een debat in Amsterdam georganiseerd, waarbij een van de sprekers een afgevaardigde was van het jodenhatende clubje Hizb ut Tahrir.

Buiten het geluid van een wesp om, staat deze organisatie ook bekend dat ze pleiten en strijden voor een wereldomvattend kalifaat. Hun spreekbuis in Amsterdam was de democratiehatende Okay Pala, een man die in de ogen van sommige enkelingen niet bepaald 'oké' te noemen is.

Je moet maar durven, in een week waarin er een poging tot een aanslag gedaan werd op Lars Vilks, een synagoge werd aangevallen, een Franse kunstenaar in elkaar is gebeukt (hij combineerde religieuze symbolen tot het woordje coexist, dit tot grote schrik van jeugdige mohammedanen) en Britse moslims demonstreerden tegen slechte tekeningen.

Okay heeft daar geen enkele moeite mee. Volgens de fundamentalist met een klein haatbaardje worden moslims stelselmatig gekrenkt en beledigd. En wat doet de Nederlandse staat hieraan? Niets, nada, zip, zero. Meneer Pala is erg verongelijkt wanneer hij te horen krijgt dat dit allemaal onder vrijheid van meningsuiting valt. Dit zou ingeperkt moeten worden. "Je kan niet aan mij vragen om samen te leven met mensen die mijn profeet en dierbaren beledigen. Dat is onderdrukking", vertelt de Turkse Nederlander die feitelijk voor een cartoonverbod pleit.

Ook de aanwezige antropoloog De Koning was niet te beroerd om wat olie op het vuur te gooien. De man stelt letterlijk dat moslims minder zouden mogen dan niet-moslims. En om er een echt ingewikkelde zin achteraan te gooien: in de optiek van De Koning zouden wel-moslims die iets zeggen over niet-moslims, eerder worden opgepakt dan niet-moslims die zich uitlaten over wel-moslims.

Hizb ut Tahrir wordt in veel landen gezien als een terroristische organisatie en is derhalve dan ook verboden in die landen.

Messi viert jubileum met hattrick tegen Levante

Lionel Messi heeft opnieuw van zich laten spreken in de Primera División. Hij wees Barcelona de weg naar een nieuwe overtuigende zege. De wedstrijd tegen Levante had voor FC Barcelona-sterspeler Lionel Messi een speciaal randje. De Argentijnse aanvaller speelde zijn driehonderdste competitieduel namens de Spaanse grootmacht.

Voor Messi een uitgelezen mogelijkheid om nog maar eens te bevestigen dat hij terug is gekeerd in een absolute topvorm. Dat liet hij dan ook niet na. Na zestien minuten doorkruiste hij de verdediging van Levante en stelde hij Neymar in staat om - weliswaar met moeite - de score te openen.

Nog voor de rust zette Messi zijn handtekening achter het tweede doelpunt van FC Barcelona. Marc Bartra profiteerde van onoplettendheid op het middenveld van Levante, speelde Messi in en die schoot met zijn rechtervoet binnen.

Ook na de rust stoomde de Messi-trein ongehinderd door. Dit keer werd hij perfect bediend door zijn ploeggenoten. Sergio Busquets zette Pedro vrij met een prachtige pass, waarna de aanvaller Messi de 3-0 op het presenteerblaadje aanbood. Niet veel later was het, hoe kan het ook anders, opnieuw Messi die de score vergrootte voor Barça. Neymar werd onderuit gehaald in het strafschopgebied, waarna Messi met een penalty de 4-0 mocht binnenschieten.

De Catalaanse supprematie werd voortgezet toen Luis Suárez ook nog een duit in het zakje deed. Daarmee was het opnieuw het koningstrio van Barcelona dat het net vond. De Uruguayaan trof doel met een prachtige bicycle kick.

Schorpioen steekt vrouw in vliegtuig

Een vrouwelijke passagier is zaterdagavond in een vliegtuig van Alaska Airlines in haar hand gestoken door een schorpioen. Het vliegtuig was nog aan het taxiën naar de startbaan maar keerde na het voorval terug naar de gate.

Cabinepersoneel doodde het beest en checkte de handbagagekastjes of er niet meer zaten. Uiteindelijk vertrok de vlucht van Los Angeles naar Portland met ongeveer een uur vertraging. Het toestel was eerder in Los Cabos in Mexico geweest.

Titel voor Wawrinka in Rotterdam

Stan Wawrinka heeft zondag het ABN AMRO World Tennis Tournament op zijn naam gebracht. De Zwitserse tennisser onttroonde in de finale in Rotterdam de Tsjech Tomas Berdych. Wawrinka versloeg de titelverdediger met 4-6, 6-3 en 6-4.

Het is voor Wawrinka zijn tweede toernooizege in 2015. De bedwinger van Jesse Huta Galung in de eerste ronde won in januari in Chennai. Hij bracht zijn totaal aantal ATP-titels op negen.

Stan Wawrinka pakt de overwinning en is winnaar van de 42e editie (PRO ShOTS/Jan Kok)

Uitslag Ajax - FC Twente

Ajax heeft in de Eredivisie optimaal geprofiteerd van de nederlagen van Feyenoord, AZ en PEC Zwolle. De Amsterdammers klopten dankzij twee goals van Kishna FC Twente met 4-2, waardoor de ploeg steviger op de tweede plaats staat. Twente zakte door de nederlaag naar de achtste positie.

AFC Ajax

4 - 2

FC Twente

 10' Viergever
 15' Bazoer
 68' Kishna
 75' Kishna
   6' Corona
 50' Ziyech
 
 Gele kaart: Bjelland (FC Twente)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 49.874
Arbiter: Gözübüyük
Bijzonderheden: De 4-2 van Kishna was het 5.000e doelpunt van Ajax in de Eredivisie
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Tete
Veltman (Van der Hoorn/26)
Moisander
Viergever
Bazoer
Klaassen (Serero/71)
Sinkgraven
El Ghazi
Schöne (Milik/67)
Kishna
  Stevens
Ter Avest (Ebecilio/76)
Lachman
Bjelland
Schilder
Mokotjo (Börven/90 1)
Ziyech
Tapia
Ould-Chikh (Mokhtar/65)
Castaignos
Corona

Dader Kopenhagen was 22-jarige Deen

De man die in het weekeinde op een cultureel centrum en een synagoge in Kopenhagen schoot, was een 22-jarige jongeman die is geboren en getogen in Denemarken. Dit meldden Deense media.

De man is zondag door de politie in Kopenhagen doodgeschoten toen hij het vuur opende op agenten die hem wilden aanhouden. Bij de aanslagen vielen twee doden en vijf gewonden.

Dader Kopenhagen was 22-jarige Deen
Dader Kopenhagen was 22-jarige Deen (Foto: ANP)

Twee man opgepakt bij inval internetcafé Kopenhagen

De Deense politie heeft zondag een inval gedaan in een internetcafé in Kopenhagen. Twee mannen werden volgens Deense media met handboeien om afgevoerd.

Politiewoordvoerder Steen Hansen zei dat de inval onderdeel was van het politieonderzoek naar de schietpartijen eerder in het weekeinde in de Deense hoofdstad, maar wilde verder geen bijzonderheden kwijt.

Bij de beschieting van een café waar een discussie over kunst en vrijheid van meningsuiting werd gehouden kwam zaterdagmiddag een 55-jarige man om het leven en raakten twee politieagenten gewond. Later werd een 34-jarige joodse man doodgeschoten die de wacht hield bij een synagoge. De vermoedelijke schutter achter beide incidenten werd zondagochtend in een vuurgevecht met de politie doodgeschoten.

Aboutaleb in Witte Huis bij top radicalisering

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam neemt komende week deel aan een internationale conferentie over de aanpak van radicalisering en gewelddadig extremisme in het Witte Huis. Aboutelab en de burgemeesters van Parijs en Vilvoorde zijn daar de enige Europese gasten op de vierdaagse conferentie die dinsdag begint. Dat melden bronnen.

De woordvoerder van de burgemeester bevestigt desgevraagd het bezoek van Aboutaleb aan de conferentie in het Witte Huis. Op de bijeenkomst zijn tal van ministers en hoge ambtenaren van de Verenigde Naties (VN), onder wie secretaris-generaal Ban Ki-moon. Ook komen er vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en de particuliere sector. Bedoeling is een actieagenda te bepalen om radicalisering tegen te gaan.

In september 2014 riep Obama, tijdens de algemene ledenvergadering van de VN, alle landen op meer te doen in de bestrijding van gewelddadig extremisme. Deze conferentie is een vervolg van die oproep. De Verenigde Staten vinden dat in de aanpak van radicalisering en gewelddadig extremisme een goed geïnformeerde, veerkrachtige lokale gemeenschap een cruciale rol speelt. Om die reden zijn voor de bijeenkomst de burgemeesters van Boston, Los Angeles, Minneapolis-St. Paul en de burgemeesters van de drie Europese steden op het Witte Huis uitgenodigd.

Zij gaan kennis en ervaring uitwisselen over preventie en interventie in hun steden en de manier waarop zij omgaan met de invloed van internationale conflicten op de samenleving. Gastheer en gespreksleider is vicepresident Joe Biden. De burgemeesters zijn ook op de plenaire sessie woensdag 18 februari aanwezig.

Fietser onder carnavalswagen in Hoogland

Zondagmiddag is in Hoogland een fietser onder een praalwagen terechtgekomen. Het is het tweede carnavalsdrama dit jaar.

Hoe dit kon gebeuren is nog onduidelijk. Verschillende ambulances, een traumahelikopter en een brandweerwagen zijn bij het ongeluk aanwezig.

Het slachtoffer ligt bekneld onder de praalwagen. Hoe ernstig de verwondingen zijn is nog niet duidelijk.

Winkelmedewerksters bestelen baas

Personeelsleden van een winkel in Zoutelande (Zeeland) hebben hun baas voor tienduizenden euro's bestolen. De drie vrouwen gingen na sluitingstijd hun gang, vermoedelijk met een valse sleutel.

De verdachten zijn een 46-jarige vrouw uit Serooskerke, een 22-jarige vrouw uit dezelfde plaats en een Vlissingse van 48. Ze gingen langere tijd te werk en werden dinsdag aangehouden, maakte de politie zondag bekend.

De buit bestond uit geld en spullen. De politie zegt niet om wat voor winkel het gaat. Een deel van de buit is teruggevonden. Ook is een auto in beslag genomen.

Fannemel vliegt van schans naar wereldrecord

Schansspringer Anders Fannemel heeft zondag het wereldrecord skivliegen verbroken. Dat stond pas sinds zaterdag op naam van de Sloveen Peter Prevc, die als eerste de magische grens van 250 meter haalde. Fannemel deed er tijdens de wedstrijd van zondag nog een schep bovenop: 251,5 meter.

Tijdens de kwalificatie zondag werd de afstand van Prevc al verbroken. De Rus Dimitry Vassiliev vloog naar een ongelooflijke 254 meter, maar 'viel' achterover en kwam met zijn rug en hoofd tegen de sneeuw, waardoor de sprong als val geteld werd en het record niet de boeken in zou gaan. Tijdens de eerste ronde van de wedstrijd leek het er lange tijd op dat de omstandigheden niet goed genoeg waren voor verre vluchten, maar Fannemel liet zien dat dat niet het geval was. Met zijn 251,5 meter nam hij gelijk een flinke voorsprong op de Duitser Severin Freund, die gevolgd werd door Andreas Stjernen en Prevc.

Het nieuwe wereldrecord van Anders Fannemel (Bron: YouTube)

In de tweede ronde vloog de 42-jarige Noriaki Kasai als eerste over de 240 meter. Zijn 240,5 was direct goed voor een nieuw Japans record, doordat hij een halve meter verder vloog dan Daiki Ito in 2012 had gedaan. Kasai, dertiende na de eerste ronde, sprong met zijn vlucht naar de vijfde plek. Prevc - die in de training gevallen was - faalde en kwam niet verder dan 110 meter, goed voor slechts de zestiende plek. Freund vloog naar 245 meter, een ruim nieuw Duits record, waarna hij Fannemel in de tweede ronde 'slechts' tot 202 meter zag komen. Freund won daardoor de wedstrijd, voor Fannemel en diens landgenoot Johann Andre Forfang, die halverwege nog op plek zes stond. Voor Forfang is het de eerste keer in zijn loopbaan dat hij het World Cup-podium haalt.

FA Cup-sprookje Bradford City gaat door, Aston Villa verslaat Leicester

Het sprookje van Bradford City in de FA Cup gaat nog even door. In de vorige ronde wist de club die negende staat in League One (derde niveau) Chelsea te verslaan. In de achtste finale zondagmiddag was Sunderland, met linksback Patrick van Aanholt in de basis, het volgende slachtoffer: 2-0.

Bradford kwam na drie minuten al op 1-0 doordat Sunderland-speler John O'Shea in eigen doel schoot. Na een uur verdubbelde Jon Stead de marge en die klap kwam Sunderland niet meer te boven. Dankzij de nieuwe stunt plaatst Bradford zich voor de kwartfinale van het toernooi om de FA Cup.

Leandro Bacuna heeft Aston Villa zondag aan een plek in de kwartfinales van de Engelse FA Cup geholpen. De oud-speler van FC Groningen maakte thuis tegen Leicester City het openingsdoelpunt, door de bal in de 68e minuut van afstand fraai in de verre hoek te schieten. In het slot maakte invaller Scott Sinclair de 2-0, waarna Andrej Kramaric nog iets terugdeed voor Leicester: 2-1.

Bij Villa stond ook Ron Vlaar in de basis. De international maakte zijn rentree nadat hij begin januari een knieblessure had opgelopen.

Deskundigen eisen verbod op kidsmarketing

Een groot aantal wetenschappers en organisaties, waaronder de Consumentenbond en de Hartstichting, vragen de politiek een verbod op kidsmarketing, waarbij reclame specifiek is gericht op kinderen. De organisaties doen deze oproep zondagavond in het tv-programma De Monitor van de KRO-NCRV.

Op dit moment werkt het bedrijfsleven met een eigen gedragscode, maar die is volgens de alliantie van zon tien organisaties niet effectief.

De alliantie wil dat de voedselindustrie stopt met het aanprijzen van ongezonde producten aan kinderen onder de 13 jaar. Deze groep is volgens de alliantie niet weerbaar en kent het verschil tussen reclame en informatie niet. De alliantie, waaronder ook de Nederlandse Obesitas Vereniging, denkt dat kinderen door dit verbod makkelijker een gezond voedingspatroon aanleren.

Zelfmoordaanslag door meisje in noordoosten Nigeria

Een meisje van ongeveer 16 jaar heeft zondag een zelfmoordbomaanslag gepleegd op een busstation in Damaturu, de hoofdstad van de deelstaat Yobe in het noordoosten van Nigeria. Zeker zestien mensen kwamen om het leven en ongeveer dertig raakten gewond. Volgens ooggetuigen waren de meeste slachtoffers kinderen die bedelden of pinda's verkochten.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist, maar de aanslag past in het patroon van geweld van de extremistische moslimgroep Boko Haram dat vorig jaar aan ongeveer tienduizend mensen het leven heeft gekost.

Boko Haram is vorig jaar begonnen tienermeisjes in te zetten bij terreurdaden, vermoedelijk omdat zij makkelijker explosieven onder hun kleding kunnen verstoppen. In april ontvoerde de groep meer dan tweehonderd schoolmeisjes die nog altijd niet terecht zijn.

Het negentigduizend inwoners tellende Damaturu is in de afgelopen drie jaar vaker aangevallen, maar het is voor het eerst dat de stad het toneel is geweest van een zelfmoordaanslag. Begin december probeerde Boko Haram de stad in te nemen, maar die aanval werd na een lange strijd met veel doden afgeslagen.

In de afgelopen weken heeft Boko Haram ook aanvallen uitgevoerd in de buurland Kameroen, Niger en Tsjaad. Deze landen treffen nu met andere landen voorbereidingen om met een gezamenlijke strijdmacht het gevecht met Boko Haram aan te gaan.

Eventingruiter Seabra (30) verongelukt

De Portugees Francisco Seabra is tijdens een eventingwedstrijd in het zuiden van Spanje om het leven gekomen. De 30-jarige ruiter, die zijn land vorig jaar vertegenwoordigde op de WK, ging tijdens de cross op een waterhindernis onderuit en kwam onder zijn paard terecht. Medische hulpverleners waren snel ter plaatse maar konden hem niet redden.

De Nederlandse WK-ganger Tim Lips toonde zich zondag geschokt door het overlijden van zijn Portugese collega en wenste de familie van Seabra alle sterkte toe. "Ik zal hem altijd herinneren met een lach op zijn gezicht", reageerde Lips via Facebook.

Het paardensportevenement in Utrera, dertig kilometer ten zuidoosten van Sevilla, ging na het ongeluk door. De organisatie besloot daartoe in overleg met de ruiters.

Israël werft Joodse Europeanen

De Israëlische regering heeft zondag 40 miljoen euro uitgetrokken om de emigratie van Joodse Europeanen naar Israël te bevorderen.

Premier Benjamin Netanyahu gebruikt aanslagen in Europa zoals de gijzeling in een joodse supermarkt in januari in Parijs en de beschieting van een synagoge zondag in Kopenhagen als argument om naar Israël te verhuizen.

"We zeggen tegen alle joden, al onze broeders en zusters, Israël is jullie thuis. Wij bereiden massale immigratie uit Europa voor en roepen daartoe op", zei Netanyahu. Het immigratieplan doelt vooral op Joden uit Frankrijk, Oekraïne en België.

Schalke stoomt Huntelaar klaar voor Madrid

Schalke 04 stoomt Klaas-Jan Huntelaar klaar voor de confrontatie met Real Madrid in de Champions League. De spits lag afgelopen week enkele dagen ziek op bed, maar trainde zondag weer voluit mee. In de Bundesliga zit Huntelaar een schorsing van vier wedstrijden uit, waarvan er inmiddels drie zijn geweest.

Trainer Roberto Di Matteo verwacht dat hij woensdag tegen de Koninklijke kan beschikken over zijn topschutter. Beide clubs hebben te maken met een overvolle ziekenboeg. Zo mist Schalke doelman Ralf Fährmann, terwijl ook diens vervanger Fabian Geifer nog kampt met de naweeën van een blessure. Daardoor stond de 19-jarige Timon Wellenreuther de laatste wedstrijden onder de lat.

Real Madrid was vorig seizoen in de achtste finale van de Champions League twee keer veel te sterk voor Schalke (1-6 en 3-1).

Petkovic pakt tennistitel Antwerpen zonder te spelen

Andrea Petkovic heeft zondag zonder in actie te hoeven komen het tennistoernooi van Antwerpen gewonnen. De Duitse tennisster profiteerde van een blessure bij Carla Suarez Navarro. De Spaanse opponente van Petkovic werd wakker met een pijnlijke nek en meldde zich af.

Om het teleurgestelde publiek toch nog enigszins te vermaken speelt Petkovic nog een demonstratieset tegen Kim Clijsters, de Belgische oud-wereldtopper. Clijsters is toernooidirectrice in Antwerpen.

Letse bobbers pakken World Cup in stijl

De Letse bobber Oskars Melbardis heeft zich zondag bij de afsluitende World Cup-wedstrijd in Sochi verzekerd van de eindzege in de viermansbob. De Europees kampioen deed dat in stijl door de wedstrijd in het Russische ijskanaal te winnen. De Letten lieten de Russische equipe van Aleksander Kashanov 0,02 seconden achter zich.

Bror van der Zijde lag als remmer van de Zwitserse piloot Rico Peter op koers voor een podiumplek. De equipe lag na de eerste omloop derde, maar ging in de tweede onderuit.

Op zaterdag had Melbardis zich ook al verzekerd van de eindzege in de tweemansbob. Een tweede plaats achter het Zwitserse koppel Peter/Simon Friedli bleek daarvoor voldoende.

Uitslagen Eredivisie 15/02/2015

FC Utrecht heeft de eerste zege van het seizoen 2015 binnen. De Domstedelingen legden nummer laatst FC Dordrecht met maar liefst 6-1 over de knie dankzij vier goals van Haller. Ook Go Ahead Eagles boekte een broodnodige zege. De ploeg uit Deventer won uit bij rivaal PEC Zwolle met 0-1.

FC Utrecht

6 - 1

FC Dordrecht

 16' Haller
 39' Haller
 49' Haller (pen)
 81' Haller
 85' Kum
 87' Hardeveld
   66' Lima
 
 Gele kaart: Lewis (FC Dordrecht)
 Rode kaart: Janssen (60/2xg) (FC Utrecht), Lima (77/2xg), Peersman (90+1) (FC Dordrecht)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 15.281
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Kum
Markiet
Letschert
Hardeveld
Janssen
Ayoub
Diemers (Heerings/70)
Duplan
Haller (Rubin/83)
Oar (Kallon/88)
  Kurto
Fortes (Van Deelen/46)
Lima
Peersman
Gosens
Steenvoorden
Ojo (Ten Voorde/54)
Van Overeem
Van Haaren (Troost-Ekong/54)
Biekman
Lewis

PEC Zwolle

0 - 1

Go Ahead Eagles

     24' Rijsdijk
 
 Gele kaart: Drost, Van Hintum, Thomas (PEC Zwolle), Turuc, Overgoor (Go Ahead Eagles)
 Rode kaart: Nijland (51) (PEC Zwolle)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.400
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
Van Polen (Lam/8)
Sainsbury
Van der Werff (Babalj/70)
Van Hintum
Brama
Drost
Rienstra
Lukoki
Nijland
Thomas (Saymak/70)
  Van der Hart
Nieuwpoort
Vriends
Van der Linden
Schenk
Rijsdijk
Overgoor
Duits (Lambooij/81)
Turuc (Reimerink/62)
Plet (Kolder/79)
Verhoek

Joodse organisaties willen betere beveiliging

Het Centraal Joods Overleg (CJO), waarin diverse Nederlandse joodse organisaties zijn verenigd, wil dat de Joodse objecten beter worden beveiligd. Naar aanleiding van de aanslagen in Kopenhagen, op een cultureel centrum en bij een synagoge, roept het CJO de overheid 'met klem' op de bewaking van joodse doelen te verscherpen en te verzwaren.

Het CJO 'spreekt zijn afgrijzen' uit over de aanslagen van dit weekeinde in de Deense hoofdstad en uit medeleven met slachtoffers en nabestaanden. "Helaas past de aanslag in Kopenhagen in de trend waarin joodse instellingen keer op keer het slachtoffer zijn van dodelijk racistisch getint geweld."

Bezetters universiteit blijven

De bezetters van een gebouw van de Universiteit van Amsterdam zijn niet van plan om hun actie te beëindigen. Dat maakte een woordvoerster van de bezetters van het Bungehuis aan de Spuistraat zondagmiddag bekend.

De rector van de universiteit had voorgesteld zondagmiddag in een ander gebouw een openbaar college te geven over competente rebellen en maandagochtend een dialoog te beginnen met de bezetters. Voorwaarde daarvoor was echter wel dat het Bungehuis dan volledig moet zijn ontruimd.

Volgens de bezetters hebben ze al maanden gepleit voor een dialoog, maar werden de voorstellen daarvoor steeds genegeerd. "We gaan niet in op deze voorwaarden. Als we nu weggaan, hebben we geen drukmiddel meer", aldus de woordvoerster.

Tientallen studenten en docenten bezetten sinds vrijdagochtend het pand.

Koenders belt met Deense collega

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft zondagmiddag in een telefoongesprek met zijn Deense collega Lidegaard zijn steun en solidariteit aangeboden na de aanslagen in Kopenhagen. Volgens Koenders was het 'een goed en lang gesprek'.

"Deze aanslagen op deelnemers aan een bijeenkomst over vrijheid van meningsuiting en een joods doelwit zijn gericht tegen ons allen en onze manier van leven", aldus Koenders. "Ik verafschuw het antisemitisme dat kleeft aan dit geweld. Dat is onaanvaardbaar en verdient al onze aandacht. Tegelijk laat het zien hoe dit probleem bij ons blijft, diep ingrijpt en onderstreept dat we ons nooit moeten laten intimideren. We staan zij aan zij met de Denen."

Golfer Dodt pakt eindzege in Thailand

Andrew Dodt heeft zondag dankzij een sterke ronde op de slotdag de eindzege overgehouden aan het golftoernooi van Hua Hin in Thailand, onderdeel van de Europese Tour. De Australiër liep de laatste achttien holes in 67 slagen (vijf onder par) en klom daardoor in de eindrangschikking van plek vijf naar plek één.

Door de sterke slotronde kwam Dodt uit op 272 slagen (-16). Dat was genoeg om zijn landgenoot Scott Hend naar de tweede plaats te verwijzen. Hij had net als de Thai Thongchai Jaidee één slag meer nodig dan Dodt in de vier dagen op de Black Mountain Golf Club.

Wereldrecord halve marathon voor Kiplagat

De Keniaanse atlete Florence Jebet Kiplagat heeft zondag haar eigen wereldrecord op de halve marathon aangescherpt. De 27-jarige langeafstandsspecialiste kwam in Barcelona tot 1:05.09. Daarmee haalde ze drie seconden van de mondiale toptijd af die ze een jaar geleden ook in de Catalaanse stad liep.

Kiplagat kreeg hulp van de mannelijke tempomakers Marc Roig en Ezekiel Kipchirchir. Na 15 kilometer zat ze 23 seconden onder het schema van haar oude toptijd. Het doel om als eerste vrouw onder de 1:05.00 te duiken bereikte ze evenwel niet.

Van Stee en Zenit vol twijfels naar Eindhoven

Op basis van de financiële mogelijkheden en sterkte van de selectie vindt Henk van Stee dat Zenit Sint-Petersburg gewoon moet winnen van PSV. Toch leeft de Russische topclub vol twijfels en vraagtekens toe naar de duels met de Eindhovense ploeg in de zestiende finales van de Europa League. "Normaal gesproken zijn wij altijd de favoriet. Maar de grote vraag is hoe wij uit de lange winterbreak komen", zegt Van Stee, de nieuwe technisch directeur van Zenit.

De ploeg van trainer André Villas-Boas speelde begin december zijn laatste officiële wedstrijd. Daarna trad in het ijskoude Rusland de lange winterstop in, die tot begin maart duurt. Zenit bereidde zich de afgelopen weken in Qatar, Turkije en Spanje voor op de tweede seizoenshelft, die begint met twee confrontaties met PSV. "We hebben prima getraind en heel wat oefenwedstrijden gespeeld, maar onze valkuil is dat wij niet in hetzelfde ritme zitten als PSV. Daardoor schat ik onze kansen in Eindhoven op fifty-fifty. Als we het daar op een gelijkspel kunnen houden, maken wij het thuis af."

Van Stee stond in december op het punt om terug te vliegen naar Nederland toen hij bij de clubleiding van Zenit werd geroepen. Na vijf jaar als hoofd jeugdopleiding in Sint-Petersburg vond de 53-jarige Schiedammer het mooi geweest. "Mijn koffers stonden al in de gang, maar een dag voor vertrek vroegen ze of ik technisch directeur wilde worden. De opleiding staat als een huis, nu is het zaak die jonge talenten in te passen bij de selectie. Als directeur moet ik zorgen dat ze de laatste stap kunnen zetten. Niet meer kopen om het kopen, maar eerst in eigen keuken kijken wat we zelf hebben rondlopen. Een mooie uitdaging."

Aan geld geen gebrek in Sint-Petersburg, dankzij de roebels van aardgasbedrijf Gazprom. Villas-Boas heeft een selectie vol gelouterde vedettes, zoals Axel Witsel en Hulk. Na twee jaar op rij waarin Zenit als tweede eindigde in de Russische competitie, telt dit seizoen alleen de landstitel. "Dat is prioriteit nummer één. We willen ook heel graag van PSV winnen, maar alles draait om het kampioenschap."

De ambities van Zenit Sint-Petersburg zijn groot. Volgend jaar betrekt de blauw-witte formatie een gloednieuwe arena, waarin drie keer zoveel toeschouwers kunnen als in het huidige Petrovski-stadion. "Zenit is te vergelijken met Feyenoord, met beide een hondstrouw en heel fanatiek publiek", zegt Van Stee. "Ze gaan hier altijd voor het hoogste. En dat is het winnen van de Champions League."

Stroetinga en Schouten eerste wereldkampioenen op massastart

Arjan Stroetinga en Irene Schouten zijn bij de wereldkampioenschappen afstanden wereldkampioen geworden op het onderdeel massastart. Er was bij de dames ook nog brons voor Mariska Huisman, die na dit seizoen afscheid neemt van de topsport. Het onderdeel massastart stond voor het eerst op het programma bij een WK. 

De mannen kwamen als eerste het ijs op. Stroetinga had tijdens de wereldbekerwedstrijden nog geen wedstrijd gewonnen. Hij maakte de wedstrijd zelf hard, door vanaf de start het tempo hoog te houden. Niemand wist daardoor succesvol een ontsnapping te plaatsen. In de eindsprint werd Stroetinga geholpen door een teamgenoot uit de Clafis-stal. Fransman Alexis Contin trok een lange sprint aan voor Stroetinga en zorgde dat Fabiano Francolini niet kon winnen. Stroetinga maakte het vervolgens af, Francolini pakte het zilver en Contin het brons. 

In het peloton waren Jorrit Bergsma en de Koreaan Lee Seung-Hoon iedere keer naar elkaar in de gaten aan het houden. Lee won dit seizoen drie van de zes wereldbekerwedstrijden, Bergsma was één keer de sterkste. Beiden kwamen er uiteindelijk in de eindsprint niet aan te pas.

De eerste aanval in de wedstrijd van de dames kwam van Nana Takagi. De Japanse ontsnapte al vroeg uit het peloton, maar werd halverwege de wedstrijd teruggehaald. Martina Sábliková probeerde het daarna ook, maar de Nederlandse tandem Schouten-Huisman reed het gat dicht.

In de laatste bocht maakte Huisman ruimte voor Schouten, die het voorbereidende werk van haar landgenote perfect afmaakte. De Canadese Ivanie Blondin, die dit seizoen bij alle wereldbekerwedstrijden op het podium stond, kwam te laat om Schouten van het goud af te houden en moest genoegen nemen met zilver.

Arrestatieteam arresteert man op Brabantse camping

Op een camping in Chaam (Brabant) is zondagmiddag een man aangehouden door een arrestatieteam van de politie. Dat gebeurde nadat de politie een melding had gekregen dat er iemand was gezien met een automatisch vuurwapen.

De politie sloot het terrein af en het arrestatieteam haalde de man uit een van de huisjes op het terrein aan de Industriestraat. Hij is aangehouden en zit vast. In het onderkomen lag een vuurwapen, dat in beslag is genomen.

Een tweede verdachte werd buiten het huisje aangehouden. Maar die bleek niks met de zaak te maken te hebben en is weer vrij.

Uber moet dwangsom van 50.000 euro betalen

Het bedrijf Uber van de taxidienst UberPOP moet een dwangsom van 50.000 euro betalen. Ondanks een rechterlijk verbod is UberPOP nog steeds actief. Dat meldde de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zondag.

Dit weekeinde werden in Rotterdam vier chauffeurs van de dienst betrapt en in Amsterdam één. De chauffeurs kregen ieder een proces-verbaal en een aanzegging tot een dwangsom van 10.000 euro opgelegd. Dat bedrag moeten ze betalen als ze in herhaling vervallen.

De rechter verbood de goedkope taxidienst in december. Als er nog een keer een chauffeur van de dienst zou worden gesnapt, zou het bedrijf bij iedere overtreding ook een dwangsom van 10.000 euro moeten betalen. Dat wordt nu dus 50.000 euro.

Eerder moest het bedrijf ook al een dwangsom betalen.

Grieken halen miljarden van de bank

Griekse spaarders hebben sinds eind november al zo'n 20 miljard euro van de bank gehaald. Dat meldt de Duitse krant Die Welt op basis van informatie uit de Griekse bankensector.

De Grieken vrezen de financiële gevolgen als hun regering er niet in slaagt een nieuw akkoord te sluiten met de andere eurolanden. Door euro's thuis, of op andere plekken, in contanten te bewaren of op buitenlandse rekeningen te stallen, willen zij voorkomen dat hun vermogen wordt weggevaagd als Griekenland de euro zou verlaten.

De uitstroom bij de Griekse banken zou de afgelopen dagen zo'n 200 tot 300 miljoen euro per dag hebben bedragen. Het bedrag dat bij banken is ondergebracht zou door de run op het spaargeld het laagste niveau in jaren hebben bereikt.

RTL4 haalt medische realityserie van de buis

Na drie afleveringen heeft de zenderdirectie van RTL4 besloten per direct te stoppen met de uitzendingen van het woensdagavondprogramma 24 Uur op de Spoedeisende Hulp. De Britse medische realityserie toont het reilen en zeilen op de eerstehulppost van het ziekenhuis Kings College in Londen, een van de drukste ziekenhuisafdelingen van heel Groot-Brittannië.

De serie was in Nederland sinds woensdagavond 28 januari wekelijks te zien bij RTL4. De eerste aflevering begon met 763.000 kijkers, afgelopen week stemden 630.000 kijkers af op het derde deel. Het programma volgt op de talentenjacht Door het Oog van de Naald met Nicolette van Dam. Mediacourant wijst erop dat RTL4 met deze programmas op woensdagavond primetime minder kijkers trok dan SBS6 met de programmas Danni Lowinski en Hoeveel ben je waard?

Een woordvoerster van RTL4 bevestigde zondag dat de realityserie van de buis wordt gehaald. De serie wordt vervangen door herhalingen van Syndroom. Hierin vervult Johnny de Mol wensen van mensen met het syndroom van Down. "De verwachting is dat we meer mensen een plezier doen als we de herhaling van Syndroom uitzenden", laat de woordvoerster van RTL4 weten.

Kulizhnikov blijft Mulder voor op 500 meter, Otterspeer vierde

Pavel Kulizhnikov is met overmacht wereldkampioen op de 500 meter geworden tijdens de wereldkampioenschappen afstanden in Heerenveen. De Rus stond al eerste na de eerste omloop en verzekerde zich met 34.54 in de tweede omloop van de wereldtitel. Kulizhnikov wist dit seizoen ook de meeste wereldbekerwedstrijden over 500 meter te winnen. 

Michel Mulder reed voor het eerst van het seizoen onder de 35 seconden (34.85 en 34.77) en was de beste van de rest. Grote verliezer in de tweede omloop was Hein Otterspeer. Na een tweede tijd in de eerste omloop ging het mis in de laatste 150 meter en noteerde daardoor 35.03, goed voor een vierde plek in het eindklassement. 

Laurent Dubreuil pakte verrassend het brons na een goede tijd in de tweede omloop (34.72). Titelverdediger Mo Tae-Bum stond nog vierde na de eerste omloop, maar met een tegenvallende 35.26 moest hij genoeg nemen met een negende plaats. Jesper Hospes eindigde op de tiende plaats in het klassement. 

# Naam Land 500-1 500-2 Klassement
1 Pavel Kulizhnikov Rus 34.383 (1) 34.548 (1) 68.920
2 Michel Mulder Ned 34.852 (3) 34.770 (3) 69.622
3 Laurent Dubreuil Can 34.971 (6) 34.723 (2) 69.694
4 Hein Otterspeer Ned 34.742 (2) 35.032 (7) 69.770
5 Artur Was Pol 35.017 (8) 34.790 (4) 69.807
6 Ruslan Murashov Rus 34.964 (5) 35.002 (6) 69.966
7 Espen Aarnes Hvammen Noo 34.979 (7) 35.057 (8) 70.036
8 Gilmore Junio Can 35.162 (10) 34.985 (5) 70.147
9 Mo Tae-Bum  ZKo 34.905 (4) 35.262 (11) 70.160
10 Jesper Hospes Ned 35.248 (11) 35.064 (9) 70.312

Nog steeds schoten bij Debaltseve ondanks bestand

Het staakt-het-vuren dat zondag in het oosten van Oekraïne is ingegaan lijkt grotendeels te worden nageleefd, behalve rond de strategische stad Debaltseve. Oekraïense regeringstroepen worden daar in de tang genomen door pro-Russische separatisten, die met het belangrijke verkeersknooppunt hun bolwerken Donetsk en Loehansk met elkaar willen willen verbinden.

Bij Loehanske, vijftien kilometer ten noordwesten van Debaltseve, konden zondag regelmatig kanonschoten worden gehoord. Regeringssoldaten hielden journalisten tegen, omdat verder reizen onveilig was.

De naleving van het staakt-het-vuren moet worden geverifieerd door de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, maar de Oekraïense minister van buitenlandse zaken Pavlo Klimkin klaagde zondag dat de rebellen geen OVSE-waarnemers bij Debaltseve toelieten. "Het maakt wel duidelijk wie zich niet aan het akkoord van Minsk houdt", zei Klimkin.

De voorlichtingsdienst van het Oekraïense leger liet weten dat zondag in het oosten een toestand van relatieve rust heerste. "Maar het vuren is helaas niet helemaal gestaakt", aldus de bekendmaking. Woordvoerder Vladislav Seleznijov van de generale staf van het Oekraïense leger zei dat het bestand tien keer was doorbroken, op een geval na allemaal in de regio Debaltseve. Een andere legerwoordvoerder, Andrij Lysenko, zei dat zaterdag nog negen regeringsmilitairen waren gesneuveld.

De separatisten beschuldigden op hun beurt het Oekraïense leger ervan artillerie in de omgeving van Debaltseve te hebben geplaatst nadat het staakt-het-vuren om middernacht was ingegaan. Ook zeggen zij dat het gebied als het hunne beschouwd moet worden, omdat zij Debaltseve omsingeld hebben. De Oekraïense president Petro Porosjenko zei echter dat de weg naar de stad nog open was en dat de Oekraïense troepen van nieuwe munitie waren voorzien.

De commandant van een legercheckpoint aan de weg naar Debaltseve zei dat het schieten kwam uit een gebied achter Debaltseve dat in handen is van 'andere bendes dan de Russen en de separatisten, zoals de Kozakken'. Deze troepen, zei de commandant die als naam Sanitsj opgaf, onderwerpen zich aan geen enkel gezag'.

In Donetsk was het zondagochtend rustig, liet het stadsbestuur via een lokaal persbureau weten. In Popasne bij Loehansk kwamen door beschietingen kort na middernacht nog twee burgers om het leven, zei gouverneur Hennadi Moskal. Het plaatsje ligt aan het front.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken liet weten dat op satellietbeelden van het oosten van Oekraïne duidelijk te zien is dat het Russische leger grote aantallen artilleriestukken en meervoudige raketwerpers bij Debaltseve heeft opgesteld om de Oekraïense troepen te kunnen beschieten.

Het staken van de vijandelijkheden is nog maar de eerste in een reeks geplande stappen waarover afgelopen week overeenstemming werd bereikt in Minsk. Maandag moet worden begonnen met het terugtrekken van zware wapens. Volgens het plan moet de Oekraïense regering ook weer pensioenen en andere uitkeringen betalen aan inwoners in het door rebellen beheerste gebied. Door de financiële blokkade is de levensstandaard in het oosten van Oekraïne sterk teruggelopen.

Rojer en Tecau pakken dubbeltitel in Rotterdam

Jean-Julien Rojer heeft met zijn partner Horia Tecau de titel gegrepen in het dubbelspel bij het het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam. Het Nederlands/Roemeense koppel was zondag in de finale te sterk voor de Brit Jamie Murray en de Australiër John Peers. Een supertiebreak moest de beslissing brengen. Daarin namen Rojer en Tecau rap een voorsprong, die zij niet meer uit handen gaven: 3-6 6-3 en 10-8.

Voor Rojer en Tecau, die in de halve eindstrijd Robin Haase en zijn Duitse kompaan André Begemann hadden geklopt, is het de eerste toernooizege van het jaar. Vorig jaar verloor het koppel de finale in Ahoy nog.

Wüst tweede op 1500 meter WK afstanden, Bowe pakt tweede titel

Brittany Bowe heeft bij het WK afstanden in Heerenveen een tweede wereldtitel gegrepen. Nadat de Amerikaanse schaatster eergisteren de 1000 meter won, was ze vandaag de beste op de 1500 meter. Ze reed 1.54,27 en bleef daarmee Ireen Wüst een halve seconde voor (1.54,76).

Bowe moest als eerste van de topfavorieten een de slag en reed de tot dan toe beste tijd van de Tsjechische Martina Sábliková uit de boeken. Wüst bleef in de rit daarop lang in de buurt, maar zag in de laatste ronde het verschil verder oplopen en strandde uiteindelijk op plaats twee. Heather Richardson, die die het hele seizoen de beste leek op de 1500 meter, begon in de slotrit ver onder de tijd van haar landgenote, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met plaats drie.

Marrit Leenstra eindigde als tweede Nederlandse op de vijfde plaats, terwijl Marije Joling genoegen moest nemen met plaats zes. 

Uitslag 1500 meter vrouwen

# Schaatsster Nat. Tijd
1 Brittany Bowe VS 1.54,27
2 Ireen Wüst NED +0,49
3 Heather Richardson VS +1,33
4 Martina Sábliková Tsj +1,38
5 Marrit Leenstra NED +1,63
6 Marije Joling NED +2,58
7 Ida Njatun Noo +3,52
8 Kali Christ Can +3,55

Uitslag sc Cambuur - sc Heerenveen

Door twee vroege goals van Sander van der Streek heeft sc Cambuur de Friese derby winnend weten af te sluiten. Alle drie de gescoorde goals vielen in de eerste tien minuten. De einduitslag: 2-1. Hieronder de statistieken:

sc Cambuur Leeuwarden

2 - 1

sc Heerenveen

 1' Van de Streek
 8' Van de Streek
   7' Slagveer 
 
 Gele kaart: El Makrini, Van de Streek, (sc Cambuur Leeuwarden), De Roon, Otigba, Van den Berg, (sc Heerenveen)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 10.000
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Nienhuis
Droste
Reijnen
Bijker
Andruiskevicius
Bakker (Bytyqi/73)
El Makrini (Dijkstra/81)
Van de Streek
Rosheuvel (Hemmen/81)
Barto
Narsingh
  Nordfeldt
Marzo
Otigba
Van Aken
Van Anholt (Namli/81)
De Roon
Van de Berg
Thern (Duarte/46)
Slagveer
Uth
Larsson (Veerman/68)

Weer onderzoek naar veroordeelde zorgverlener

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) begint opnieuw een onderzoek naar een zorgverlener die in het verleden is veroordeeld voor een zedendelict en toch kon doorwerken. Dat meldt tv-programma De Monitor zondagavond.

Het programma zegt dat het gaat om een gezondheidszorgpsycholoog die door de rechtbank in Rotterdam is veroordeeld voor het misbruiken van een 9-jarig meisje. De inmiddels 18-jarige vrouw was toentertijd het buurmeisje van de man.

Een woordvoerster van de IGZ zegt dat na de melding een onderzoek is begonnen omdat zaak niet bekend was bij de inspectie. Verder wilde ze er niets over kwijt.

Het programma doet al maanden samen met tipgevers onderzoek naar zorgverleners die kunnen doorwerken na een veroordeling voor een zedendelict. Eerder bracht De Monitor zaken aan het licht van een psychiater en een fitnesstrainer die na een veroordeling voor bezit van kinderporno door konden gaan met hun werk.

Carnavalsoptocht Braunschweig afgeblazen door terreurdreiging

De politie in de Duitse stad Braunschweig heeft zondag een carnavalsoptocht afgeblazen vanwege een 'concrete' terreurdreiging van islamisten. De carnavalsoptocht is de grootste in het noorden van Duitsland en trekt ieder jaar ongeveer 250 duizend bezoekers.

De optocht werd pas anderhalf uur voordat die zou beginnen afgeblazen. "Veel mensen kwamen al verkleed aan op het treinstation en waren erg teleurgesteld, maar wij wilden geen enkel risico nemen", zei politiewoordvoerder Thomas Geese.

Sekswerkers vechten samen voor beter imago

Sekswerkers in Nederland hebben vanaf zondag een belangenvereniging: PROUD. En dat is volgens de initiatiefnemers hard nodig in tijden waarin 'meer dan ooit' wordt gesproken over prostitutie. "Een stem vanuit het vak werd tot nu toe heel erg gemist, zowel door de sekswerkers zelf als door de overheid", zegt voorzitter Mariska Majoor.

PROUD moet de belangen van sekswerkers op de werkvloer behartigen, maar ook in de politiek, media en maatschappij. Een van de belangrijkste taken is de beeldvorming over de dames en heren van lichte zeden verbeteren, vertelt Majoor. "Het grootste probleem is nog altijd het stigma dat aan iedereen in het vak hangt, ook al doe je het met veel plezier. Daar vechten we al sinds de middeleeuwen tegen en dat neem je ook niet zomaar weg. Maar we moeten wel proberen daar iets aan te doen."

De belangenvereniging wil dan ook positieve verhalen naar buiten brengen over het werk in de erotische branche. Zoals het uitroepen van 15 februari tot de dag van de betaalde liefde. "We willen dat een dag in het jaar in het teken staat van leuke dingen. Zo moedigen we klanten aan de dames extra in het zonnetje te zetten, bijvoorbeeld met bloemen, chocolade of cadeautjes", licht de voorzitter, zelf voormalig prostituee, toe.

Het is volgens haar goed om als seksindustrie discussies in eigen hand te nemen. "Ook over uitbuiting en dwang", meent Majoor. "We hebben ons door de antisekswerkerslobby heel erg in de verdediging laten dwingen. Terwijl we vanuit onze ervaringen het beste kunnen aangeven wat we niet vinden kunnen en hoe we misstanden moeten bestrijden." Ze benadrukt dat die misstanden niet meer zijn dan in andere beroepen. "Nederland is ook op de vingers getikt door de EU dat er onevenredig veel aandacht wordt besteed aan mensenhandel in de prostitutie en te weinig aan andere beroepsgroepen waar het ook plaatsvindt."

PROUD gaat eerst het land in om input te halen bij sekswerkers achter de ramen, in clubs, bij escortbureaus en aan huis. Daarnaast staat de positieverbetering, zoals het verwerven van dezelfde rechten en plichten als alle anderen, op het programma. Ook moeten sekswerkers als het aan de vereniging ligt, worden betrokken bij beleidsvormingsprocessen.

Tegelijkertijd presenteerde zondag ook de nieuwe vereniging SWexpertise zich, waarin naast mensen uit het vak ook wetenschappers, activisten en onderzoekers samenkomen. Zij draaien al jarenlang mee in de seksbranche en richten zich op onderzoek en advies.

Bruce Jenner wil dat dochters minder roddelen

Bruce Jenner is op zijn hoede als hij met zijn dochters praat over zijn aanstaande geslachtsverandering. Hij vindt ze veel te loslippig en vindt dat ze te veel naar buiten brengen.

Bruce raakte volgens TMZ door de recente lekken geïrriteerd. Hij houdt zijn dochters verantwoordelijk voor het buiten hangen van de vuile was. Bruce wil de Kardashians-tak van de familie nauw betrekken bij zijn besluit om als vrouw te transformeren, maar dat ligt erg ingewikkeld aangezien de Kardashians bezig zijn met de opnames van het tiende seizoen van hun realityserie.

Het is een dilemma voor de stiefvader van Kourtney, Kim en Khloe en vader van Kendall en Kylie Jenner. Want de nieuwe serie Keeping Up With The Kardashians kan ook aandacht genereren voor zijn eigen docuserie, maar tegelijkertijd is hij bezorgd dat zijn dochters meer informatie geven dan hem lief is.

Bruce zou zijn dochters hebben getest door ze bewust dingen te vertellen, waarna die informatie direct online verscheen.

Rihanna en Leonardo DiCaprio samen gespot

Rihanna en Leonardo DiCaprio hebben samen de bloemetjes buitengezet in New York. De Oscar-genomineerde acteur en de zangeres werden door New York Daily News gespot toen ze op Valentijnsdag apart van elkaar een nachtclub verlieten.

Rihanna en Leonardo vierden Valentijnsdag al vroeg, want ze werden beiden in de nacht van vrijdag op zaterdag gefotografeerd op de stoep van de uitgaansgelegenheid Up and Down in New York.

Leonardo droeg vrijetijdskleding en een grijs petje, dat hij over zijn ogen trok om bijna onherkenbaar langs de fotograaf te kunnen lopen. De Diamonds-zangeres was uitgedost in een stijlvolle glitterjurk met bijpassende stilettohakken en lange roze bontjas.

's Avonds bezocht Rihanna een basketbalwedstrijd tijdens NBA Saturday Night in Brooklyn. Daar zat actrice Julianne Moore ook in het publiek, met haar man Bart Freundlich en hun dochter Liv. Ook rapper en zangeres Nicki Minaj was aanwezig.

Zijlstra 'beschermt' graai-VVD'er Verheijen

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra snapt de onrust in de VVD na berichten over het declaratiegedrag van Mark Verheijen. Maar hij vindt dat iemand na een krantenbericht 'niet meteen zijn carrière hoeft op te geven'. Daarom is hij deze week voor Verheijen gaan staan. Zijlstra zei dat zondag in Buitenhof.

NRC Handelsblad meldde deze week dat Verheijen in zijn vorige functie als Limburgs gedeputeerde duizenden euros ten onrechte heeft gedeclareerd. Volgens het Kamerlid gaat het om veel minder geld. Hij noemde het artikel 'tendentieus'. Premier en VVD-leider Mark Rutte en Zijlstra namen het voor hem op. Zij noemden de zaak opgeblazen. Maar na geluiden uit de VVD-afdelingen komt er toch een onderzoek van de commissie integriteit van de partij. Verheijen heeft daar zelf op aangedrongen.

Mocht daaruit blijken dat Verheijen fout zat, dan heeft dat consequenties, zei Zijlstra. Hij wees erop dat eerder ook VVD-Kamerleden zijn vertrokken nadat ze in opspraak waren gekomen.

Koningspaar bezoekt veenkoloniën

Koning Willem-Alexander heeft de Veenkoloniën in Groningen en Drenthe uitgekozen voor zijn derde streekbezoek. Samen met koningin Máxima maakt hij dinsdag een rondgang langs onder meer Veendam, Stadskanaal, Emmer-Compascuum en Emmen. Streekbezoeken zijn bedoeld de koning inzicht te geven in de problemen en ontwikkelingen in de verschillende regio's van het land.

Centraal bij het bezoek staat de zogenoemde Agenda van de Veenkoloniën. Die richt zich op innovatieve landbouw in het gebied waardoor de sociaal-economische positie van deze delen van Groningen en Drenthe kan worden versterkt. Zo is het de bedoeling per aardappel een hogere opbrengst van zetmeel te krijgen en de kwaliteit van de landbouwgrond te verbeteren. Ook wordt gekeken naar duurzaamheid, onder meer op het terrein van water en energie.

Het koningspaar krijgt daarover in Veendam van verschillende betrokkenen tekst en uitleg, naast een introductie over de historie van de veenkoloniën. In dit gebied werd al in de 15e eeuw turf gewonnen en is in de negentiende eeuw de productie van aardappelzetmeel begonnen. Met medewerkers van de aardappelen verwerkende coöperatie Avebe, onderzoekers en jonge boeren wordt gesproken over de toekomstmogelijkheden.

In Stadskanaal staat een bezoek aan werkvoorzieningsbedrijf Wedeka op het programma. Vandaar steekt het koningspaar de provinciegrens van Drenthe over om te praten over de voorgenomen plaatsing van windmolens in de veenkoloniën, waartegen lokaal veel verzet is gerezen. In Emmer-Compascuum en Emmen tenslotte wordt gekeken naar de leefbaarheid van de regio die kampt met bevolkingskrimp en hoge werkloosheid en naar het onderwijs.

Willem-Alexander en Máxima brachten eerder streekbezoeken aan de Achterhoek en de Kop van Noord-Holland.

Kulizhnikov troeft Otterspeer en Mulder af op 500 meter

Pavel Kulizhnikov heeft goede zaken gedaan op de eerste 500 meter bij de wereldkampioenschappen afstanden in Heerenveen. De Rus noteerde een persoonlijk record van 34.38 en neemt daarbij een voorschot op de wereldtitel. Hein Otterspeer werd verrassend tweede in 34.74. Michel Mulder werd derde in 34.85. Het is voor Mulder zijn eerste 34'er van het seizoen. 

Mo Tae-Bum werd vierde in 34.90. Jesper Hospes, die in de eerste rit startte, noteerde met 35.24 de elfde tijd. Over een uur rijden de heren hun tweede 500 meter, eerst komen de dames in actie op de 1500 meter. De schaatser met de beste tijd over beide afstanden mag zich wereldkampioen noemen. 

# Naam Land Punten Verschil voor tweede 500
1 Pavel  Kulizhnikov Rus 34.383  
2 Hein  Otterspeer Ned 34.742 0.359
3 Michel  Mulder Ned 34.852 0.469
4 Mo Tae-Bum   ZKo 34.905 0.522
5 Ruslan  Murashov Rus 34.964 0.581
6 Laurent  Dubreuil Can 34.971 0.588
7 Espen Aarnes  Hvammen Noo 34.979 0.596
8 Artur  Was Pol 35.017 0.634
9 Aleksey  Yesin Rus 35.048 0.665
10 Gilmore  Junio Can 35.162 0.779
11 Jesper  Hospes Ned 35.248 0.865

Grote brand in sauna fitnesscentrum Haarlem

In een sportschool in het centrum van Haarlem is een grote brand uitgebroken. De brand begon in de sauna, meldde een woordvoerster van de brandweer. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers. Het complex is ontruimd. Ook een aantal omwonenden van het pand aan de Raaks hebben hun huis verlaten.

De sportschool, Sportcity Raaks, is gevestigd in het oude postkantoor in het centrum van Haarlem.

'Wielrenner Pantani niet vermoord'

De theorie dat Marco Pantani in 2004 zou zijn vermoord lijkt definitief onderuitgehaald. De Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport meldt dat en beroept zich op onderzoeksresultaten van toxicoloog Franco Tagliaro. De Italiaanse professor deed in opdracht van justitie opnieuw onderzoek naar de doodsoorzaak van de oud-wielrenner en kwam tot de conclusie dat hij is gestorven aan een cocktail van cocaïne en antidepressiva.

In augustus van vorig jaar werd het justitieel onderzoek naar de dood van Pantani heropend. Dat gebeurde onder meer door aandringen van Tonina Pantani, de moeder van de oud-Tourwinnaar. Zij heeft altijd weersproken dat Pantani op 34-jarige leeftijd zelfmoord pleegde in een hotel in Rimini.

NBA denkt na over langer seizoen

De National Basketball Association (NBA) denkt erover na om de reguliere competitie over meer weken uit te smeren dan nu het geval is. Dat liet Adam Silver van de NBA zaterdag (plaatselijke tijd) weten. De verlenging van de competitie is bedoeld om de spelers meer rust tussen de wedstrijden te geven.

Door de 82 speelronden in het reguliere seizoen komt het nu vaak voor dat teams vier wedstrijden in vijf dagen spelen. Dat is te veel volgens de NBA, met name omdat ploegen niet altijd hun beste spelers opstellen. De NBA vindt dit niet eerlijk tegenover de fans, die grof geld betalen om hun favoriete basketballers aan het werk te zien.

Batman betrapt zakkenrollers in Breda

Twee jonge zakkenrollers die zaterdagavond actief waren in het centrum van Breda, hadden buiten een fictieve superheld gerekend. Een man in het kostuum van Batman zag de twee toen ze probeerden een portemonnee uit de tas van een vrouw te stelen.

De 30-jarige Rotterdamse carnavalsvierder waarschuwde gelijk twee agenten die in de buurt waren. Die konden het duo op de Grote Markt inrekenen. Het zijn een 15-jarige jongen uit Zundert en een 17-jarige Bredanaar, liet de politie zondag weten.

Zijlstra: opgestoken middelvinger van Grieken

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra ervaart de opstelling van de Griekse regering in de schuldenkwestie als 'een opgestoken middelvinger'. Zijlstra zei dat zondag in het tv-programma Buitenhof. Dat de Grieken blijven aandringen op schuldverlichting betekent volgens Zijlstra dat ze niet begrijpen hoeveel pijn het in de andere eurolanden afgelopen jaren heeft gedaan om de miljardenleningen aan het land te verschaffen.

Volgens de VVD'er kan van het verminderen van schulden geen sprake zijn. Ook een verlaging van de rente is wat hem betreft niet aan de orde. Wel kan Griekenland eventueel de ene bezuinigingsmaatregel voor de andere inruilen.

Zijlstra liet opnieuw blijken dat een vertrek van Griekenland uit de eurozone minder dramatisch zou zijn dan een paar jaar terug. Eerder deze week zei hij dat de Grieken de euro desnoods maar moeten opgeven als ze zich niet aan hun verplichtingen willen houden.

India begint WK cricket met winst op aartsrivaal Pakistan

Titelverdediger India is hun avontuur op het wereldkampioenschap cricket in Australië en Nieuw-Zeeland begonnen met een overwinning. In groep B werd aartsrivaal Pakistan met 76 runs verslagen.

India begon met batten en kwam tot 300 runs tegenover het verlies van zeven wickets. Grote man bij India was Virat Kohli met 104 runs en werd uitgeroepen tot man van de wedstrijd. Pakistan kwam niet verder dan 224 runs, waarvan 76 runs op naam van Misbah-ul-Haq. Het was de zesde WK ontmoeting tussen India en Pakisten. India heeft al deze zes wedstrijden weten te winnen.

In het Nieuw-Zeelandse Hamilton begon Zuid-Afrika haar campagne in groep B met een overwinning op Zimbabwe. David Millar en Jean-Paul Duminy brachten namens Zuid-Afrika samen 256 runs binnen, het op vier na hoogste score ooit voor een duo tijdens een ééndaagse wedstrijd. In totaal kwam Zuid-Afrika op 339 runs tegenover het verlies van vier wickets. Zimbabwe kwam in 47 overs niet verder tot 277 runs en verloor daarme de wedstrijd met 76 runs.

Morgen gaat het WK verder met het duel tussen Ierland en West Indies, beide landen zitten eveneens in groep B.

Nederlandse trainers in Irak gestart

Nederlandse trainers zijn met coalitiepartners in Erbil in Irak begonnen met het opleiden van acht pelotons Koerdische peshmergastrijders. Die behoren tot de Iraakse strijdkrachten. De cursisten volgen de infanteriecursus en leren hoe ze terreurorganisatie IS op de grond kunnen bevechten. Het ministerie van Defensie heeft dat zondag laten weten.

Tijdens de opleiding komen dingen als schietvaardigheid, gewondenverzorging onder gevechtsomstandigheden en vechten in verstedelijkt gebied aan bod. Ook is er aandacht voor humanitair oorlogsrecht en de behandeling van krijgsgevangenen.

Volgens de plaatselijke vertegenwoordiger van de Peshmerga presteren de door Nederland getrainde pelotons, die de proefcursus in januari hebben gevolgd, aan het front opmerkelijk beter dan de overige pelotons.

Bioscopen beleven beste Valentijnsdag ooit

De bioscopen hebben vermoedelijk de beste Valentijnsdag ooit meegemaakt. Pathé, de grootste bioscoopexploitant van Nederland, ontving zaterdag bijna 90.000 bezoekers. Vorig jaar bleef de teller op Valentijnsdag steken op 56.000 bezoekers. Dat heeft een woordvoerder van Pathé zondag gemeld.

Alle Nederlandse bioscopen bij elkaar ontvingen zaterdag naar schatting ruim 200.000 bezoekers. Veel theaters hadden het zo druk dat na 23.00 uur nog extra voorstellingen moesten worden bijgeboekt om aan de vraag naar kaartjes te voldoen.

Een derde van alle bezoekers ging naar het erotische drama Fifty Shades of Grey, over de sm-relatie tussen een dominante miljardair en een naïeve literatuurstudente. Andere titels die volle zalen trokken, waren de actiefilm Kingsman: The Secret Service met Colin Firth, de Disney-animatie Big Hero 6, het epos Michiel de Ruyter en de komedie Gooische Vrouwen II. Die laatste is hard op weg om de magische mijlpaal van 2 miljoen bezoekers te passeren.

De bioscopen verwachten dat de drukte de komende weken aanhoudt, als basis- en middelbare scholen hun voorjaarsvakantie hebben. Behalve van al genoemde titels wordt dan ook veel verwacht van Paddington en Spongebob Squarepants.

Agarest: Generations of War 2 komt naar Steam

Ghoslight heeft aangekondigd dat Agarest: Generations of War 2 op 19 februari op Steam te koop zal zijn voor €19,99. De game is nu al te pre-orderen voor €15,99.

Iedereen die de game nu koopt krijgt gratis DLC bundle 6 erbij, waardoor spelers de mogelijkheid hebben om Leonhardt, Valeria en Myu uit de vorige games te gebruiken. Daarnaast zitten er ook nog extra costumes bij voor bijna alle speelbare personages. De game kwam oorspronkelijk alleen op PlayStation 3 uit, maar komt nu dus naar Steam met nieuwe functies, verbeterde visuals en een combinatie van diepgaande strategie en verhaallijn.

Manor F1 krijgt hulp van autosportfederatie FIA

Autosportfederatie FIA is het Formule 1-team Manor/Marussia te hulp geschoten door de inschrijflijst voor het seizoen 2015 zo lang mogelijk open te houden. Op die manier heeft Manor meer tijd om de eerste race van het seizoen in Australië te kunnen halen.

Afgelopen jaar ging het F1-team Marussia ten onder aan de hoge schuldenlast en opgedroogde financieringsbronnen, maar onlangs werd bekend dat het bedrijf onder de oorspronkelijke naam Manor een doorstart zal maken. Op 19 februari verdwijnt de onder curatele stelling, maar dit betekent allerminst dat het team zomaar aan het komende seizoen deel kan gaan nemen.

Vorige week werd bekend dat het inzetten van een 2014-auto bij de races geblokkeerd is door de F1 Strategy Group, waardoor het team hard moet werken om een bolide die aan de 2015-regels voldoet op de grid te krijgen. Om het team hier de tijd voor te geven heeft de FIA de publicatie van de definitieve inschrijflijst voor het seizoen uitgesteld. Normaal wordt deze ruim voor de start van het seizoen bekendgemaakt.

Volgens de geruchten zou Manor de FIA gemeld hebben een interim-auto voor het begin van het seizoen, mogelijk zelfs voor de race in Australië al, te kunnen bouwen, waarna de nieuwe bolide later volgt. Wil het team recht houden op de commerciële inkomsten van afgelopen seizoen dan zal het uiterlijk in Bahrein (19 april) aan de start moeten gaan verschijnen.

Komende week zal er weer gesproken worden tussen de FIA en Manor. De autosportfederatie wil weten of het team na de redding de technische en financiële middelen heeft om ook op termijn in de Formule 1 te kunnen acteren. Zodra de FIA hiervan overtuigd is zal Manor voor het seizoen 2015 ingeschreven worden.

Wat doet een gamepersonage na de game?

Wat doet een gamepersonage na de game? Wat moet je nog doen als de eindbaas dood is? Met deze vraag ging Acid Wizard Studio aan de slag tijdens de Global Game Jam 2015. Hun antwoord is te vinden in een korte game (en kort is ook echt kort) met de bazen van Contra in de hoofdrol.

Benieuwd? Je kunt de game hier spelen. Zo zijn er weer een paar minuutjes van de zondag verstreken, lekker toch?

Aangepast programma carnaval Ter Apel

Carnavalsvereniging De Kloosterwiekers uit Ter Apel heeft het programma aangepast vanwege het dodelijke incident tijdens de carnavalsoptocht in de Groningse gemeente zaterdag. Op Facebook schrijft de vereniging dat het kindercarnaval en de prijsuitreiking zondag wel doorgaan, maar in aangepaste vorm.

Tijdens de optocht zaterdag reed een auto in op het publiek. Een vrouw van 33 kwam om. Vijf mensen raakten gewond. De politie denkt dat de bestuurder van de auto onwel is geworden. De festiviteiten die voor zaterdag gepland stonden, werden afgelast.

Zondagavond zijn leden van De Kloosterwiekers in een tentencomplex in Ter Apel waar ze het gesprek aangaan 'met een ieder die daar behoefte aan heeft'. Ook de burgemeester komt daar naartoe. "Daarna zal op gepaste wijze de prijsuitreiking plaatsvinden", meldt de vereniging.

Dost maakt einde aan rotperiode bij Wolfsburg

Een paar maanden geleden lonkte voor Bas Dost nog een noodgedwongen verkoop, maar na zaterdagavond is hij helemaal de held bij VfL Wolfsburg. De Nederlandse spits scoorde vier keer, waarmee hij zijn club aan de zwaarbevochten zege bij Bayer Leverkusen hielp: 4-5. "Het heeft lang geduurd, maar als ik fit ben, ben ik goed genoeg voor Wolfsburg", reageerde Dost na afloop.

"Het was een rotperiode", blikte de voormalig topscorer van de eredivisie terug op de voorbije maanden. Hij kon nog niet imponeren, sinds zijn overstap van Heerenveen in 2012. "Er gingen zelfs geruchten dat de club in de winter een nieuwe spits wilde halen."

Zover kwam het niet. Wolfsburg verkocht juist concurrent Ivica Olic aan Hamburger SV. Het vertrouwen betaalde zich terug. Dost was in de laatste tien duels negen keer trefzeker.

Politie voorkomt taxiprotest bij ambtswoning

De politie heeft zondag rond middernacht een deel van de Herengracht in Amsterdam afgesloten. Op die manier werd volgens een woordvoerster van de politie voorkomen dat taxichauffeurs in de hoofdstad konden protesteren voor de ambtswoning van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan.

De taxichauffeurs zouden van plan zijn geweest om te demonstreren tegen de particuliere taxidienst Uberpop. Toen ze door hadden dat ze de woning van Van der Laan niet konden bereiken, zijn ze volgens de politie weer aan het werk gegaan.

Agenten blijven nog wel in de buurt van de woning om de situatie in de gaten te houden.

Gewonden bij brand in Amsterdam

Bij een brand in een woning in Amsterdam-Oost zijn in de nacht van zaterdag op zondag twee mensen gewond geraakt. De mannelijke bewoner is zwaargewond, liet een woordvoerder van de brandweer weten. Het slachtoffer is door brandweerlieden met brandwonden uit de bovenwoning aan de Zaaiersweg gehaald. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.

De vrouwelijke bewoner stond bij aankomst van de brandweer op het balkon en is naar beneden gehaald. Ze heeft rook ingeademd en raakte lichtgewond.

De brand woedde op de eerste etage. Het is niet duidelijk wat er in brand stond. Over de oorzaak kon de brandweerwoordvoerder dan ook nog niets zeggen.

De eerste melding van de brand was even na 04.30 uur. De brandweer had het vuur binnen een half uur onder controle.

Springruiter Houtzager zesde in Hongkong

Marc Houtzager is er zondag niet in geslaagd zich te mengen in de strijd om de medailles bij de Grote Prijs op de Hongkong Masters 2015. De 44-jarige Drent kwam op de rug van Baccarat niet verder dan de zesde plaats. Dat leverde hem desondanks nog wel ruim 27.500 euro op.

De winst en de hoofdprijs van ruim 200.000 euro ging naar de Brit John Whitaker. Hij bleef met Argento foutloos in de barrage en was bovendien verreweg de snelste: 42,54. De Zweed Henrik von Eckermann (Gotha FRH) moest 0,74 seconde toegeven en werd tweede. Brons was er voor de Fransman Simon Delestre (Ryan des Hayettes).

Houtzager had bijna 4,5 seconden langer nodig dan Whitaker, maar bleef wel foutloos. Dat gold niet voor Gerco Schröder. Hij gooide met Glocks London NOP bij de voorlaatste hindernis een balk op de grond en moest genoegen nemen met de tiende plek. Maikel van der Vleuten (VDL Groep Arera C) miste de barrage en werd veertiende.

50PLUS vraagt omroep MAX om verkiezingsdebat

50PLUS wil dat omroep MAX een verkiezingsdebat organiseert waarvoor alle politieke partijen worden uitgenodigd. Ze kunnen dan discussiëren over thema's als de koopkracht van ouderen en het afbreken van het pensioenstelsel. 50PLUS-oprichter en senator Jan Nagel heeft dat aan directeur Jan Slager van omroep MAX geschreven.

De NOS heeft in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart een aantal debatten georganiseerd, maar daarvoor zijn alleen de grote partijen uitgenodigd, schrijft Nagel. Onderwerpen die belangrijk zijn voor ouderen komen daar volgens hem niet aan de orde, omdat die 'de grote partijen onwelgevallig' zijn . Nagel noemt dat 'een misser van de bovenste plank'. "De NOS heeft de wettelijke taak een brede onafhankelijke nieuwsvoorziening te geven met een onbevooroordeelde aanpak", schrijft hij. Nagel wijst erop dat de Statenverkiezingen de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer bepalen, waar het kabinet geen meerderheid heeft.

Webcams in de broedende natuur weer aangezet

De Vogelbescherming zet zondag weer een aantal webcams in de natuur aan. Zo kunnen mensen kijken naar het wel en wee van vogelfamilies in hun nestkasten. De webcams gaan ergens in de zomer weer uit.

Vorig jaar keken via beleefdelente.nl ruim 800.000 mensen hoe de jongen van een slechtvalk, oehoe, torenvalk en ooievaar uitvlogen.

In 2013 zagen meer dan 1,1 miljoen Nederlanders via de webcams het broeden van onder meer slechtvalken. In dat jaar waren er ook minder vrolijke beelden: een ooievaar at haar eigen jongen op.

Een club van zo'n vijftig vrijwilligers maakt dagelijks filmpjes van de camerabeelden en schrijven weblogs.

Man probeert dienstwapen agent af te pakken

Een 21-jarige man uit Ossendrecht heeft in de nacht van zaterdag op zondag in Achtmaal (Noord-Brabant) twee keer geprobeerd het dienstwapen van een agent af te pakken. De man rukte met grote kracht aan het geholsterde pistool. Hij is opgepakt.

Agenten waren afgekomen op een man die onwel was geworden in een café. Een dronken man weigerde plaats te maken voor een ambulance en beledigde agenten. Toen een politieman vroeg weg te gaan, greep de arrestant naar het pistool. Vervolgens ging de man er te voet vandoor. Na een achtervolging kon de politie hem aanhouden. Daarbij probeerde de verdachte opnieuw het vuurwapen van een agent te pakken.

Film Fifty Shades in eerste dagen kassucces

Fifty Shades of Grey doet het goed in de Nederlandse bioscopen. De erotische film, die donderdag in première ging, trok tot en met zaterdagavond 223.000 - vooral vrouwelijke - bezoekers. Dat is inclusief de 30.000 tijdens de speciale Ladies Night op woensdagavond.

Van alle bioscoopbezoekers bezocht ongeveer 40 procent de afgelopen dagen de film, die gebaseerd is op het gelijknamige boek van E.L. James. Volgens een woordvoerder van Pathé Bioscopen halen gemiddeld slechts drie films per jaar dit hoge bezoekersniveau. Recent scoorde alleen de Nederlandse film Gooische Vrouwen beter.

Of het succes van de film Fifty Shades doorzet, is nog even koffiedik kijken. Wat kan gaan meespelen is dat de doelgroep beperkt is. De Amerikaanse rolprent trekt relatief veel vrouwen. Zij komen vooral in groepen, van vriendinnengroepjes tot aan hele jaarclubs toe, zegt de woordvoerder.

'Griekenland ziet noodzaak hervormingen'

Griekenland is het met de andere Europese landen eens over de noodzaak om de Griekse economie te hervormen. De Griekse regering is echter niet van plan om op basis van buitenlandse orders de strijd aan te gaan met haar eigen bevolking. Dat zei een woordvoerder van de regering zondag op de Griekse televisie.

Volgens de woordvoerder is een 'nationaal hervormingsprogramma' noodzakelijk om de problemen aan te pakken die de Griekse economie al decennia teisteren. Daarbij moeten misstanden en privileges worden aangepakt, maar niet op een manier die leidt tot een clash met de maatschappij, liet hij verder weten.

Griekenland onderhandelt maandag verder met de andere eurolanden over de manier waarop het land de komende jaren financieel op de been kan worden gehouden. Het huidige steunprogramma loopt deze maand af en de nieuwe Griekse regering hoopt op nieuwe afspraken, die mogelijk meer ruimte geven om de Griekse economie te laten groeien en de hoge werkloosheid aan te pakken.

Tekenaar Westergaard geschokt door aanslagen

De Deense cartoonist Kurt Westergaard (79) heeft geschokt gereageerd op de aanslagen in Kopenhagen, waarvan er een waarschijnlijk gericht was tegen collega-tekenaar Lars Vilks (68). Westergaards karikaturen van de profeet Mohammed in de krant Jyllands-Posten veroorzaakten in 2005 een storm van protest en woede in de islamitische wereld.

"Dit is verschrikkelijk", reageerde Westergaard tegenover het Duitse persbureau DPA. "Misschien konden we dit verwachten, na wat er in Parijs is gebeurd, maar het is toch heel dichtbij. Mijn eerste gevoel was: ik word heel kwaad'."

Westergaard zegt zich sinds de aanslagen in Parijs op onder meer het satirische blad Charlie Hebdo meer bedreigd te voelen. "En zo is het, denk ik, ook met mijn collega's."

Handbalsters Dalfsen klaar in Europa

Voor de handbalsters van Dalfsen zit het Europese avontuur er op. De Overijsselse ploeg van trainer Peter Portengen verloor zaterdag ook de return tegen Fleury Loiret in de achtste finale van de Cup Winners Cup, met 28-22. Dalfsen moest vorige week voor eigen publiek al met 27-29 buigen voor de Franse topploeg.

Fleury Loiret stond halverwege al met 14-10 voor en liep in de tweede helft alleen maar verder weg, vooral dankzij de Spaanse Alexandrina Cabral Barbosa die negen keer scoorde. Bij de Nederlandse kampioen en bekerwinnaar was Myrthe Schoenaker de productiefste speelster met acht treffers.

Schouten wint Grand Prix na val Hoogeveen

Marathonschaatser Simon Schouten heeft zaterdag in Biddinghuizen de eindzege gepakt in de grandprixcyclus. Schouten (24) profiteerde op ijsbaan Flevonice dankbaar van een val op amper 100 meter van de finish van klassementsleider Jouke Hoogeveen. "Ongelooflijk, wat een stommiteit", mopperde Hoogeveen, die de winst van de KPN Grand Prix op het ultieme moment uit zijn handen liet glippen.

De 36-jarige Fries had twee wedstrijden uit de grandprixcyclus op natuurijs gewonnen, op de Weissensee in Oostenrijk en het Zweedse meer van Falun. "Zoals ik dit jaar op natuurijs reed, was niet normaal meer. Dat was vliegen", zei Hoogeveen, die tijdens de slotwedstrijd over 80 kilometer in Biddinghuizen wilde aantonen dat hij de beste is. "In plaats van gewoon achter Schouten te blijven, wilde ik hem en Gary Hekman nog even voorbij. En hupsakee, daar lag ik."

De winst ging naar Frank Vreugdenhil, Schouten pakte de eindzege. Bij de vrouwen werd de slotwedstrijd gewonnen door Lisa van der Geest. Yvonne Spigt kroonde zich tot winnares van het klassement.

Zieke Totti mag zich op Feyenoord richten

Francesco Totti mist zondag de competitiewedstrijd van AS Roma tegen Parma. Het clubicoon is ziek en mag zich op de ontmoeting van donderdag met Feyenoord in de Europa League richten. Maicon ontbreekt wegens een knieblessure. Het is onduidelijk of de rechtsback tegen Feyenoord kan spelen.

Trainer Rudo Garcia wordt de laatste weken geplaagd door blessureleed. Kevin Strootman, Victor Ibarbo, Juan Manuel Iturbe, Leandro Castan en Federico Balzaretti zijn voorlopig uitgeschakeld. Gervinho en Seydou Doumbia waren actief op de Afrika Cup.

Rallyrijder Abbring houdt zicht op WK-punten in Zweden

Rallyrijder Kevin Abbring houdt uitzicht op de punten bij zijn WK-debuut voor Hyundai. De 26-jarige Brabander staat na de derde dag van de Rally van Zweden op de elfde plaats. Abbring krijgt in de resterende drie klassementsproeven van zondag de kans een plek in de top tien te bemachtigen.

De Belg Thierry Neuville (Hyundai) gaat in Zweden aan kop, op 1,5 seconde gevolgd door Andreas Mikkelsen uit Noorwegen. De Franse wereldkampioen Sébastien Ogier, winnaar van de openingsrally van dit seizoen in Monaco, staat met zijn Volkswagen Polo R derde op ruim acht tellen van Neuville. Abbring is de nummer elf van het klassement op 6.45 van de Belgische leider.

De talentvolle Brabander ondertekende vorige maand een contract als reservecoureur bij Hyundai, maar mag in Zweden meerijden omdat de vaste coureur Dani Sordo een ribblessure heeft. In het contract van Abbing staat tevens de garantie dat hij in 2015 vier WK-rally's mag rijden.

Judowereld aangeslagen door dood Ruska

De Nederlandse judolegende Wim Ruska is zaterdag overleden op 74-jarige leeftijd. De geboren Amsterdammer veroverde bij de Olympische Spelen van 1972 in München twee gouden medailles; in het zwaargewicht en de open klasse. Ruska kroonde zich bovendien in 1967 (Salt Lake City) en 1971 (Ludwigshafen) tot wereldkampioen. Ook was hij zeven keer de beste van Europa.

Na zijn successen in München beëindigde Ruska, houder van de achtste dan in judo, zijn loopbaan en werd hij gedurende een korte periode bondscoach. In 2001 werd de zogenoemde Tarzan van de tatami, geroemd om zijn kracht en atletisch vermogen, getroffen door een hersenbloeding, die zijn spraakvermogen aantastte en waardoor hij deels verlamd raakte. In 2013 werd Ruska door de Internationale Judo Federatie (IJF) opgenomen in de Hall of Fame.

Ruska stond in zijn judocarrière bij het grote publiek vaak in de schaduw van Anton Geesink. Zijn twee gouden olympische medailles kregen beduidend minder aandacht dan de gouden plak van Geesink bij de Spelen van 1964 in Tokio. Dat had alles te maken met de bloedige Palestijnse aanslag op de Israëlische delegatie tijdens de Spelen van München, waarbij elf sporters de dood vonden.

De blonde reus was onder judoka's echter ongekend populair. Dennis van der Geest sliep vroeger als kind onder posters van de geboren Amsterdammer. "Hij was mijn judo-voorbeeld. Zijn stijl als explosief zwaargewicht heeft mij geïnspireerd" Mark Huizinga, olympisch kampioen in 2000, leerde ook veel van Ruska. "Dit is een groot verlies. Als kind leende ik zijn boek 'Vallen en opstaan' drie keer bij de bieb. Dit gaf me de spirit om ook na tegenslagen weer de mat op te gaan."

Ruska was eveneens een voorbeeld voor Dex Elmont, tweevoudig winnaar van het zilver op een WK en regerend kampioen van Europa. "Een beer van een judoka en een echte held", twitterde Elmont. "Wim Ruska is overleden. Rust in vrede, voor mij was je de grootste."

Minister van Sport Edith Schippers (VVD) noemt Ruska één van de grootste kampioenen die Nederland heeft gehad. Na zijn twee gouden medailles op de Olympische Spelen en twee wereldtitels zette hij zich als coach jarenlang met succes in voor de judosport. "Hij was een voorbeeld en grote inspiratie voor veel judoka's. Nederland verliest een groot sportman en ware judoheld."

Wüst wacht nog op WK-goud

Ireen Wüst ging voor drie wereldtitels en nog een medaille bij de WK afstanden in Heerenveen. Maar na drie dagen wacht de 28-jarige Brabantse nog altijd op haar eerste WK-goud in Thialf. "Ik zet zondag nu alles op de 1500 meter. Dan gooi ik alle frustraties eruit", sprak Wüst zaterdag een tikje cynisch bij de NOS.

Door een gebrekkige samenwerking moest het Nederlands vrouwenteam, inclusief Wüst, zaterdag op de ploegachtervolging genoegen nemen met zilver achter Japan. "Hier had ik geen rekening mee gehouden", bekende de viervoudig olympisch kampioene. "We hebben het zelf laten liggen. De teleurstelling is daarom onwijs groot. Maar ja, je doet het als team. Je wint en verliest samen. Zilver is niet meer dan een troostprijs."

In het laatste duel met Duitsland had vooral Marije Joling het moeilijk. "Het ging ergens goed fout. Dat zullen we grondig moeten analyseren", zei Wüst.

Maaskant ook technisch directeur bij NAC

Robert Maaskant gaat naast zijn baan als hoofdtrainer van NAC ook de functie van technisch directeur vervullen bij de in financiële en sportieve nood verkerende club uit Breda. Maaskant volgt daarmee de deze week vertrokken Graeme Rutjes op. NAC verwelkomde afgelopen maand acht nieuwe spelers. Het mocht tot dusver niet baten, want de club haalde na de winterstop twee punten uit vijf duels en staat nog altijd voorlaatste in de eredivisie.

De duobaan van Maaskant geldt vooralsnog voor de rest van het seizoen. Ondertussen zoekt de club naar een structurele oplossing. "Ik loop niet weg voor mijn verantwoordelijkheid en zal de extra taken naar vermogen uitvoeren", zei Maaskant zaterdag. "NAC kan de rust en continuïteit momenteel goed gebruiken. Er is maar een doel: NAC behouden voor de eredivisie. Daar zijn we allemaal mee bezig."

'Ov-info machteloos tegen cyberaanvallen'

Reisinformatiedienst 9292 ligt regelmatig plat door digitale aanvallen, maar krijgt geen actieve hulp van de overheid tegen digitale terreur. En dat terwijl het samenwerkingsverband van vervoerders bij wet verplicht is om actuele reisinformatie te leveren, meldt De Telegraaf.

9292-directeur Stefan Hulman slaat alarm en is verbolgen dat het Nationaal Cyber en Security Center (NCSC) hem in de kou laat staan. Maandag stuurt de reisinformatiedienst een brandbrief naar staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) om hem te informeren en te manen met een oplossing te komen. NCSC valt onder Teevens verantwoordelijkheid.

"Dagelijks gebruiken bijna een half miljoen gebruikers onze applicatie of website", zegt Hulman. "Door zeer zware DDoS-aanvallen is 9292 al minstens twee maanden slecht bereikbaar."

Verlies voor regeringspartijen in peiling

De regeringspartijen VVD en PvdA hebben in de wekelijke peiling van Maurice de Hond zetels verloren. De VVD moest twee zetels inleveren en komt uit op achttien zetels. De PvdA zakt met een zetel naar elf.

De coalitie staat nu virtueel op 29 zetels. Verder zijn er weinig verschuivingen. CDA, SP en Partij voor de Dieren gaan er een zetel op vooruit. De VVD verliest zetels onder invloed van de publiciteit rondom de declaraties van Tweede Kamerlid Mark Verheijen, zegt De Hond.

Hij deed ook onderzoek naar de problemen rond de gaswinning in Groningen. 62 procent van de kiezers vindt dat in de tweede helft van dit jaar de gaswinning in Groningen verder omlaag moet. Onder de VVD-kiezers is dat 42 procent en bij de PvdA-kiezers 70 procent. Bijna 80 procent van de kiezers vindt dat de noordelingen gecompenseerd moeten worden voor de schade als gevolg van de gaswinning.

'Gedode man pleegde beide aanslagen'

De man die zondag door de Deense politie werd doodgeschoten op een treinstation in Kopenhagen is volgens de politie waarschijnlijk verantwoordelijk voor de twee aanslagen in die stad zaterdag en zondag waardoor twee doden vielen. De Deense politie gaat er vanuit dat er niet meer daders zijn.

De politie zei dat tijdens een persbijeenkomst zondagochtend. "We gaan er vanuit dat dezelfde dader schuldig is aan de twee incidenten en we gaan er vanuit dat de dader die door de politie is neergeschoten in het Nørrebro station de persoon achter beide moorden is", aldus een woordvoerder van de politie.

Zaterdagmiddag werd een man gedood bij een bijeenkomst over onder meer de vrijheid van meningsuiting. Zondag aan het begin van de nacht werd er geschoten bij een synagoge in het centrum van de stad. Daardoor vielen drie slachtoffers, van wie er een is overleden.

'Gedode man pleegde beide aanslagen'
'Gedode man pleegde beide aanslagen' (Foto: ANP)

'Aankondiging over Hearthstone op 6 maart'

Na de release van Goblins vs. Gnomes voor Hearthstone: Heroes of Warcraft in december is het alweer even stil rond de game. Daar lijkt binnenkort vernadering in te komen. Blizzard heeft een panel op PAX East waar nieuwe informatie bekend wordt gemaakt door Eric Dodds, lead designer van Hearthstone.

Hoewel Blizzard zelf nog niets heeft aangekondigd, blijkt deze informatie uit het schema van PAX East en lijkt daarmee juist te zijn. Ook Overwatch en Heroes of the Storm worden behandeld tijdens dit panel. Wat we precies kunnen verwachten is uiteraard afwachten. Laat 6 maart dus maar snel komen.

Knokken met Kirby

Wie kent er niet de schattige, roze bol die anderen opzuigt en hun krachten overneemt? Kirby is een lieverd, maar voor Kirby Fighers Deluxe laat hij zich van zijn gemene kant zien. In een soort Super Smash Bros.-setting is het de bedoeling om met diverse Kirby-krachten elkaar te verslaan.

Benieuwd? Bekijk de launchtrailer hieronder. De minigame kennen we uit Kirby Triple Deluxe, maar is als losstaande game uitgebreid en uitgebracht in de Nintendo eShop.

Mario Party 10 toont nieuwe amiibo

Mario Party 10 gaat vergezeld met enkele nieuwe amiibo, de figuurtjes van Nintendo die te gebruiken zijn in diverse games. Het gaat hier om 'normale' versies van diverse amiibo, die niet langer in de stijl van Super Smash Bros. zijn.

Eerder waren al amiibo van onder andere Mario, Luigi, Peach en Yoshi aangekondigd. Nu komen daar 'normale' amiibo van Rosalina, Donkey Kong en Wario bij. Het lijkt er dus op dat Nintendo na de populariteit van Smash Bros. een reeks neerzet die daar los van staat.

Mario Party 10 verschijnt 20 maart exclusief voor Nintendo Wii U.

Rosalina amiibo normaal

Wario amiibo normaal

Donkey Kong amiibo normaal

TVii geannuleerd in Europa

TVii is één van de eerste features die Nintendo bekendmaakte voor Wii U. Met de feature kan men met elkaar communiceren over tv-programma's en sketches maken op de Gamepad. Ook bevat het verschillende diensten, zoals Netflix en Hulu Plus, onder één app. Erg handig dus.

Helaas kunnen we hier in Europa niet van genieten. Nintendo heeft besloten de dienst niet meer beschikbaar te stellen in Europa vanwege moeilijkheden met de licenties. Op de Nederlandse website van Nintendo is het volgende te lezen: ''Bij Nintendo of Europe doen we elke dag ons uiterste best om al onze fans een zo breed mogelijk entertainment-aanbod te bieden. Omdat het uitermate complex is om in verschillende landen met verschillende licentiesystemen meerdere tv-diensten aan te bieden, hebben we er helaas voor gekozen om de Nintendo TVii-dienst niet in Europa aan te bieden. Hoewel we in dit geval niet op zulke complicaties hadden gerekend, zullen we altijd proberen om leuke ervaringen te bieden waar al onze fans plezier aan kunnen beleven.''

Dit plezier gaat Nintendo nu leveren met het Nintendo Anime Channel, waar onder andere Pokémon, Kirby en Inazuma Eleven bekeken kunnen worden. 

Enorme inbraak bankcomputers ontdekt

Hackers hebben maandenlang tientallen miljoenen euro's weggesluisd van meer dan honderd banken in vooral de Verenigde Staten, Japan, Rusland maar ook Nederland. Ze hadden zogenoemde malware geïnstalleerd waarmee ze in de computers van de geldinstellingen konden kijken die werden gebruikt voor internationaal betalingsverkeer. Het internetbeveiligingsbedrijf Kaspersky Lab ontdekte de computerinbraak, aldus The New York Times zondag.

De krant kreeg inzage in het rapport van het beveiligngsbedrijf dat maandag wordt gepubliceerd. Volgens Kaspersky gingen de hackers aan de haal met omgerekend bijna 265 miljoen euro maar volgens het bedrijf kan het ook drie keer zoveel zijn. Het is niet bekend om welke banken het gaat.

Kaspersky Lab kwam de inbraak op het spoor toen het te hulp werd geroepen in Oekraïne. Daar begon eind 2013 in Kiev een automaat "spontaan" geld uit te spuwen. Uit onderzoek bleek daarna dat er een veel groter probleem was.

'Rayman komt naar Super Smash Bros.'

Sinds Nintendo aankondigde dat Mewtwo als DLC naar Super Smash Bros. komt, is de geruchtmolen overuren aan het draaien. Het laatste gerucht is dat Rayman, het bekende arm- en beenloze personage van Ubisoft, ook als DLC beschikbaar komt.

Het gerucht wordt gevoed door beelden van het character select screen, waar Mewtwo en dus ook Rayman te vinden zijn. Rayman wordt geselecteerd, maar helaas wordt er verder geen gameplay getoond. Het is in ieder geval niet ondenkbaar dat Rayman beschikbaar wordt. Sterker nog, het is niet de eerste keer dat dit gerucht voorbij komt. Vorig jaar, toen een Rayman-trophee getoond werd, begonnen deze geruchten al. Voor deze trophee maakte Ubisoft een compleet nieuw model in plaats van een bestaand model te gebruiken. Dit zou er op kunnen wijzen dat er toen al plannen waren om Rayman toe te voegen.

Hoe dan ook, het blijft vooralsnog een gerucht en een korreltje zout kan dus geen kwaad.

FOK! Wat een weer....Veel zon

Het gaat vandaag een fraaie zondag worden met flink wat zon en droog weer. Het is heerlijk om even in het bos te gaan wandelen of iets dergelijks, want met 7 tot 9 graden is het prima uit te houden buiten. Er staat een matig tot vrij krachtig windje uit een oostelijke richting. Een hogedrukgebied is bepalend voor het weer en dat blijft nog wel even zo.

Vrijwel de gehele komende week is het droog met een afwisseling van wolkenvelden en perioden met zon. Ook de temperatuur schommelt weinig en ligt s'nachts rond de 0 graden en overdag warmt het dan op naar 7 graden. Bijzonder veel wind staat er ook niet.

Slecht weer is het voornamelijk aan de zuidkant van de Alpen. Daar kan vandaag en morgen tot méér dan een meter sneeuw vallen. Ook in delen van Italie en Zuid-Frankrijk wordt het slecht weer.

 Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Ijsvogel1
Vandaag kijken we met KlapMongeaul naar de IJsvogel.

 IJSvogel2

IJSvogel3
Ook het Roodborstje was van de partij. Fraaie foto's Klap!

 

 

 

Schietpartij bij synagoge Kopenhagen

Bij een synagoge in de Deense hoofdstad Kopenhagen is geschoten. Een persoon is in het hoofd geraakt en twee agenten zijn gewond geraakt, meldde de Deense politie zondag. De schutter is te voet op de vlucht geslagen.

Zaterdag kwam er in de stad een man om en raakten drie agenten gewond toen er werd geschoten tijdens een bijeenkomst over "kunst, godslastering en de vrijheid van meningsuiting". Daar waren de Zweedse tekenaar Lars Vilks en de Franse ambassadeur François Zimeray ook bij. Ze zijn ongedeerd gebleven. De Deense autoriteiten gaan uit van een terroristische aanslag en een moordaanslag op Vilks. Vilks heeft veel vijanden gemaakt met spotprenten van de profeet Mohammed.

Volgens de politie van Kopenhagen is het nog te vroeg om te zeggen of er een verband is tussen de schietpartijen.

Schietpartij bij synagoge Kopenhagen
Schietpartij bij synagoge Kopenhagen (Foto: ANP)

Update: 06.11 uur
De Deense politie heeft op het station van Nørrebro, in het noorden van de stad Kopenhagen, een man doodgeschoten nadat deze het vuur op de agenten had geopend. Het is nog niet zeker of deze man ook te maken had met de eerdere schietpartijen die de stad vandaag troffen. Hierbij viel één dode en meerdere gewonden.

PVV grootste bij verkiezingen Provinciale Staten

Kiezers is gevraagd naar hun stemvoorkeur voor de Provinciale Staten. De uitslag is vervolgens omgerekend naar Eerste Kamerzetels. De grootste partij in de peiling is de PVV. De PVV staat op 12 zetels en boekt twee zetels winst. Verder bleek uit de peiling dat PVV en SP kiezers in mindere mate bereid zijn om naar de stembus te gaan voor de Provinciale Staten.

De coalitiepartijen in de Eerste Kamer en de zogenoemde constructieve oppositie (D66, ChristenUnie, SGP) halen geen meerderheid met de Statenverkiezingen op 18 maart. De coalitiepartijen VVD en PvdA en de constructieven zouden samen 34 zetels krijgen, vier te weinig voor een meerderheid. Dat bleek zaterdag uit De Stemming, de politieke peiling van EenVandaag, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK.

De VVD eindigt in deze peiling op 11 zetels in de Senaat, de PvdA op 6. Ze verliezen samen dertien zetels. Nu bezetten deze partijen respectievelijk nog 16 en 14 zetels. D66, ChristenUnie en SGP, die de coalitiepartijen nu steunen in de Eerste Kamer, winnen elk ten opzichte van 2011.

Duitse politie checkt verkeer uit Denemarken

De Duitse politie controleert bij de Deense grens auto's die uit Denemarken komen. Volgens een woordvoerder zijn er sinds zaterdagavond controles op een snelweg in de buurt van Flensburg. Dat gebeurt op verzoek van Denemarken.

Zaterdagmiddag werd in de Deense hoofdstad Kopenhagen een man doodgeschoten tijdens een bijeenkomst waar onder meer ook de Zweedse tekenaar Lars Vilks en de Franse ambassadeur François Zimeray waren. De Deense autoriteiten gaan uit van een terroristische aanslag en een moordaanslag op Vilks. Er raakten ook drie agenten gewond. De dader sloeg op de vlucht.

In de nacht van zaterdag op zondag werd er geschoten bij een synogoge in Kopenhagen. Er raakten zeker drie mensen gewond. Ook dit keer vluchtte de schutter.

Schalke 04 verliest in Frankfurt

Zonder de geschorste spits Klaas-Jan Huntelaar heeft Schalke 04 zaterdag puntenverlies geleden in de strijd om de derde plaats in de Duitse Bundesliga. De ploeg van trainer Roberto Di Matteo verloor de uitwedstrijd tegen Eintracht Frankfurt met 1-0. Lucas Piazon maakte na een uur spelen het doelpunt. De oud-speler van Vitesse kopte op aangeven van Timothy Chandler in de verre hoek.

Schalke liet na te profiteren van de nederlaag van concurrent FC Augsburg (3-2 bij Werder Bremen) eerder op de dag. De ploeg uit Gelsenkirchen blijft steken op de vierde plaats, twee punten achter Borussia Mönchengladbach. Eintracht Frankfurt is voorlopig negende.

Berdych ontmoet Wawrinka in finale

De finale van het ABN AMRO World Tennis Tournament gaat zondag tussen Stan Wawrinka en titelverdediger Tomas Berdych. De Zwitser Wawrinka, als vierde geplaatst, knokte zich zaterdagavond in twee tiebreaks voorbij het Canadese servicekanon Milos Raonic: 7-6 (3) en 7-6 (7).

De Tsjech Berdych had in de eerste halve finale al gedecideerd afgerekend met Gilles Simon: 6-2 en 6-1. De Fransman had in de kwartfinale nog voor een stunt gezorgd door topfavoriet Andy Murray te verslaan. Berdych schreef het Rotterdamse ATP-toernooi vorig jaar op zijn naam door Marin Cilic in de finale te verslaan.

Skeletonster Bos in toptien WK junioren

Skeletonster Kimberley Bos heeft op het WK junioren in het Duitse Altenberg de tiende plek behaald. Dankzij een crowdfundingsactie wist ze het benodigde geld bij elkaar te krijgen om naar het WK te kunnen en extra te kunnen trainen, maar de originele doelstelling - een plek bij de beste acht - zat er niet in voor de Nederlandse. Een jaar geleden werd Bos ook tiende op het WK voor junioren.

Het deelnemersveld bestond uit slechts twaalf deelneemsters, maar veel van de beste junioren ter wereld waren van de partij. Voornamelijk het Duitse trio aangevoerd door Jacqueline Lölling - de regerend wereldkampioene juniore en winnares van alle drie Europa Cups waaraan ze deelnam - en met verder Maxi Just en Anna Fernstädt werd vooraf als sterk blok gezien. Ook Elena Nikitina was van de partij, de Russische die op de Olympische Spelen van Sochi één jaar geleden brons won.

Ondanks een enkelblessure wist Bos in de eerste run toch tot de vijfde starttijd te komen, waarna ze uiteindelijk terugzakte naar de negende plek. In de tweede run - waarin ze opnieuw de vijfde starttijd liet noteren - zag Bos de Oostenrijkse Johanna Balassa langszij komen, waardoor de Nederlandse terugviel naar plek tien. Toch was ze na afloop tevreden: "Altenberg is een moeilijke baan en voor mij als nieuweling is het er nog te moeilijk om naar de top te kijken", liet Bos op Facebook weten. "Ik heb in de wedstrijd wel seconden van mijn trainingstijden af kunnen halen, dus het is een mooie afsluiter van het wedstrijdseizoen."

De wereldtitel ging met enorme overmacht naar Lölling, die haar titel prolongeerde. Just werd op liefst 2,06 seconden tweede, terwijl het brons was weggelegd voor de Oostenrijkse Carina Mair, die tevens al World Cup-ervaring heeft. Bos gaf 4,91 seconden toe op de oppermachtige Duitse Lölling.

Nuis baalt van brons

Na eerder twee keer zilver op de 1000 meter bij de WK afstanden te hebben behaald, moest Kjeld Nuis zaterdag in Heerenveen genoegen nemen met brons (1:08,71). "Dat is balen en dat blijft nog wel even balen", verzuchtte de 25-jarige Zuid-Hollander. "Dit doet echt pijn. Ik had hier meer van verwacht."

Nuis, met de Rus Pavel Kulizhnikov (zilver met 1:08,61) favoriet voor goud, kon in de laatste rit net niet tippen aan de winnende tijd van de verrassende Amerikaanse routinier Shani Davis (1:08,57). "Het was een goede race van mij. Vanaf de start waren alle slagen raak. Ook mijn tussentijden waren prima in orde. In mijn tweede buitenbocht had ik echter één misser. Mijn arm schoot even van mijn rug. Dat heeft me waarschijnlijk de wereldtitel gekost. Voor de rest was het een vlekkeloze race. Jammer dat het nu weer niet is gelukt. WK-goud winnen in een vol Thialf is het mooiste dat er is."

Van der Poel wint klassement Superprestige

Mathieu van der Poel heeft opnieuw een grote titel veroverd in het veld. De 20-jarige wereldkampioen schreef zaterdag het eindklassement van de Superprestige op zijn naam. Van der Poel had bij de slotwedstrijd in Middelkerke aan de tweede plaats genoeg om de eindzege te pakken. De winst op het zandparcours aan de Belgische kust ging naar Kevin Pauwels.

Van der Poel ging de achtste en laatste Superprestigecross van dit seizoen in met twee punten voorsprong op Pauwels. De kersverse wereldkampioen, die al drie wedstrijden had gewonnen in de prestigieuze reeks, reed in Middelkerke lang aan kop. Van der Poel ging enkele ronden voor het einde echter onderuit en moest daardoor de Belgen Pauwels en Wout Van Aert laten gaan. In de slotronde wist de jonge veldrijder Van Aert nog te achterhalen en stelde hij met de tweede plaats de eindzege veilig.

Davis in tranen na gouden race

Zijn vierde wereldtitel op de 1000 meter maakte bij schaatser Shani Davis zaterdag in Thialf grote emoties los. "Ik heb gehuild, gehuild van geluk", gaf de 32-jarige Amerikaan bij de NOS toe. "Ik wilde graag nog een keer in Thialf wereldkampioen worden. De mensen hier steunen me altijd, alsof ik één van hen ben. Ze geven me een echte push. En nu is het gelukt, uitgerekend vlak voor de grote verbouwing van het stadion. Dat stemt me dolgelukkig."

Davis erkende dat het toch wel onverwachte WK-goud voor hem op het juiste moment komt. "Ik had dit heel hard nodig. Ik heb vorig seizoen en dit seizoen zoveel slechte races gereden. Ik moest iets hebben om mezelf te kunnen overtuigen dat ik nog met schaatsen op topniveau kan doorgaan. Deze wereldtitel komt dan net op tijd."

Davis eindigde vrijdag op de 1500 meter op de verdienstelijke vierde plaats. "Dat gaf me de motivatie om op de 1000 meter voor goud te gaan. Ik heb eindelijk weer eens het beste uit mezelf gehaald."

Rojer klopt Haase in halve finale dubbel Rotterdam

Jean-Julien Rojer zorgt zondag tijdens de finaledag van het ABN AMRO World Tennis Tournament voor de Nederlandse inbreng. Met zijn Roemeense partner Horia Tecau bereikte Rojer zaterdag de finale van het dubbelspel door Robin Haase en diens Duitse kompaan André Begemann te verslaan: 7-6 (2) en 6-3. Vorig jaar verloor het duo de finale in Ahoy van de Fransen Michael Llodra en Nicolas Mahut.

De tegenstanders van Rojer en Tecau komen uit de tweede halve finale, die gaat tussen de koppels Jamie Murray/John Peers en Dominic Inglot/Florin Mergea. De Nederlander en Roemeen stonden eerder dit jaar in de eindstrijd van het ATP-toernooi in Sydney, maar verloren die. Op de Australian Open was de halve finale het eindstation voor Rojer en Tecau.

FBI agente trouwde met leider IS

Een Amerikaanse geheim agente is naar 'het kalifaat' van Islamitische Staat (IS) in Syrië gegaan en huwde er een IS-topman die uit Duitsland komt, ex-rapper Denis Cuspert. Dit heeft dit weekeinde de Duitse krant Bild am Sonntag bericht.

Volgens Bild heeft de kennis die de agente opdeed in de kring rond Cuspert er onder meer toe geleid dat die afgelopen week op een Amerikaanse lijst van gezochte terroristen is komen te staan. Ook zou informatie over Cuspert door de VS zijn doorgespeeld naar Duitse onderzoekers.

De agente van de federale recherche FBI benaderde in Syrië de uit Berlijn afkomstige Cuspert. Ze begon volgens Bild een intieme relatie die tot een islamitisch huwelijk leidde. Maar ze kwam later in groot gevaar en vluchtte naar Turkije. Daar is ze aangehouden en vervolgens naar de VS gestuurd.

De man op wie de agente af werd gestuurd is de voormalige rapper die als Deso Dogg in Berlijn optrad. Hij werd in 1975 uit Duits-Ghanese ouders geboren. Als tiener werd hij crimineel en hij ontpopte zich tijdens een gevangenisstraf als rapper. Die muzikale loopbaan verliep goed, maar begin 2011 nam de 'gangsterrapper' afstand van zijn eigen teksten en muziek en koos als Abu Maleeq voor een uiterst puriteinse vorm van de islam, het salafisme. Hij vluchtte in 2012 naar Noord-Afrika en is waarschijnlijk in 2013 naar Syrië gegaan.

Bild: geheim agente trouwde met leider IS
Bild: geheim agente trouwde met leider IS (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.