Schansspringer Prevc schrijft geschiedenis met monstervlucht

Schansspringer Peter Prevc heeft in het Noorse Vikersund geschiedenis geschreven. Op de vliegschans in het Noorse plaatsje, de Vikersundbakken, vloog de Sloveen naar een monsterlijke afstand van liefst 250 meter. Hij is de eerste schansspringer in de geschiedenis die de mijlpaal bereikt en breekt dus ook het oude wereldrecord. Dat stond al sinds 2011 op naam van de inmiddels gestopte Noor Johan Remen Evensen, die dat ook in Vikersund sprong.

Evensen vloog op 11 februari 2011 naar 243 meter, wat hij nog dezelfde dag naar 246,5 meter bracht. Daarmee raakte de beroemde Letalnica in Planica, de 'Moeder aller Schansen', na tientallen jaren het wereldrecord kwijt. Tijdens het huidige World Cup-weekeinde leek er in de kwalificatie van vrijdag al wat moois in te zitten. Anders Fannemel vloog voor eigen publiek naar 246 meter - nadat hij drie jaar geleden op dezelfde schans tijdens het WK het record al benaderde - terwijl Prevc 245,5 meter ver wist te komen.

Tijdens de wedstrijd van zaterdag leek de kans op een nieuw wereldrecord kleiner, doordat de omstandigheden wat minder ideaal waren. Fannemel mocht in de tweede ronde als voorlaatste naar beneden en vloog naar 238,5 meter, maar daarna was het de beurt aan Prevc. De Sloveen genereerde een mooie hoogte en slaagde er een fenomenale vlucht in om zijn ski's pas op de magische grens van 250 meter aan de grond te zetten. 

De nu al legendarische vlucht van Prevc (Bron: YouTube)

Uiteraard won Prevc de wedstrijd met een ruime voorsprong op Fannemel. De derde plek was voor de 42-jarige veteraan Noriaki Kasai, die liet zien het skivliegen nog altijd niet verleerd te zijn: In 1992 werd de Japanner wereldkampioen op de koningsdiscipline van het schansspringen.