1-2-3 voor Russische langlaufers op Universiade

De Russische langlaufers zijn de Winter Universiade 2015 zoals verwacht uitstekend begonnen. Bij de sprint in vrije stijl veroverden ze alle medailles door de concurrentie in de finale kansloos te laten in het Slowaakse Strbske Pleso. Daar, en in Osbrlie, worden het langlaufen, biatlon, schansspringen en de noordse combinatie gehouden. De overige sporten starten ruim een week later in het Spaanse Granada.

Op de 'Olympische Spelen voor studenten' stonden de Russen met een sterk team aan de start, waarvan de voornaamste leden allemaal al World Cup-ervaring hebben. Andrey Larkov bleek in de eindsprint het sterkste: Met slechts 0,18 seconden versloeg hij Anton Gafarov, die tijdens de Spelen in Sochi bij veel mensen bekend werd doordat zijn ski brak, waarna een Canadese coach het parcours oprende om hem een nieuwe ski onder te binden. Raul Shakirzianov pakte brons, wat zijn vijfde Universiade-medaille was. In 2013 won hij in Trentino al goud, zilver en twee keer brons. "Dat wij hier zo sterk zijn komt doordat we in eigen land ontzettend veel concurrentie hebben, veel meer dan in de andere landen", zeiden zowel Larkov als Gafarov na afloop.

Bij de vrouwen werd de sprintfinale eveneens een zeer spannende affaire, waarbij het ook nog eens een zeer internationale strijd was: De zes finalisten kwamen allemaal uit verschillende landen. Het goud ging uiteindelijk naar de Kazachse Anastassiya Slonova, die Ewelina Marcisz uit Polen op 0,18 seconden achter zich hield. Svetlana Nikolaeva pakte namens Rusland brons, op nog geen halve seconde van Slonova. Uittredend kampioene Oxana Usatova uit Rusland werd slechts 17e. Na afloop was Slonova duidelijk over haar doel voor de rest van de Universiade: "Ik wil op elk onderdeel het goud pakken."

De hoogtepunten van de eerste dag van de Winter Universiade 2015, met vanaf 08:00 minuten de twee spannende sprintfinales (Bron: YouTube)

In de eerste biatlonwedstrijd van de Universiade - de individuele wedstrijd over 20 kilometer - slaagde de Oekraïner Dmytro Rusinov erin om alle Russen achter zich te houden en het goud te pakken. Hij maakte alleen bij zijn derde van vier schietbeurten één fout, wat een strafminuut opleverde, waardoor hij Vadim Filimonov met twee fouten 22 seconden achter zich wist te houden. Yuri Shopin kreeg drie strafminuten aan zijn broek en pakte op 1:25 minuten van Rusinov het brons, voor landgenoot Oleg Kolodiichuk. De Belg Loic Dehottay kon niet overtuigen en werd 45e van de 55, vergelijkbaar met zijn resultaten in Trentino 2013. 

Bij de vrouwen, waar de individuele wedstrijd over 15 kilometer gaat, pakte Slowakije de eerste medaille van de Universiade in eigen land. Paulina Fialkova ging er weliswaar met het brons vandoor, toch overheerste de teleurstelling enigszins. Ze schoot namelijk liefst vier keer mis - en kreeg dus vier strafminuten - terwijl ze slechts 42 seconden tekort kwam voor het goud. "Het was een mooie dag, maar ik baal enorm van het twijfelen bij het schieten. Ik wil nu ook voor goud gaan." Dat ging dit keer naar de Kazachse Alina Raikova, die ondanks één misser de foutloze Russische Ekaterina Avvakumova 9 seconden voor kon blijven.