Jaarwisseling in Nederland rustig verlopen

De jaarwisseling lijkt vooralsnog zonder grote incidenten te verlopen in de grote steden, en ook lijkt er minder overlast geweest te zijn. De politie van Amsterdam liet aan het begin van de nacht weten dat het niet drukker is dan normaal. Er zijn minder vernielingen dan andere jaren. In de stad hangt volgens een woordvoerder een goede sfeer, ondanks dat het er erg druk is.

Ook de Rotterdamse politie meldt dat er "weinig spannende incidenten" zijn geweest. Wel is de brandweer druk met het blussen van een grote brand in een bedrijfspand op een industrieterrein in Rotterdam-Zuid. Volgens de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond zijn daar veel brandweervoertuigen voor ingezet. Er is sprake van flinke rookontwikkeling. In het pand zitten meerdere bedrijven.

Nationale Vuurwerkshow
Vanaf de kades bij de Erasmusbrug in Rotterdam hebben ruim 40.000 bezoekers donderdag naar de nationale vuurwerkshow gekeken. Dat heeft de organisatie laten weten. Er werden rond de 50.000 mensen verwacht. Een van de bezoekers was de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb. Hij gaf het startsein voor de show.

Er hebben zich geen problemen voorgedaan tijdens de vuurwerkshow. Volgens de politie hing er een gezellige sfeer. Wel was het na afloop druk op de weg.

Het was de achtste keer dat in Rotterdam de nationale vuurwerkshow werd gehouden. Het vuurwerk werd live op televisie uitgezonden. De Erasmusbrug was tot 02.30 uur afgesloten voor al het verkeer.

Overlast
De teller van vuurwerkoverlast.nl is in 2014 geëindigd op 63.764. Dat blijkt uit een update die donderdag om 0:00 uur op de site is geplaatst.

Op oudejaarsavond waren er om 18:00 uur nog een kleine 59.000 meldingen. Vanaf dat tijdstip mocht er legaal vuurwerk worden afgestoken. Dat mag nog tot donderdagnacht 02:00 uur, daarna hoort het stil te zijn.

Het is het derde jaar op rij dat burgers hun klachten kwijt kunnen bij het meldpunt, een initiatief van twintig gemeentelijke en provinciale GroenLinks-fracties. Vorig jaar kwamen er uiteindelijk bijna 90.000 klachten binnen. Tot 3 januari kunnen er nog meldingen gedaan worden.