FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 1 januari 2015

PDC WK: Anderson gemakkelijk langs Wright

De eerste halve finale van het WK darts is bekend. Komende zaterdag zal in 'The Alexandra Palace' te Londen Michael van Gerwen de degens kruisen met Gary Anderson. De Schot won vanavond eenvoudig van Peter Wright.

De eerste set ging naar Anderson die een break forceerde met een 110-finish in de eerste leg. In de tweede set gooide Anderson opnieuw een 100+ finish (121) voor een beslissende break: 2-0. In de vierde leg van de derde set verzekerde Wright zich van zijn eerste setwinst. Set 4 en 5 gingen kinderlijk eenvoudig naar Anderson. In de, wat zou blijken laatste set van de partij, gooide Wright een 121-finish om tot 2-2 in legs te komen. Echter, Anderson sloeg daarna toe via dubbel 20 voor de winst: 5-1.

Anderson gooide vanavond elf maal 180 en noteerde een gemiddelde van 102,12. Wright wist slechts driemaal de maximale score te produceren, en bleef steken op een gemiddelde van 95,66. Anderson zal zaterdag revanche proberen te nemen op Michael van Gerwen. De Nederlander versperde verleden jaar voor de Schot de route naar de kwartfinales.

Morgen worden de laatste twee kwartfinales gespeeld. Vincent van der Voort treft 16-voudig wereldkampioen Phil Taylor. Raymond van Barneveld zal zijn pijlen laten spreken tegen BDO-kampioen Stephen Bunting.

PDC WK: Van Gerwen eerste halve finalist

Darter Michael van Gerwen heeft zich als eerste geplaatst voor de halve eindstrijd op het wereldkampioenschap darts van de PDC. In noord-Londen zette de Brabander na een hoogstaande wedstrijd Robert Thornton opzij: 5-2.

Van Gerwen kwam tegen de Schot goed uit de startblokken. MVG hield met een 10-darter zijn eerste set: 1-0. Het hoge niveau werd doorgetrokken naar de tweede set, Van Gerwen gooide tot op dat moment gemiddeld 113 punten per beurt. Hoewel de scores daarna iets daalden was ook de daaropvolgende set een prooi voor The Green Machine: 3-0

In de vierde set begon Thornton van zich  af te bijten. Nadat Van Gerwen op een haar na een 170-uitgooi miste, pakte The Thorn via een 90-finish zijn eerste break en de basis voor zijn eerste set: 3-1. The Thorn tilde zijn gemiddelde met een karrenvracht aan 180-ers verder omhoog (in de voorgaande set 117 gemiddeld) en plaatste met een 11-darter een break in de beslissende leg van de zesde set. Zijn achterstand was op dit moment teruggebracht tot slechts een set: 3-2.

Set 5 en set 6 waren nagenoeg identiek aan elkaar, enkel de rollen waren omgedraait. Na missers van Thornton pakte MVG via dubbel-8 de zesde set. Thornton mistte twee belangrijke pijlen voor de break en de zevende set. De Schot dwong nog wel een vijfde leg af, maar tot zijn spijt gooide MVG via een prachtige 170-finish de deur definitief dicht: 5-2.

Van Gerwen speelt zaterdag tegen de winnaar van de wedstrijd tussen Gary Anderson en Peter Wright.

JSF krijgt in 2019 pas boordwapens

De reeds geplaagde F-35 Lightning II, voortgekomen uit het Joint Strike Fighter-programma, heeft weer een grote tegenslag te verwerken gekregen. Door een fout in de software is het 25mm-boordkanon onbruikbaar geworden tot 2019.

Het nieuwste stealth-toestel van het Amerikaanse Pentagon kan zijn boordwapen de komende drie á vier jaar nadat het vliegtuig in gebruik is genomen niet gebruiken. Hoewel het toestel zijn boordwapen nog niet ondersteunt, is het zeer de vraag of het überhaupt wel een effectief wapen is, omdat het vliegtuig amper genoeg munitie voor het wapen bij zich heeft. Het boordkanon kan 3300 kogels per minuut schieten, maar het toestel kan slechts 180 kogels aan boord dragen.

Een vertegenwoordiger van de software van het boordwapen vertelt: “Er is op dit moment geen software beschikbaar om het wapen correct te laten functioneren, nu en de komende drie tot vier jaar, block 3F wordt verwacht in 2019”.

App Wie is de mol? overbelast

De nieuwe app van Wie is de mol? werd donderdagavond overbelast. Vlak voor de uitzending op NPO1 werd de app zeventigduizend maal gedownload, wat capaciteitsproblemen veroorzaakte, licht een woordvoerster van AVROTROS toe.

Een aantal mensen op Facebook en Twitter klagen over de traagheid van de app en technische problemen, maar volgens de woordvoerster van de publieke omroep zijn de meeste problemen snel verholpen, omdat de ICT'ers extra serverruimte inkopen om alle aanvragen te verwerken. Desondanks blijven klachten binnenstromen op onder meer Facebook.

AVROTROS verwacht dat nog veel meer mensen de app tijdens de uitzending downloaden. In totaal hebben 105 duizend mensen de app nu op hun tablet of telefoon. Maar dat aantal loopt nu snel op, want het loopt als een tierelier, zegt de woordvoerster.

Feedback

De nieuwe app voor Android en iOS is nu een week verkrijgbaar in Google Play en de App Store. De app van vorig jaar is aanpast op basis van feedback van fans. Gebruikers zetten wekelijks punten in op de potentiële mol. Ze strijden in en chatten in pools, met vrienden, familie of collega's, maar kunnen het spel ook individueel spelen. In de landelijke statistieken kunnen spelers zien hoe goed ze zijn.

Het vijftiende seizoen van Wie is de mol? begon donderdagavond op televisie. De serie speelt zich af in Sri Lanka. De kandidaten zijn NOS-presentator Rik van de Westelaken, actrice en zangeres Marlijn Weerdenburg, SBS-presentator Viktor Brand, Willem Wever-presentatrice Evelien Bosch, cabaretier Pieter Derks, musicalster Carolina Dijkhuizen, presentator en acteur Chris Zegers, presentator Ajouad El Miloudi, cabaretière en actrice Martine Sandifort en tot slot schrijfster Margriet van der Linden.

Vorig jaar keken 2,5 miljoen tv-kijkers naar de openingsaflevering van het veertiende seizoen.

Spetterend Tottenham slacht Chelsea

Tottenham Hotspur is 2015 fantastisch begonnen. Koploper Chelsea werd met 5-3 geslacht. Met een bijzondere rol voor Harry Kane en de Eredivisie-enclave bij The Spurs.

In een boeiend begin en in een hoog tempo kreeg Tottenham applaus voor het energieke spel, maar ging Chelsea er met de buit vandoor. Zoals zo vaak dit seizoen maakte de individuele klasse van de koploper grote indruk. Dat begon bij Thibaut Courtois. Hij leidde de 0-1 in met een strakke uitworp op landgenoot Eden Hazard. Die omspeelde twee verdedigers en schoot op de paal. Vanuit de rebound stelde Oscar collega Diego Costa in de gelegenheid om van dichtbij de voorsprong binnen te lopen.

Na de 0-1 braken onzekere tijden aan voor Tottenham. Het raakte de kluts helemaal kwijt en de 0-2 leek slechts een kwestie van tijd. The Spurs hadden een raak schot van spits Harry Kane nodig om het vertrouwen te herwinnen. De aanvaller maakte vanaf 24 meter uit het niets gelijk: 1-1.

Chelsea raakte het monopolie op het initiatief kwijt en zag dat de thuisploeg energie kreeg van Kane’s treffer en het hartstochtelijke publiek. In een meeslepend gevecht golfde het spel op en neer, maar bleek Tottenham het scherpst voor het doel. Zo stond linksback Danny Rose goed op te letten bij de inzet van Chadli. Zijn inzet belandde op de paal, waarna Rose ondanks een schop van Gary Cahill binnen tikte: 2-1. Overigens stond Christian Eriksen met een steekpass aan de basis van de aanval.

Echt vervelend werd het voor Chelsea pas in de extra tijd van de eerste helft, toen de onbesuisde Cahill teveel risico nam bij een balaaname van Kane. De spits viel en kreeg terecht een strafschop. Andros Townsend faalde niet en schoot beheerst raak.

Na rust leek alles op z'n plaats te vallen. Tottenham speelde met het vertrouwen en de trots van een pauw. Het had de vorm van de dag en steeg boven zichzelf uit. Met spits Kane voorop. Hij draaide tien minuten na rust weg bij Nemanja Matic alsof het een A-junior was. Vanuit diezelfde draai rondde hij in de lange hoek perfect af: 4-1.

De wedstrijd leek beslist, maar een fout van Federico Fazio leidde de 4-2 van Hazard in. Chelsea gaf zich niet gewonnen, maar creëerde ook geen grote kansen meer. Een kwartier voor tijd gooide Chadli de wedstrijd in het slot. Hij zette de kroon op de absolute topwedstrijd voor Tottenham.

Dankzij de overwinning is Tottenham aartsrivaal Arsenal voorbij. Het staat nu vijfde in de Premier League. Beter kon het 2015 niet beginnen. Chelsea moet de eerste plek nu delen met Manchester City, dat vanmiddag wel won. Beide clubs hebben 46 punten. Chelsea staat alleen bovenaan de rangschikking vanwege de alfabetische volgorde. Het doelsaldo van beide clubs is gelijk. 44 goals voor en 19 treffers tegen. 

Alec Baldwin en vrouw verwachten tweede kind

Alec Baldwin en zijn vrouw Hilaria verwachten een tweede kind. Dat maakte Hilaria donderdag bekend op Instagram.

Hilaria plaatste een foto van zichzelf met Alec en hun dochtertje op het strand en schreef erbij dat 2015 een spannend jaar wordt. "We zijn dolblij te kunnen aankondigen dat we een nieuwe toevoeging aan ons gezin verwachten!", aldus Hilaria.

Alec (56) trouwde in 2012 met Hilaria (30). Ze kregen in augustus 2013 samen een dochter. Alec heeft ook een 19-jarige dochter uit zijn eerdere relatie met Kim Basinger.

Nieuwe boot voor Team Vestas

Team Vestas Wind keert terug in de Volvo Ocean Race. Het Deense-team gaat een nieuwe boot bouwen, zo maakte de directeur van Vestas bekend in Abu Dhabi.

De boot van Team Vestas raakte eind november onherstelbaar beschadigd nadat het op een rif vaarde ten noord-oosten van Mauritius. Vlak voor de kerstdagen is de boot van het rif gehaald. Het is nog niet bekend wanneer het nieuwe schip klaar is om de race te hervatten. Het is ook nog niet duidelijk of de Nederlandse navigator Wouter Verbraak weer aan boord zal zijn.

Honderden Franse auto's in brand gestoken

Rond de jaarwisseling zijn in Frankrijk 940 auto's in brand gestoken. Dit heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken in Parijs donderdag bekendgemaakt. 'Traditioneel' komt het fenomeen in voorsteden van Parijs en in de regio rond Straatsburg veel voor.

Het aantal is ten opzichte van vorig jaar met 12 procent afgenomen: toen werden nog 1061 auto's in brand gestoken. Maar de 940 verbrande voertuigen van deze jaarwisseling "zijn nog steeds veel te veel", aldus de woordvoerder van het ministerie volgens de krant Le Parisien.

Honderden Franse auto's in brand gestoken
Honderden Franse auto's in brand gestoken (Foto: ANP)

Opstelten: positieve trend bij jaarwisseling

Tijdens de jaarwisseling waren er minder zware misdrijven. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) noemt het een 'positieve trend'. De oproep van de burgemeester van Alkmaar om vuurwerk voor particulieren te verbieden, steunt hij niet.

"De ontwikkeling gaat de goede kant op", zei de bewindsman na een eerste evaluatie van de cijfers. Er waren onder meer minder vernielingen (min zestig procent) en minder mishandelingen. Het aantal arrestaties ging met dertig procent omlaag.

Uit de eerste indruk van Opstelten blijkt dat vuurwerkvrije zones, kortere afsteek- en verkooptijden en vuurwerkshows hebben bijgedragen aan de positieve trend. "Maar tevreden ben ik niet, het moet beter."

In Alkmaar ging een aantal winkelpanden in het centrum in vlammen op. De burgemeester pleitte daarop voor een vuurwerkverbod voor particulieren. Opstelten voelt daar niets voor. "We moeten niet elk jaar andere maatregelen bedenken."

Man loopt 51 jaar met auto-onderdeel in een arm

Een Amerikaanse man heeft na een auto-ongeluk 51 jaar lang met een richtingaanwijzerhendel in zijn linkerarm rondgelopen. Het stuk metaal van bijna achttien centimeter, normaal bevestigd aan de stuurkolom, werd woensdag in een ziekenhuis in St. Louis operatief verwijderd.

Volgens een bericht in de St. Luis Post-Dispatch brak de nu 75-jarige Arthur Lampitt bij het ongeluk een heup, waardoor zijn arm aan de aandacht van de artsen ontsnapte. Een jaar of tien geleden ging een metaaldetector af toen hij een gerechtsgebouw bezocht. Een röntgenfoto bracht een dunne metalen pen aan het licht, maar omdat hij er geen pijn of hinder van had, werd Lampitt verteld dat hij het maar beter kon laten zitten. Tot hij een paar weken terug stenen aan het verplaatsen was en hij voor het eerst pijn kreeg aan zijn arm en hij besloot zich te laten opereren.

Volgens chirurg Timothy Lang komt het wel vaker voor dat vreemde voorwerpen in het lichaam worden ingekapseld. Dan gaat het dikwijls om spijkers of kogeltjes, maar zelden om zoiets groots als een richtingaanwijzer van een Ford Thunderbird uit 1963.

Recycle-raket komt stap dichterbij

Een onbemand ruimteschip gaat naar het internationale ruimtestation ISS. Een bijzondere missie, maar niet vanwege de ruimtereis zelf. De vlucht is namelijk ook een test. Het commerciële bedrijf SpaceX wil iets nieuws proberen: na vertrek moet een gedeelte met raketmotoren weer zachtjes landen op aarde.

Als de test slaagt, beschikken we over een tijdje misschien over raketten die hergebruikt kunnen worden. Zoiets bestaat nu nog niet. Recyclen spaart niet alleen geld en grondstoffen uit, maar het betekent ook dat er vaker naar de ruimte kan worden gevlogen. Spaceshuttles werden wel hergebruikt, maar die zijn voltooid verleden tijd.

De Falcon 9-raket van SpaceX moet dinsdag opstijgen van ruimtebasis Cape Canaveral in Florida, om 12.18 uur Nederlandse tijd. Ruim twee minuten later, op een hoogte van 80 kilometer, wordt de zogeheten eerste trap losgekoppeld. Dat is het gedeelte dat de raket genoeg snelheid moet geven om te ontkomen aan de zwaartekracht. Die eerste trap keert vervolgens terug naar de aarde. Nu is het zo dat die delen naar de oceaanbodem zinken, of dat marineschepen ze moeten bergen. Vervolgens moet voor elke lancering een nieuwe eerste trap worden gebouwd.

Voor de test van vrijdag heeft SpaceX een onbemand schip naar de Atlantische Oceaan laten varen. Het is de bedoeling dat de eerste trap voorzichtig op het dek landt, midden in de roos. Het schip kan dan met de eerste trap terugvaren naar de kust. De zachte landing is een enorme uitdaging, omdat het schip maar 100 meter lang en nog geen 60 meter breed is. Bovendien dobbert het zonder anker op de golven van de oceaan. ,,De kans op succes is niet groot, op zijn best 50 procent’’, erkent SpaceX.

Recycle-raket komt stap dichterbij
Recycle-raket komt stap dichterbij (Foto: ANP)

Ouders dode baby Breda nog niet getraceerd

Het politieonderzoek naar ouders van de dode baby die werd aangetroffen in een vuilniszak in Breda is nog in volle gang. Tot op heden heeft zich nog niemand gemeld die bij de zaak betrokken is. Uit onderzoek is gebleken dat het om het stoffelijk overschot ging van een pasgeboren jongetje, laat de politie donderdag weten.

Een voorbijganger vond het lichaampje rond het middaguur op de galerij van een flat aan de Ganzerik. Het technisch onderzoek in en rond de flat is afgerond. Rechercheurs hebben een groot aantal bewoners van de flat gesproken en trekken alle informatie en tips na.

De politie denkt op basis van aangetroffen sporen dat de moeder waarschijnlijk medische hulp nodig heeft. Eerder deed de politie een dringend beroep op de moeder om zich te laten behandelen.

Southampton te sterk voor Arsenal, Lampard redt City tegen Sunderland

Ronald en Erwin Koeman hadden 2015 niet beter kunnen beginnen. Arsenal werd in eigen huis met 2-0 verslagen. De stukken oliebol nog tussen de kiezen, de vierschansentournee en mogelijk een klein katertje hielden Met een gelijk puntenaantal de trok de ploeg van Arsène Wenger vandaag naar Zuid-Engeland. Het duel der subtoppers.

In tegenstelling tot veel andere wedstrijden in deze zware fase van het competitiespeelschema begon Southampton – Arsenal wél attractief. Voetballen op tweede Kerstdag en Nieuwjaarsdag gaat de meeste ploegen niet in de koude kleren zitten, maar in een sfeervol Saint Mary’s was daar niets van te merken.

Zonder een duidelijk krachtsverschil creëerde Southampton de grootste kansen voor rust. De kopbal van Graziano Pellè kuste de paal, terwijl hij even later met zijn teen al glijdend net te weinig kracht kon zetten om doel te treffen. Arsenal had wel veel de bal, maar werd alleen gevaarlijk met een schot van Santi Cazorla, die op de penaltystip in kwam lopen na een voorzet van Tomas Rosicky.

De opwindende wedstrijd kreeg een gouden randje dankzij de 1-0 van Sadio Mané. Wojciech Szczesny kwam onnodig ver uit zijn doel, waarna de aanvaller de bal bijna vanaf de achterlijn met effect in het doel draaide. Des te onfortuinlijker was zijn wissel even later. De uitblinker moest eraf met een blessure.

Ook zonder Mané bleef het veldspel van Southampton goed. Vooral aan de linkerkant maakte de thuisploeg indruk. De tandem Bertrand-Tadic bleek niet te verdedigen voor Arsenal. Het combinatiespel tussen freewheelende vleugelspelers was een lust voor het oog Toch werd Southampton vlak na rust achteruit gedrukt. Daarbij hield Frasier Forster zijn ploeg op de been. Hij redde katachtig op een hard schot van Alexis.

Zijn safe kreeg pas echt waarde toen Tadic nog geen twee minuten later aan de andere kant de score verdubbelde. Opnieuw stond Szczesny schutteren. Dit keer met collega Mathieu Debuchy. De goed spelende Dusan Tadic profiteerde van dichtbij en tikte de 2-0 op het scorebord.

Doordat Southampton via Pellè (van de lijn en op de paal) verzuimde de wedstrijd te beslissen, bleef het tot het einde boeiend op Saint Mary’s. Van een slotoffensief van Arsenal kwam het alleen niet. Daardoor nadert Southampton nummer drie Manchester United tot op één punt en neemt het voorlopig afstand van Arsenal en West Ham United.


Er leek bij rust geen vuiltje aan de lucht voor Liverpool, maar de ploeg gaf na rust binnen twee minuten een 2-0 voorsprong uit handen tegen Leicester City.

Liverpool had het jaar 2014 met een 4-1 zege op Swansea City afgesloten, zodat het nieuwe jaar met goede hoop werd begonnen. Het thuisduel met Leicester City moest de moraal op Anfield nog weer een stukje opvijzelen, want Liverpool kende een zwakke eerste seizoenshelft. Tegen The Foxes begon Brendan Rodgers met Raheem Sterling in de punt van de aanval in het nieuwe 3-4-3-systeem.

De keuze voor Sterling betaalde zich voor rust al uit. De pijlsnelle aanvaller werd door Steven Gerrard de diepte in gestuurd, waarna hij de bal voor wilde geven. De ingegleden Wes Morgan kreeg de bal hierdoor echter tegen zijn hand. Dat was althans de uitleg van scheidsrechter Jones, maar in de herhaling bleek hij de bal met zijn hoofd te toucheren. Jones was echter onverbiddelijk en wees naar de stip, zodat Gerrard zijn ploeg vanaf elf meter op 1-0 kon zetten.

Liverpool kreeg vleugels van deze treffer en creëerde goede kansen. Zo kreeg Adam Lallana een aardige mogelijkheid, maar ging zijn gekrulde schot net naast het doel van Leicester. De 2-0 viel nog wel voor rust en weer was er een strafschop voor nodig. Dit keer was het Philippe Coutinho die een goede actie in huis had en de bal tegen de hand van Danny Simpson aan schoot. Dit keer viel Jones niets te verwijten en mocht Gerrard voor de tweede maal aanleggen vanaf de stip: 2-0.

Na rust veranderde het spelbeeld totaal. De hekkensluiter van de Premier League kwam als herboren uit de kleedkamer en zette meer druk op de driemansdefensie van Liverpool. David Nugent schoot na 58 minuten de 2-1 binnen van twintig meter, nadat Jamie Vardy de bal keurig neerlegde. Twee minuten later was de stunt compleet toen Jeff Schlupp van ongeveer dezelfde afstand Simon Mignolet met een lage knal kansloos liet: 2-2.

Leicester begreep hierna dat er meer te halen viel en de supporters op Anfield zagen met lede ogen aan hoe hun ploeg achteruit werd gedrukt. In de slotfase golfde het spel op en neer en kreeg ook Liverpool een goede kans. Jordan Henderson leek te scoren, maar doelman Ben Hamer kwam goed zijn doel uit toen de Liverpool-speler op hem af kwam. Invaller Fabio Borini smeekte nog vergeefs om een strafschop, maar dit keer beoordeelde Jones het goed en liet hij doorspelen. Liverpool begint 2015 met opnieuw puntenverlies.


Frank Lampard heeft donderdag zijn ploeg Manchester City de zege bezorgd op Sunderland. De middenvelder, die wordt gehuurd van het Amerikaanse New York City FC, tekende in de 73e minuut voor de 3-2. Door de overwinning komt City in punten gelijk met koploper Chelsea. De formatie van José Mourinho komt later op donderdag nog in actie tegen Tottenham Hotspur.

Yaya Touré schoot de thuisploeg na 57 minuten met een keiharde streep in de bovenhoek op voorsprong. Stevan Jovetic verdubbelde negen minuten later de marge, waarna de doelpunten elkaar rap opvolgden. Jack Rodwell bracht Sunderland twee minuten na de 2-0 terug in de wedstrijd. Drie minuten daarna was het 2-2, door een benutte strafschop van Adam Johnson. Lampard bezorgde zijn ploeg twee minuten later alsnog de zege.


Overige uitslagen Premier League - 1 januari 16.00 uur

Aston Villa 0-0 Crystal Palace
Hull City 2-0 Everton FC
Newcastle United 3-3 Burnley FC
Queens Park Rangers 1-1 Swansea City
West Ham United 1-1 West Bromwich Albion

Man opgepakt na beschieten van kantoor Erdogan

De Turkse politie heeft donderdag een man opgepakt die handgranaten had gegooid naar het kantoor van president Recep Tayyip Erdogan in Istanbul. De man zou ook geschoten hebben op het kantoor.

Twee niet-ontplofte handgranaten werden door agenten onschadelijk gemaakt, zei politiechef van Istanbul Selami Altinok tegen het staatspersbureau Anadolu. De man had ook een klein vuurwapen en een aanvalsgeweer bij zich. Hij werd aangehouden na het incident voor de kantoren van Erdogan bij het Dolmabahce-paleis in het centrum van Istanbul. Het Ottomaanse paleis diende ooit als woning voor de grondlegger van de Turkse republiek, Mustafa Kemal Atatürk.

Volgens de politie was Erdogan niet aanwezig.

Altinok zei dat de verdachte vermoedelijk lid is van een terroristische organisatie. "Zijn identiteit en achtergrond zijn bekend bij ons. Hij heeft eerder in de gevangenis gezeten", zei de politiechef.

Elder Scrolls Online wordt misschien free-to-play

The Elder Scrolls Online, de MMORPG gebaseerd op de Elder Scrolls-serie, wordt misschien dit jaar nog free-to-play. Reden tot deze geruchten is dat ontwikkelaar Zenimax een van de 3 abonnementopties verwijderd heeft.

Eerst waren er drie abonnementsvormen: een voor 30 dagen, een voor 90 dagen en een voor 180 dagen. De subscriptie voor 180 dagen is enkele dagen geleden uit de winkel gehaald. Bethesda heeft geen reden gegeven waarom de optie verwijderd is, en dit zwengelde de geruchtenmachine aan dat de game wellicht overschakelt naar een free-to-play model met microtransacties. Het gerucht heeft ook veel voeten in de aarde doordat andere MMORPG's, zoals Star Wars: The Old Republic en The Lord of the Rings Online Bethesda al voorgingen en soortgelijke stappen ondernamen die Bethesda nu ook neemt.

Een andere reden tot speculatie is de consoleversie van de game. Deze zou oorspronkelijk uitkomen in Juni, maar werd vertraagd en in een recent bericht gaf Bethesda aan dat er meer informatie over de consoleversie zou komen aan het begin van 2015. Wellicht wordt met de informatie over de consoleversie ook aangekondigd dat  The Elder Scrolls Online free-to-play gaat worden.

The Elder Scrolls Online kwam op 4 April 2014 uit voor de pc en Mac. Het is geen geheim dat de game het niet denderend doet: de game kreeg matige tot voorzichtig positieve kritieken en het aantal bètatesters staat in schril contrast met hoeveel mensen uiteindelijk de game gingen spelen: 5 miljoen tegenover 700.000 spelers. 

TESO banner
The Elder Scrolls Online wordt misschien free-to-play

Van der Haar tweede in veldrit Baal

Veldrijder Lars van der Haar is donderdag als tweede geëindigd bij de Grote Prijs Sven Nys in Baal. De Nederlandse kampioen moest alleen de Belg Wout Van Aert voor zich dulden. Kevin Pauwels kwam als derde over de finish en won daarmee ook het klassement van de Bpost Bank-trofee.

Nys, de naamgever van de wedstrijd in zijn woonplaats, werd vijfde. Bij de vrouwen was de winst voor de Tsjechische Katerina Nash. Sophie de Boer stapte ziek uit de wedstrijd.

Oud F1-coureur Montagny positief bij dopingtest

De racecarrière van de Fransman Franck Montagny is mogelijk voorbij door een positieve dopingtest. De voormalig Formule 1-coureur, die nu voor Andretti Autosport in een elektrische bolide (Formule E) rijdt, is op 22 november in Putrajaya in Maleisië gecontroleerd. In zijn urine zijn sporen gevonden van cocaïne.

"Autosport is voor mij misschien over", bekende Montagny in L'Équipe. Hij zal het resultaat van de test niet aanvechten maar wacht de straf van de FIA af. "Ik wist in mijn hoofd al meteen dat ik een stomme fout had gemaakt, ik ben schuldig. Ik ben op het vliegtuig gestapt en heb daarna mijn ouders gebeld om het uit te leggen. Ik schaam me diep."

Montagny, die in 2006 op het hoogste niveau reed bij Super Aguri, miste na Putrajaya al de wedstrijd die erop volgde in Punta del Este (Uruguay). Dat was om gezondheidsredenen, hield hij zijn volgers op Twitter voor.

Jacobsen wint traditionele nieuwjaarsspringen in Garmisch

Schansspringer Anders Jacobsen heeft in Garmisch-Partenkirchen het traditionele nieuwjaarsspringen gewonnen. De wedstrijd, die naast de traditie vooral bekend staat als de tweede stop van de Vierschansentournee, werd gesprongen onder een strakblauwe hemel en in bijna perfecte omstandigheden wat betreft de wind.

Al na de eerste ronde ging de 29-jarige Noor Jacobsen aan de leiding, nadat hij ook in de trainingen en de kwalificatie gedomineerd had. Alleen Simon Ammann kon in zijn buurt blijven. Voor de Zwitser was dat knap, want na zijn valpartij in de eerste ronde in Oberstdorf - de eerste wedstrijd van de tournee - was hij al kansloos voor de eindzege. Peter Prevc en Noriaki Kasai deden eveneens voorin mee, net als de Oostenrijkers Michael Hayböck en Gregor Schlierenzauer. Stefan Kraft, de Oostenrijkse winnaar van Oberstdorf, nam de achtste plek in beslag.

Met Garmisch-Partenkirchen op de achtergrond vliegt Jacobsen naar de zege (Foto: Getty)

Kraft wist in de tweede ronde nog twee plekken te winnen en eindigde op plaats zes, achter de Noor Rune Velta. Hayböck en Kasai vielen wat plekken terug, terwijl voorin de strijd om de zege losbarstte. De bovenste drie plekken zouden echter niet meer veranderen, want Jacobsen was wederom oppermachtig. Hij hield Ammann achter zich, terwijl Prevc het podium compleet maakte. 

In het klassement om de Vierschansentournee, waar het uiteindelijk allemaal om draait, gaat Kraft nog nipt aan de leiding. Met zijn 561,9 punten na twee wedstrijden heeft hij 1,1 punt voorsprong op Prevc. De Sloveen gaat Hayböck voorbij, die echter ook nog op minder dan tien punten van de leider staat. Jacobsen stijgt dankzij zijn zege van de veertiende naar de vierde plaats, maar zijn achterstand op Kraft en Prevc bedraagt al ruim twintig punten. Kasai staat vijfde, voor Andreas Kofler en Schlierenzauer.

Manchester United begint 2015 met remise tegen Stoke City

Manchester United heeft op bezoek bij Stoke City dure punten verspeeld. De ploeg van Louis van Gaal kwam met een 1-1 gelijkspel nog goed weg. Louis van Gaal begon zijn eerste wedstrijd van het nieuwe jaar met Robin van Persie en Radamel Falcao in de spits. Wayne en Juan Mata moest voor de creativiteit daarachter zorgen en de flanken werden ingenomen door Ashley Young en Luke Shaw. Bij Stoke City stond Erik Pieters in de basis en kwam Oussama Assaidi in de slotfase nog in de ploeg.

The Mancunians kregen al snel een tegenvaller te verwerken. Al na twee minuten kreeg Stoke City een hoekschop, welke op het hoofd van de boomlange Peter Crouch terecht kwam. De spits kopte de bal op doel, waarna deze verlengd werd door aanvoerder Ryan Shawcross zodat David De Gea kansloos was. United moest dus al vroeg in de achtervolging, maar speelde voor rust vrij slordig.

Zo kreeg Mame Diouf een levensgrote kans op de 2-0, nadat Jonny Evans de bal knullig verspeelde. De Senegalese aanvaller wilde de bal vervolgens in de verre hoek krullen, maar schoot naast en over. United wist daarom voor rust nog op gelijke hoogte te komen. Wayne Rooney nam na 26 minuten een hoekschop die via Michael Carrick voor de voeten van Radamel Falcao kwam. De Colombiaan schoot van dichtbij de 1-1 binnen.

Na de pauze ging het duel eveneens gelijkop. United probeerde de aanval te zoeken, maar Stoke City bleef gevaarlijk via met name lange ballen op Crouch. Een voorzet vanaf de zijkant werd bijna tot doelpunt verlengd door de aanvaller, maar hij had pech dat zijn inzet op de paal terecht kwam.

Van Gaal besloot met een halfuur te spelen om Adnan Januzaj en Ander Herrera in de ploeg te brengen. Tot zijn eigen verbazing moest Falcao eraf en ook Shaw werd gewisseld. Met een kwartier te spelen moest ook Ashley Young zich laten vervangen, want de buitenspeler liep een hamstringblessure op; Rafael verving hem.

De beste kansen bleven echter voor The Potters. Diouf schoot een afvallende corner hard richting het doel, maar een United-been voorkwam een treffer. Van Persie kreeg op aangeven van Januzaj ook nog een aardige kans, maar zijn inzet ging bij de eerste paal naast. Maar doelpunten vielen er niet meer in het Britannia Stadium, zodat United voor de tweede keer op rij punten verspeelt.

Sijsling naar Memphis in plaats van Ahoy

Igor Sijsling heeft niet afgewacht of hij van Richard Krajicek een wildcard zou krijgen voor het tennistoernooi van Rotterdam (9-15 februari), maar zelf gekozen voor een optreden in het Memphis Open in dezelfde week. De Amsterdammer hoeft in de Amerikaanse stad geen kwalificatiewedstrijden te spelen.

De Japanner Kei Nishikori, de nummer vijf van de wereldranglijst, is de trekpleister in Memphis naast onder anderen de Amerikanen John Isner en Sam Querry, de Oekraïner Alexandr Dolgopolov en de Kroaat Ivo Karlovic.

Weg naar Stuttgart ligt open voor Dutt

Voor Robin Dutt ligt de weg naar een dienstverband bij VfB Stuttgart, waar Huub Stevens trainer is, helemaal open. Werder Bremen heeft zijn contract als coach ontbonden. Dutt (49) stond bij de degradatiekandidaat al sinds eind oktober op non-actief. In Stuttgart kan de voormalig technisch directeur van de Duitse voetbalbond een belangrijke managementfunctie krijgen als opvolger van Fredi Bobic.

VfB wilde donderdag nog niet bevestigen dat de aanstelling van Dutt, voor wie een verbintenis voor vier jaar klaarligt, aanstaande is. De nieuwe manager moet de gecompliceerde planning voor het komend seizoen doen en het trainersvraagstuk oplossen. Het is onzeker of Stevens, aangetrokken om de club te redden uit de degradatienood, wil blijven. Bovendien speelt er het nodige op de transfermarkt.

Pulis nieuwe trainer West Bromwich

West Bromwich Albion heeft Welshman Tony Pulis donderdag zoals verwacht aangesteld als nieuwe trainer. De 56-jarige coach volgt Alan Irvine op. Deze werd maandag ontslagen na de zevende nederlaag in negen wedstrijden.

Pulis was in de periode 2006-2013 de verantwoordelijke man bij Stoke City. Daarna had hij Crystal Palace een klein jaar onder zijn hoede, met de knappe elfde plaats in de Premier League als resultaat. Niettemin stapte hij afgelopen zomer twee dagen voor de start van de nieuwe competitie op, naar verluidt wegens een conflict met mede-eigenaar Steve Parish over onder meer het aankoopbeleid.

Lampard maakt seizoen af bij City

Frank Lampard maakt het seizoen af bij Manchester City. De 36-jarige Engelse oud-international wordt voor nog een half jaar uitgeleend door New York City FC. Hij mist daardoor het begin van de Amerikaanse competitie, de Major League Soccer.

New York, debutant in de MLS, had Lampard aangetrokken om het nieuw te bouwen team ruggengraat te geven. De routinier speelt tot dusver in de Premier League zo goed voor Manchester City, aandeelhouder van de Amerikaanse club, dat gevraagd is het huurcontract te verlengen. Dat liep op 1 januari af.

Man City bezet momenteel de tweede plaats achter Chelsea. In de strijd om de titel had het behoud van Lampard de hoogste prioriteit, mede omdat Yaya Touré, een andere steunpilaar op het middenveld, met Ivoorkust meedoet aan het toernooi om de Afrika Cup.

Een derde Duitsers heeft begrip voor Pegida

Bijna een derde van de Duitsers heeft begrip voor de betogers die zich Pegida noemen en de invloed van de islam te groot vinden worden. Uit een donderdag door het blad Stern gepubliceerde opiniepeiling blijkt dat 29 procent van de ondervraagden de islamisering zo groot vindt, dat er tegen gedemonstreerd moet worden. 13 procent zei bereid te zijn met Pegida mee te betogen.

Pegida staat voor Patriottische Europeanen tegen Islamisering van het Avondland (Europa) en is in oktober 2014 in Dresden ontstaan. De bijeenkomsten van Pegida, meestal op maandagavond in Dresden, trekken steeds meer mensen. In oktober kwamen 350 betogers uit naam van Pegida bijeen, op 22 december 17.500 mensen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft in haar nieuwjaarstoespraak de Pegida-beweging fel veroordeeld.

Postcodekanjer van 43,7 miljoen in Bijlmer

Het nieuwe jaar begint goed voor de inwoners van de Bijlmer in Amsterdam in postcodegebied 1107. Tijdens een uitzending van het tv-programma Koffietijd is donderdag bekendgemaakt dat in de wijk Gaasperdam in de Bijlmer de Postcodekanjer van 43,7 miljoen euro is gevallen.

De helft van de prijs wordt verdeeld onder de Amsterdammers die meespelen met de volledige winnende postcode (1107 en bijbehorende twee letters). De andere 21,85 miljoen euro gaat naar alle andere deelnemers die meespelen met de postcode die begint met de cijfers 1107.

[vid] Nieuwjaarsduik Scheveningen druk en koud

Op het strand van Scheveningen hebben tienduizend mensen meegedaan aan de traditionele nieuwjaarsduik. Verwacht werd dat het vrij zacht zou zijn en daardoor mogelijk de warmste nieuwjaarsduik ooit, maar dat viel een beetje tegen. Het was vier graden, het zeewater zeven graden en de gevoelstemperatuur min een graad, aldus de organisatie donderdag.

De nieuwjaarsduik werd donderdag voor de vijftigste keer in Scheveningen gehouden. Een woordvoerster noemt het opvallend dat de vele duizenden deelnemers dit jaar tegelijk het water in renden na het startschot. "In eerdere jaren gingen er altijd wel een paar eerder de zee in en dan is er meestal geen houden meer aan."

De gemeente heeft het maximum aantal deelnemers aan de nieuwjaarsduik bepaald op tienduizend.

Lid Lizard Squad gearresteerd

Een lid van de inmiddels beruchte hackersgroep Lizard Squad is gearresteerd in Engeland. De 22-jarige Vinnie Omari kreeg maandag bezoek van de South East Regional Organized Crime Unit, zo vertelt hij aan de Daily Dot.

'Ze hebben alles meegenomen', schrijft Omari in een e-mail aan de Daily Dot. 'Mijn Xbox One, telefoons, laptops, USB-sticks enzovoorts.' Ook stuurde hij een kopie mee van het huiszoekingsbevel dat hij had gekregen, waarin onder andere stond dat de politie zocht naar bewijs gerelateerd aan de DDoS-aanvallen op Xbox Live en PlayStation Network afgelopen kerst, maar ook gebruikersnamen, e-mailadressen, wachtwoorden en documenten die namen bevatten die gelinkt kunnen worden naar fraude met betalingsdienst PayPal.

Omari is gisteren op borgtocht vrijgelaten. Hij heeft geen officiële aanklacht gekregen maar is nog wel altijd verdachte. De Thames Valley Police en de Reading Magistrate's Court waren niet bereikbaar voor commentaar vanwege nieuwjaarsdag.

Huiszoekingsbevel
Lid Lizard Squad gearresteerd

WHO: aantal eboladoden boven de 7900

Het aantal doden door ebola in West-Afrika is opgelopen tot 7905. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdagavond gezegd. Sinds de uitbraak van de ziekte in december 2013 is het aantal ziektegevallen opgelopen tot 20.206.

Guinee, Liberia en Sierra Leone zijn nog altijd het zwaarst getroffen door de epidemie. Wel is er in Liberia de afgelopen zes weken sprake van een afname van het aantal ebolazieken.

In Sierra Leone zijn er tekenen dat de toename van het aantal nieuwe gevallen afzwakt, maar de verspreiding van het virus in het westen van het land voltrekt zich volgens de WHO momenteel nergens sneller.

De situatie in Guinee schommelt. De afgelopen vijftien weken zijn tussen de zeventig en 160 ziektegevallen bevestigd.

Brand maakt slachtoffers in sloppenwijk Manilla

Een grote brand in een sloppenwijk van de Filipijnse hoofdstad Manilla heeft aan zeker drie mensen het leven gekost. De brand ontstond waarschijnlijk door vuurwerk dat in verband met de jaarwisseling werd afgestoken.

Het vuur kon zich snel verspreiden doordat er een krachtige wind stond. De brand ontstond vlak voor zonsopkomst in Quezon City, een voorstad van Manilla.

Brandweerlieden bergden de lichamen van een vrouw en twee andere bewoners van de sloppenwijk, die in hun woningen vast waren komen te zitten. Drie mensen liepen verwondingen op, onder wie een brandweerman. Die verloor drie van zijn vingers door rondvliegende scherven na de ontploffing van een gastank.

De brandweer schat dat er bijna duizend woningen in de as zijn gelegd.

Invoering euro Litouwen zonder problemen

De invoering van de euro in Litouwen is zonder problemen of incidenten verlopen. Dat meldde de centrale bank van dat land. Ook de grootste banken van het land spreken van een probleemloze overgang.

Litouwen voerde donderdag als negentiende EU-staat de euro in ter vervanging van de litas. Daarmee telt de eurozone sinds donderdag zo'n 337 miljoen inwoners.

Litouwen is sinds 2004 lid van de EU. Het land hoopt door de invoering van de euro op meer politieke invloed. Volgens een recente opiniepeiling is een kleine meerderheid van 53 procent van de Litouwers voor invoering van de euro.

Vreugdevuur Scheveningen grootste ter wereld

Het vreugdevuur in Scheveningen heeft een officieel record te pakken. De palletstapel van vijftien bij vijftien meter op het strand bij Duindorp ging met de jaarwisseling de boeken in als grootste vreugdevuur ter wereld. Dat heeft een medewerker van het Guinness Book of Records bevestigd.

De houtstapel op het Scheveningse strand was volgens de organisatie vierduizend kuub groot. Dat komt neer op dertigduizend pallets, aldus een woordvoerder donderdag. Het oude record, ongeveer 1700 kuub, stond sinds 2007 op naam van een groep Sloveense bouwers.

Bij Scheveningen zijn elke jaarwisseling twee vreugdevuren: Scheveningen-dorp bouwt traditiegetrouw een brandstapel ten noorden van de haven op het Noorderstrand; de buurt Duindorp doet dat op het Zuiderstrand. Zij strijden om het hoogste, het beste en mooiste vuur van Den Haag.

2,4 miljoen kijkers oudejaarsconference Youp

De oudejaarsconference van Youp van t Hek heeft woensdagavond 2,4 miljoen kijkers getrokken. De cabaretvoorstelling met de titel Wat is de vraag? werd uitgezonden op NPO1. Naar de cabaretier Guido Weijers op RTL 4 keken ruim 1,7 miljoen mensen. Dat meldde de Stichting Kijkonderzoek (SKO) donderdag.

Het nationaal aftelmoment (NPO1) was het best bekeken tv-programma met bijna 2,9 miljoen kijkers. Bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam deed de NOS rechtstreeks verslag van de feestelijkheden en de vuurwerkshow tijdens de jaarwisseling.

Consument moet in 2015 broekriem aanhalen

Grote groepen consumenten krijgen in het nieuwe jaar te maken met een flink pakket aan overheidsmaatregelen en nieuwe wetgeving. Daarom heeft overheidsplatform Wijzer in geldzaken een speciale tool op de website geplaatst, waar consumenten kunnen kijken wat dit precies voor hun financiële situatie betekent.

Bij veel mensen bestaat volgens het platform waar koningin Máxima erevoorzitter van is, ten onrechte het beeld dat er niet zo veel verandert voor de geldzaken van consumenten. "Niets is minder waar", waarschuwt de organisatie.

"Iedereen bouwt in 2015 flink minder pensioen op. De verandering van de algemene heffingskorting, de oorzaak van de naheffing, krijgt in 2015 een vervolg. Ouders krijgen te maken met de afschaffing van verschillende regelingen. Dit kan vooral voor gescheiden ouders flinke inkomensgevolgen hebben. Huizenbezitters en huizenkopers krijgen te maken met nieuwe regels en vanaf september gaat het studieleenstelsel van start."

Hoewel het na de feestdagen fysiek wel wat krap zit om het middel, moeten we figuurlijk de broekriem aanhalen en op de kleintjes gaan letten. "De maatregelen die hiervoor getroffen worden, zijn stuk voor stuk ingewikkeld en de invloed van deze veranderingen op de persoonlijke financiële situatie kan groot zijn", aldus Wijzer in geldzaken.

Assad viert feest met troepen

De Syrische president Bashar Assad heeft donderdag een zeldzaam bezoek gebracht aan de frontlinie. Hij vierde oud en nieuw met zijn troepen in een oostelijke wijk in Damascus.

Staatsmedia toonden beelden van Assad die in de wijk Jobar het avondmaal nuttigde met militairen en regeringsgezinde strijders. In Jobar is de afgelopen maanden flink gevochten tussen leger en rebellen.

Sinds het uitbreken van de crisis in Syrië en de daaropvolgende burgeroorlog heeft Assad zich nog maar weinig in het openbaar vertoond. Of Assad in het echt net zo'n feestnummer is als op televisie, is op dit moment niet bekend.

Joseph Gordon-Levitt in het geheim getrouwd

Joseph Gordon-Levitt en zijn vriendin Tasha McCauley zijn getrouwd. Us Weekly schrijft dat de twee op 20 december in het geheim in het huwelijksbootje zijn gestapt. De acteur en zijn echtgenote gaven elkaar in hun eigen huis het jawoord. Het is voor de Dark Knight Rises-acteur zijn eerste huwelijk.

Joseph (33) werd afgelopen jaar voor het eerst met Tasha gezien. Hij vertelde toen dat hij een vriendin had, maar wilde haar identiteit liever geheimhouden. De acteur staat erom bekend niet veel prijs te willen geven over zijn privéleven.

Gooische Vrouwen 2 best bezochte film in 2014

Gooische Vrouwen 2 is de best bezochte film van 2014. Dat blijkt uit een voorlopige inventarisatie van de bezoekcijfers van de Nederlandse bioscopen. De komedie van regisseur Will Koopman trok tot 1 januari bijna 1,2 miljoen bezoekers.

Het tweede avontuur over vier verwende vriendinnen uit het Gooi brak de afgelopen weken al diverse records, waaronder de beste openingsdag voor een Nederlandse film ooit en het beste openingsweekend.

Op de tweede plek lijkt The Hobbit: The Battle of the Five Armies te eindigen. Het derde deel in de reeks, gebaseerd op het boek van Tolkien, trok in de kerstvakantie 830 duizend bezoekers naar de theaters. Om de derde plek strijden The Wolf of Wall Street, het zwartkomische epos over beursfraudeur Jordan Belfort, en The Hunger Games: Mockingjay Part 1. Beide films trokken tegen de zevenhonderdduizend geïnteresseerden naar de bioscopen.

In de kerstvakantie deden, naast The Hobbit en de animatiefilm De Pinguïns van Madagascar, vooral Nederlandse films het erg goed. De afgelopen weken stonden er drie vaderlandse titels in de top vijf: naast Gooische Vrouwen trokken ook Mees Kees op de Planken en Wiplala volle zalen. Het marktaandeel van de Nederlandse film schurkte daarmee tegen de vijftig procent aan. De definitieve bezoekcijfers over 2014 presenteert de bioscoopbranche volgende week op de nieuwjaarsbijeenkomst.

Fittie: Webwereld raakt Tweakers onder de gordel. Ready: FIGHT!

2015 is nog maar net een paar uur onderweg in Nederland en ooit-populaire techsite Webwereld begint al meteen met het uitlokken van een fittie. Toegegeven; door Tweakers als doelwit te kiezen tonen ze wel aan ballen te hebben.

In het artikel, waarin webwereld aangeeft waar ze vooral NIET over berichten, hebben ze het onder andere over geruchten die als bericht gepubliceerd worden.

"Om als zelfbenoemde superobjectiefenaltijdhoorenwederhoorvragende nieuwssite bij elke scheet op de interwebs wel te publiceren maar dan met de toevoeging dat het om een GERUCHT gaat, dat gaat zelfs ons te ver.", aldus de sneer richting de grootste Tech-site van Nederland.

Zal Tweakers terugslaan? Is het een marketingstunt? Ik zeg; pak de popcorn!

Meer nieuwjaarswensen via mobiel internet

Het aantal mensen dat mobiel internet gebruikte om nieuwjaarswensen te sturen, is deze jaarwisseling opnieuw gestegen. Dat meldden KPN en Vodafone donderdag.

Het netwerk van KPN liet een piek zien in het mobiele dataverkeer rond de jaarwisseling. Er werd bijna drie keer meer mobiele data verbruikt als vorig jaar rond hetzelfde tijdstip. Vodafone registreerde tijdens de jaarwisseling een stijging van het internetverkeer van 55 procent ten opzichte van vorig jaar. Het gebruik via het 4G-netwerk verviervoudigde.

Snapchat haalt 486 miljoen dollar op

De mobiele app Snapchat, waarmee gebruikers elkaar fotoberichtjes kunnen zenden die na enkele seconden weer verdwijnen, heeft 486 miljoen dollar (402 miljoen euro) opgehaald met een grote financieringsronde. Dat werd donderdag bekendgemaakt.

Volgens het bedrijf staan 23 investeerders garant voor de miljoeneninjectie. Het bedrijf maakte hun namen echter niet bekend. Tot de groep investeerders zouden onder meer internetgiganten Alibaba en Yahoo alsook investeerder Kleiner Perkins Caufield behoren.

De populariteit van Snapchat is sterk toegenomen en inmiddels sturen gebruikers meer dan 700 miljoen berichtjes per dag via de app. Facebook probeerde vorig jaar Snapchat nog tevergeefs over te nemen voor drie miljard dollar.

Naar verluidt zou Snapchat meer dan tien miljard dollar waard zijn.

Minder vuurwerkslachtoffers in Oogziekenhuis

Tijdens de nacht van oud en nieuw zijn bij het Oogziekenhuis in Rotterdam zeven mensen binnengebracht van wie een oog ernstig beschadigd is geraakt door vuurwerk. De slachtoffers hebben blijvend verminderd zicht of een oog dat volledig blind wordt. In enkele gevallen moeten artsen mogelijk een oog verwijderen. De slachtoffers hadden geen van allen een vuurwerkbril op.

Dat meldde het Oogziekenhuis Rotterdam donderdag. In totaal zijn tot dusver zeker tien vuurwerkslachtoffers met oogletsel binnengebracht. Twee van hen hadden letsel aan beide ogen, maar die schade is niet blijvend. Dit zijn er beduidend minder van de vorige jaarwisseling. Toen werden er nog 15 slachtoffers binnengebracht. 

De eerste operaties om de schade aan de ogen te herstellen, worden donderdag uitgevoerd.

Begin 2015: drama in Shanghai, feest elders

Op de stranden van Brazilië, in de wolkenkrabbers van Dubai en op Times Square in New York, overal in de wereld luidden feestvierders het oude jaar uit, een jaar dat gekenmerkt werd door terreur, ebola en vliegrampen. In Shanghai mondde de jaarwisseling uit in een drama, toen tientallen mensen in een grote menigte werden verdrukt. In Duitsland vielen drie doden, bij verschillende incidenten.

Hieronder een overzicht van de gebeurtenissen rond oud en nieuw in de wereld:

Doden in Shanghai

In Shanghai vonden 35 mensen de dood in het gedrang van de nieuwsjaarviering in het centrum van de stad. Het drama voltrok zich ongeveer een halfuur voor middernacht, in de populaire buurt Bund. Volgens het stadsbestuur liepen nog eens 46 mensen verwondingen op. Veertien van hen zijn er ernstig aan toe.

Persbureau Xinhua meldde op gezag van een getuige dat het gedrang ontstond toen mensen massaal afkwamen op een evenement waarbij coupons werden uitgedeeld die leken op dollarbiljetten.

Doden in Duitsland

In de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Sleeswijk-Holstein vonden bij verschillende incidenten in totaal drie mensen de dood. Een woningbrand in de eerste deelstaat kostte het leven aan een meisje van 16 en een 79-jarige man. Vuurwerk eiste in Sleeswijk-Holstein het leven van een 18-jarige man.

New York, New York

Een miljoen mensen kwamen samen op Times Square in New York om gezamenlijk af te tellen tot nieuwjaar. Burgemeester Bill de Blasio, geflankeerd door vrouw en kinderen, gaf de druk op de knop die de traditionele nieuwjaarsbol doet neerdalen. Feestvierders uit de hele wereld juichten en wensten elkaar een goed nieuwjaar onder het neerdalen van honderden kilo's confetti. Uit de speakers klonk het 'New York, New York' van Frank Sinatra.

Recordpoging in Dubai

De Golfstaat Dubai probeerde het wereldrecord voor de grootste met ledlicht versierde façade te verbreken. De versiering, bestaande uit zeventigduizend ledpanelen, was aangebracht op het hoogste gebouw ter wereld, de Burj Khalifa. Op de façade werd een kleurrijke lichtshow weggegeven en werden de portretten van de leiders van het land geprojecteerd. Om middernacht barstte een enorm vuurwerkspektakel los.

Vorig jaar verbrak Dubai volgens Guinness World Records het record voor de grootste vuurwerkshow.

Het neerdalen van de bol

Het neerdalen van de nieuwjaarsbol in New York vindt inmiddels navolging in heel de Verenigde Staten, vaak aangevuld of verrijkt met lokale gebruiken.

In Las Cruces, in New Mexico, daalde bijvoorbeeld om middernacht een reusachtige kom chili neer; in Atlanta een grote perzik; in Nashville een muzieknoot; in Flagstaff, in de staat Arizona, een grote denneappel; een grote comboylaars in Prescott, Arizona; een gigantische namaaksnoekbaars in Port Clinton, in Ohio; een flink stuk kaas in Plymouth, Wisconsin; en in Escanaba, in Michigan, een replica van een gevulde pastei.

Poging tot viering in Bagdad

Irak laat met 2014 een bijzonder bloedig jaar na. In de hoofdstad Bagdad werd de avondklok die al meer dan een decennium van kracht is voor één avond opgeheven om feestvierders in staat te stellen het nieuwe jaar op straat in te luiden. Uit voorzorg werden drukke straten voor voertuigen afgesloten om aanslagen door strijders van Islamitische Staat te voorkomen.

Feest op de Maagdeneilanden

Duizenden feestvierders kwamen per speedboot, jacht of veer naar het kleine Caribische eiland Jost Van Dyke, waar sinds jaar en dag een van de grootste en ongeremdste nieuwsjaarfeesten in de regio wordt gehouden. Ieder jaar neemt het aantal mensen op het eiland in de nadagen van het jaar toe van de krap driehonderd bewoners tot een feestvierende menigte van vijfduizend zielen.

De jaarlijkse nieuwjaarstraditie ontstond in de jaren zestig. Voorheen moesten de feestvierders het zonder elektriciteit doen, het eiland werd pas in 1992 aangesloten op het net.

Aan de Copacabana

Meer dan een miljoen mensen kwamen naar verwachting naar het beroemde strand, waar tientallen artiesten en dj's op drie podia optraden. Doorgaans wordt tot het ochtengloren gefeest, om op het strand de zonsopkomst mee te nemen. De menigte gaat gehuld in het wit, een Braziliaanse traditie die een vredig jaar moet brengen. Een andere traditie is dat feestvierders kort na de middernacht tot hun knieën de zee in waden en over zeven golven springen. Dat moet geluk brengen.

Protest in de VS

Activisten in Boston hielden tijdens oudjaarsavond een protestactie voor de openbare bibliotheek in de stad. Zij protesteerden tegen het doodschieten van ongewapende zwarte mannen door de Amerikaanse politie. Er werden geen arrestaties verricht.

In New York werd een protestmars gehouden in verband met de dood van twee agenten, die in hun patrouilleauto werden doodgeschoten.

Rechtszaak journalisten Al-Jazeera Egypte moet over

De rechtszaak tegen drie journalisten van Al-Jazeera die in Egypte vastzitten moet over. Dat bepaalde het hoogste beroepshof in het Noord-Afrikaanse land donderdagochtend. De drie, de Canadees-Egyptische Mohammed Fatmy, de Australiër Peter Greste en Baher Mohammed uit Egypte, blijven wel vastzitten. Er werd geen borgsom voor ze vastgesteld.

De hoorzitting, waarbij het drietal afwezig was, duurde slechts kort. Advocaat Negad Al-Borai, die de drie journalisten bijstaat, liet na afloop weten dat hij op een 'goede afloop' hoopte. Bij de hoorzitting mocht de pers niet naar binnen.

Fahmy en Greste werden eerder veroordeeld tot zeven jaar cel, Mohammed kreeg een gevangenisstraf van tien jaar opgelegd. De Egyptische autoriteiten hadden Al-Jazeera tot een spreekbuis van de verboden Moslimbroederschap benoemd. De in Qatar gevestigde zender ontkent dat en zei dat zijn journalisten met het interviewen van leden van de Broederschap slechts hun werk deden.

Kim Jong-un wil gesprekken met Zuid-Korea

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft in zijn nieuwjaarstoespraak gezegd 'geen reden' te zien om niet in gesprek te gaan met Zuid-Korea.

Zuid-Korea meldde eerder deze week in gesprek te willen over de hereniging van families die tijdens de Koreaanse Oorlog, inmiddels al 65 jaar geleden, gescheiden raakten en nu apart leven. Hier reageerde Noord-Korea dus positief op. Kim Jong-un: 'Als de Zuid-Koreaanse autoriteiten oprecht de relatie tussen Noord- en Zuid-Korea willen verbeteren door te gaan praten, dan kunnen we de vastgelopen gesprekken hervatten'. 

'Kim Jong-un niet ziek' (Foto: ANP)   (Foto: ANP)

Gutiérrez verkozen tot beste voetballer Z-Amerika

De Colombiaanse voetballer Teofilo Gutiérrez is gekozen tot voetballer van het jaar in Zuid-Amerika. De aanvaller van de Argentijnse club River Plate kreeg de meeste stemmen in de jaarlijkse verkiezing van de Uruguayaanse krant El País. Hij hield zijn ploeggenoten Carlos Sanchez en Leonardo Pisculichi achter zich.

Gutiérrez maakte deel uit van de Colombiaanse ploeg die bij het WK voetbal in Brazilië de kwartfinales bereikte. Met zijn club River Plate won hij de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse Champios League.

De Argentijnse bondscoach Jose Pekerman werd voor de derde keer op rij gekozen tot beste trainer van het jaar.

Broertje voor Lindsay Lohan

Lindsay Lohan heeft er een broertje bij. Kate Major, de vrouw van LiLo's vader Michael Lohan, is woensdag bevallen van zoontje Logan Michael Lohan, meldt Us Weekly.

"Kate en ik zijn dolblij. Beetje laat voor Kerstmis, maar dit is het beste cadeau dat ik me kan wensen", laat de 54-jarige Michael weten. "Wat een manier om het nieuwe jaar in te luiden! Ik ben gezegend met de beste kinderen die een vader zich zou kunnen wensen, maar ik ben er nu wel klaar mee!"

Michael en de 32-jarige Kate trouwden afgelopen oktober. Ze zijn al de trotse ouders van de bijna 2-jarige Landon. Michael heeft vier kinderen uit zijn huwelijk met Dina Lohan: Lindsay (28), Michael Jr. (27), Ali (21) en Cody (18).

Chipknip nu definitief verleden tijd

De chipknip is niet meer. Met de start van het nieuwe jaar is het betaalmiddel definitief afgeschaft. Het bedrijf achter de betaaldienst, Currence, liet al in 2013 weten dat het wilde stoppen met de chipknip, die sinds de introductie in 1996 nooit echt populair is geweest. Het chipknippen beleefde in 2010 zijn hoogtepunt, met 178 miljoen transacties. Sinsdien ging het gestaag bergafwaarts.

Er staat waarschijnlijk nog voor tientallen miljoenen euro's aan chipknipsaldo op alle betaalpassen in Nederland. In eerste instantie moesten consumenten hun saldo handmatig terugboeken, maar later besloten de banken dit voor hen te doen. In het eerste kwartaal van 2015 wordt het saldo bijgeschreven op de bijbehorende betaalrekening.

Door het afschaffen van de chipknip moesten in sommige steden, zoals Rotterdam, de parkeermeters worden omgebouwd. De fietsenstallingen van de NS moeten nog aangepast worden. Zolang de toegangsmechanismen, die alleen geschikt zijn voor chipknip, nog niet zijn omgebouwd mag er gratis gestald worden.

FOK!toen: Rush - Permanent Waves

Hallo allemaal en welkom bij deze eerste FOK!toen van 2015. Na jullie eerst nog een heel voorspoedig en ook zeer muzikaal 2015 te hebben toegewenst gaan we het vizier vandaag richten op een album dat vandaag precies 35 jaar geleden voor het eerst in de betere platenwinkels te vinden was. Het was namelijk op dinsdag 1 januari 1980 dat Permanent Waves, het zevende album van de Canadese topformatie Rush, uit werd gebracht.

Rush - Permanent Waves

De voorgaande tijd

Op 4 juni 1979 had de band Rush haar Tour of the Hemispheres afgesloten met een spetterend optreden op het Pinkpop Festival in het Burgemeester Damensportpark in Geleen. Voor een uitzinnig publiek van zo'n 75.000 mensen speelde het trio een set bestaande uit de nummers 'A Passage to Bangkok', 'Xanadu', 'The Trees', 'Closer to the Heart', 'La Villa Strangiato', '2112', 'In the Mood', een drumsolo en als laatste 'Something for Nothing'. Na een periode van acht maanden touren door Canada, de Verenigde Staten en West-Europa waren de mannen dan ook toe aan hun eerste zomervakantie in vier jaar.

Rush - Permanent Waves 1

Het leven van Geddy Lee, Alex Lifeson en Neil Peart had tot die tijd grotendeels bestaan uit touren, nog meer touren, nieuwe liedjes schrijven, oefenen, opnemen en vervolgens weer touren. In juli 1979 trokken de mannen zich terug op Lakewoods Farm, een prachtige oude boerderij vlak buiten Ontario, omringd door vele hectares boerenland. Ook was er vlakbij een groot meer dat de perfectie locatie bleek te zijn voor het schrijven van nieuwe teksten. In de kelder van Lakewoods Farm hadden de mannen van Rush hun apparatuur neergezet om tot in de late uurtjes te kunnen jammen. Al tijdens de eerste avond ontstond zo een instrumentale track, die de titel 'Uncle Tounouse' zou krijgen. Het nummer zou nooit opgenomen worden, maar elementen van de compositie zouden wel op het nieuwe album terug te horen zijn.

Rush - Permanent Waves 2

Terwijl Peart de teksten voor de nieuwe plaat schreef waren Lee en Lifeson in de kelder bezig met hun nieuwe muzikale ideeën uitwerkten. Zo ontstonden in enkele dagen de nummers 'The Spirit of Radio', 'Freewill', 'Jacob's Ladder' en 'Entre Nous'. Voor het laatste nummer was zelfs de tekst al voltooid toen Rush naar de Sound Kitchen studio in Toronto ging om daar samen met hun producer Terry Brown demo's op te nemen voor hun nieuwe elpee. In september en oktober van dat jaar waren de mannen van Rush druk in de weer in Le Studio in Morin Heights, Quebec. Tussen de opnames door werkte Peart aan de laatste tekst voor de plaat en leverde zo het epische sluitstuk 'Natural Science'. Een week nadat de opnames waren voltooid vloog de band naar Londen, om daar in de Trident Studios het geheel af te mixen.

Rush - Permanent Waves tape

Permanent Waves

Met Permanent Waves had Rush een plaat afgeleverd waarop we de groep duidelijk hoorden experimenteren met een nieuw geluid. Zo horen we in 'The Spirit of Radio' al invloeden uit de reggae voorbijkomen. In december 1979 had Rush dit vernieuwende nummer dan ook al op single uitgebracht, gevolgd door de singles 'Freewill' en 'Entre Nous'.

Rush - The Spirit of Radio (Spaanse promo single)
Rush - The Spirit of Radio (Spaanse promo single)

Toen de plaat in 1980 in de winkels verscheen ontstond er al snel een rel rondom de hoes. Op de hoes zien we een voorkant van een krant met daarop in grote letters de tekst Dewey Defeats Truman. De krant Chicago Tribune, die oorspronkelijk deze foutieve tekst had gepubliceerd, was daar niet zo blij mee en na enige dwang verdween de tekst op de volgende persingen van de plaat. Op de achtergrond van dezelfde foto zien we ook billboards staan met posters voor Coca Cola. De frisdrankenfabrikant wou echter niet meewerken en zo werden de logo's veranderd in de namen van de bandleden van Rush.

Rush - Permanent Waves (Nederlandse persing)
Rush - Permanent Waves (Nederlandse persing)

De aangepaste krant op Permanent Waves
De aangepaste krant op de latere persingen van Permanent Waves

Permanent Waves was het eerste album van Rush dat in Amerika de top 5 van de albumcharts zou halen. Het album zou uiteindelijk meer dan 1 miljoen keer over een Amerikaanse toonbank gaan en ook in Canada en Groot-Brittannië zouden meer dan 100.000 exemplaren verkocht worden, waarmee het de meest succesvolle plaat van Rush tot op dat moment zou worden.

De plaat

Rush - Permanent Waves A

Kant A
01. The Spirit of Radio
02. Freewill
03. Jacob's Ladder

Rush - Permanent Waves B

Kant B
01. Entre Nous
02. Different Strings
03. Natural Science
- I: Tide Pools
- II: Hyperspace
- III: Permanent Waves

Rush - Permanent Waves (Japanse persing)
Rush - Permanent Waves (Japanse persing)

In 1997 zou Permanent Waves voor de eerste worden uitgebracht in een geremasterde uitvoering in de reeks The Rush Remasters. Ook werd er begin 2008 door het onder verzamelaars zeer geliefde label Mobile Fidelity Sound Lab een gouden cd en een 'audiophile' elpee van het album uitgebracht. Tenslotte zou Andy VanDette in 2011 alle albums van Rush uit de tijd van Mercury Records opnieuw remasteren voor de veelgezochte Sector-boxen. Van deze extended boxsets zal met Sector 2 in 2015 een nieuwe serie worden uitgebracht, waaronder ook Permanent Waves.

Meisje (4) gewond geraakt door vuurwerk

In het Zuid-Hollandse Nieuwkoop is op oudejaarsavond in de Stortenbekerstraat een meisje van 4 zwaargewond geraakt toen vuurwerk werd afgestoken. Volgens ooggetuigen ging het vuurwerk af in haar hand. Ze zou ernstige brandwonden hebben.

Het incident gebeurde rond 22:15 uur. Er werd onder meer een traumahelikopter opgeroepen. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht. Een woordvoerster van de politie kon niets zeggen over de situatie van het meisje.

ME ingezet in Nijmegen en Culemborg

Op twee plekken in Nijmegen en op een plek in Culemborg is tijdens de jaarwisseling de mobiele eenheid (ME) ingezet. Volgens de politie was dat nodig omdat politiemensen en brandweerlieden werden lastiggevallen. In Culemborg werd de brandweer bekogeld. Een woordvoerster van de politie kon niet zeggen of er mensen zijn opgepakt.

In Millingen aan de Rijn, niet ver van Nijmegen, raakten twee mensen gewond toen een vuurwerkbom werd afgestoken.

Winkels in Amsterdam open op 1 januari

Ongeveer zeventig winkels in het centrum van Amsterdam zijn op nieuwjaarsdag voor het eerst open. Bij onder meer De Bijenkorf, de Hema, Bart Smit en flink wat kledingzaken kunnen mensen op 1 januari gaan winkelen. De zaken bevinden zich vooral in en rond de Kalverstraat.

De winkeliers, die zijn verenigd in de ondernemersvereniging Amsterdam City, hebben dat gezamenlijk besloten. De Bijenkorf en Peek en Cloppenburg merkten vorig jaar dat er een "duidelijke behoefte" is bij de bezoekers van de Amsterdamse binnenstad om ook op de eerste dag van het nieuwe jaar open te gaan.

"Daarmee zetten ze de toon voor de rest van Nederland", zegt de ondernemersvereniging. "Amsterdam was jaren geleden ook de eerste met de zondagopenstelling." Volgens Amsterdam City is de hoofdstad de enige plek in Nederland waar op 1 januari veel winkels open zijn.

Zaken zoals De Bijenkorf en de Hema gooien om 12.00 uur de deuren open. Bij de H&M op de Dam kunnen mensen zelfs al vanaf 10.00 uur terecht.

Doden tijdens nieuwjaarsnacht Duitsland

In de nieuwjaarsnacht zijn er op twee plekken in Duitsland mensen om het leven gekomen. In de deelstaat Noordrijn-Westfalen stierven een 16-jarige vrouw en een 79-jarige man bij een woningbrand. Een andere 17-jarige vrouw kon net op tijd uit het huis worden gered, maar raakte zwaargewond. De oorzaak van de brand is onbekend.

In de deelstaat Sleeswijk-Holstein kwam een 18-jarige man om het leven door een vuurwerkontploffing. Hoe dat kon gebeuren werd niet bekendgemaakt.

Bij een brand in een ondergrondse parkeergarage in Stuttgart raakten zeker achttien mensen gewond. Tien daarvan zijn met zware rookvergiftiging in het ziekenhuis opgenomen, meldt een woordvoerder van de brandweer. De andere acht werden ter plekke behandeld.

Meerdere gebouwen die boven de garage staan moesten worden ontruimd. De politie kon niet zeggen of de brand veroorzaakt is door vuurwerk.

Doden tijdens nieuwjaarsnacht Duitsland
Doden tijdens nieuwjaarsnacht Duitsland (Foto: ANP)

Grote brand in winkelpanden Alkmaar

In een winkelstraat in Alkmaar woedt een grote uitslaande brand in twee panden. De brand begon donderdag even na 3:00 uur op het dakterras van een woning boven de winkel aan de Langestraat. Rond 6:00 uur sloeg de brand over naar een naastgelegen pand.

De brandweer heeft grote moeite met blussen, omdat het lastig en gevaarlijk is om binnen te komen. Brandweerlieden proberen onder meer met vier hoogwerkers van bovenaf te blussen.

In de winkelstraat staan veel oudere, tegen elkaar aan gebouwde panden. Het lijkt erop dat andere aangrenzende winkels flink beschadigd zijn door rook en bluswater. Verschillende woningen in de directe omgeving zijn ontruimd.

Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is onbekend. Wel laat een woordvoerster van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord weten dat er geen asbest aanwezig is in de panden.

Grote brand in winkelpanden Alkmaar
Grote brand in winkelpanden Alkmaar (Foto: ANP)

Gewonden en aanhoudingen in regio Rotterdam

In Rotterdam en omgeving zijn tijdens de jaarwisseling bij verschillende incidenten met vuurwerk mensen gewond geraakt. Een jongen van 13 raakte volgens de politie ernstig gewond aan zijn hand toen vuurwerk ontplofte wat hij net had opgeraapt. Op een andere plek in de stad vatte een man vlam toen er vuurwerk omviel en in Capelle aan den IJssel liep een man verwondingen in zijn gezicht door een mortier.

Bij de politie waren nog een aantal meldingen van gewonden door vuurwerk bekend, maar het exacte aantal is onduidelijk, omdat er mogelijk ook mensen uit eigen beweging naar een ziekenhuis zijn gegaan of helemaal geen medische hulp hebben gevraagd. Die kunnen, net als andere jaren, niet in kaart worden gebracht.

In Dordrecht werden zes mensen aangehouden op het Vogelplein vanwege het afsteken van zwaar vuurwerk en dronkenschap. In Rotterdam ging de mobiele eenheid (ME) een buurthuis binnen waar het onrustig was. Er waren volgens de politie zo'n 30 mensen. De ME controleerde of er zwaar vuurwerk was, maar dat was niet het geval.

Jaarwisseling in Nederland rustig verlopen

De jaarwisseling lijkt vooralsnog zonder grote incidenten te verlopen in de grote steden, en ook lijkt er minder overlast geweest te zijn. De politie van Amsterdam liet aan het begin van de nacht weten dat het niet drukker is dan normaal. Er zijn minder vernielingen dan andere jaren. In de stad hangt volgens een woordvoerder een goede sfeer, ondanks dat het er erg druk is.

Ook de Rotterdamse politie meldt dat er "weinig spannende incidenten" zijn geweest. Wel is de brandweer druk met het blussen van een grote brand in een bedrijfspand op een industrieterrein in Rotterdam-Zuid. Volgens de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond zijn daar veel brandweervoertuigen voor ingezet. Er is sprake van flinke rookontwikkeling. In het pand zitten meerdere bedrijven.

Nationale Vuurwerkshow
Vanaf de kades bij de Erasmusbrug in Rotterdam hebben ruim 40.000 bezoekers donderdag naar de nationale vuurwerkshow gekeken. Dat heeft de organisatie laten weten. Er werden rond de 50.000 mensen verwacht. Een van de bezoekers was de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb. Hij gaf het startsein voor de show.

Er hebben zich geen problemen voorgedaan tijdens de vuurwerkshow. Volgens de politie hing er een gezellige sfeer. Wel was het na afloop druk op de weg.

Het was de achtste keer dat in Rotterdam de nationale vuurwerkshow werd gehouden. Het vuurwerk werd live op televisie uitgezonden. De Erasmusbrug was tot 02.30 uur afgesloten voor al het verkeer.

Overlast
De teller van vuurwerkoverlast.nl is in 2014 geëindigd op 63.764. Dat blijkt uit een update die donderdag om 0:00 uur op de site is geplaatst.

Op oudejaarsavond waren er om 18:00 uur nog een kleine 59.000 meldingen. Vanaf dat tijdstip mocht er legaal vuurwerk worden afgestoken. Dat mag nog tot donderdagnacht 02:00 uur, daarna hoort het stil te zijn.

Het is het derde jaar op rij dat burgers hun klachten kwijt kunnen bij het meldpunt, een initiatief van twintig gemeentelijke en provinciale GroenLinks-fracties. Vorig jaar kwamen er uiteindelijk bijna 90.000 klachten binnen. Tot 3 januari kunnen er nog meldingen gedaan worden.

Litouwen 19e EU-land met euro

Litouwen voert donderdag als 19e EU-staat de euro in. Woensdag was de laatste dag dat bijna 3 miljoen inwoners van het Baltische land de litas als nationale munt gebruikten. De Baltische landen Estland en Letland werden al in respectievelijk 2011 en 2014 deel van de eurozone, die vanaf donderdag zo'n 337 miljoen inwoners telt.

Litouwen, een voormalige Sovjetrepubliek die sinds 2004 lid van de EU is, hoopt door de invoering van de euro op meer politieke invloed. "Wij zitten nu aan een tafel waar negentien landen de belangrijkste vragen van de eurozone ophelderen", aldus minister van Financiën Rimantas Sadzius woensdag op de Litouwse radio.

Volgens een recente opiniepeiling is een kleine meerderheid van 53 procent van de Litouwers voor invoering van de euro.

Proost!

Lieve users, crewleden, bezoekers en iedereen die op welke manier dan ook bijdraagt aan FOK!,

langs deze onsympathieke weg wens ik jullie het fijnste, beste, tofste, gezondste, leukste, veiligste, spannendste, boeiendste, meest hilarische, vreedzaamste, verdraagzaamste, tolerantste, meest begripvolle, succesvolste jaar ooit voor 2015.

Bedankt!

GELUKKIG NIEUWJAAR!

Goede voornemens: over IS

Twee voornemens van mijn kant voor 2015. Eén: een kritische column over IS schrijven. Twee: een jaar lang mijn kop op mijn romp houden. Met de eerste ben ik nu dus begonnen. Het tweede voornemen hangt een beetje af van de volgende alinea's. Maar als ik 2016 haal ben ik daar in principe wel weer klaar mee. Stoppen met roken of dat buikje wegwerken zitten er voorlopig nog niet in. Ik krijg het nog druk zat.

Privacy statement FOK.nl

Dit is de FOK.nl privacy statement.

Cookies

Bij het bezoeken van FOK.nl (en bijna alle andere websites) kun je de volgende soorten cookies verwachten:

- Functionele cookies 
Cookies die noodzakelijk zijn voor het gebruik van FOK!, bijvoorbeeld om in te kunnen loggen en je voorkeuren te onthouden.
FOK! plaatst cookies met je userid, je sessie, instellingen voor bepaalde trackers en weergaveopties, een 'token' die gebruikt wordt om gegeven toestemming voor het plaatsen van cookies te controleren, 'allowallcookies' om je cookiekeuze in op te slaan

- Cookies van Advertentiebedrijven 
Advertentiebedrijven meten het succes van hun campagnes, de mogelijke interesses van de bezoeker en eventuele voorkeuren (wil je het geluid uit hebben, heb je de reclameuiting al eerder gezien of moet hij worden weergegeven etc) door cookies uit te lezen. Heeft een advertentiebedrijf banners op meerdere websites dan kunnen de gegevens van deze websites worden gecombineerd om een beter profiel op te stellen. Zo kunnen adverteerders hun cookies op meerdere sites plaatsen en zo een gedetailleerd beeld krijgen van de interesses van de gebruiker. Hiermee kunnen gerichter en relevantere advertenties worden weergegeven. Zo kun je na het bezoeken van een webwinkel op andere sites banners krijgen met juist de door jezelf bekeken producten of soortgelijke producten. De websitehouder kan die cookies overigens niet inzien.
Op FOK! kunnen advertenties met cookies worden geplaatst van onder meer webads, groupm server, turn, openx, zoom.in, truste, doubleclick spotlight, bluekai, adnetik, valueclick, emediate, evidon, hottraffic, adnexus, m4n, daisycon, viglink, adsense, doubleclick, criteo, appnexus, zanox, google, stir, valueclick, linkedin, digidip, inpagevideo, vmg, sanoma.

- Cookies voor Website-analyse 
Om onze bezoekersstatistieken bij te houden maken we gebruik van Google Analytics. Dit systeem houdt bij welke pagina's onze bezoekers bekijken, waar zij vandaan komen en op klikken, welke browser en schermresolutie ze gebruiken en nog veel meer. Deze informatie gebruiken we om een beter beeld te krijgen van onze bezoekers en om onze site hierop te optimaliseren. Google, die deze dienst levert, gebruikt de informatie om een relevant, anoniem advertentieprofiel op te bouwen waarmee men gerichter advertenties kan aanbieden.
FOK! maakt gebruik van Google Analytics, hottraffic, bluekai en Scorecard.

- Cookies van overige externe partijen 
Naast bovenstaande zijn er meer onderdelen die een cookie kunnen opleveren. Veelal worden deze gebruikt door de content-partners om te analyseren op welke sites hun gebruikers actief zijn en hoe hun diensten presteren. Denk hierbij aan filmpjes van bijvoorbeeld youtube, foto's van diensten als flickr of picasa, en 'like' knoppen van sociale mediasites als twitter en facebook.
Op FOK! gebruiken we onderdelen (en dus cookies) van onder andere Facebook, Hyves, Twitter, truste, Google+, Youtube, Vimeo Flickr, LastFM, Google Maps, AppNexus, AddThis

Voor het bezoeken van FOK.nl is het noodzakelijk dat je ons toestaat dergelijke externe cookies te laten plaatsen. Als je deze pagina leest betekent dat dat je de cookies reeds hebt geaccepteerd.

Websitestatistieken

FOK! maakt gebruik van Google Analytics om te kunnen zien welke pagina's wel of niet goed bezocht worden, hoe bezoekers op onze site terecht zijn gekomen en hoe bezoekers zich binnen onze site bewegen. Bekijk hier de privacy policy van Google Analytics.

Logs

Bij elke site die je bezoekt wordt je ip-adres opgeslagen in logbestanden. Deze logbestanden worden na enkele dagen verwijderd. Bij elk bericht dat je als geregistreerde bezoeker plaatst wordt je ip-adres opgeslagen. Deze gegevens zijn alleen toegankelijk voor FOK! medewerkers die hiertoe bevoegd zijn en kunnen worden gebruikt om misbruik van onze diensten tegen te gaan.

Content van derde partijen

FOK! maakt gebruik van embedded content van youtube, twitter en facebook. De respectievelijke privacy policies van deze bedrijven vind je op hun eigen sites.

Overige gegevens

Bij je registratie worden je mailadres, gekozen gebruikersnaam en ip-adres opgeslagen. Alleen Site-admins kunnen mailadres en ip-adres inzien. Omdat we gebruik maken van content van derde partijen is het mogelijk dat zij inzage hebben in je ip-adres, zoals elke online dienst dat heeft. Je mailadres wordt NIET gedeeld met derden. De gebruikersnaam is anoniem en voor iedereen zichtbaar. Overige gegevens die je invult kun je zelf eenvoudig weer verwijderen. Deze worden niet langer bewaard dan je zelf wilt of toestaat. Die overige gegevens, zoals je naam, geboortedatum, geslacht, hobbies enzovoort, zijn voor iedereen inzichtelijk en deze gegevens kunnen in die gevallen ook gedeeld worden met onze advertentiepartners. Het invullen van die gegevens is volledig optioneel en kun je te allen tijde zelf ongedaan maken. Uiteraard kun je ook met een anoniem mailadres registreren.

Wij verstrekken geen persoonsgegevens aan derden, tenzij dat noodzakelijk is om aangifte te doen van strafbare feiten of wij hiertoe wettelijk verplicht zijn.

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.