Stemming VN-raad over resolutie lijkt nabij

Icoon Buitenlands De VN-Veiligheidsraad stemt waarschijnlijk vrijdagavond over een ontwerpresolutie die een eind moet maken aan het geweld tussen Israël en de Libanese beweging Hezbollah. Dat meldde de Amerikaanse VN-ambassadeur John Bolton vrijdag. Volgens Bolton zijn de leden van de raad "zeer dichtbij" een akkoord over de inhoud van de tekst. De VS en Frankrijk dienden vorige week een ontwerpresolutie in nadat zij zelf eerst weken nodig hadden om het onderling eens te worden. Maar de tekst van de Fransen en Amerikanen stuitte op verzet van met name Libanon en de Arabische Liga omdat daarin niet werd gerept over een terugtrekking van de Israëlische troepen uit Zuid-Libanon.

Libanese leiders zouden vrijdag "grote vooruitgang" hebben geboekt in gesprekken met de Amerikaanse gezant David Welch over de ontwerptekst, meldde een hooggeplaatste Libanese regeringsbron. De afgelopen dagen leken de onderhandelingen vast te zitten. Welch sprak vrijdag in Beiroet afzonderlijk met de Libanese premier Fouad Siniora en parlementsvoorzitter Nabih Berri, een sjiiet die namens Hezbollah onderhandelt. Alleen over de details van een akkoord zou nog gesproken worden.

Israël zal een resolutie van de VN-Veiligheidsraad over de crisis in het Midden-Oosten niet automatisch accepteren. Dat heeft de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni vrijdag gezegd tegen haar Amerikaanse ambtgenoot Condoleezza Rice.

De VN-Veiligheidsraad stemt waarschijnlijk vrijdagavond over een ontwerpresolutie die een eind moet maken aan het geweld in Libanon. Volgens de Amerikaanse VN-ambassadeur John Bolton zijn de leden van de raad bijna akkoord over de inhoud van de tekst.

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties stelt een commissie in die onderzoek moet doen naar de gevolgen van de "systematische", aanvallen van Israël op Libanese burgers. Van de 47 leden in de raad stemden er 27 voor het instellen van een onderzoekscommissie. Elf landen stemden tegen, acht onthielden zich van stemming.