Baanrenners naar knock-outfase op EK Guadeloupe, rentree Bos

De Nederlandse achtervolgingsploeg heeft zich op het EK baanwielrennen op Guadeloupe kunnen plaatsen voor de knock-outfase. In de kwalificaties zetten de Nederlandse mannen de vijfde tijd neer, waar een plek bij de eerste acht gevraagd werd. In Apeldoorn pakte Nederland vorig jaar nog EK-brons.

Op de onoverdekte wielerbaan op het eiland in de Caraïben, wat Frans grondgebied is, werd de snelste tijd weinig verrassend neergezet door de Britse topfavorieten. Zij zijn de titelverdedigers nadat ze vorig jaar met bijna dezelfde samenstelling in Apeldoorn wonnen. De tweede tijd was voor Duitsland, gevolgd door Rusland, Zwitserland en Nederland.

Goud zit er donderdagavond niet meer in voor de Nederlandse ploeg. Het duel om goud en zilver gaat tussen de winnaars van de duels Duitsland - Rusland en Groot-Brittannië - Zwitserland. Van de overige zes ploegen mogen de snelste twee strijden om het brons. Het is voor Dion Beukeboom, Roy Eefting, Wim Stroetinga en Tim Veldt dus zaak om tegen Oekraïne wel een snelle tijd neer te zetten.

De eerste sessie van donderdag begint om 16:30 uur Nederlandse tijd en duurt ongeveer twee uur. Daarin doet Nederland mee in de kwalificaties bij de teamsprint en de eerste ronde bij de ploegenachtervolging. Vanaf 00:00 uur Nederlandse tijd beginnen in beide onderdelen de wedstrijden om de medailles.

Om even voor 02:00 uur start Kirsten Wild in de puntenkoers, waar ze haar titel hoopt te verdedigen. Om ongeveer 02:40 uur start dan het laatste onderdeel van de dag: De scratch bij de mannen. Theo Bos zal daar zijn rentree op de baan maken, door samen met Roy Eefting Nederland te vertegenwoordigen.