'Iran achter ontvoeringen'
Midden-Oosten-deskundige Guy Bechor van het Herzilja instituut bij Tel Aviv denkt dat Hezbollah zelf niks te beslissen heeft. "Iran heeft de leiding, zowel op strategisch als operationeel niveau. Iran heeft er geen belang bij om de brand te blussen". Zo denkt hij dat Iran raketten levert aan Hezbollah. De raketten worden door ondergrondse tunnels vanuit Syrië vervoerd. Van daaruit nemen ervaren smokkelaars, die normaal opium en hasj smokkelen, de raketten naar het zuiden van Libanon.
Professor David Menashri, Midden-Oosten-deskundige aan de universiteit van Tel Aviv, vindt het opmerkelijk dat de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad zo stilletjes is. "Er komt geen scherpe taal van Ahmadinejad. Je zou verwachten dat hij zou roepen dat dit de kans is om Israël te vernietigen", aldus de professor. Het lijkt er volgens hem op dat Iran nu minder probeert op te vallen. Iran heeft deels zijn doel bereikt, de G8 ging immers over de Libanon-kwestie, maar aan de andere kant had Iran waarschijnlijk niet verwacht dat Israël zo fel zou reageren.
Ook is het opvallend dat veel gematigd-Arabische landen, waaronder Egypte, Jordanië en Saoedi-Arabië, de kant van Israël kiezen in de crisis. Dat was nog niet eerder gebeurd. Hezbollah klaagt dat het weinig steun krijgt van de Arabische wereld. De professor vindt het logisch dat de Arabische wereld terughoudend is, omdat Hezbollah een instrument van Iran is. De motieven van Iran om een oorlog tegen Israël te beginnen zijn niet in het voordeel voor de andere Arabische landen.
De Verenigde Staten hebben gisterenavond de druk op Iran en Syrië opgevoerd. De VS willen dat Iran en Syrië er alles aan doen om Hezbollah te laten stoppen met het afvuren van raketten en de gevangen militairen zo snel mogelijk vrijlaat. De VS vinden dat Israël het recht op zelfverdediging heeft. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice vertrekt vrijdag naar het Midden-Oosten, om te bemiddelen in het conflict.