'Kattenmensen zijn slimmer dan hondenmensen'

Een onderzoek in de Amerikaanse stad San Francisco lijkt aan te tonen dat de mythe over het bestaan van zogenaamde 'kattenmensen' en 'hondenmensen' niet geheel op onzin gebaseerd is. De studie laat zien dat er wel degelijk verschillen zijn tussen de twee.

Mensen die aangeven dat ze hondenmensen zijn gaan vaker uit, zijn wat energieker en hebben de neiging zich strikt aan de regels en geldende wetten te houden. Liefhebbers van de aaibare moordmachines daarentegen zijn wat meer introvert, staan meer open voor dingen die ze niet kennen en zijn wat gevoeliger dan de fans van de kwijlende en blaffende aandachtsorgels.

Om nog wat meer olie op het vuur te gooien: volgens de studie zijn kattenmensen qua intelligentie en denkvermogen wat beter bedeeld dan hondenmensen. Kattenmensen zijn bij bepaalde zaken vaak wat minder conformistisch, terwijl hondenmensen alles vaak precies volgens de regeltjes willen doen.

Denise Guastello, een van de wetenschappers van dit baanbrekend onderzoek, vermoedt dat het verschil van karakter tussen de twee types nog wel eens zou kunnen zitten in de omgeving waar de onderzochten mensen hun voorkeur aan geven. "Het lijkt volkomen logisch dat hondenmensen meer levendig zijn omdat ze graag de hort op gaan. Lekker naar buiten, wandelen met het hondje. Daarbij komen ze mensen tegen die ook hun hond hebben meegenomen en maken ze een praatje," vertelt de onderzoeker. "Terwijl, als je wat meer introvert bent, dan blijf je liever thuis, lees je een boekje. Je kat hoef je niet uit te laten of er een rondje mee te lopen."

Zeshonderd studenten werden ondervraagd. Ze kregen de vraag of ze zich honden- of kattenmens voelden. Maar liefst zestig procent gaf aan zich bij de eerste groep te scharen. Slechts elf procent meldde de voorkeur aan een kat te geven. De rest vond beide dieren even lief of even irritant. De ondervraagden kregen ook vragen over hun karakter en sociale leven. De hondenmensen gaven aan dat ze het kameraadschap van een hond enorm waarderen, terwijl kattenmensen de genegenheid en het onafhankelijke karakter van de kat (behalve wanneer koelkast opengaat) op prijs stellen. Eigenschappen die de onderzochte personen ook aan zichzelf toekennen.

Omdat de studie slechts studenten betrof, durven de wetenschappers niet te zeggen of het onderzoek een op een is over te nemen voor wat betreft andere mensen, die niet dagelijks boven de boeken hangen. Maar eerdere onderzoeken geven zo ongeveer hetzelfde beeld. In 2010 liet een onderzoek onder 4500 mensen al zien dat honden- en kattenmensen van elkaar verschillen in allerlei opzichten.