Desktopcomputer in huis sterft uit

De desktopcomputer legt het in Nederlandse huishoudens af tegen de laptop. Vijf jaar geleden had 83 van de huishoudens een bureaucomputer, tegen 69 procent nu. Het aantal huishoudens met een laptop steeg in dezelfde periode van 62 naar 78 procent. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Behalve van de laptop heeft de desktop in korte tijd ook concurrentie gekregen van smartphones om thuis op te internetten. De telefoon is thuis nu even populair als een vaste pc als internetapparaat. In 2009 werden mobiele telefoons slechts in 28 procent van de huishoudens gebruikt om op internet te kunnen.

Tablets zijn in 45 procent van de huishoudens aanwezig. Gezinnen met kinderen scoren met 62 procent het hoogst met tabletgebruik. Wie 45 jaar of ouder is en alleen woont heeft volgens de cijfers het minst behoefte aan een tablet. Slechts in 23 procent van de eenpersoonshuishoudens in die categorie is een tablet aanwezig.

Bijna iedereen heeft thuis overigens internet. 95 procent van de Nederlandse huishoudens beschikt over internettoegang, zo hebben de cijferaars van het CBS berekend.