FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 28 november 2013

'Vluchtelingen moeten aangifte doen tegen PVV'

Een tweet van PVV-Kamerlid Roland van Vliet waarin hij zegt dat uitgeprocedeerde asielzoekers die opvang weigeren het land uit 'gestampt' moeten worden, is SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen in het verkeerde keelgat geschoten. Zij adviseert de vluchtelingen aangifte te doen tegen Van Vliet.

"Nederlanders staan in rij voor voedselbank. Afgewezen illegale asielzoekers wijzen gratis bad, bed en brood af..? Eruit stampen die gasten!", twitterde Van Vliet over de asielzoekers die het aanbod van de gemeente Amsterdam weigerden om hen op te vangen in een voormalig huis van bewaring.

Volgens Gesthuizen kan die uitspraak niet anders worden opgevat dan een oproep tot geweld door te zeggen dat mensen het land uit moeten worden gestampt. "Zo heb ik deze tweet opgevat, dat kun je niet anders opvatten", briest de socialiste. "Dat is heel erg gevaarlijk."

Van Vliet heeft op Twitter inmiddels excuses aangeboden voor het grove taalgebruik en zegt dat hij 'uiteraard' geen oproep tot geweld doet. De emotionele tweet kwam voort uit frustratie, aldus de PVV'er. Gesthuizen neemt hier geen genoegen mee. "Ik verwacht meer, zij moeten hier als partij gewoon afstand van nemen." De SP'er wil een debat aanvragen over de kwestie.

Intussen blijft zij vluchtelingen die zich bedreigd voelen adviseren om aangifte te doen. Ze heeft hen gebeld en een mail gestuurd met een link naar de beruchte tweet.


De betreffende tweet

Tweehonderdduizend Hyvers vragen oude krabbels op

Bijna tweehonderdduizend gebruikers hebben hun krabbels, privéberichten en oude foto's opgevraagd bij Hyves. Tot en met vrijdag kunnen gebruikers van het sociale netwerk een kopie van hun activiteiten op het netwerk opvragen. Het sociale netwerk van de Telegraaf Media Groep gaat vanaf maandag verder als spelletjeswebsite.

"De profielgegevens van alle gebruikers worden vernietigd", benadrukt een woordvoerder van TMG desgevraagd. Het mediabedrijf denkt het verwijderingsproces voor het eind van het jaar te hebben afgerond. Mensen die spelletjes spelen op hyves.nl kunnen hun bestaande profiel blijven gebruiken.

Op zijn hoogtepunt in 2010 telde Hyves 10,3 miljoen accounts. Inmiddels zou dat nog slechts een miljoen zijn. De functie als het belangrijkste sociale netwerk in Nederland is inmiddels overgenomen door Facebook.

TMG heeft geprobeerd nog iets te maken van het sociale netwerk, dat het bedrijf drie jaar geleden 43,7 miljoen euro kostte. De overgang naar spelletjesportaal noemde TMG in oktober 'de meest recente stap in de voortdurende evolutie van Hyves'.

Oplichter gaat tweemaal op zijn bek door bananenschil

Maurice Owens dacht dat hij 15.000 dollar kon eisen, omdat hij in een lift, in het Potomac Avenue metrostation in Washington, was uitgegleden over een bananenschil. Na het bekijken van de beelden van een bewakingscamera in de lift bleek het verhaal toch iets anders in elkaar te zitten.

Op de beelden van afgelopen 8 augustus is duidelijk te zien hoe de man tweemaal regelrecht in de camera kijkt om vervolgens nauwkeurig de bananenschil in het midden van de uitgang van de lift neer te gooien. Op het moment dat de man de lift wil verlaten zien we hem met een fraaie beweging onderuitgaan. De 42-jarige man uit Washington klaagde daarop de vervoersmaatschappij aan voor 15.000 dollar, die hij naar eigen zeggen kwijt was voor de behandeling aan zijn gekwetste heup en been.

Owens werd daarop gearresteerd en aangeklaagd wegens fraude in de tweede graad oftewel een misdrijf. De bananenschil-crimineel moet volgende week voorkomen. Waarschijnlijk mag de arme man daarna revalideren op kosten van de Amerikaanse staat in hotel traliezicht.

Apple verbiedt Zwarte Pieten-app alsnog

Apple heeft de Zwarte Pieten-app voor de iPhone alsnog verwijderd uit de App Store. De Sint Cam-app werd maandag al door Apple verwijderd omdat afbeeldingen van Zwarte Piet aanstootgevend zouden zijn. Een aangepaste versie was dinsdag en woensdag nog wel te downloaden.

De aangepaste versie van Sint Cam bevatte nog altijd afbeeldingen van Zwarte Piet, maar deze waren minder nadrukkelijk aanwezig. Omdat de aanstootgevende Zwarte Pieten nog steeds te zien waren in de app, is de applicatie opnieuw verwijderd uit de online winkel. De maker van de app, het Amsterdamse softwarebedrijf Brandcams bevestigt dat donderdag.

Hoewel de Sint Cam niet meer verkrijgbaar is voor de iPhone is de app nog wel verkrijgbaar voor Android-telefoons. De app biedt gebruikers de mogelijkheid foto's van zichzelf te maken met Zwarte Piet en Sinterklaas.

Gamers in de rij voor Playstation 4

Tientallen winkels openen donderdagnacht de deuren voor de verkoop van de PlayStation 4. Bij de flagshipstore van Game Mania in Almere stonden even voor 23.30 uur al zo'n tachtig gamers in de rij te wachten om als eerste de nieuwe spelcomputer te bemachtigen. De PlayStation 4 is naar verwachting door de vele bestellingen dit weekend al uitverkocht.

De nieuwe Playstation is de opvolger van de bijna zeven jaar oude Playstation 3. Die kostte bij de introductie minimaal 599 euro. De PlayStation 4 is met een instapprijs van 399 euro aanzienlijk goedkoper.

Sony Benelux durft niet te zeggen wanneer een tweede lichting spelcomputers binnenkomt. Speciaalzaak Nedgame rekent op eind januari, terwijl Media Markt spreekt over een levertijd van vier weken. Game Mania kan niet garanderen dat de spelcomputer nog voor het einde van het jaar wordt geleverd.

Alleen gamers die de PlayStation 4 voor half augustus besteld hebben, kunnen de spelcomputer vanaf klokslag twaalf uur met zekerheid kopen. Voor de losse verkoop is een gering aantal exemplaren beschikbaar. De PS4 wordt geleverd met een controller. Extra controllers en de Playstation-camera zijn los verkrijgbaar.

Bekende titels als Assassin's Creed 4: Black Flag, FIFA 14, Call of Duty: Ghosts en Battlefield 4 zijn in Nederland ook vanaf vrijdag verkrijgbaar. Daarnaast brengt Sony zelf het avonturenspel Knack en het schietspel Killzone: Shadow Fall op de markt.

In Noord-Amerika ging de spelcomputer twee weken geleden al in de verkoop. Daar werden binnen 24 uur meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Sony durft geen voorspellingen te doen voor de Europese verkoop. Behalve in Nederland gaat de PS4 vrijdag onder meer in Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië in de verkoop.

Nederlandse gamers die liever gamen op de Xbox One van concurrent Microsoft moeten wachten tot volgend jaar. Hoewel de spelcomputer in omringende landen sinds vorige week verkrijgbaar is, komt de spelcomputer pas volgend jaar in Nederland op de markt.

De meest gewilde next-gen games volgens Nielsen

The Nielsen Company, een bedrijf dat onder andere marktonderzoek doet, heeft onderzoek gedaan naar de meest gewilde next-gen spellen onder gamers. Wat blijkt, men wil vooral Call of Duty: Ghosts. Surprise!

Verder kijken gamers vooral uit naar de nieuwe Uncharted en Halo, waar we eigenlijk niets van weten. Opvallend: veel gamers willen blijkbaar voor hun televisie dansen.

Nielsen’s Video Game Tracking is a weekly online survey of 1,200 male and female active gamers ages 7-54.

Lege Xbox One-dozen zijn veel geld waard

Xbox One Day 1 Edition-dozen worden op eBay voor veel geld verhandeld. Verkoopbedragen lopen op tot meer dan 600 dollar. Let wel, het gaat hier om lege dozen. Zonder de spelcomputer en andere onderdelen dus. Dit wordt ook duidelijk door de adverteerders aangegeven.

De day 1-dozen zijn zwart, in plaats van de reguliere donkergroene dozen. Day 1-editions waren alleen via een pre-order verkrijgbaar. Er is dus wel sprake van enige exclusiviteit, maar deze dozen worden voor meer dan de console zelf (die 500 dollar kost in Amerika) verkocht. Het is niet incidenteel, er worden een hoop van die dozen verkocht.

Gaat het hier om onoplettende mensen die niet goed lezen of krankzinnige verzamelaars? Jullie mogen het zeggen.

[EL] Uitslag PFK Ludogorets - PSV

PSV is er niet in geslaagd zijn vijfde groepsduel in de Europa League te winnen. Het ging in Bulgarije met 2-0 onderuit tegen PFK LudoGorets. Het is voor de zesde keer op rij dat PSV een uitwedstrijd niet heeft weten te winnen.

In Sofia kwam Ludogorets in de 38e minuut van de wedstrijd aan de leiding. Karim Rekik liet zich tot twee keer toe gemakkelijk uitkappen, waarna Roman Bezjak de 1-0 kon binnenschieten voor de thuisploeg. Bij Ludogorets was oud-Willem II speler Misidjan regelmatig een plaag voor de PSV-defensie.

De omstandigheden voor PSV werden al snel in de tweede helft nog erger. In de 54e minuut ontving Jeffrey Bruma zijn tweede gele kaart. De centrale verdediger van de Eindhovenaren verloor op knullige wijze de bal, waarna hij zijn tegenstand vast hield en kon gaan douchen.

Tien minuten voor tijd werd de wedstrijd beslist. De verdediging van PSV gaf Bezjak de ruimte om zijn tweede goal van de wedstrijd te maken: 2-0. Door de zege plaatst Ludogorets zich voor de knock-out fase van de Europa League. PSV mag in de laatste thuiswedstrijd niet verliezen van Chornomorets om ook door te bekeren in Europa.

PFK Ludogorets

2 - 0

PSV

 38' Bezjak
 79' Bezjak
   
 
 Gele kaart: Moti, (PFK Ludogorets), Schaars, Rekik(PSV)
 Rode kaart: , Bruma (54/2xg) (PSV)
 
Stadion: Ludogorets Arena, Razgrad
Toeschouwers: ?
Arbiter: Rizolli (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
V. Stojanov
Caicara
Barthe
Moti
Minev
Aleksandrov
Zlatinski
Marcelinho
Djakov (Fabio Espinho/89)
Misidjan (I. Stojanov/90+2)
Bezjak (Quixada/82)
  Zoet
Arias
Bruma
Rekik
Hendrix
Schaars
Toivonen
Maher
Narsingh (Jorgensen/63)
Locadia (Jozefzoon/75)
Depay (Bakkali/81)

De Vroome naar kwartfinale Monterrey

Indy de Vroome heeft bij het ITF-toernooi in Monterrey de kwartfinale bereikt. De Nederlandse, als achtste geplaatst, won in de tweede ronde eenvoudig van de Servische Barbara Bonic: 6-0 en 6-2. In de openingsronde had ze op het Mexicaanse hardcourt al thuisspeelster Camila Fuentes verslagen.

De volgende tegenstandster van De Vroome is nog niet bekend. Die moet komen uit de ontmoeting tussen de Roemeense Laura-Ioana Andrei en de als vierde geplaatste Japanse Mayo Hibi.

David Beckham wil dat Brad Pitt hem speelt in film

David Beckham denkt dat Brad Pitt de ideale acteur is om hem te spelen in een film over zijn leven. "Brad Pitt zou de meest voor de hand liggende keus zijn", zegt de 38-jarige Britse ex-voetballer op radiozender Talksport over de elf jaar oudere Amerikaanse acteur.

"Ik zou het leuk vinden als Brad mij speelt, maar Leonardo DiCaprio kan ook. Een van die twee", gaat Beckham verder. "Of Bradley Cooper. Ze zien er allemaal niet slecht uit, dus dat zie ik wel zitten."

De ex-voetballer is binnenkort zelf te zien in The Class of '92. De documentaire draait om hem en collega-voetballers Nicky Butt, Ryan Giggs, Gary Neville, Phil Neville en Paul Scholes tijdens hun hoogtijdagen bij de Engelse club Manchester United.


De trailer voor The Class of '92

Warcraft-film drie maanden vooruitgeschoven

De film Warcraft is drie maanden uitgesteld. De fantasyfilm werd vorige maand aangekondigd voor december 2015, maar Blizzard Entertainment en Universal Pictures schuiven dat nu door naar maart van het jaar daarop. Waarschijnlijk heeft het uitstel te maken met de gelijktijdig te verschijnen nieuwe Star Wars-film.

Walt Disney Pictures maakte begin deze maand bekend dat de zevende Star Wars-film op 18 december 2015 uitkomt. De film wordt door onder meer entertainmenttijdschrift Variety nu al getipt als kaskraker van 2015. Universal Pictures en Blizzard kiezen met het verschuiven van de release van Warcraft, die op dezelfde dag stond gepland, eieren voor hun geld.

De verfilming van de Warcraft-gamereeks draait om het eerste conflict tussen de mensheid van Azeroth en de binnenvallende orks. Generaal Anduin Lothar van Stormwind en de ork Durotan, leider voor de Frostwolf Clan, zullen een belangrijke rol spelen in dit verhaal. Het is nog niet bekend welke acteurs meewerken aan de productie.


Warcraft-film drie maanden vooruitgeschoven (Foto: Novum)

Komeet heeft zwaai om de zon niet overleefd

De komeet ISON heeft zijn zwaai rond de zon waarschijnlijk niet overleefd. Op beelden gemaakt door waarnemingssatellieten van de NASA is te zien hoe de komeet de zon donderdag naderde, maar daarna is hij verdwenen.

"ISON heeft deze reis waarschijnlijk niet overleefd", liet NASA-onderzoeker Karl Battams weten. Ook Phil Plait van het blog Bad Astronomy denkt dat de komeet 'het niet heeft gehaald'. Toch is het volgens Plait niet alleen maar slecht nieuws als het 4,5 miljard jaar oude gesteente in brokken uiteen is gevallen, omdat astronomen daarvan nog veel over kometen kunnen leren.

Makers kerstfilm pakken kinderarmoede aan

De makers van de Nederlandse familiefilm Finn willen kinderarmoede in Nederland terugdringen. Via het initiatief Kinderen van de Rekening worden cadeautjes verzameld om kinderen die onder de armoedegrens leven een leuke Kerst te bezorgen.

Finn van Frans Weisz en met Daan Schuurmans, Jan Decleir en Hanna Verboom vertelt het verhaal van de 9-jarige Finn, die ervan droomt om viool te spelen. Een op de negen kinderen in Nederland dromen van minder plezierige dingen, waarmee ze zich als kind eigenlijk niet bezig horen te houden, zoals een warm huis of gezond eten.

Aan alle genodigden van de première van Finn is gevraagd een cadeautje mee te nemen, laat filmdistributeur A-Film Benelux weten. Alle presentjes worden ter plekke verzameld en overhandigd aan de stichting Kinderen van de Voedselbank, de initiatiefnemer. Die zorgt ervoor dat de cadeautjes bij de juiste kinderen terechtkomen.

Daarnaast lanceert Kinderen van de Rekening in december een website waarop via crowdfunding geld kan worden ingezameld om kinderwensen in vervulling te laten gaan. Dit zijn vaak kleine, simpel te vervullen wensen. Zo wil de 12-jarige Fleur heel graag een keer naar een pretpark en droomt de 8-jarige Yanairo al jarenlang van een echt trainingspak.

Finn draait vanaf 11 december in de bioscoop.


Makers kerstfilm pakken kinderarmoede aan (Foto: Novum)

Twee games ontbreken bij PS4-lancering

Blacklight: Retribution, de F2P-shooter, en flOw, de PS4-port, zijn morgen op de releasedag niet beschikbaar. Niet getreurd, waarschijnlijk komen ze een weekje later.

“Both flOw and Blacklight have been subject to brief delays. They should be with you next week, but I will 100% confirm the date as soon as possible”, zegt Fred Dutton, een medewerker van de PlayStation Blog.

Asielzoekers vluchtkantoor moeten dinsdag weg

De groep vluchtelingen die tijdelijk in een gekraakt kantoorpand in Amsterdam verblijft, moet daar uiterlijk dinsdag weg. Dat heeft burgemeester Eberhard van der Laan donderdag in een brief aan de asielzoekers geschreven. Als ze het pand dan nog niet verlaten hebben, gaat de politie over tot ontruiming.

Van der Laan geeft de asielzoekers verder nog een laatste kans om een voormalig huis van bewaring aan de Havenstraat te betrekken. Ze moeten het aanbod dan wel voor donderdagavond 23.00 uur accepteren.

De vluchtelingen gaven donderdagmiddag aan niet op het aanbod in te willen gaan omdat ze het een onhandige locatie vinden. Veel asielzoekers hebben een gevangenisverleden. Wel vroegen ze Van der Laan of ze volgende week alsnog het pand kunnen betreden als er geen andere oplossing komt.

De gemeente laat weten dat dat geen optie is. Het gebouw was oorspronkelijk aangewezen als locatie voor winteropvang voor dak- en thuislozen. Gezien de voorspelde kou in de komende week wordt de opvang alsnog zo spoedig mogelijk ondergebracht in het pand aan de Havenstraat.

Van der Laan wil met het aanbod de groep zes maanden onderdak bieden. De groep heeft al op diverse locaties in de stad gewoond. Sinds begin vorige maand wonen ze in het gekraakte kantoorpand aan de Weteringschans.

'Conrad Murray hield Michaels penis vast'

De erven van Michael Jackson hebben genoeg van Conrad Murrays praatjes over de overleden zanger. De voormalige lijfarts van de King of Pop vertelde onlangs in een interview dat hij regelmatig zijn penis moest vasthouden om hem te helpen plassen. Jacksons nabestaanden willen dat hij voortaan zijn mond houdt over de zanger, anders stappen ze naar de rechter.

De advocaat van Jacksons erven vindt het laf dat Murray, die in de gevangenis zat voor het toedienen van de fatale dosis propofol bij de zanger, de media gebruikt om zichzelf te verdedigen. Dat blijkt uit een brief die de raadsman eerder deze week naar Jacksons voormalige lijfarts opstuurde en in handen is gekomen van de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Murray werd veroordeeld tot vier jaar cel wegens betrokkenheid bij de dood van de zanger, maar kwam vorige maand na twee jaar te hebben uitgezeten weer op vrije voeten.

Helikopters schieten in Battlefield 4: Second Assault

In een nieuwe trailer voor de eerste DLC van Battlefield 4Second Assault, is te zien hoe heli's moeiteloos uit de lucht worden geknalt, er met een quad door een rioolbuis gescheurd wordt en in een tunnel een soldaten levend verbrand worden. Premium spelers van Battlefield 4 kunnen de DLC twee weken eerder dan de rest spelen.

In Second Assault zijn de vier populairste maps uit Battlefield 3 te spelen, nu inclusief Levolution. De DLC is gratis voor alle Premium members, maar de Xbox One spelers van Battlefield 4 krijgen de DLC sowieso al een tijdje exclusief. De PS3, PS4 en PC releases staan gepland voor 3 december, de Xbox One versie van Second Assault is al uit.

Chinese straaljagers in omstreden zone

China heeft donderdag enkele straaljagers en een vliegende radarpost door zijn omstreden nieuwe luchtverdedingszone boven de Oost-Chinese Zee laten vliegen. Een woordvoerder van de Chinese luchtmacht verklaarde tegen het staatspersbureau Xinhua dat het om normale patrouillevluchten ging. Of ze buitenlandse vliegtuigen zijn tegengekomen liet hij in het midden.

De Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea zeggen dat ze zich niets van de vorige week eenzijdig door China ingestelde zone zullen aantrekken. Ze zeggen ook meermalen door de zone te zijn gevlogen zonder dat China daarop heeft gereageerd.

China verlangt sinds zaterdag dat vliegtuigen die door de zone vliegen zich bekendmaken en instructies van Chinese verkeersleiders opvolgen, ook als ze niet op weg naar China zijn. Volgens analisten is China er niet op uit een confrontatie uit te lokken, maar wil het zijn aanspraken op betwist gebied verstevigen. De Chinese zone overlapt gedeeltelijk een zone die door de VS is ingesteld en sinds 1969 door Japan wordt beheerd. Met Japan ruziet China al langer over een groepje onbewoonde eilanden in de Oost-Chinese Zee, die door Japan de Senkaku en door China de Diaoyu worden genoemd.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van defensie liet zaterdag weten dat 'te gelegener tijd' elders soortgelijke zones zullen worden ingesteld. Aangenomen wordt dat hij doelde op de Zuid-Chinese Zee, die China helemaal voor zich opeist.

Onderzoek naar mogelijke verkiezingsfraude Alphen

Het Openbaar Ministerie gaat een feitenonderzoek doen naar mogelijke fraude bij de gemeenteraadsverkiezingen in Alphen aan den Rijn. Een persoon zou twee keer hebben gestemd in Hazerswoude-Rijndijk. Dat bevestigt een woordvoerder van justitie naar aanleiding van berichtgeving van de lokale zender Alphen Stad FM/TV.

Over de gevolgen en de omvang van het onderzoek kon de woordvoerder nog niets zeggen. Burgemeester van Alphen aan den Rijn Bas Eenhoorn (VVD) beslist afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek of er wel of geen aangifte wordt gedaan, weet Alphen Stad FM/TV. Ondanks het justitiële onderzoek blijft de uitslag volgens de zender definitief en verandert er niets meer in de zetelverdeling.

De inwoners van de gemeenten Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude gingen op 13 november al naar de stembus omdat de drie gemeenten per 1 januari samengaan. Vorige week moesten alle uitgebrachte stemmen nog worden herteld.

Fusie tussen Marussia en Sauber mogelijk

Het is mogelijk dat de Formule 1-teams Marussia en Sauber gaan fuseren, zo meldt het Duitse Auto Motor und Sport. De eigenaar van Marussia wil graag zijn bolides verder naar voren op de grid zien en de krachten bundelen met een andere renstal kan hierbij helpen.

Sauber heeft weinig geld te makken en de deal rond coureur Sergey Sirotkin lijkt minder op te leveren dan vooraf beloofd. Het team uit Hinwil zoekt daarom verder naar geldbronnen. Marussia-eigenaar Andrey Cheglakov kan de helpende hand bieden. Hij sprak eerder met Williams, maar dat hield de deur voor hem dicht.

Kerncentrale Iran onbeschadigd bij aardbeving

Een aardbeving bij de enige kerncentrale van Iran heeft donderdag aan zeker zeven mensen het leven gekost. De centrale in Bushehr heeft echter geen schade opgelopen. Dat heeft de beheerder van de centrale volgens de website van de Iraanse staatstelevisie in een verklaring laten weten.

De beving met een kracht van 5,6 deed zich voor op veertien kilometer van Borazjan, zestig kilometer ten noorden van Bushehr. De gouverneur van de provincie maakte melding van 45 gewonden.

Tijdens de beving vluchtten veel mensen hun huizen uit. In april vielen bij een aardbeving van 6,1 in de omgeving van Bushehr zeker 37 doden en honderden gewonden. De kerncentrale bleef toen eveneens onbeschadigd.

Zelfvertrouwen Mertens groeit

Dries Mertens moest na zijn overstap van PSV even wennen aan het Italiaanse voetbal, maar inmiddels heeft hij zijn plek gevonden. Spijt heeft hij absoluut niet van zijn transfer naar Napoli. De linksbuiten heeft een goed gevoel over zijn overgang.

"Ik heb de juiste keuze gemaakt door naar Napoli te gaan. Het gaat steeds beter. Voor mij is het heel belangrijk dat ik speel, ook met het oog op het WK. De wedstrijden die ik hier speel, zijn van een heel hoog niveau. Mijn concurrenten zijn stuk voor stuk steengoed", vertelde de linksbuiten tegen Het Laatste Nieuws.

Bij de Italiaanse ploeg eist hij inmiddels regelmatig de vrije trappen op. "Logisch toch? Ik heb de kwaliteiten om een goede vrije trap te geven. Dan moet ik toch mijn verantwoordelijkheid nemen", besloot Mertens.

Record voor AZ'er Martens

De wedstrijd tegen Maccabi Haifa is een speciaal duel voor Maarten Martens. De Belg is recordhouder wat betreft Europese wedstrijden. De Belgische middenvelder kwam tegen de Israelische ploeg voor de 45e keer in actie tijdens een Europees duel voor de Alkmaarders.

Martens moet het record nu nog wel delen met Kew Jaliens, ook de verdediger gaf 45 keer acte de presence. Martens staat sinds 2006 onder contract in Alkmaar. De aanvoerder van de ploeg van Dick Advocaat kan in de laatste groepswedstrijd van AZ alleen recordhouder worden.

Kelderman hoopt op tourdebuut in Utrecht

Wilco Kelderman hoopt in 2015 in Utrecht voor het eerst aan de start te staan van de Tour de France. Dat zei de 22-jarige Belkin-renner donderdag bij de presentatie van het parcours. "Dit is supermooi en echt een thuiswedstrijd." De Amersfoorter vond het tijdritparcours vooral technisch. "Dit is echt een mooi parcours voor de tijdrijders."

Komend jaar zit de Tour er nog niet in voor Kelderman. "Ik rijd de Giro, dat is mijn belangrijkste doel." De jongeling mikt op een klassering bij de eerste tien. "Afgelopen seizoen was ik zeventiende, dus dat is een mooie verbetering." Mogelijk rijdt Kelderman in 2014 ook nog de Vuelta. "Ik denk dat dat wel kan, maar dan zal ik wel wat minder wedstrijden rijden."

Tom Veelers verwacht dat de druk op de Nederlandse renners bij de start in Utrecht groter is dan normaal. "Het is het grootste sportevenement ter wereld." De route van de tijdrit kan de rijder van Argos-Shimano bekoren. "We komen langs allemaal prachtige punten. Al zullen we daar als renners weinig van merken", lacht hij.

Net als de afgelopen jaren wil Veelers weer belangrijk zijn in de sprinttrein van Marcel Kittel. "Maar we hebben ook een aantal andere goede jonge jongens. Ik wil hun helpen klaarstomen voor de sprints."

[EL] Uitslag AZ - Maccabi Haifa

AZ heeft zich door een zege op Maccabi Haifa weten te plaatsen voor de volgende ronde van de Europa League. De Alkmaarders waren in eigen huis met 2-0 te sterk voor de Israeliërs en wisten ze daardoor met nog één wedstrijd te gaan zeker te stellen van de tweede plaats in poule L.

In de eerste helft gebeurde er weinig in het Afas-stadion, totdat plots Gudelj tien minuten voor rust compleet vrij werd gelaten. Hij wist een voorzet van Martens zo tot een doelpunt te verwerken en daarmee een ticket voor de volgende ronde al zo goed als zeker te stellen.

Gudelj maakte de 1-0. (Foto: Pro Shots)

De gasten uit Israël waren na rust gevaarlijker en kregen via Abu Hazeira en Ravos Serna twee grote kansen. AZ spande zich niet bovenmatig in en stichtte zelf alleen nog gevaar via Martens, die een schot van ver tot twee maal toe gestopt zag worden door Saranov.

Maccabi Haifa stelde daar na de sterke beginfase ook weinig tegenover, ondanks dat Azulay bij zijn eerste balcontact nog dicht bij een goal was. Gudmundsson besloot om ver in blessuretijd toch het publiek nog wat te vermaken en hij schoot in de vijfde minuut van de blessuretijd nog de 2-0 eindstand binnen.

AZ

2 - 0

Maccabi Haifa

 37' Gudelj
 90+5' Gudmundsson
   
 
 Gele kaart: Turgeman (Maccabi Haifa)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 11.211
Arbiter: Kulnakov (WRu)
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
M. Johansson
Gouweleeuw
Wuytens
Viergever
Gudelj
Ortiz
Martens
Beerens (Elm/68)
A. Jóhansson (Avdic/81)
Gudmundsson
  Saranov
Gabai
Cocalic
Keinan
Twatha
Rayos Serna
Yadin (Boccoli/79)
Abukarat
Verder (Azulay/62)
Turgeman
Abu Nazeira (Ndlovu/70)

Asbestschool Zwolle ook vrijdag dicht

De middelbare school in Zwolle die donderdag zijn leerlingen naar huis stuurde vanwege de mogelijke aanwezigheid van asbest, blijft ook vrijdag dicht. Dat is besloten nadat donderdagmiddag daadwerkelijk asbest werd aangetroffen. Dat heeft de Thorbecke Scholengemeenschap bekendgemaakt.

Op basis van een eerste inventarisatie is verder onderzoek nodig, meldt de school. De resultaten worden vrijdagmiddag verwacht. De school hoopt dan ook iets te kunnen zeggen over hoelang de deuren dichtblijven.

Het gaat om de vestiging aan de Dokter van Heesweg. De in totaal 1535 leerlingen werden donderdagochtend naar huis gestuurd.

Biatleet Fourcade neemt revanche

Martin Fourcade heeft in Östersund de eerste individuele wedstrijd in de World Cup op zijn naam geschreven. Hij werd gevolgd door de Oostenrijkers Simon Eder en Daniel Mesotitsch.

Vooraf waren er twijfels over de vorm van Fourcade, met name vanwege zijn optreden tijdens de gemengde estafette tijdens het evenement in Zweden. Daar gaf hij een vrijwel zekere overwinning voor Frankrijk weg. Als slotloper faalde hij opzichtig bij het schieten en kreeg hij ook nog eens een tijdstraf van twee minuten aan de broek, waardoor ook het podium buiten bereik was. Tijdens de individuele wedstrijd was daar echter weinig meer van te merken. Al vanaf het eerste meetpunt was de houder van de World Cup de snelste en dat zou hij niet meer weggeven. Hij schoot keer op keer zonder twijfel raak. Nadat ook het twintigste en laatste schot een treffer bleek stak hij zijn vuist in de lucht en spoorde hij het publiek aan om nog wat harder te juichen.

Achter Fourcade speelde zich een interessante strijd af om de resterende podiumplaatsen. Met name de Duitser Daniel Böhm en de Tsjech Ondrej Moravec gooiden met een misser in de laatste schietbeurt een plek op het podium weg. Simon Eder liet in de laatste beurt zijn enige misser noteren, maar dit bleek toch genoeg voor een tweede plaats. Zijn landgenoot Daniel Mesotitsch schoot in de eerste beurt één keer mis, maar raakte vervolgens elke schijf en werd derde. Namens Nederland stond Joël Sloof aan de start. Hij werd met vier missers 92e en liet daarmee elf deelnemers achter zich.

Curlingploeg verliest in play-offs EK

De Nederlandse curlingploeg kan promotie naar de A-divisie vergeten. Op het Europees kampioenschap voor B-landen verloor de ploeg play-off B met 6-4 van Italië. De ploeg van skip Jaap van Dorp moet nu spelen om het brons.

Oranje speelt vrijdag tegen de verliezer van de halve finale om het brons. Die wedstrijd gaat tussen Italië en Hongarije en wordt donderdagavond gespeeld. De Hongaren eindigden in de groepsfase boven Oranje, maar verloren donderdag play-off A van Duitsland met 7-1. Onze Oosterburen wonnen de andere poule in de B-divisie.

Hongarije speelt nu tegen Italië voor een plek in de finale en om promotie naar de A-groep. Duitsland staat na de zege in play-off A al in de finale en is al zeker van promotie. De Oranjecurlers hebben door het verlies in play-off B geen kans meer om hun vooraf gestelde doelstelling om naar de A-divisie te promoveren te halen. 

Uit de A-divisie zijn Finland en Frankrijk gedegradeerd. Die spelen vanaf volgend jaar in de B-divisie bij Nederland. Slowakije en België zijn uit de B-divisie gedegradeerd.

Malinese soldaten schieten op betogers in Kidal

Malinese soldaten hebben donderdag het vuur geopend op betogers in de noordelijke stad Kidal. Daarbij zijn volgens inwoners vijf mensen gewond geraakt.

De betogers hadden zich op de luchthaven van Kidal verzameld om te demonstreren tegen de komst van premier Oumar Tatam Ly, daags nadat de voorlopige uitslagen bekend waren gemaakt van de eerste ronde van de parlementsverkiezingen. De demonstranten negeerden sommaties van VN-soldaten en Malinese militairen om te vertrekken en begonnen stenen te gooien, waarop de Malinese militairen het vuur openden, zei inwoner Moussa Maiga. Vier vrouwen en een man raakten daarbij gewond, zei hij.

Mamary Camara, commandant van het Malinese leger in Kidal, zei dat de betogers zich achter de vrouwen verscholen. Ook zei hij dat militairen niet gericht op de betogers hadden geschoten, maar alleen in de lucht. De gewonden werden door helikopters van de Franse missie Serval afgevoerd.

Kidal is een bolwerk van Toeareg-separatisten gebleven, ook na het Franse militaire ingrijpen in Mali. Toch is daar een aanhanger van de Malinese regering in het zuidelijke Bamako, Ahmoudane Ag Ikmass, al in de eerste ronde van de parlementsverkiezingen tot winnaar uitgeroepen.

De parlementsverkiezingen moesten het sluitstuk vormen van het herstel van de grondwettelijke orde in Mali, na de militaire staatsgreep van vorig jaar die leidde tot de verovering van de noordelijke helft van het land door Toeareg-separatisten en islamitische extremisten. Het opkomstcijfer van 38 procent was echter nog lager dan bij de presidentsverkiezingen enkele maanden geleden.

Minder uitschrijvingen kerk na benoeming Franciscus

Sinds het aantreden van paus Franciscus in maart is het aantal uitschrijvingen bij de rooms-katholieke kerk in Nederland fors gedaald. Dat blijkt donderdag uit cijfers van de bisschoppenconferentie.

Het aantal opzeggers stond tot eind oktober op ruim 7500, terwijl dat er in heel 2012 bijna 16 duizend waren. In de jaren daarvoor schreven nog meer mensen zich uit bij de kerk met als hoogtepunt 2010, toen het misbruikschandaal in de kerk aan het licht kwam. Ruim 23 duizend mensen schreven zich dat jaar uit.

Paus Franciscus komt in tegenstelling tot zijn voorganger, Benedictus XVI, regelmatig positief in het nieuws. Zo zei hij dat de kerk zich niet obsessief moet bezighouden met thema's als homoseksualiteit, wat met gejuich werd ontvangen bij homo-organisaties als COC Nederland. Benedictus noemde het homohuwelijk vorig jaar in zijn vredesboodschap, net als euthanasie en abortus, nog 'een bedreiging voor de wereldvrede'.

Overigens is uitschrijven uit de rooms-katholieke kerk nog altijd niet eenvoudig, erkennen de bisschoppen. Begin dit jaar hebben de bisschoppen maatregelen genomen om de procedure te vereenvoudigen.

'Levenscyclus PS4 korter dan PS3'

Tijdens een interview met Techradar verklapte Sony UK-baas Fergal Gara dat de levenscyclus van de PlayStation 4 wel eens korter zou kunnen zijn dan die van de PlayStation 3. Microsoft's Xbox One zou daarentegen 10 jaar mee moeten gaan.

"I think there's reasons to believe that the next cycle might be shorter in markets such as the UK," zegt hij. "It's probably a sign of the times and how much has changed in seven years, but I think the willingness and the appetite to pick up new technology fast has probably changed quite a bit." Echter is het wel nog een beetje vroeg om te gaan voorspellen wat de toekomst ons gaat brengen, aldus Gara. "We're going to have a much better feel for it once we're a good few months in and we can see how the dynamics are emerging."

Het kan dus zo zijn dat de PlayStation 5 wellicht minder lang op zich laat wachten dan de PlayStation 4 dat deed, maar of het echt zo is, zullen we pas over een paar jaar weten.

Cambuur boekt bescheiden winst in kampioensjaar

Sc Cambuur heeft over vorig seizoen een winst geboekt van 28 duizend euro. Dat maakte de Friese club donderdag bekend. De winst viel relatief laag uit omdat door de goede resultaten veel winstpremies moesten worden uitgekeerd aan spelers en trainers. Cambuur werd vorig seizoen kampioen in de Jupiler League en dwong zo promotie naar de Eredivisie af.

Cambuur boekte ook de vorige twee jaar al winst en denkt die lijn te kunnen doortrekken. "De verwachting en ambitie is dat Cambuur na het seizoen 2013-2014 de liquiditeitszorgen definitief achter zich laat", meldt de huidige nummer veertien van de Eredivisie. "Daarmee is Cambuur dan, ondanks het negatief eigen vermogen, een relatief gezonde club."

Brama pas in februari terug bij Twente

FC Twente kan naar verwachting pas in februari weer beschikken over Wout Brama. Dat zei coach Michel Jansen van de Tukkers donderdag op de clubsite. De 27-jarige middenvelder kampt al meer dan een halfjaar met een slepende hielblessure.

"Hij traint nog niet op het veld, maar kan met schoenen aan goed zijn werk doen. De problemen die hij had met zijn hiel zijn weg", liet Jansen weten. De langdurig geblesseerde doelmannen Sander Boschker en Sonny Stevens sluiten waarschijnlijk nog voor de winterstop aan bij de selectie.

Politie breekt protest universiteit Caïro op

Egyptische veiligheidsdiensten hebben donderdag traangas en waterkanonnen ingezet om studenten en aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi uiteen te drijven tijdens een demonstratie bij een universiteit in Caïro.

De betogers hadden zich verzameld uit protest tegen het vonnis tegen een groep jonge vrouwelijke demonstranten. Onder een nieuwe wet wordt het houden van demonstraties zonder toestemming van de politie hard bestraft. Overtreders hangen boetes en gevangenisstraffen boven het hoofd.

De wet heeft voor veel woede onder liberalen, jongerenbewegingen en bondgenoten van de door het leger gesteunde interimregering gezorgd. De politie pakte na de inwerkingtreding van de wet bij demonstraties tientallen activisten op.

Coalitie boekt winst in peiling

De coalitie boekt een paar zetels winst in de Politieke Barometer. De VVD krijgt er twee zetels bij, waardoor de partij van premier Mark Rutte nu op dertig zetels staat. De PvdA van Diederik Samsom pakt er in de donderdag gepubliceere Ipsos-peiling één zetel bij en komt uit op negentien.

Ten opzichte van de vorige peiling van twee weken geleden verandert weinig. Volgens Ipsos blijven de fluctuaties ten opzichte van de vorige peilingen binnen de foutmarges.

Van de twee grootste oppositiepartijen is er winst voor de SP (van zestien naar zeventien) en verlies voor de PVV (van 26 naar 24). Verlies is er ook voor D66 (van 24 naar 23) en de ChristenUnie (van zes naar vijf).

Bij de overige partijen verandert er niets. Het CDA behoudt er vijftien, GroenLinks vier, SGP drie, Partij voor de Dieren vier en 50Plus zes.

Seksen hebben spijt van (geen) seks

Seks is vaak een emotionele bezigheid. Vreugde, genot, liefde en, als het je ding is, ook pijn komen voorbij. Onderzoekers hebben nu vastgesteld dat een andere emotie een belangrijk deel uitmaakt van de menselijke seksualiteit: spijt. De belangrijkste ontdekking is echter hoe anders de twee seksen die emotie ervaren.

Psychologen van verschillende Amerikaanse universiteiten hielden de grootste enquête naar spijt in het seksleven ooit. In drie studies, met in totaal bijna 30.000 deelnemers van alle geaardheden, vroegen ze naar de redenen waarom mannen en vrouwen ooit spijt hebben gehad in hun seksleven.

De resultaten waren veelzeggend: de belangrijkste oorzaak van spijt bij mannen was verlegenheid waardoor ze een potentiële bedpartner zijn misgelopen. 27% had daar spijt van. Nummer twee en drie zijn beide spijt dat ze niet seksueel avontuurlijker waren, respectievelijk toen ze jong en toen ze single waren.

Bij vrouwen waren de oorzaken echter heel anders. De nipte 'winnaar' is het verliezen van de maagdelijkheid aan de verkeerde partner, waarvan 24% spijt heeft. Het wordt op de voet gevolgd door spijt van vreemdgaan (23%) en te snel gaan in een relatie (20%). Volledig tegen de stereotypen in hadden meer vrouwen (17%) dan mannen (10%) spijt van het vrijen met een onaantrekkelijke partner.

Volgens onderzoekster Martie Hasselton is de oorzaak eenvoudig: "Voor mannen was, in de evolutionaire geschiedenis, iedere gemiste kans op seks met een nieuwe partner een gemiste kans op voortplanting - een dure misser in evolutionaire zin. Voor vrouwen zijn de gevolgen van vrije liefde een stuk groter dan voor mannen. Dit heeft waarschijnlijk de emotionele reacties op seksuele betrekkingen tot op deze dag gevormd."

Bulgarije bouwt hek langs grens met Turkije

Bulgarije is begonnen met de bouw van een dertig kilometer lang hek langs de grens met Turkije met het doel illegale immigratie tegen te gaan. Minister van defensie Angel Naydenov zei donderdag dat het drie meter hoge hek in februari klaar moet zijn.

Het hek gaat vooral door bergachtig, bebost gebied waar controle door grenswachten moeilijk is.

De Bulgaarse autoriteiten hebben beschuldigingen verworpen dat het hek is bedoeld om Syrische vluchtelingen tegen te houden die naar de Europese Unie willen komen. Het land heeft te maken met een toestroom van migranten die het bij lange na niet aankan.

Tijdens de Koude Oorlog waren de met prikkeldraad vergeven Bulgaarse grenzen bedoeld om te voorkomen dat burgers naar het Westen vluchtten, maar toen het land zich in 2004 bij de NAVO voegde werden alle obstakels verwijderd.

Asielzoekers weigeren vluchtbajes toch

De uitgeprocedeerde asielzoekers die tijdelijk een gekraakt kantoorpand in Amsterdam bewonen, weigeren hun intrek te nemen in een voormalige gevangenis. De groep heeft een brief gestuurd aan de gemeente, die de opvanglocatie aanbood. Dat bevestigt een gemeentewoordvoerder. Amsterdam wil donderdag nog reageren op de zaak.

De groep van 159 uitgeprocedeerde asielzoekers sloeg het aanbod van burgemeester Eberhard van der Laan in eerste instantie af. Ze vonden het een onhandige locatie, omdat veel asielzoekers een gevangenisverleden hebben. Donderdagochtend namen ze toch een kijkje in het voormalige huis van bewaring aan de Havenstraat.

Van der Laan wilde met het aanbod de groep zes maanden onderdak bieden. De groep heeft al in diverse locaties in de stad gewoond. Sinds begin vorige maand wonen ze in een gekraakt kantoorpand aan de Weteringschans. Dat pand moeten ze volgende week vrijdag verlaten.

Schultz spreekt Duitsland aan op tolplan

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) heeft haar Duitse collega aangesproken op het plan om tol in te voeren voor buitenlandse automobilisten. Dat schrijft Schultz donderdagmiddag in antwoord op Kamervragen van D66.

De bewindsvrouw heeft haar Duitse collega verzocht om een overleg om deze ontwikkeling te bespreken en heeft de Nederlandse zorgen overgebracht. Het tolplan is afkomstig uit het regeerakkoord dat de coalitie van CDU/CSU en SPD woensdag presenteerde.

Inhoudelijk kan Schultz nog niet reageren, omdat de precieze details nog niet bekend zijn. "Uitgangspunt is echter dat deze niet discriminatoir of onevenredig mogen uitpakken voor buitenlandse gebruikers van het Duitse wegennet." Ook de Europese Commissie zal 'nauwgezet kijken' naar de nieuwe plannen.

Het is binnen de EU namelijk verboden om alleen buitenlanders tol te laten betalen. Brussel heeft er echter geen bezwaar tegen als Duitsland zijn inwoners ook tol laat betalen, maar dat via lagere wegenbelasting teruggeeft, schrijft de bewindsvrouw. Schultz belooft de Kamer te informeren zodra er concrete plannen liggen.

Op het Duitse voornemen klinkt zowel binnen als buiten de Tweede Kamer veel kritiek. Volgens de SP worden Nederlandse automobilisten keihard gepakt. Ook de ANWB verzet zich tegen de plannen.

FOK!filmtip van de Dag: 16 Blocks (2006)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

16 Blocks

De FOK!filmtip van de Dag gaat vandaag naar de spetterende actiefilm 16 Blocks, die vanavond om 20.30 uur te zien is op Veronica. In de film van regisseur Richard Donner zien we Bruce Willis als Jack Mosley, een politieagent op leeftijd die Eddie Bunker (Mos Def), een belangrijke getuige, van een politiebureau naar een rechtbank moet brengen. Er is echter één probleem; de man moet namelijk getuigen tegen corrupte politieagenten en Mosley krijgt zo ongeveer het hele korps achter zich aan om te voorkomen dat Bunker de rechtbank zal bereiken. Mosley moet een moeilijke keuze maken tussen loyaliteit voor zijn collega's en het beschermen van de getuige.

16 Blocks 1

Een fijne actiefilm, gebaseerd op een scenario van Richard Wenk, die eerder naam had gemaakt met zijn script voor Lethal Weapon 4 (1998). Zijn schrijfsel werd weliswaar niet gebruikt maar toen Richard Donner vernam dat Wenk een nieuw script had geschreven liet hij meteen weten interesse te hebben in het verhaal. Het personage Eddie Bunker was trouwens gebaseerd op de voormalige crimineel Edward Bunker, die als acteur te zien was in onder meer Runaway Train (1985) en Quentin Tarantino's Reservoir Dogs (1992).

16 Blocks 2

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Gewelddadige games zijn goed

De discussie woedt al zo lang als ze bestaan: zijn gewelddadige games gevaarlijk voor de jeugd? Volgens sommigen maken games als GTA en Halo psychopathische killers van onze kinderen, volgens anderen zijn de games juist goed voor de vaardigheden. Onderzoekers brengen nu het verlossende woord.

De American Psychologists Association (APA) is een werkgroep begonnen, onder leiding van Isabela Granic van de Radboud Universiteit. Zij hebben de wetenschappelijke onderzoeken over het onderwerp gereviewd. Zo probeerden ze uit de verscheidenheid aan onderzoeken één antwoord te distilleren.

Dat antwoord is eenvoudig: cognitieve vaardigheden als ruimtelijke oriëntatie, redeneringsvermogen, geheugen en waarnemingsvermogen gaan allemaal vooruit door games. En dan vooral door gewelddadige shooters, benadrukken de onderzoekers. "Dit heeft cruciale gevolgen voor onderwijs en beroepsvorming," zegt Granic.

Daarnaast wordt ook korte metten gemaakt met het stereotype van de geïsoleerde, eenzame gamer. Ongeveer 70% van gamers wereldwijd speelt met of tegen een vriend. Velen vinden vertier in virtuele sociale netwerken in games als World of Warcraft. Zulke netwerken zouden ook goed zijn voor sociale vaardigheden en leiderschapsvaardigheden.

Ook ontdekten ze dat korte spelletjes die snel gespeeld kunnen worden, zoals Angry Birds, een positieve uitwerking op het gemoed van mensen hebben. Granic vertelt: "Als het spelen van computerspelletjes mensen simpelweg gelukkiger maakt, lijkt dat een fundamenteel emotioneel voordeel te zijn waarmee rekening gehouden moet worden."

Kortom, als je kleine je vraagt of hij de nieuwe GTA mag spelen, stem dan zeker toe. Voordat je het weet, is hij de nieuwe Einstein.

Gewelddadige games zijn slecht

De discussie woedt al zo lang als ze bestaan: zijn gewelddadige games gevaarlijk voor de jeugd? Volgens sommigen maken games als GTA en Halo psychopathische killers van onze kinderen, volgens anderen zijn de games juist goed voor de vaardigheden. Onderzoekers brengen nu het verlossende woord.

Professor Communicatie en Psychologie Brad Bushman van de Ohio State University in de VS deed namelijk een onderzoek waarbij hij de agressie, de eetlust en de eerlijkheid van tieners testte, zowel na het spelen van een gewelddadig computerspel als na het spelen van een gewoon computerspel.

Bushman liet 172 Italiaanse pubers tussen dertien en zeventien jaar oud een spel uit de GTA-serie of een pinball- of golfspel spelen. Tijdens het experiment mochten de tieners zo veel M&M's eten als ze wilden. Na het experiment moesten ze vragen beantwoorden. Vervolgens mochten ze net zoveel consumptiebonnen pakken als ze vragen juist beantwoordden.

Uit het onderzoek bleek dat de tieners meer dan drie keer zo veel M&M's aten tijdens het spelen van een gewelddadig spel. Bij het pakken van de bonnetjes, bleek dat de spelers van de gewelddadige games wel acht keer zo vaak meer lootjes dan toegestaan pakten.

Tenslotte deed Bushman nog een onderzoek naar de agressie; spelers mochten hun tegenstanders, die buiten weten van de spelers virtueel was, blootstellen aan luide tonen die door de koptelefoon schellen. De tieners die gewelddadige games speelden, lieten hun tegenstanders hardere tonen horen die langer duurden dan de spelers van onschuldige spelletjes.

Volgens Bushman is de conclusie duidelijk: "We vonden steeds, over een aantal studies verspreid, dat degenen die gewelddadige games spelen agressiever handelen; dit is gewoon nog meer bewijs." De grootste risicobroep zijn tieners die al moeite hebben met morele standvastigheid: "De tieners die het meest moreel ontaard zijn zijn degenen die het vaakst weinig zelfbeheersing tonen tijdens het spelen."

Kortom, als je kleine je vraagt of hij de nieuwe GTA mag spelen, stem dan zeker niet toe. Voordat je het weet, is hij de nieuwe Hitler.

Hoesen: "Hallo, ik ben er ook nog"

Danny Hoesen wil bewijzen dat Ajax geen spitsenprobleem heeft. De aanvaller die dinsdag tegen Barcelona scoorde, wil zijn rol als waarnemer goed vervullen. Hoesen stond tegen Barcelona in de basis en scoorde.

Zijn basisplek verbaasde hem niet, ondanks dat hij tegen Heracles Almelo, enkele dagen eerder, niet had overtuigd. Daardoor gingen de geruchten dat Davy Klaassen of Lasse Schöne zou starten. "Toch vind ik het knap van hem dat hij me weer op durfde te stellen, want zelf had ik ook geen lekker gevoel overgehouden aan de wedstrijd tegen Heracles. Hopelijk heb ik hem het vertrouwen nu terugbetaald", aldus de aanvaller in gratis dagblad Sp!ts.

Doordat Siem de Jong en Kolbeinn Sigthórsson afwezig zijn bij Ajax, wordt er gesproken van een 'spitsenprobleem'. Dat vindt Hoesen onzin. "Voor mij is het niet fijn als daarover wordt gesproken. Dan denk ik: Hallo, ik ben er ook nog. Ik krijg nu de kans en die moet ik grijpen om te bewijzen dat Ajax geen andere spits nodig heeft."

Google overtreedt privacywetgeving

Google combineert op illegale wijze gegevens van mensen die internetdiensten van het technologiebedrijf gebruiken. Het Amerikaanse bedrijf handelt in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens. Dat concludeert het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) donderdag. Google verzamelt de gegevens zonder internetgebruikers daar goed over in te lichten.

"Google spint een onzichtbaar web van onze persoonsgegevens zonder toestemming", constateert CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm. "Dat is bij wet verboden." Google wordt op het matje geroepen in een hoorzitting, waarna de toezichthouder beslist over eventuele sancties.

CBP deed onderzoek naar de praktijken van Google. Het bedrijf maakt niet goed duidelijk welke gegevens worden bewaard en gekoppeld. Ook blijft het internetbedrijf onduidelijk over het doel van de koppeling.

Ibra: "Geen Gouden Bal nodig, ik weet dat ik de beste ben"

Zlatan Ibrahimovic reageert koeltjes als hem naar de Gouden Bal wordt gevraagd. De Zweed is niet bepaald onder de indruk van de individuele onderscheiding. Ibrahimovic wordt samen met Cristiano Ronaldo, Franck Ribéry en Lionel Messi getipt als winaar van de Gouden Bal 2013.

Het lijkt er echter op de Ronaldo door zijn recente prestaties de beste papieren heeft. Het doet de Zweedse aanvaller echter niet veel. "Het is niet iets waar ik over nadenk en het is ook niet belangrijk voor me", zegt Ibrahimovic tegen diverse media. "Ik hoef die prijs niet te winnen om te weten dat ik de beste ben."

Met Paris Saint-Germain won Ibrahimovic woensdag van Olympiakos, waardoor plaatsing voor de achtste finale een feit is. "Ons doel was om de groepsfase te overleven en dat is gelukt. Nu is het wachten op de loting om te kijken tegen wie we spelen. Tot die tijd moeten we hard trainen om klaar te zijn voor de komende wedstrijden."

RTL blijft achter Gordon staan

RTL betreurt het dat een groep mensen zich zeer gekwetst voelt door de grappen die Gordon heeft gemaakt ten koste van een Chinese man. Dat heeft de zender donderdag laten weten in een persverklaring. De zender blijft vierkant achter Gordon staan. Het is de eerste reactie van de zender op de ophef over de grappen van het jurylid van Holland's Got Talent.

"Een aantal mensen, waaronder een deel van de Aziatische gemeenschap, heeft aangegeven dat de opmerking als zeer kwetsend is ervaren. Dat betreuren wij zeer", zo is in de verklaring te lezen. Volgens RTL 4 staat Gordon bekend als iemand 'met een kleine hartje en een grote dosis empathie'. "Van opzettelijk kwetsend gedrag was geen sprake en daarin steunt RTL Gordon volledig."

"Het publiek kent Gordon als tv-persoonlijkheid en weet dat bij hem iedereen het onderwerp van zijn grappen kan zijn", meldt de zender verder. "Hij maakt daarbij geen enkele uitzondering, ontziet zeker ook zichzelf niet en dat is juist zijn kracht."

Het jurylid van Holland's Got Talent zei tegen een Chinese kandidaat onder meer: 'Welk nummer ga je zingen? Nummer 39 met rijst? Het fragment ging de wereld over en leidde onder meer tot een klacht van Meldpunt Discriminatie tegen RTL.

Zwangere Megan Fox vindt alles stinken

Megan Fox heeft tijdens haar tweede zwangerschap last van een zeer gevoelige neus. "Ik ruik alles. Ik kan vieze geurtjes al in de verte ruiken", zegt de actrice tegen het Amerikaanse tijdschrift People. Fox en acteur Brian Austin Green, die al een kind heeft uit een eerder huwelijk, verwachten hun tweede kind begin volgend jaar.

De 27-jarige Megan moet Brian, met wie ze in 2010 trouwde, geregeld uitleggen dat er echt iets stinkt. "Brian zegt steeds dat ik gek ben en dat het niet stinkt. Maar geloof me, het stinkt ergens."

Fox vindt haar tweede zwangerschap tot nu toe een stuk minder zwaar. Ook is ze benieuwd hoe haar zoontje Noah reageert op de komst van de baby. "Hij is nu nog maar veertien maanden oud, maar ik denk dat hij later een geweldige grote broer wordt."

Meer foto's Duitse kunstschat online

De Duitse autoriteiten hebben meer foto's en details vrijgegeven van de grote kunstschat die vorig jaar in een appartement in München werd aangetroffen. Op de officiële website staan nog eens 101 werken, waarmee het totaal op 219 komt. Het gaat om stukken van onder meer Edgar Degas, Paul Cézanne, Pablo Picasso, Eugène Delacroix, Honoré Daumier en Albrecht Dürer.

De werken maken deel uit van de kunstschat die in 2012 in het appartement van kunstverzamelaar Cornelius Gurlitt werd aangetroffen. Van de partij doeken, tekeningen en prenten zouden er ongeveer 590 zijn gestolen door de nazi's.

De Duitse autoriteiten plaatsen sinds eerder deze maand foto's van de werken op een speciale website.

Brands over Toivonen: "Wij weten hoe het zit"

Volgens Marcel Brands is er voor de topper tussen Feyenoord en PSV van komende zondag meer duidelijkheid over de situatie van Ola Toivonen. De technsich manager van PSV laat aan het Algemeen Dagblad weten dat hij een doorbreking van de impasse verwacht.

"En dan kan ik ook uitleggen waarom het zo lang geduurd heeft", aldus Brands. "Voor ons is het overigens nooit een issue geweest, want wij weten hoe het zit." Toivonen leek aan het begin van dit seizoen weinig kans op speeltijd te maken, aangezien hij zijn aflopende contract niet wilde verlengen.

Gaandeweg deed trainer Phillip Cocu toch steeds vaker een beroep op de Zweed. "Of hij nu bijtekent of niet, tot de winterstop blijft de situatie hetzelfde." Komende zondag speelt PSV de topper in De Kuip tegen Feyenoord. De verwachting is dat er voor dat duel duidelijkheid is over de situatie van Toivonen.

Boilesen pas volgend jaar weer in actie

Nicolai Boilesen komt dit kalenderjaar waarschijnlijk niet meer in actie voor Ajax. Dat meldt de 21-jarige Deen op Twitter. Hij heeft zijn linkerhamstring verrekt, wees onderzoek donderdag uit. Boilesen liep de kwetsuur dinsdag op in het met 2-1 gewonnen Champions Leagueduel tegen FC Barcelona. Hij moest zich al voor rust laten vervangen.

"Het duurt waarschijnlijk tot de kerst alvorens ik terug ben", zegt de linksback. "Ik ga mijn best doen om zo snel mogelijk fit te zijn." Boilesen mist onder meer het treffen met AC Milan in de Champions League. Bij winst kwalificeert Ajax zich voor de achtste finales. In de competitie spelen de Amsterdammers voor de winterstop nog tegen ADO Den Haag, NAC Breda, SC Cambuur en Roda JC.

Komeet maakt zich op voor bezoek aan zon

Met grote snelheid raast de komeet ISON af op de zon. Hoewel, niet recht op de zon af, maar wel richting de helderste ster aan ons firmament. Donderdagavond rond 19.37 uur Nederlandse tijd is de afstand tussen komeet en zon het kleinst, zo'n 1,6 miljoen kilometer.

Of ISON het onderonsje met de zon overleeft, is de vraag. De komeet is waarschijnlijk niet zichtbaar vanaf aarde, maar wordt door satellieten van ESA en NASA waargenomen.

Pas na enkele uren zal duidelijk worden of de komeet zijn reis vervolgt of door de zonnehitte is verschroeid. In het eerste geval zal het ruimteobject de aarde weer passeren. Begin volgende maand zou ISON op het noordelijk halfrond dan vlak voor zonsopgang en vlak na zonsondergang zichtbaar moeten zijn.

'Millennium Falcon terug in Star Wars VII'

Het ruimteschip Millennium Falcon van het personage Han Solo keert terug in Star Wars: Episode VII. Dat zegt een bron tegen filmsite Latino Review. Yahoo Movies gaat zelfs een stap verder en stelt dat, voor het eerst in de geschiedenis, een volledige, levensgrote versie inclusief interieurs wordt gebouwd in Pinewood Studios in Londen. Hiermee lijkt het gerucht dat Han Solo, en dus Harrison Ford, terugkeert in de film zo goed als bevestigd.

Het model van de Millennium Falcon werd volgens de filmmakers in de jaren zeventig gebaseerd op een fors uitgevallen hamburger. De smokkelaar Solo is er echter apetrots op en pocht dat het schip, na enkele slimme modificaties, anderhalf keer de lichtsnelheid haalt. De Millennium Falcon speelde in de eerste drie Star Wars-films, episode IV, V en VI, een prominente rol.

Nieuws over een nieuwe reeks Star Wars-films dook vorig jaar op, nadat Disney de rechten van Lucasfilm overnam voor ruim vier miljard dollar. Niet lang daarna doken geruchten op dat Ford, Mark Hamill en Carrie Fisher weer hun rollen als Solo, Luke Skywalker en Princess Leia op zich zouden nemen.

Ford zei vorige maand in de talkshow van Graham Norton tegen de BBC dat hij nog niet had bepaald of hij weer terugkeert. Dat was echter tijdens een promotietoer van zijn nieuwe film Ender's Game. Kenners denken dat hij met die uitspraak alleen wilde voorkomen dat alle aandacht naar de nieuwe Star Wars-films zou uitgaan.

Waar de nieuwe film over gaat, is nog onbekend. Hoe dan ook verschijnt de verder nog titelloze Star Wars: Episode VII in december van 2015 in de bioscoop.


'Millennium Falcon terug in Star Wars VII' (Foto: Novum)

Vluchtende gedetineerde neergeschoten in Den Haag

Medewerkers van de Dienst Justitiële Inrichtingen hebben donderdag in Den Haag een gedetineerde neergeschoten die probeerde te vluchten bij een ziekenhuisbezoek. Dat meldt de politie.

Het incident gebeurde bij het Hageziekenhuis aan de Leyweg. Het is niet bekend hoe de gedetineerde eraan toe is. De Dienst Justitiële Inrichtingen was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Dementerende man (95) niet vervolgd voor doodslag

Justitie in het Canadese British Columbia heeft besloten niet tot vervolging van een 95-jarige man over te gaan. De bejaarde en dementerende man wordt verdacht van doodslag, maar het is vanwege zijn fysieke en psychische toestand niet in het publieke belang een rechtszaak te beginnen, liet het openbaar ministerie in de provincie woensdag weten.

John Daymouth Furman zou in augustus in het verzorgingshuis waar hij woonde zijn kamergenoot William May (85) van het leven hebben beroofd. Wat er precies is gebeurd, is onduidelijk. "Waarschijnlijk verkeerde de heer Furman in een staat van verstandsverbijstering als gevolg van zijn dementie", aldus het openbaar ministerie. Ook de familie van het slachtoffer sprak van een ongeluk en gaf blijk van medeleven met Furman.

Justitie liet weten dat er maatregelen zijn getroffen om te voorkomen dat Furman een gevaar voor anderen vormt. Furman is voor onbepaalde tijd naar een psychiatrische instelling overgebracht.

Korte metten gemaakt met bier uit naam van Allah

De islamitische politie in de Noord-Nigeriaanse stad Kano heeft met een shovel en onder het aanroepen van Allah 240.000 flessen bier vernietigd. Bier is onder de islamitische wetgeving die in Noord-Nigeria geldt verboden sinds 2001, maar de autoriteiten knepen een oogje toe bij de bierconsumptie in hotels en in de christelijke wijk in Kano.

De politiechef van de stad waarschuwde echter dat zijn agenten een eind zullen maken aan de alcoholconsumptie. Met de verspilling van het gerstenat woensdag werd de daad bij het woord gevoegd.

'Paddenstoelen creëren wind'

Paddenstoelen lijken saai. Het zijn een beetje twijfelachtige dingetjes die op muffe plaatsen groeien. Maar ze blijken een groot geheim te herbergen. Men dacht dat paddestoelen hun sporen verspreiden met behulp van de wind. De vraag bleef hoe ze hun sporen ook konden verspreiden als er geen wind staat.

Ook Emilie Dressaire van Trinity College in de VS werd gekweld door deze vraag. Gelukkig is zij als professor Experimentele Vloeistofmechanica in een mooie positie om het te onderzoeken. Ze liet de hogesnelheidscamera's, wiskundige modellen en een stel oesterzwammen en shii-take's aanrukken, en ging aan de slag.

Dressaire ontdekte dat de paddenstoelen vlak voordat ze de sporen loslieten, ook waterdamp loslieten. De waterdamp koelt de lucht in de buurt van de paddestoel. Daardoor ontstaat een miniscuul hogedrukgebied dat luchtstromen rond de paddenstoel veroorzaakt. Die luchtstromen zijn niet sterk, maar sterk genoeg om sporen te verplaatsen.

"Daardoor zijn paddenstoelen in staat om hun sporen zelfs in de meest onherbergzame omgevingen te verspreiden," zegt Dressaire. Zoals het een goede wetenschapper betaamt, is ze maar wat blij met de ontdekking dat paddenstoelen een stuk ingewikkelder zijn dan aangenomen: "Het is behoorlijk indrukwekkend, maar schimmels zijn vindingrijke ingenieurs."

'Berlijn moet eerste coffeeshop krijgen'

Berlijn moet naar Nederlands voorbeeld de eerste coffeeshop van Duitsland krijgen. Dit heeft de stadsdeelraad van Friedrichshain-Kreuzberg besloten, aldus de fractie van de Groenen donderdag. Struikelblok is echter dat de verkoop van drugs in Duitsland is verboden. De stadsdeelraad wil daarom een ontheffing aanvragen bij het Federaal Instituut voor Geneesmiddelen en Medische Producten (BfArM).

Het BfArM kan volgens de Duitse wet op de verdovende middelen een ontheffing van het cannabisverbod verlenen voor theurapeutische, wetenschappelijke of "andere doeleinden in het openbaar belang". Volgens de deelraadsvoorzitter is er een openbaar belang omdat het repressieve drugsbeleid van de afgelopen decennia heeft gefaald en naar creatieve oplossingen moet worden gezocht.

'Berlijn moet eerste coffeeshop krijgen'
'Berlijn moet eerste coffeeshop krijgen' (Foto: ANP)

Celstraf voor leider (18) gewelddadige seksbende

De hoofdverdachte van een gewelddadige jeugdbende uit Purmerend die een 17-jarige jongen anderhalf jaar lang dwong tot betaalde seks met mannen, is veroordeeld tot veertien maanden jeugddetentie en voorwaardelijke jeugd-tbs. De bende was extreem gewelddadig. Niet alleen richting het slachtoffer, maar de groep perste ook klanten van de jongen af, bedreigde hen met vuurwapens en messen en mishandelde hen zwaar.

De rechtbank in Haarlem bepaalde donderdag dat de nu 18-jarige Edgar J. gedwongen moet worden behandeld in een kliniek en maximaal achttien maanden een enkelband moet dragen. Als hij opnieuw in de fout gaat moet hij naar een tbs-inrichting. De straf die de kinderrechter oplegde komt grotendeels overeen met de eis van justitie.

De zaak kwam eind 2011 aan het rollen, toen het slachtoffer aangifte deed bij de politie in zijn woonplaats. Hij claimde seks te hebben gehad met zevenhonderd mannen.

De bende liet het slachtoffer met een camerahorloge- en bril in het geniep opnames maken van de seks en zette klanten daarmee onder druk. Als ze niet met geld over de brug wilden komen, zou hun gezin hun escapades te horen krijgen. Daarop volgde soms een zware mishandeling en bedreiging met messen en vuurwapens. Een aantal klanten deed daarvan aangifte.

Edgar J. en zijn eerder veroordeelde mededaders moeten aan drie slachtoffers in totaal bijna tienduizend euro betalen aan smartengeld en schadevergoeding. Een van de vier mededaders kreeg 4,5 jaar cel opgelegd.

Lahm aan de kant met dijbeenblessure

Philipp Lahm moet de komende wedstrijden van Bayern München aan zich voorbij laten gaan. De aanvoerder van de regerend Champions League-kampioen kampt met een blessure aan zijn rechterdijbeen, meldt zijn club. Die kwetsuur liep hij woensdag op in het treffen met CSKA Moskou, dat de Duitsers met 3-1 wonnen. Lahm verliet in Rusland al na 28 minuten het veld.

De 30-jarige verdediger is er in ieder geval in het competitieduel tegen Eintracht Braunschweig en de bekerontmoeting met FC Augsburg niet bij. Mogelijk maakt hij volgende week tegen Werder Bremen zijn rentree in de selectie van coach Pep Guardiola.

Opstelten houdt vertrouwen in Teeven

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) houdt 'alle vertrouwen' in zijn staatssecretaris Fred Teeven (VVD). Volgens Opstelten is het niets bijzonders dat Teeven moet getuigen over zijn contacten met de van corruptie verdachte politicus Jos van Rey.

"De staatssecretaris wordt uitgenodigd op verzoek van de verdediging in een bepaalde kwestie om een getuigenverhoor te geven. Dat kan iedereen overkomen, daar is niks mee aan de hand", zei Opstelten donderdag in de wandelgangen van de Tweede Kamer. Teeven kan 'gewoon normaal functioneren', zei Opstelten verder.

Volgens Opstelten staat vast dat er geen opzet in het spel is geweest bij het falen van de tap op de telefoon van Van Rey toen die in september vorig jaar met Teeven belde. "Ik kan dat absoluut uitsluiten", zei Opstelten. "Dingen kunnen wel eens stuk gaan of niet werken, zo simpel is het."

Wel vraagt Opstelten nog meer informatie van het Openbaar Ministerie. Hij wil weten of er actie kan worden ondernomen om het aantal storingen terug te dringen. "Moeten we het systeem verbeteren of zijn dit de feiten waarmee we moeten leren leven?"

D66-Kamerlid Magda Berndsen heeft ook nog veel vragen over de tapstoring. Berndsen wil onder meer weten hoe uitzonderlijk zo'n storing is. "Er wordt een registratie bijgehouden, blijkt uit de brief van Opstelten, dus hij zou zo moeten kunnen aangeven hoe vaak dat voorkomt." Berndsen vraagt zich bovendien af waarom de storing niet sneller is verholpen, en waarom er geen noodstroomvoorziening is.

Volgens Opstelten duurde de storing vijftig minuten. Gedurende die tijd vonden zo'n tweeduizend telefoontaps niet plaats. Bij Van Rey zijn vijf gesprekken niet opgenomen, waaronder dat met Teeven.

H&M en WE halen angorakleding uit de winkel

H&M en WE verkopen voorlopig geen kledingstukken van angorawol. De winkelketens reageren daarmee op een video waarin te zien is hoe de wol in China van gillende angorakonijnen af wordt gescheurd.

Het Zweedse H&M wil zich ervan vergewissen dat de wol in hun kledingstukken diervriendelijk is geproduceerd. De keten laat donderdag in een persverklaring weten zelf al regelmatig controles uit te voeren bij de leveranciers van angorawol. Die worden nu geïntensiveerd.

WE zegt in een verklaring 'geschokt' te zijn door de beelden van de angoraproductie. De Nederlandse keten stopt met de verkoop tot een onafhankelijke partij heeft vastgesteld dat de angorawol in WE-kleren diervriendelijk is gewonnen.

Het bedrijf kondigt verder aan angora en dierenwelzijn op te nemen in de gedragscode voor leveranciers. WE zegt op de naleving hiervan streng te gaan controleren, 'zodat klanten erop kunnen vertrouwen dat dat de producten van WE gemaakt zijn op een mens- en dierwaardige wijze'.

Klanten die in het verleden bij H&M een angoratrui hebben gekocht mogen die terugbrengen. Zij krijgen dan het aankoopbedrag vergoed. WE heeft daar geen besluit over genomen.

Biatlete Soukalova wint opnieuw

De Tsjechische biatlete Gabriela Soukalova heeft de eerste individuele wedstrijd van het nieuwe seizoen gewonnen. Na 15 kilometer en vier schietbeurten was ze ruim een seconde sneller dan de Slowaakse Anastasiya Kuzmina.

De wedstrijd in het Zweede Östersund zou een dag eerder plaatsvinden, maar werd vanwege de zeer krachtige wind een dag opgeschoven. Aanvankelijk leek de Wit-Russische Darya Domracheva op weg om de wedstrijd te winnen. In de eerste twee beurten raakte ze alle vijf schijven, maar in zowel de derde als de vierde beurt kon ze er slechts drie raken. Doordat ze veruit de snelste langlaufster was werd ze uiteindelijk nog wel zesde.

Na drie schietbeurten waren in de top alleen Teja Gregorin (Slovenië) en Marie-Laure Brunet (Frankrijk) nog foutloos. Beiden wisten ze dat in de laatste beurt echter niet vast te houden. Brunet mistte éénmaal terwijl Gregorin zelfs drie schijven liet staan. Soukalova kwam met twee fouten bij de laatste schietbeurt aan en schoot daar foutloos, evenals Kuzmina. Na de laatste keer schieten had de Tsjechische nog tien seconden achterstand op de Slowaakse, maar door een sterk slot kon ze dat omzetten naar een ruime seconde voorsprong bij de finish.

Voor Soukalova is het haar vijfde World Cup-zege op rij. De vorige winter sloot ze af met drie overwinningen in Khanty-Mansiysk en eerder deze week won ze met haar land al de gemengde estafette in Östersund. Namens Nederland stond Chardine Sloof aan de start. De voormalig wereldkampioene bij de junioren schoot in haar eerste drie beurten totaal vier keer mis en moest vervolgens zelfs de strijd staken.

Ajax volgt 'tien tot vijftien' spelers

Volgens Marc Overmars bestaat de kans dat Ajax zich gaat roeren op de transfermarkt in januari. De directeur voetbalzaken staat in contact met een groot aantal spelers. Namen als Luuk de Jong en Ola John komen vaak voorbij in Amsterdam.

In gesprek met Voetbal International gaat Overmars hier op in. "John is een interessante optie", aldus de bestuurder. Het huren van Luuk de Jong lijkt een stuk minder waarschijnlijk, al heeft Overmars wel contact met de spits gehad. "Dat was een telefoontje om up-to-date te blijven, meer niet."

"Op die manier volgen we tussen de tien en vijftien interessante spelers. Dat wil niet zeggen dat onze belangstelling concreet wordt", vervolgt de oud-aanvaller. "We willen eerst zien hoe de huidige selectie ervoor staat na de eerste seizoenshelft."

Ajax staat momenteel op de tweede plaats van de Eredivisie en ook in de Champions League staat de ploeg er aardig voor. De selectie van Frank de Boer heeft echter niet veel aanvallende opties, zeker niet nu Siem de Jong, Bojan Krkic en Kolbeinn Sigthórsson geblesseerd zijn.

'75 procent kaarten Sochi naar Russen'

Tenminste driekwart van de kaarten voor de Olympische Winterspelen in Sochi moeten naar de Russen gaan. De voorzitter van het organisatiecomité, Dmitri Tsjernisjenko, heeft dit donderdag tijdens een ontmoeting met president Vladimir Poetin gezegd.

"We hebben ons tot doel gesteld dat iedereen in ons land een kans moet krijgen een kaartje te kopen. In ieder geval 75 procent van de toeschouwers moet uit Rusland komen", zei Tsjernisjenko.

Tot nu toe is zo'n 60 procent van de toegangsbewijzen verkocht. Alle tickets voor het ijshockey, de meest populaire sport in Rusland, zijn al vergeven. De organisatie gaat er vanuit dat de stadions tijdens de Spelen straks vol zullen zijn.

[Roddelcorner] Met de naakte weervrouw & Sylvie ging vreemd

Elke week gaan we hier op FOK!sport het roddel- en randnieuws samenbrengen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Weervrouw gaat naakt na plaatsing Frankrijk
Doria Tillier is oud-actrice en model en momenteel weervrouw bij de Franse televisiezender Canal+. Na het verlies van Les Bleus in de eerste wedstrijd tegen Oekraine (2-0) dacht ze niet dat het Franse elftal zich nog zou plaatsen voor het WK in Brazilië. In het programma Le Grande Journal zei ze het volgende over de beslissende return: "Als ze het redden, presenteer ik naakt!". Zo gezegd, zo gedaan. Frankrijk won vorige week met 3-0, wat genoeg was voor plaatsing, dus Tillier moest naakt.

De opnames zijn gemaakt in het plaatsje Poil (à poil is Frans voor naakt) en halverwege het filmpje zie je Tillier daadwerkelijk naakt. Hoewel de beelden vanaf grote afstand genomen zijn heeft ze zich dus wel aan haar woord gehouden.


Tillier presenteert het weer à poil (Bron: YouTube)

Kijken naar sport is gezond
Goed nieuws voor veel lezers van FOK!sport, het kijken naar sport op TV heeft een positief effect. Australische onderzoekers lieten een groep proefkonijnen kijken naar een televisiescherm waar ze eerst een landschap zagen en daarna iemand die aan het joggen was. Toen de jogger in beeld kwam steeg de hartslag van de TV-kijkers. Ook versnelde hun ademhaling en kwam de zweetproductie op gang, hetzelfde effect wanneer je zelf sport. Het effect was natuurlijk minder groot dan als je daadwerkelijk zou gaan rennen maar het is in ieder geval meer dan niks doen!

De Sylvie-Rafael-Sabiasoap deel 2981755
Vorige week pikten we de draad weer op in deze soap waar geen einde aan lijkt te komen. En dat laatste klopt, want ook deze week is er weer sappig nieuws. Deze week bekent Sylvie in de Privé namelijk dat ze in 2010 tijdens haar huwelijk met Rafael een affaire heeft gehad met KLM-piloot Balasz Vajta. De voormalige voetbalvrouw ontmoette de piloot in een moeilijke periode. Naar eigen zeggen kampte ze in die tijd met een groot minderwaardigheidscomplex.

Vajta en Meis ontmoetten elkaar tijdens een vlucht waar het meteen klikte. Na nog een ontmoeting in de lucht spraken de twee af een hapje te gaan eten. "Van het een kwam het ander en voordat ik het goed en wel besefte, waren we in een hotel en was het gebeurd. Ik was op zoek naar bevestiging dat er niets met mij aan de hand was." Aldus Sylvie in de Privé.

Nadat Rafeal van der Vaart e-mails van de twee ontdekte kwam er een eind aan de affaire. "We hebben uren en uren gepraat. En vooral ook veel gehuild samen. Ik vond het vreselijk om te zien wat het met hem deed. Op het moment dat hij tegen me zei dat we samen zouden gaan vechten, was de vraag alleen nog maar: hoe komen we hier uit?", vervolgt Sylvie. Zij en Rafael besloten na de ontdekking van de affaire toch samen verder te gaan en hun huwelijk proberen te redden. Dit wordt vast wel weer vervolgd.......

Mooie Hantuchová siert wederom kalender
Voor de derde keer brengt tennisster Daniela Hantuchová een kalender uit voor het goede doel. In 2011 en 2012 was de Slovaakse reeds te zien op een eigen kalender. Uiteraard koop je de kalender niet vanwege de mooie plaatjes maar omdat je een goed doel wil steunen. De opbrengst gaat namelijk naar House of Smile, een kinderziekenhuis in Cambodja dat zich inzet voor de strijd tegen HIV bij weeskin­deren. De kalender is te bestellen via tennis-warehouse.com.

Daniela Hantuchová tijdens de Olympische Spelen in Londen (WikiCommons/TwoWings)
Daniela Hantuchová tijdens de Olympische Spelen in Londen (WikiCommons/TwoWings)

Zlatan deelt cadeautjes uit
We weten niet of jullie het al op FOK!games gelezen hebben maar het is het hier vermelden zeker waard. Zlatan Ibrahimovic verraste zijn teamgenoten bij Paris Saint-Germain namelijk met een cadeautje vorige week. Iedereen kreeg een gelimiteerde en gepersonaliseerde versie van de Xbox One. Voor een foto en het hele bericht moet je bij onze collega's van FOK!games zijn: 'Zlatan geeft Zlatan weg'.

Ids en Anni verwachten nummer twee
Heugelijk nieuws voor Ids Postma en Anni Friesinger, de Duitse is namelijk wederom zwanger. Het stel heeft al één dochter, Josephine van twee. Friesinger vertelt in Bild dat het een grote verrassing was. "Dit was gewoon niet gepland. De natuur heeft het kennelijk zo gewild. We verheugen ons er enorm op".

De voormalige schaatsers hebben geen gebruikelijke relatie. Zo woont Ids in Friesland en Anni woont met hun dochter in Salzburg. Dat is voor het stel zelf echter totaal niet vreemd of lastig. "Heel ons leven zijn we nog nooit langer dan zes weken samengeweest, maar we hebben elkaar ook nooit langer dan tien dagen níet gezien. Dit leven is absoluut geen enkele belasting voor ons. Als we samen zijn hebben we alleen tijd voor elkaar." Vertelt Friesinger over de langeafstandsrelatie.

Bartina is boos
De vrouw van Ronald Koeman, Bartina, is boos! Na de verliespartij van de club van haar man tegen RKC plaatste de supporterssite fr12.nl een kritische ingezonden brief. Die brief viel niet in goede aarde bij mevrouw Koeman. Ze liet dan ook via Twitter weten wat ze van het schrijfsel vond.

Spektakel in de rolstoel
De stunts van de bekende skateboarders en skaters kennen we wel van de diverse filmpjes op TV en op YouTube. Waaghals Aaron 'Wheelz' Fotheringham laat echter zien dat het ook anders kan. Fotheringham is aan een rolstoel gebonden maar dat weerhoudt hem er niet van de meest waanzinnige stunts uit te halen.

Aaron 'Wheelz' Fotheringham showt een aantal van zijn waanzinnige stunts, soms gaat het ook mis (Bron: YouTube)

Cricketers pakken WK-ticket alsnog

De Nederlandse cricketploeg doet volgend jaar mee aan het WK Twenty20. Bij het kwalificatietoernooi in de Verenigde Arabische Emiraten veroverde de formatie het laatste ticket door Schotland met acht wickets te verslaan. De Schotten, in de poulefase nog te sterk voor Oranje, kwamen tot 147/6. Nederland zette daar 149/2 tegenover.

Nederland begon met bowlen en deed dat bijzonder sterk. Openingsbatsmen Richie Berrington en Callum MacLeod werden allebei zonder te scoren weggestuurd. Matt Machan (61) en Michael Leask (58) zetten vervolgens de Schotse innings op de rails. Uiteindelijk bleven de Schotten op 147 runs steken.

Vrijwel direct had Nederland daarna een hoger gemiddelde per over dan de Schotten. Stephan Myburgh werd weliswaar op de vierde bal van de over al weggestuurd, maar Ben Cooper kwam tot veertig runs en Wesley Barresi en Michael Swart sleepten de zege binnen. Barresi werd met 75 not out topscorer, Swart scoorde dertig runs zonder uit te gaan.

Vrijdag komt Nederland nog een keer in actie op het kwalificatietoernooi. Dan is Hong Kong de tegenstander in de wedstrijd om de vijfde plaats. De plaatsing wordt gebruikt om de indeling voor het WK in maart in Bangladesh te bepalen.

Nieuwe accommodatie Jong Twente

Het beloftenteam en het vrouwenelftal van FC Twente kunnen volgend jaar door meer mensen worden gevolgd. Twente hoopt dan een tweede stadion te hebben. De bedoeling is dat in september volgend jaar op het FBK-complex in Hengelo een stadionnetje staat waarin Jong FC Twente en het damesteam hun kunsten kunnen tonen.

De accommodatie moet plaats bieden voor 4500 toeschouwers. De vlag hangt er ineens veel anders voor in Enschede. Kort geleden dreigde de club nog met zijn trainingscomplex uit Hengelo te verdwijnen. Vorige week kwamen de club en gemeente Hengelo echter nader tot elkaar in de besprekingen over een nieuwe opzet.

Er komt een nieuw gebouwencomplex waarin de eerste selectie, de beloften en de A-jeugd hun plek zullen krijgen. De veranderingen zillen zo'n één miljoen euro kosten. "Dat geld hebben we", aldus voorzitter Joop Munsterman. "De gemeente maakt er een prachtig terrein van en wij bouwen het stadion, zo is de afspraak."

Brands: "Wijnaldum vertrekt niet transfervrij"

PSV wil met Georginio Wijnaldum om de tafel voor contractverlenging. De club vreest geen 'Ola Toivonen-scenario' met de oud-Feyenoorder. Toivonen dreigt volgend jaar zomer transfervrij de deur in Eindhoven achter zich dicht te slaan, omdat de Zweed treuzelt met contractbesprekingen.

Mocht Wijnaldum deze winter nog niet bijtekenen, dan betekent dat niet per se een transfervrijvertrek, betoogt technisch manager Marcel Brands. Vrees voor een Toivonen-scenario is er niet bij Brands. "Helemaal niet. Toen Gini bij ons kwam, heeft hij al meteen aangegeven dat hij niet transfervrij zal vertrekken en dat zal ook niet gebeuren", aldus de technisch manager in gesprek met De Telegraaf.

Wijnaldum ligt nog tot medio 2015 vast bij PSV. Brands verwacht overigens snel duidelijkheid omtrent Toivonen. "Als we duidelijkheid geven, zal voor iedereen duidelijk zijn waarom het zo lang heeft geduurd." De algehele verwachting is dat Toivonen deze winter wordt verkocht. "Het is logisch dat Toivonen die wens heeft, maar dan moet er wel een club voor hem zijn. Of hij wel of niet bijtekent, tot de winterstop verandert er niets."

'Newcastle wil Nederlander Hahn'

Newcastle United wil nog een Nederlandse doelman erbij. De club waar international Tim Krul onder de lat staat, heeft haar pijlen gericht op Warner Hahn. Dat meldt althans het Algemeen Dagblad. De Magpies zouden zich bij FC Dordrecht hebben gemeld voor Hahn.

De doelman van Jong Oranje heeft in Dordrecht een aflopend contract, maar hoeft zich op deze manier geen zorgen te maken over zijn toekomst. Newcastle ziet in de 21-jarige Hahn, ex-jeugdspeler van Sparta Rotterdam en Ajax, een talentvolle doelman voor de toekomst. De Engelsen zouden niet de enige belangstellenden zijn. Ook Feyenoord heeft volgens de berichtgeving concrete interesse in Hahn.

Hahn kan bij de club uit zijn geboortestad een meerjarig contract tekenen, al is het verschil tussen vraag en aanbod van het salaris vooralsnog te groot. Ook FC Utrecht, ADO Den Haag en het Schotse Celtic zien de komst van de doelverdediger van FC Dordrecht wel zitten.

111 fietsen gestolen van Lampre

Bij een inbraak in het hoofdkwartier van wielerploeg Lampre-Merida nabij Milaan zijn afgelopen weekeinde 111 fietsen gestolen. Dat heeft de Italiaanse formatie donderdag bekendgemaakt. Lampre riep maandag al op om uit te kijken naar het gestolen materiaal.

Naast de fietsen zijn onder meer diverse wielen, zadels, vermogensmeters en zelfs twee teamauto's meegenomen. "Dit is een behoorlijke klap voor het team, zowel logistiek als in geld uitgedrukt, omdat de voorbereidingen voor het komende seizoen al in volle gang waren", meldt Merida in een verklaring.

Vrouw verkoopt seksfoto's voor brommer

Een vrouw uit Napels is een opmerkelijke actie gestart. De Italiaanse is op zoek naar geile kiekjes van studentes, met als doel deze te verkopen. Van de opbrengst wil ze een nieuwe brommer kopen.

De onbekende dame is afgelopen weekend gestart met de Facebook-pagina 'Mary in attesa di 110'. Hierop toont de initiatiefneemster een paar dikke prammen. Voor haar hoofd houdt ze een bord met de tekst: "Ik ben flauw van telkens dezelfde discussie, dus vraag ik: zal ik ooit financieel onafhankelijk worden?"

Daaronder staat weer geschreven: "Tegelijkertijd hoop ik in de prijzen te vallen. Ik zoek 110 jonge universiteitsstudenten die me hun foto's willen sturen. Het is de enige manier om aan een nieuwe scooter te komen."

Hoewel Mary zich niet uitlaat over de aard van de foto's, blijkt dit toch al snel duidelijk. Ze zoekt namelijk ranzige plaatjes, met het doel deze weer door te verkopen aan klanten. Gisteren had ze binnen een paar uur al vijfhonderd reacties gekregen.

De acties heeft inmiddels verdeeldheid gezaaid op internet. Terwijl de een van het initiatief walgt, prijst een ander juist haar moed. Mary heeft inmiddels ook billboards opgehangen in Napels om haar actie onder de aandacht te brengen.

Slachtoffer ArenA is 46-jarige 'echte Ajacied'

De supporter die dinsdag in de Amsterdam ArenA van de tribune viel is een 46-jarige man. Zijn toestand is nog steeds kritiek. Hij ligt met ernstig hoofdletsel op de intensive care, laat Ajax donderdag weten na contact met de familie van het slachtoffer.

De voetbalclub heeft sinds het ongeluk meerdere keren contact gehad met de familie van het slachtoffer, dat getrouwd is en een zoon heeft. Volgens de Amsterdamse club is het slachtoffer een 'echte Ajacied' die alle wedstrijden kijkt, soms ook in het stadion.

De supporter viel dinsdagavond tijdens de wedstrijd tegen Barcelona vanaf de eerste ring zo'n vier meter naar beneden en kwam terecht in de betonnen gracht rondom het veld, die moet voorkomen dat supporters het veld betreden. Naar aanleiding van het incident gaat de ArenA de veiligheidssituatie in het stadion onder de loep nemen.

Ajax houdt donderdagavond een bijeenkomst in het supportershome. Iedere toeschouwer die behoefte heeft om na te praten over het ongeluk is uitgenodigd. Er is ook professionele hulpverlening aanwezig.

Jonk: "Binnenkort bij Milan op bezoek"

Ajax neemt tegenwoordig een kijkje in de keuken van Europese topclubs. Nu de kennis met Barcelona al wordt gedeeld, zoekt de club ook toenadering tot AC Milan. Voorbeeld van het uitwisselbeleid van Ajax is de wedstrijd die de A-junioren van Ajax en Barcelona woensdag speelden.

De opleiders wisselden voorafgaand aan dat duel informatie met elkaar uit, meldt De Telegraaf. "Het gaat om het delen van kennis en de visie over jeugdopleiding", legt hoofd jeugdopleiding Wim Jonk uit. "In Barcelona kregen we een rondleiding en lezingen, zoals wij daar als Ajax ook een presentatie hebben gegeven. Dat initiatief hebben we ook genomen richting AC Milan, waar we binnenkort op bezoek gaan. Zo zijn we steeds internationaal aan het onderzoeken hoe de opleiding te verbeteren."

"De wedstrijd tegen het grote Barcelona was een goed voorbeeld van het internationale Ajax-niveau wat van jongs af aan structureel de norm moet worden", vervolgt Jonk. "Met geloof en durf aanvallen en verdedigen. Dat het in zo'n belangrijke wedstrijd ingevuld werd door een aantal zelf opgeleide spelers, tekent dat we op de goede weg zijn en de norm ook omhoog kán."

Nederlanders minder op vakantie door crisis

Nederlanders zijn dit jaar minder vaak op vakantie gegaan dan vorig jaar. Door de economische crisis daalde het aantal vakanties met drie procent naar 36 miljoen. De daling geldt zowel voor vakanties in eigen land als voor vakanties naar het buitenland. Dat blijkt donderdag uit jaarlijks onderzoek van NBTC-NIPO.

Het aantal Nederlanders dat tussen oktober vorig jaar en september dit jaar op vakantie ging daalde met vijftigduizend. En wie op vakantie ging, deed dat minder vaak. Vooral op het aantal korte vakanties, tussen de twee en zeven dagen, werd bezuinigd. Dit aantal daalde in de afgelopen vakantieperiode met zes procent naar negentien miljoen.

Daarnaast gaven Nederlanders ook minder uit aan vakanties. "Nederlanders geven gemiddeld minder uit aan korte vakanties, waardoor de daling in de bestedingen achterblijft op de daling van het aantal vakanties', aldus een woordvoerder van NBTC-NIPO.

De totale vakantiebestedingen - voor reis, verblijf en vermaak - daalden met twee procent naar 15,5 miljard euro. Aan korte vakanties naar het buitenland werd 12,6 miljard euro uitgegeven. De overige 2,9 miljard euro werd in Nederland besteed.

Het aantal binnenlandse vakanties daalde het afgelopen vakantiejaar met ruim zeshonderdduizend naar 17,5 miljoen, een daling van drie procent. Evenals voorgaande jaren was de kust het populairste vakantiegebied in eigen land. Mede door het mooie zomerweer groeide het aantal vakanties in de Noordzeebadplaatsen. De Veluwe trok daarentegen minder vakantiegangers.

In totaal werden ruim achttien miljoen vakanties naar het buitenland ondernomen, ruim een half miljoen minder dan vorig jaar. Net als vorig jaar voert Duitsland de top tien van buitenlandse vakantiebestemmingen aan. Zo'n 3,2 miljoen vakanties werden bij onze oosterburen doorgebracht, een daling van zes procent. Frankrijk, dat op de tweede plaats staat, zag het aantal vakanties dalen met vier procent.

Plaatsen nepbom op station wordt dure grap

Een 22-jarige man uit Wolvega moet fors in de buidel tasten voor het plaatsen van een nepbom in het station in zijn woonplaats. De Fries moet de kosten die NS maakte voor het inzetten van bussen vergoeden. Dat heeft de politierechter in Leeuwarden donderdag bepaald. De NS diende een rekening in van bijna 26 duizend euro.

Daarnaast kreeg de man een werkstraf van 120 uur opgelegd en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. Voor de kosten die de NS maakte draait hij samen met een medeverdachte op.

Na de ontdekking van de bom, 's ochtends vroeg op 11 januari van dit jaar, werd het treinverkeer rond Wolvega stilgelegd. Passagiers werden met bussen naar Steenwijk en Heerenveen vervoerd. De treinen hebben een halve dag stilgestaan.

De verdachte en zijn maat hadden in een melige bui vier plastic flessen met water gevuld en aan elkaar getapet. De hulpdiensten sloegen groot alarm. Brandweer, GGD en en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) werden ingeschakeld. De EOD benaderde de bom uit voorzorg met een robot.

Met wat stroomdraden en een schakelaar leek het pakketje verdacht veel op een echte bom. De Wolvegaster zei donderdag dat hij er nooit bij na had gedacht dat het plaatsen van de bom zo veel impact zou hebben. "Hoe dom kun je zijn", merkte de rechter op.

Toen het nieuws van de bom naar buiten kwam, durfden de twee zich niet te melden. De rechter bepaalde dat de verdachte de kosten moet betalen die de NS maakte om de bussen in te huren. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De zaak tegen de tweede verdachte, ook 22 jaar en eveneens afkomstig uit Wolvega, werd donderdag niet behandeld. Met het toezenden van de dagvaarding was iets misgegaan. Hij moet zich op een later tijdstip voor de rechter verantwoorden.

China wil af van petitiesysteem

China wil af van zijn decennia oude systeem van verzoekschriften en smeekbedes. In plaats daarvan moeten persoonlijke grieven vaker worden doorverwezen naar de rechter en moeten Chinezen ook online hun beklag kunnen doen. Dat heeft het landelijke petitiebureau donderdag op een persconferentie laten weten.

Ieder jaar worden miljoenen klachten in de vorm van een petitie aangeboden aan lokale autoriteiten. Vaak gaat het daarbij om grieven over landjepik, gedwongen sloop van woningen of arbeidsgeschillen. Een andere veelgehoorde klacht is de lakse houding die de autoriteiten jegens misdaad aan de dag leggen.

Als rekwestranten bij de plaatselijke overheid nul op het rekest krijgen, trekken zij vaak naar Beijing om te proberen bij de centrale overheid verhaal te halen. Worden zij ook daar niet gehoord, dan rest voor sommigen niets anders dan hun kamp op te slaan op een plek in Beijing die te boek is gaan staan als het 'petitiedorp'.

Het petitiesysteem is inefficiënt, zeggen activisten. Lokale overheden zouden bovendien vaak proberen een gang naar Beijing te voorkomen door rekwestranten op te sluiten.

Het petitiebureau ziet de oplossing in bemiddeling door de rechter. Een online platform moet daarbij helpen. Lokale overheden worden bovendien opgeroepen meer werk te maken van klachtenbehandeling.

Het echte probleem ligt volgens activisten echter bij de bevooroordeeldheid van overheden. Het merendeel van de klachten komt voort uit machtsmisbruik door overheden, die elkaar de hand boven het hoofd zouden houden. De zaken doorverwijzen naar de rechter betekent alleen maar tijdwinst, denken de activisten.

FIFA twijfelt aan openingsduel in São Paulo

De openingswedstrijd van het WK in Brazilië wordt mogelijk verplaatst als het deels ingestorte stadion in São Paulo niet ruim voor aanvang van het toernooi af is. "Dit stadion wordt een twijfelgeval", zei de Belg Michel D'Hooghe, lid van het uitvoerend comité van de FIFA, donderdag in het Vlaamse Radio 1-programma De Ochtend.

De WK-stadions moeten eind volgend maand worden opgeleverd, maar door het ongeluk van woensdag haalt São Paulo die deadline waarschijnlijk niet. "De FIFA wacht met een verklaring tot het lokale organisatiecomité beslist heeft hoe het nu verder moet. Ik denk dat we met nieuwe deadlines zullen moeten werken."

Volgens de D'Hooghe, tevens voorzitter van de Belgische bond, moet het Itaquerao Stadion minstens vier maanden voor het openingsduel van het WK gereed zijn. Op die manier is er nog tijd om het stadion tijdens wedstrijden te testen. Gastland Brazilië opent het toernooi op 12 juni.

Twee arbeiders kwamen woensdag om het leven toen een hijskraan op de overkapping van het stadion viel. Een gedeelte van het dak kwam daardoor naar beneden.

In het onderkomen van Corinthians moeten naast het openingsduel nog vijf wedstrijden worden gespeeld, waaronder een halve finale. Op 6 december vindt de loting plaats. Het Nederlands elftal zit dan ook in de koker.

Nederlandse vast voor coke in Peruaans stoofpotje

Een 57-jarige Nederlands-Peruaanse vrouw is woensdag op het internationale vliegveld van Madrid opgepakt met vijf kilo cocaïne in haar bezit. Ze had de drugs verstopt in typisch Peruaanse gerechten. Dat meldt het persbureau EFE op gezag van de Spaanse politie.

De vrouw zou de drugs, verdeeld in 35 pakketjes, in gerechten als Aji de Gallina en Carapulcra hebben gestopt. Dit is respectievelijk een gerecht van kip in pittige saus en een stoofpotje van varken, aardappels en pinda's.

De vrouw reisde van de Peruaanse hoofdstad Lima naar Madrid. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zitten er in Spanje 153 Nederlanders vast voor een drugsdelict. In Peru zijn dat er 76. Op deze route worden vaker kleine smokkelaars opgepakt.

Gordon vindt klacht Meldpunt Discriminatie absurd

Gordon vindt het absurd dat het Meldpunt Discriminatie in Amsterdam een klacht tegen RTL heeft ingediend vanwege een grap die hij maakte in het tv-programma Holland's Got Talent. "Dat gaat toch nergens over", zei de zanger donderdag in de radioshow van Giel Beelen.

Het meldpunt kreeg dertien klachten over de opmerkingen van Gordon en stuurde RTL een brief met het verzoek excuses te maken. De zender heeft nog niet gereageerd op de kwestie.

De 46-jarige zanger vindt dat te overdreven is gereageerd op iets wat was bedoeld als grap. "Ik ben verre van racistisch", legt Gordon uit. "Ik zit daar met een functie als entertainer. Er worden honderd grappen gemaakt en sommige zijn niet zo leuk", legt hij uit. Volgens hem moet je in Nederland overal grappen over kunnen maken. "Iedereen kan hier vrij zeggen wat hij wil."

Het jurylid zei in de uitzending van 16 november tegen een Aziatische kandidaat onder meer: 'Welk nummer ga je zingen? Nummer 39 met rijst?' Deze uitspraak leidde tot veel ophef in binnen- en buitenland.

Alonso krijgt Twitterverbod van Ferrari

De relatie tussen het Formule 1-team Ferrari en coureur Fernando Alonso lijkt verre van optimaal te zijn. De Spanjaard heeft nu van het team uit Maranello het verbod opgelegd gekregen om zich via Twitter over de rode brigade te uiten.

Eerder dit jaar kwam via diverse media en Twitter uit dat er frictie bestond tussen Alonso en Ferrari. De Spanjaard hekelde de problemen met de ontwikkeling van de 2013-bolide, waarna dit hem op een publiekelijk standje van Ferrari-baas Luca di Montezemolo kwam te staan.

Tegenover Rai Uno geeft Di Montezemolo aan zelfs nog verder te zijn gegaan, ondanks dat de spanning nu weer wat af lijkt te zijn genomen. "Wij verbieden hem het gebruik van Twitter. Hoewel Alonso, net als ieder ander, op Twitter kan schrijven wat hij wil, zal alles dat Ferrari aan gaat door Ferrari gecommuniceerd worden."

Laatste Greenpeace-activist Rusland op borgtocht vrij

De laatste Greenpeace-activist die nog vastzit in Rusland heeft donderdag van de rechter te horen gekregen dat hij op borgtocht vrijkomt. Dat heeft milieuorganisatie Greenpeace donderdag gezegd. De Australiër Colin Russell werd samen met de overige bemanningsleden van de Arctic Sunrise op 19 september door Rusland gearresteerd tijdens een protestactie bij een boorplatform in de Petsjorazee.

Vorige week had Russell nog te horen gekregen dat zijn voorarrest werd verlengd. De andere activisten werden toen binnen enkele dagen op borgtocht vrijgelaten.

De aanklachten tegen hen staan nog altijd overeind. Ze werden aanvankelijk verdacht van piraterij, waar vijftien jaar cel voor kan worden gegeven. Daarna volgde het bericht dat ze worden verdacht van vandalisme, waar maximaal zeven jaar cel op staat. Onder hen zijn de Nederlandse activiste Faiza Oulahsen en machinist Mannes Ubels.

'Tap Teeven mislukt door stroomstoring'

Een stroomstoring heeft ervoor gezorgd dat een gesprek tussen de van corruptie verdachte politicus Jos van Rey en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) niet is opgenomen. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag aan de Tweede Kamer.

Volgens Opstelten kampte een van de delen van het tapsysteem met een stroomstoring. Hierdoor zijn een halfuur lang de gesprekken van zo'n tweeduizend nummers niet opgenomen. In dit halfuur voerde Van Rey vijf telefoongesprekken, waaronder dat met Teeven.

NSA luisterde G8 en G20 in Canada af

De Amerikaanse geheime dienst NSA heeft in 2010 met instemming van de Canadese autoriteiten twee toppen van de G8 en de G20 in de provincie Ontario afgeluisterd. Dat meldde de Canadese nieuwszender CBC News woensdagavond op basis van door Edward Snowden gelekte geheime documenten.

Vanuit de Amerikaanse ambassade in Ottawa werden buitenlandse leiders die Canada in juni 2010 bezochten een weeklang afgeluisterd, aldus CBC News. De zender noemt geen specifieke doelwitten van de NSA, maar meldt wel dat er nauw werd samengewerkt met een 'Canadese partner'.

De Canadese regering noch de Canadese geheime dienst wilde reageren op de berichten.

De Canadese burgerrechtengroep OpenMedia.ca waarschuwde dat de steun aan de NSA 'grote schade kan toebrengen aan de betrekkingen van Canada met andere G-20-partners'.

Desktopcomputer in huis sterft uit

De desktopcomputer legt het in Nederlandse huishoudens af tegen de laptop. Vijf jaar geleden had 83 van de huishoudens een bureaucomputer, tegen 69 procent nu. Het aantal huishoudens met een laptop steeg in dezelfde periode van 62 naar 78 procent. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Behalve van de laptop heeft de desktop in korte tijd ook concurrentie gekregen van smartphones om thuis op te internetten. De telefoon is thuis nu even populair als een vaste pc als internetapparaat. In 2009 werden mobiele telefoons slechts in 28 procent van de huishoudens gebruikt om op internet te kunnen.

Tablets zijn in 45 procent van de huishoudens aanwezig. Gezinnen met kinderen scoren met 62 procent het hoogst met tabletgebruik. Wie 45 jaar of ouder is en alleen woont heeft volgens de cijfers het minst behoefte aan een tablet. Slechts in 23 procent van de eenpersoonshuishoudens in die categorie is een tablet aanwezig.

Bijna iedereen heeft thuis overigens internet. 95 procent van de Nederlandse huishoudens beschikt over internettoegang, zo hebben de cijferaars van het CBS berekend.

Iran maakt meer laagverrijkt uranium

Iran gaat de komende tijd de productie van laagverrijkt uranium opschroeven. Dat heeft het Iraanse staatspersbureau IRNA woensdag gemeld. De machines die tot voor kort werden gebruikt om uranium tot twintig procent te verrijken worden voorlopig ingezet om het nucleaire materiaal te verrijken tot vijf procent, zei Ali Salehi, de chef van het Iraanse atoomprogramma.

Iran sloot afgelopen weekeinde een voorlopige overeenkomst in Genève om de verrijking van uranium voorlopig in te perken. In ruil daarvoor zullen de de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en Duitsland de sancties tegen het regime in Teheran verlichten. Het doel is om uiteindelijk een alomvattend akkoord te sluiten, dat de westerse zorgen over het Iraanse atoomprogramma moet wegnemen.

Uranium dat tot vijf procent is verrijkt wordt vooral gebruikt voor het opwekken van energie. Voor een atoombom wordt het materiaal veel verder verrijkt, tot zeker tachtig procent.

Rode Duivels uit Top 10 geknikkerd

Het Nederlands elftal is op de nieuwe wereldranglijst van de FIFA naar de negende plaats gezakt. Dat heeft de wereldvoetbalbond donderdag bekendgemaakt. Door de gelijke spelen tegen Japan (2-2) en Colombia (0-0) levert de ploeg van bondscoach Louis van Gaal een plek in.

De nieuwe ranking heeft geen gevolgen voor het wereldkampioenschap van volgend jaar. De FIFA bepaalt de groepshoofden aan de hand van de ranglijst uit oktober. Nederland heeft geen beschermde status in Brazilië en kan daardoor in een relatief zware poule terechtkomen.

Spanje blijft de wereldranglijst aanvoeren. Duitsland staat tweede, voor Argentinië en Colombia. Portugal boekte negen plaatsen winst en bezet de vijfde stek. Cristiano Ronaldo hielp de Portugezen eerder deze maand aan een WK-ticket door in de kwalificatieduels tegen Zweden vier keer te scoren.

Brazilië klimt naar de tiende plaats. Daarmee verdringt de gastheer van de komende titelstrijd België uit de top tien. De Rode Duivels, in oktober nog de nummer vijf van de wereld, staan na nederlagen tegen Colombia en Japan nu elfde.

[Upd] Brawn weg als teambaas bij Mercedes

Ross Brawn vertrekt aan het einde van dit jaar als teambaas bij Mercedes. Het Duitse bedrijf maakt dit donderdag volgens diverse bronnen bekend. Paddy Lowe en Toto Wolff zullen de taken van Brawn bij de renstal uit de Formule 1 overnemen.

Mercedes wil de managementstructuur wijzigen. Brawn zou daarbij een andere rol krijgen, maar de Brit wilde dit niet. Er gaan al langer geruchten over het vertrek van Brawn. Hij werd ook al gelinkt aan een terugkeer naar Ferrari. Mercedes eindigde dit jaar als tweede in het constructeurskampioenschap en won dit jaar drie races.

Update 11.33 uur
Het Formule 1-team Mercedes heeft het vertrek van Ross Brawn inmiddels bevestigd. Het is nog niet bekend wat de Brit na 31 december zal gaan doen. In de afgelopen maanden is hij met verschillende F1-teams in verband gebracht. Zo zou hij naar Williams kunnen gaan, maar ook naar Ferrari. Daarnaast zou motorenbouwer Honda hem in willen lijven.

'Brawn weg als teambaas bij Mercedes'
'Brawn weg als teambaas bij Mercedes' (Foto: ANP)

Handschriften joodse bibliotheek op internet

Eeuwenoude handschriften en manuscripten van de Ets Haim Bibliotheek in Amsterdam zijn sinds donderdag te raadplegen op internet. Op de website etshaimmanuscripts.nl zijn ongeveer 200 Hebreeuwse, Nederlandse, Spaanse en Portugese handschriften te bekijken uit de 13e tot de 19e eeuw.

De website bevat ruim 15.000 afbeeldingen, die tot in detail te bekijken zijn. De komende 2 jaar worden nog eens 360 handschriften gedigitaliseerd. Het is wereldwijd de eerste keer dat een joodse bibliotheek zijn complete handschriftencollectie online zet.

Ets Haim is opgericht in 1616 en daarmee de oudste nog functionerende joodse bibliotheek ter wereld.

Handschriften joodse bibliotheek op internet
Handschriften joodse bibliotheek op internet (Foto: ANP)

'ABN AMRO niet overgenomen door andere bank'

De kans dat ABN AMRO door een andere bank wordt overgenomen is nihil. Buitenlandse banken zijn te druk met het op orde brengen van hun eigen huishouding en hebben geen overnameplannen. Dat zei topman van ABN AMRO Gerrit Zalm donderdag op BNR. Een Nederlandse bank als nieuwe eigenaar is volgens Zalm helemaal ondenkbaar vanwege de mededingingsregels.

Zalm reageert daarmee op uitspraken van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem woensdag in de Tweede Kamer. Die zei dat het kabinet er geen bezwaren tegen heeft als een buitenlandse bank ABN AMRO zou overnemen na een beursgang. Wel zou de bank in Nederland actief moeten blijven.

De ABN AMRO-topman ziet wel een rol weggelegd voor een Amerikaanse bank bij een beursgang. Daar ontkom je volgens hem waarschijnlijk niet aan. Hij wilde daarbij geen namen noemen. Verder zei hij dat ABN AMRO zeker zelf ook betrokken is bij een beursgang. "We ambiëren een hoofdrol."

Stedelijk krijgt grote schenking van echtpaar

Het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft van een echtpaar 127 kunstwerken van 92 kunstenaars gekregen. "Het is een waar eerbetoon aan hun onvermoeibare enthousiasme voor kunst", laat vertrekkend museumdirecteur Ann Goldstein donderdag weten in een verklaring. Het museum spreekt van een 'buitengewone gift'.

Het echtpaar kocht in veertig jaar tijd veel werken van jonge en nog onbekende kunstenaars uit binnen- en buitenland. Veel kunstenaars kregen in de tussentijd internationale bekendheid. Het gaat om werken van kunstenaars als Yael Bartana, Marijke van Warmerdam en Hans Broek.

Pieter en Marieke Sanders wilden het museum graag een cadeau voor de heropening. "Voor ons was dat de aanleiding om een selectie te maken uit onze collectie", legt het echtpaar uit. De twee hebben het geschonken zodat het werk voor iedereen toegankelijk wordt.

Het Stedelijk Museum werkt aan een tentoonstelling met een selectie uit de schenking, die in 2015 wordt geopend.

Kleding motorclubs geweerd uit Bossche horeca

Dragers van clubkleding van controversiële motorclubs zijn niet meer welkom in horecagelegenheden in Den Bosch. De politie controleert extra op kleding van clubs als Hells Angels, No Surrender en Satudarah. Dat is besloten in samenwerking met politie, horeca en beveiligers, maakte de gemeente bekend.

In de stad zijn tot op heden nog weinig problemen met leden van de omstreden motorclubs en dat wil Den Bosch graag zo houden. "Het is bijna een preventieve maatregel", legt een woordvoerder van de gemeente donderdag uit. "We krijgen signalen in de omgeving dat deze clubs in opkomst zijn en daar zijn we geen voorstander van."

Ossenaar zet wurgslang ex bij politie op de stoep

Een man uit Oss heeft donderdagochtend een doos met een wurgslang bij het politiebureau neergezet. Het dier was van zijn ex-vriendin, die met de noorderzon was vertrokken. Hij vond dat de politie maar een oplossing moest bedenken.

Bij de doos stond ook een koffertje met kleding van zijn ex. Omdat de inhoud van de koffer en doos niet meteen duidelijk was, zette de politie de omgeving af en werd een explosievenverkenner opgeroepen.

In de tussentijd belde de man naar de politie met de mededeling dat hij de spullen daar had neergezet. De politie gaat met de man praten. Hij heeft de kleren van zijn ex teruggekregen. Het dier, een rattenslang, is inmiddels elders ondergebracht.

Voorzitter stichtingsbestuur sc Heerenveen stapt op

Het blijft op bestuurlijk niveau onrustig bij sc Heerenveen. Wiebe Wielling, sinds medio september voorzitter van het stichtingsbestuur van de club, is opgestapt vanwege een verschil van inzicht over het te voeren beleid. Dat meldt de Friese eredivisionist donderdag.

Anne Hettinga, lid van het stichtingsbestuur met de portefeuille financiën, neemt voorlopig de voorzittersrol op zich. Eerder deze week werd bekend dat de ondernemingsraad een negatief advies heeft gegeven over de aanstelling van het beoogde bestuur.

Een commissie, bestaande uit Jos Vaessen en Lense Koopmans, die de club doorlichtte, wilde deze week het nieuwe bestuur presenteren.

Tour 2015 start met tijdrit in Utrecht

De Tour de France in 2015 start met een 13,7 kilometer lange tijdrit in Utrecht. Dit werd vanochtend bekendgemaakt tijdens de presentatie van Le Grand Départ in Parijs. Het Jaarbeursplein is op 4 juli het decor van de start en de finish.

Verder voert het parcours de renners langs de Galgenwaard en het Utrecht Science Parc, om vervolgens via de Biltstraat terug te keren naar het Jaarbeursplein.

De tweede etappe start ook in Utrecht en heeft een nog onbekende finishplaats. Na een korte ronde door de stad waar onder de Domtoren door wordt gefietst verlaat de karavaan de stad via de Leidsche Rijn. Vanmiddag vindt in Utrecht ook een presentatie plaats, waar nog meer details worden vrijgegeven.

In Thailand opgepakt Twentse pedofiel langer vast

De Twentse pedofiel die eerder deze maand werd opgepakt in Thailand en vorige week aankwam in Nederland, blijft voorlopig vastzitten. De 40-jarige man wordt ervan verdacht in 2001 zijn 11-jarige stiefdochter te hebben verkracht en zwanger te hebben gemaakt.

De moeder van het meisje deed in 2002 aangifte tegen de Twentenaar, die sindsdien in Thailand verbleef. Dna-onderzoek heeft uitgewezen dat hij de vader van het kind van zijn stiefdochter is.

De Twentenaar bleek onlangs in Bangkok te verblijven. Nederland en Thailand hebben geen uitleveringsverdrag. Door zijn noodpaspoort en visum in te trekken omdat hij zich niet aan afspraken had gehouden kon hij door de Thaise autoriteiten worden aangehouden als illegaal en worden uitgezet.

De Muur terug in Omloop Het Nieuwsblad

De Muur van Geraardsbergen is weer opgenomen in het parcours van Omloop Het Nieuwsblad, de openingswedstrijd van het wielerseizoen in België. Wegwerkzaamheden zorgden ervoor dat de Muur dit jaar niet beklommen kon worden. In 2011 en 2012 was de Muur ook geen onderdeel van het parcours.

"Vroeger ging de Omloop altijd over de Muur", aldus Wim Van Herreweghe, koersdirecteur bij Flanders Classics, donderdag in de Belgische krant Het Nieuwsblad. "Na de wegenwerkzaamheden vorig jaar knopen we nu weer bij die traditie aan." 

De Muur van Geraardsbergen was vooral bekend als de voorlaatste helling in de Ronde van Vlaanderen. De organisatoren van de Ronde schrapte de helling echter in 2012. Dat leverde destijds veel protest op. 

Bosschaart traint bij Go Ahead Eagles

Pascal Bosschaart gaat meetrainen bij Go Ahead Eagles. De 33-jarige verdediger krijgt van coach Foeke Booy de kans om zijn conditie op peil te houden, laat de eredivisionist uit Deventer donderdag weten. In oktober werd het contract van de voormalige Feyenoorder bij Sydney FC ontbonden.

"We hebben een jonge groep en Pascal, mits hij voldoende fit is, zou ook op de training een belangrijke rol kunnen vervullen", vertelt Booy. "We zullen de komende tijd zien in hoeverre Pascal van toegevoegde waarde zou kunnen zijn." Booy en Bosschaart kennen elkaar nog uit hun gezamenlijke periode bij FC Utrecht, waarmee ze in 2003 en 2004 de KNVB-beker wonnen.

Bosschaart wil na zijn vertrek uit Australië laten zien dat hij het niveau nog aankan. "Ik ben ruim tweeënhalf jaar actief geweest in de Australische competitie en wil graag in Nederland mijn loopbaan op een waardige manier afsluiten", zegt hij op de website van zijn belangenbehartiger.

Meisje (8) zwanger na groepsverkrachting

In het Zuid-Afrikaanse KwaNobuhle dient deze week de rechtszaak tegen twee mannen van 25 en 26 jaar. Zij worden ervan beschuldigd twee achtjarige meisjes herhaaldelijk te hebben verkracht. Een van de kinderen is hierbij zelfs zwanger geraakt, zo meldt de gezaghebbende nieuwssite The Zimdiaspora.

Voor de rechtbank had zich maandag een woedende menigte verzameld om te betogen tegen deze uiterst schokkende groepsverkrachting. Zij wilden voorkomen dat de verkrachters op borgtocht zouden worden vrijgelaten. "Laat hen wegrotten in de gevangenis, voor zulke lieden is er geen plaats in de maatschappij!", scandeerden de betogers.

De twee meisjes werden op 15 oktober meegelokt naar een leegstaands huis. Hier werden zij driemaal om beurten door de twee mannen verkracht. Een van de meisjes is nu zwanger.

"Ik ontdekte dat mijn dochter was verkracht toen ze die dag later uit school kwam", vertelde de 41-jarige moeder van het zwangere kind in de rechtbank. "Ze keek verdrietig en sloot zichzelf op in haar kamer. Ik dwong haar de deur te openen en ontdekte dat haar onderbroek onder het bloed zat. Mijn dochters toekomst is verwoest. Ze is zwanger van een verkrachter, hoe komt ze dit ooit te boven?"

Het beestachtige duo blijft voorlopig vastzitten. Op 13 december zal de rechtszaak worden voortgezet.

Paperboy keert terug

Paperboy is een naam die bij veel geroutineerde gamers een bijzonder gevoel naar boven brengt. Vooral in de jaren tachtig was dit één van de meest populaire titels in de arcades en nu komt er dan eindelijk een nieuw deel in de vorm van een (fan)film.

Het eerste deel in de Paperboy-serie was een arcade game die uitkwam in 1984. De game werd ontwikkeld door Atari en is door de jaren heen ook uitgekomen op andere consoles zoals Commodore, NES, Gameboy en een tijdje terug zelfs op iOS.

In Paperboy is het de bedoeling om als krantenjongen "netjes" de krant te bezorgen bij specifieke woningen. Terwijl je ondertussen loslopende honden, open rioolputten, wegwerkzaamheden en de beruchte rollende banden moet zien te ontwijken. Dit hele scenario leent zich natuurlijk perfect voor een film en het is daarom verwonderlijk dat we hier tot 2013 op hebben moeten wachten.


Voor degene die de game niet kennen: Hieronder kun je de NES-versie van de game bekijken.

[NBA] Miami Heat zet zegereeks voort

Miami Heat heeft woensdag zijn achtste zege op rij geboekt in de NBA. De titelhouder was bij Cleveland Cavaliers met 95-84 te sterk. LeBron James vertolkte tegen zijn oude team een glansrol met 28 punten, acht rebounds en acht assists. Dwyane Wade was goed voor 22 punten.

Oklahoma City riep San Antonio Spurs een halt toe. Na elf overwinningen op rij gingen de Spurs met 94-88 onderuit in Oklahoma. Kevin Durant was met 24 punten topscorer bij de thuisploeg. Indiana Pacers blijft vooralsnog ongenaakbaar. De Pacers rekenden mede dankzij zes driepunters van C.J. Watson af met Charlotte Bobcats: 99-74.

Los Angeles Lakers gaf op bezoek bij New Jersey Nets een voorsprong van 27 punten uit handen, maar trok uiteindelijk toch aan het langste eind met 99-94. Nick Young was topscorer met 26 punten.

Overige uitslagen
Orlando - Philadelphia 105-94
Boston - Memphis 93-100
Detroit - Chicago 79-99
Houston - Atlanta 113-84
Milwaukee - Washington 92-100 (na verlenging)
Minnesota - Denver 110-117
Dallas - Golden State 103-99
Phoenix - Portland 120-106
LA Clippers - New York 93-80

Frankijk verbiedt gekleurde inkten voor tatoeages

Een tegenvaller voor Franse liefhebbers van tatoeages: de regering wil per 1 januari tientallen gekleurde inkten die worden gebruikt voor de permanente lichaamsversieringen verbieden. Volgens het agentschap voor geneesmiddelen vormen de inkten een gevaar voor de volksgezondheid. Niks van waar, vindt de Franse vakbond voor tatoeëerders.

In totaal worden 59 verschillende kleuren inkt door het verbod getroffen. Het gaat daarbij vooral om warme tinten. Volgens de Franse vakvereniging voor Dermatologen en Venerologen bevatten deze kleuren giftige metalen, die onder meer het risico op kanker vergroten. Zwarte inkt en lichtere tinten zoals wit, grijs en groen worden niet verboden.

De vakbond van tatoeëerders is niet te spreken over het verbod. Volgens de vakbond worden negen van de tien inkten nu verboden, terwijl er nog nooit direct verband is gelegd tussen een gezondheidsklacht en een tatoeage.

Agressie tegen NS-personeel neemt toe

Treinpersoneel van de NS krijgt steeds vaker te maken met agressieve reizigers. Het aantal incidenten kwam vorig jaar uit op 8100, een stijging van zestien procent ten opzichte van een jaar eerder. Ook dit jaar lijkt het aantal meldingen boven de achtduizend uit te komen, schrijft nu.nl donderdag op basis van cijfers van de NS.

NS-medewerkers maakten in de eerste twee kwartalen van dit jaar 4175 keer melding van een vorm van agressie. Cijfers over het derde kwartaal zijn er nog niet.

Het gaat steeds vaker om zware incidenten. In de eerste tien maanden van dit jaar werd daar 858 keer melding van gedaan, tegenover 579 in dezelfde periode vorig jaar. In 47 gevallen raakte de medewerker gewond.

Bij de meeste incidenten zijn zwartrijders betrokken. Het gaat meestal om scheldpartijen, maar in ruim tien procent van de gevallen gaat het om lichamelijke agressie.

Verkoop bedrijfsauto's stijgt in Europa

Het aantal bedrijfsauto's dat in oktober in de Europese Unie de showroom uit rolde is met 8,1 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Het totaal aantal verkochte bedrijfsauto's kwam uit op bijna 159 duizend. Dat maakte de Europese branchevereniging ACEA donderdag bekend.

Met name de verkoop van bussen nam toe. Daarvan werden in oktober ruim 2600 verkocht, een stijging van 23,3 procent ten opzichte van oktober 2012. De verkoop van zware bedrijfsauto's, zoals vrachtwagens, steeg met 16,5 procent. Het aantal verkochte lichte bedrijfsauto's, zoals bestelbusjes, steeg met 6,8 procent. Dit segment beslaat zo'n tachtig procent van de bedrijfsautomarkt.

Herfst op twee na natste ooit

De herfst van dit jaar krijgt een plekje in de top drie van natste herfsten tot nu toe. Er viel gemiddeld over het land zo'n 345 millimeter regen. Dat meldt weeronline.nl donderdag, drie dagen voor het einde van de meteorologische herfst. Normaal valt er in de maanden september, oktober en november zo'n 243 millimeter.

Alle drie de herfstmaanden verliepen nat. De herfst was met een gemiddelde temperatuur van 11,1 graden bovendien zachter dan andere herfsten.

De herfstmaanden kenden ook extremen. Zo was 5 september met een temperatuur van 32,7 graden in het Limburgse Ell de warmste septemberdag sinds 1949. Eind oktober trok een zware storm over het land en begin deze maand kreeg Wijk bij Duurstede te maken met een windhoos.

Meldpunt Discriminatie dient klacht in tegen Gordon

Het Meldpunt Discriminatie in Amsterdam heeft een klacht ingediend tegen RTL Nederland naar aanleiding van een grap die Gordon maakte in het tv-programma Holland's Got Talent. Het jurylid zei tegen een Aziatische kandidaat onder meer: welk nummer ga je zingen? Nummer 39 met rijst? Het Meldpunt kreeg daarop dertien klachten en stuurde RTL een brief met het verzoek excuses te maken, schrijft de Volkskrant donderdag.

Het meldpunt vindt dat 'Gordon als jurylid (en bekende Nederlander) de opinie van een grote groep Nederlanders (onbewust) kan beïnvloeden', staat in de brief die drie dagen na de uitzending van 16 november is verzonden. ''Een bejegening op grond van uiterlijke kenmerken die bedoeld is als humor, is een karakterisering die stigmatiserend is en daarom beledigend voor Chinezen in Nederland.' RTL heeft nog niet gereageerd op de brief. De manager van Gordon liet aan de krant weten de brief niet te kennen.

Volgens een woordvoerder van het meldpunt zijn twaalf van de dertien klachten afkomstig uit de Chinese gemeenschap. "Meestal stellen zij zich zeer terughoudend op. Het is een vrij gesloten bevolkingsgroep", zegt de zegsvrouw tegen de krant. "Maar ik heb het idee dat ze nu echt genoeg hebben van de negatieve stereotypering die ze telkens ten deel valt. Dat is echt nieuw, en ik ben daar blij mee. Ik hoop dat er excuses komen."

De opmerking van Gordon zorgde in eigen land, maar ook in het buitenland direct voor de nodige ophef. Zo raakte de zanger met Howard Komproe verwikkeld in een twitterruzie over zijn grappen en besteedden de Britse editie van Metro en de krant Daily Mirror aandacht aan het incident. Gordon zelf liet eerder weten verbaasd te zijn over de ophef en de kandidaat niet te hebben willen kwetsen.

Zes arrestaties in Brits matchfixing-schandaal

Zes mannen uit Groot-Brittannië zijn gearresteerd in een omvangrijk matchfixing-schandaal in het Britse voetbal. Dat heeft de Britse nationale misdaadpolitie (NCA) woensdag bevestigd.

De arrestaties volgen op een onderzoek van The Daily Telegraph, die zegt dat tenminste drie van de gearresteerden voetballers zijn. De krant publiceerde een video waarin een omkoper beweert dat wedstrijden uit de lagere competities in Engeland gefixt kunnen worden voor zo'n zestigduizend euro.

De NCA zegt dat het samenwerkt met gokinstellingen en de Engelse voetbalbond FA. "De focus van de operatie ligt op een verdachte, internationale illegale weddenschap-syndicaat."

Ancelotti: "Niet zo makkelijk verwacht"

Real Madrid-trainer Carlo Ancelotti was verrast door het teleurstellende niveau van Galatasaray in de Champions League-confrontatie. Real won met 4-1.

Real kwam al na ruim een half uur spelen met tien man te staan door een rode kaart voor Sergio Ramos. "Toen had ik niet verwacht dat het nog zo makkelijk zou worden", vertelt Ancelotti aan Smart Spor.

"We hebben in de rust wat wijzigingen gedaan. Mijn team reageerde voortreffelijk. Daarom hebben we vanavond de volle buit gepakt", aldus de oefenmeester.

Over het verdere verloop van Groep B durft hij zich niet uit te spreken. "Maar Juventus heeft op dit moment natuurlijk de beste kansen, omdat ze aan één punt genoeg hebben. Galatasaray heeft geweldige fans, die het verschil zouden kunnen maken."

RIVM: e-sigaret met nicotine geen onschuldig alternatief

Elektronische sigaretten zijn zeer schadelijk en verslavend. Gebruikers hebben vaak last van mond- en keelirritatie, duizeligheid en misselijkheid en de uitgeademde lucht bevat veel schadelijke stoffen. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), schrijft het AD vandaag.

Wie de e-sigaret denkt te gebruiken als onschuldig alternatief voor een gewone sigaret, komt volgens het RIVM bedrogen uit. Het instituut gaat nog verder onderzoeken hoe schadelijk de damp van e-sigaretten met nicotine is en adviseert ze niet in de buurt van kinderen te gebruiken tot er meer duidelijkheid is.

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA), die om het onderzoek had gevraagd, zegt de waarschuwingen serieus te nemen en gaat maatregelen treffen. Hij denkt aan stappen op het gebied van reclame, kwaliteit en etikettering.

Of deze waarschuwing ook geldt voor e-sigaretten zónder nicotine is onduidelijk.

Brandende man rent voedselbank in

Een man in brandende kleren heeft voor chaos en paniek gezorgd in Ocean City in Maryland. De 56-jarige man rende schreeuwend om hulp een voedselbank in en werd later dood aangetroffen door de brandweer. Het bizarre incident vond afgelopen dinsdag plaats.

De voedselbank, die in een lokale kerk is gevestigd, was dinsdag net open toen de 56-jarige John Sterner al brandende naar binnen kwam rennen. In zijn doodsangst greep de man een vrijwilligster beet, die bij deze actie eveneens in de brand vloog en met zware verwondingen in een ziekenhuis is opgenomen. Een lokale pastoor werd bewusteloos in het kerkgebouw aangetroffen. De man had geprobeerd om zijn laptop uit het brandende gebouw te redden en overleed later in het ziekenhuis.

Het is nog niet bekend hoe de man in de fik was gevlogen. Sterner was geen onbekende van de politie. Zo was de man al meerdere keren aangehouden door lokale politie vanwege alcohol- en drugsmisbruik. Of de man een band had met de kerk of de voedselbank is eveneens onbekend.

FOK! wat een weer... Misschien wat zon

Kiekeboe! Daar ben ik weer, en ik ga eens even bedenken wat ik vandaag weer kan gaan vertellen. De enige winst die we vanmiddag boeken is dat er op een aantal plaatsen weer een klein beetje zon te zien zal zijn.

Gisteren was het natuurlijk erg triest weer met laaghangende bewolking, mist en motregen. Ook vanochtend kan er nog een enkel spatje vallen, maar in de middag stroomt er iets drogere lucht ons land binnen en zodoende kan het wolkendek dan wat gaan breken. Helemaal droog kan ik het niet beloven, maar net zoals de afgelopen dagen zal de neerslag maar heel weinig om het lijf hebben. Ook de temperatuur blijft constant rond een graad of 8 hangen.

Morgen kan er dan iets meer regen vallen, maar in het weekend is het dan weer meestal droog. Veel zon hoeven we ook dan echter niet te verwachten.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Spel1
Qltel was in het bos en maakte een wandeling. Niet zomaar een wandeling, maar een speurtocht en dit onder de noemer van geocachen. Ik moest dit echt even opzoeken, want ik had er nog nooit van gehoord.

Spel2
Het leuke is, het levert wel mooie plaatjes op.

 

 

 

 

 

 

 

Sjaak (8): Sjaak

Ik geloofde er geen fuck van. Volgens mij zat die Fien me een beetje lekker te maken en ondertussen in haar vuistje te lachen. Dacht ze nou werkelijk dat ik tot de onnozelaars behoorde? Denk even nuchter na. Meisje van zestien zit op volleybal, vindt de trainer van vijf jaar ouder wel aardig en sleurt 's avonds in bed de vinger door haar natte schacht. Jaren gaan voorbij. Meisje studeert theologie, wordt dominee in de kop van Groningen, trouwt en krijgt twee kinderen. Dan plots krijgt ze weer contact met trainer. Ze ontmoeten elkaar één, nee twee keer. Tijdens de tweede keer wordt dominee dronken en er volgt een fikse sekspartij. Dominee kiest voor gezin en baan en zegt dat 'we elkaar maar een tijdje niet moeten zien'. Nog geen week later: 'Ik moet je zien.' Bovendien is ze bereid alles op te geven. Man en kinderen zijn op de hoogte gesteld en haar ontslag bij de kerkgemeente ingediend. En nu zou ze vanavond hier naar café De Kalknagel komen. Voorgoed. Geloof je het zelf? Ik was geen onnozelaar. Dorstig was ik wel.

The Fifth Estate uitgeroepen tot filmflop van het jaar

The Fifth Estate is door het Amerikaanse blad Forbes uitgeroepen tot filmflop van het jaar. Op voorhand dacht men met de film, over de opkomst van de website WikiLeaks, een kaskraker te pakken te hebben maar de film kreeg nogal wat krtiek te verduren van zowel recensenten als WikiLeaks-oprichter Julien Assange, waarna er al helemaal geen hond meer naar de bioscoop ging.

De film werd geregisseerd door Bill Condon, die eerder een Oscar won met Gods and Monsters en ook veel succes had met twee Twilight-films. The Fifth Estate werd gemaakt met een budget van 28 miljoen dollar maar zou slechts 6 miljoen dollars in het kassalaatje opleveren. Dat is dan ook nog eens exclusief de kosten die DreamWorks heeft gemaakt voor de marketing van de film, een verlies van nog eens 25 miljoen dollar.

Naast de kostbare miskleun van Condon bestaat de complete top 10 van filmflops uit 2013 uit de volgende films:

1. The Fifth Estate

Kelsey Grammer maakt serie over slavernij

Kelsey Grammer gaat een tv-serie over slavernij maken voor de Amerikaanse kabelzender FX. De Frasier-acteur tekent voor de productie van The Code, gebaseerd op het boek Song Yet Sung van auteur James McBride.

De reeks draait om een zwarte slavin die ontsnapt en op de vlucht slaat, schrijft film- en tv-website Deadline. McBride vertaalt zijn boek zelf naar het kleine scherm en treedt ook op als een van de uitvoerend producenten.

Dinosaurus levert half miljoen euro op

Een dinosaurusskelet, dat in de Verenigde Staten werd opgegraven, heeft op een veiling in Groot-Brittannië zo'n half miljoen euro opgeleverd. De vrouwelijke Diplodocus Longus was een enorm monster van 17 meter lang en 6 meter hoog en liep zo'n 150 miljoen jaar geleden op deze aardbol rond. Het geraamte werd in een bijna intacte staat gevonden, iets wat niet al te gekke vaak voorkomt.

De botten van het prehistorische beest werden aangetroffen in een steengroeve in Wyoming door de tienerzonen van de bekende Duitse palaeontoloog Raimund Albersdoerfer. Het skelet bestaat in totaal uit zo'n 100 botten, die in Rotterdam in elkaar gezet werden, om daarna vervoerd te worden naar Billingshurst, West Sussex. Wie de dinosaurus genaamd Misty heeft gekocht is niet bekendgemaakt.


Voor een half miljoen vang je normaliter geen bot

Nominaties IDFA bekend

Gisteravond zijn in De Kroon te Amsterdam de nominaties bekendgemaakt van de verschillende competitieprogramma’s van het 26e Internationale Documentaire Festival Amsterdam. In zeven verschillende categorieën dingen filmmakers uit de hele wereld mee naar de fraaie prijzen.

Op vrijdag 29 november zullen de winnaars tijdens de slotceremonie bekendgemaakt worden in het Compagnietheater in Amsterdam, waar dan ook de BankGiro Loterij IDFA Audience Award uitgereikt zal worden. De volgende documentaires ontvingen een nominatie:

IDFA Competition for Feature-Length Documentary (films langer dan 60 minuten)
Ai Weiwei The Fake Case - Andreas Johnson (Denemarken)
Ne Me Quitte Pas - Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden (Nederland & België)
Song from the Forest - Michael Obert (Duitsland)

IDFA Competition for Mid-Length Documentary (films tot 60 minuten)
Kismet - Nina Maria Paschalidou (Griekenland / Cyprus)
Pussy Versus Putin - Gogol’s Wives Productions, Anonymous Anonymous (Rusland)
Soul Food Stories - Tonislav Hristov (Bulgarije / Finland)

IDFA Competition for First Appearance (Eerste of tweede films van een jonge regisseur)
Ariel - Laura Bari (Canada)
Judgment in Hungary - Eszter Hajdú (Hongarije / Duitsland)
My Name Is Salt - Farida Pacha (Zwitserland / India)

IDFA Competition for Student Documentary (Internationale studentenfilms)
Final Destination - Ricardas Marcinkus (Litouwen)
Our Curse - Tomasz Sliwinski (Polen)
Two at the Border - Tuna Kaptan en Felicitas Sonvilla (Duitsland)

IDFA Competition for Dutch Documentary (Nederlandse documentaires)
Ana Ana - Petr Lom en Corinne van Egeraat
Awake in a Bad Dream - Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster
Ne Me Quitte Pas - Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden.

IDFA DOC U Award
#chicagoGirl – The Social Network Takes on a Dictator - Joe Piscatella (VS / Syrië)
Viva Cuba Libre: Rap is War - Jesse Acevedo (Cuba / VS)
69: Love Sex Senior - Menna Laura Meijer (Nederland)

IDFA DocLab Award for Digital Storytelling
Hollow - Elaine McMillion (VS)
I Love Your Work - Jonathan Harris (VS)
Just a Reflektor - Vincent Morisset en Aaron Koblin (VS / Canada / Engeland)