'Dreig ouders met overlastboete'

De Amsterdamse onderwijswethouder Ahmed Aboutaleb gaat onderzoeken of er een juridische grondslag is voor een 'overlastboete' voor ouders die hun kroost niet in het gareel (kunnen) houden. De boete (van bijvoorbeeld 250 euro) is bedoeld voor ouders met kinderen tot 18 jaar, die hulpverlening weigeren voor kinderen die telkenmale in aanraking komen met de politie.

De adviesraad Diversiteit en Integratie van de gemeente heeft een dergelijk advies uitgebracht om probleemjongeren te kunnen aanpakken. PvdA-wethouder Aboutaleb vindt de overlastboete 'een interessante gedachte die gestoeld is op Belgische ervaringen'. De sanctie wordt steeds opnieuw opgelegd als het kind met de politie in aanraking komt.

De raad adviseert verder opvoedcursussen te starten voor ouders met kinderen tot 12 jaar en het invoeren van schoollessen voor alle leerlingen in sociale vaardigheden. Naast de investeringen in het voorkomen van asociaal gedrag pleit de adviesraad voor ondersteuning van opvoeders, leerkrachten en kinderen .

Onopgevoed
Onze hoofdstad telt 140.000 inwoners onder de 18 jaar. Scholen constateren steeds vaker dat kinderen onopgevoed op de basisschool komen en na groep 8 onvoldoende sociale vaardigheden hebben. Oorzaken zijn veelal de slechte inkomenspositie en het lage opleidingsniveau van ouders. Ook ouders die slecht of geen Nederlands spreken vormen geen positief rolmodel. Taalcursussen zouden daar een oplossing moeten bieden.