Bom verwondt Nederlander in Afghanistan

Icoon OorlogEen Nederlandse en Britse militair hebben lichte verwondingen opgelopen toen er vanochten langs de weg een bom ontplofte die hun voertuig zwaar beschadigde. Defensie heeft dit vandaag naar buiten gebracht.

Twee wagens reden door de stad Baghlan en waren op weg naar Kunduz. De gewonde militairen zaten in de achterste wagen die door de explosie van de zelfgemaakte bom in de berm hevige beschadigingen opliep. De soldaten in het voorste voertuig van het Nederlandse Provincial Reconstruction Team mankeerden niets.

In Kunduz worden de twee mannen verzorgd in een Duits veldhospitaal. Defensie laat weten dat hun toestand naar omstandigheden goed is. Het ministerie heeft hun familie inmiddels ingelicht.

"De militairen zijn getraind om met dit soort risico's te opereren", aldus een woordvoerder van Defensie. "Ze realiseren zich dat deze dingen van tijd tot tijd kunnen gebeuren. Het gebied waar de Nederlandse militairen zitten, is een relatief rustig maar niet stabiel."

Deze week verwacht de Tweede Kamer duidelijkheid of er nu wel of niet twaalf- tot veertienhonderd militairen naar het zuiden van Afghanistan worden gestuurd. Dat is een gevaarlijkere omgeving dan het gebied waar de soldaten zich op dit moment bevinden.