Plasterk ontkent gebruik van PRISM

Nederlandse inlichtingendiensten gebruiken het afluisterprogramma PRISM niet om informatie over personen te verkrijgen. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) vragen ook de Amerikaanse inlichtingendiensten niet om het aftapprogramma te gebruiken voor informatie. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) vrijdag.

Volgens de minister hebben de AIVD en de MIVD geen onbelemmerde toegang tot het internet- en mobiele telefoonverkeer. Eerder zei minister van Veiligheid en justitie Ivo Opstelten (VVD) al in de Tweede Kamer dat de veiligheidsdiensten 'langs de kaders van de wet werken'.

Een anonieme AIVD-agent zei eerder deze maand in De Telegraaf dat de AIVD ook toegang tot PRISM heeft. Als de dienst een Amerikaans e-mailadres opgeeft als verdacht, is volgens de agent binnen vijf minuten 'alles bekend'.

Plasterk ontkent dit. "De AIVD en de MIVD zijn niet bevoegd verzoeken te doen aan buitenlandse collega-diensten die de Nederlandse Wet op inlichtingen- en veiligheidsdiensten niet toestaat", zegt hij.