Obama: 'afluisteren alleen buiten VS'

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag het op grote schaal verzamelen van privégegevens van klanten van grote internetbedrijven verdedigd. Het Congres heeft meermaals zijn toestemming verleend voor het verzamelen van gegevens van internetgebruikers in de Verenigde Staten en daarbuiten, aldus de president.

Volgens Obama zijn er voldoende garanties ingebouwd. Telefoongesprekken worden niet afgeluisterd, zei hij. Het verzamelen van internetgegevens zou bovendien alleen van toepassing zijn op buitenlanders. Volgens de president helpen de gegevens bij het voorkomen van terroristische aanvallen.

De Amerikaanse veiligheidsdiensten NSA en FBI verzamelen gegevens over audio- en videogesprekken, foto's, e-mails, documenten en contactgegevens zodat analisten de gangen en contacten van mensen in kaart kunnen brengen. Het is onduidelijk of het programma, PRISM geheten, gericht is tegen bepaalde verdachten, of een algemene dekking heeft. The Guardian meldde dat ook de Britse inlichtingendienst GCHQ toegang heeft tot het programma.


Bullshitspeech van Big Brother Barack