'PRISM is schandalige inbreuk op grondrechten'

PRISM, het Amerikaanse wereldwijde afluisterproject, is een schandalige inbreuk op de grondrechten en privacy van burgers wereldwijd. Dat blijkt uit een bezoekerspoll gehouden onder ruim 3100 respondanten van nieuwssite FOK.nl.

Ruim 71% van de respondanten vindt het schandalig dat de Amerikaanse inlichtingendiensten zich schuldig maken aan het verzamelen en opslaan van persoonlijke bestanden, gesprekken, foto's en documenten. 9% vindt het wel jammer, maar meent dat het noodzakelijk is voor overheden om alles te moeten weten over burgers over de hele wereld. 

Nog eens 9% vindt het in het geheel niet erg omdat hij of zij 'niets te verbergen' heeft, en de overige 9% interesseert het in het geheel niet en heeft geen mening.

"Privacy kun je alleen maar kwijtraken en zoals verwacht rommelen overheden achter onze ruggen er vrolijk mee...", meldt een gebruiker die zich xantip noemt. Een andere gebruiker, Noin, doet er een schepje bovenop: "Iedereen die iets anders kiest dan 'schandalig .....' verdient het eigenlijk niet om in een vrij land te leven."