Voetballer: scheids heeft syndroom van Down

René TemminkVoetballer José Fortes Rodriquez heeft zijn ploeg RBC in verlegenheid gebracht door voor een tv-camera te suggereren dat scheidsrechter René Temmink (foto) de uiterlijke kenmerken vertoont van iemand die lijdt aan het syndroom van Down. Interim-directeur Mascha Simons zegt zich 'rot geschrokken' te zijn. "We gaan hier zeker met José over praten", liet ze weten.

Het lijdend voorwerp in de kwestie reageerde eveneens verontwaardigd. "Miljoenen mensen zitten te kijken, onder wie veel kinderen en families die misschien iemand hebben met dit ziektebeeld. Daar ben ik nog het meest kwaad over. Je hebt een voorbeeldfunctie en moet je realiseren wat voor een schade je kunt aanrichten met dergelijke uitlatingen", verklaarde Temmink in het radioprogramma ''t Hek van de dam'.

De oorzaak van de omstreden uitlating was een rode kaart die Fortes Rodrigues vanmiddag kreeg. Volgens Temmink was de vergelijking echter niet gemaakt kort nadat de speler het veld moest verlaten, maar in alle rust zittend op een bankje. "Dat was minuten later. Buiten mij heeft hij heel veel mensen geraakt, beschadigd. Hij zou eens een dag mee moeten lopen in een tehuis waar mensen met dit ziektebeeld worden verzorgd."

Direct na het verloren duel tegen Heracles had trainer Dolf Roks van RBC al aangekondigd intern overleg te willen over het gedrag van de verdediger, die binnen twee minuten nadat hij was ingevallen met twee keer geel weer naar de kant kon. In het vorig seizoen had Fortes Rodriguez al eens zes wedstrijden schorsing gehad, na een elleboogstoot. De speler raakte ook bij zijn vorige club AZ in opspraak, toen hij na een conflict met trainer Co Adriaanse uit de selectie werd gezet en mocht vertrekken.

-
Meer sportnieuws lees je op FOK!sport!!