Britse politie doodde Braziliaan met dumdumkogels

Icoon AlgemeenDe onschuldige Braziliaan die afgelopen juli door de Britse politie werd doodgeschoten, blijkt om het leven te zijn gebracht met een zeer gevaarlijk soort "dumdumkogels". Voor zover bekend is dit de eerste keer dat er gebruik is gemaakt van deze specifieke soort kogels door de Britse politie. De Britse krant The Daily Telegraph meldt dat er in het geheim op het hoogste niveau is besloten dat agenten op terroristen met de dumdumkogels mogen schieten.

De 27-jarige Braziliaan Jean Charles De Menezes werd op metrostation Stockwell gedood omdat hij zich verdacht zou hebben gedragen. De actie had plaats op 22 juli jongstleden, twee weken nadat een reeks bomaanslagen op metrostations in Londen aan 56 mensen het leven kostte. Kort daarna werd door de Britse politie toegegeven dat de man niets te maken had met de terroristische acties. Het onderzoek naar de zaak is op dit moment nog bezig.

Twee typen dumdumkogelsDumdumkogels zijn een extra krachtig soort kogels. Ze hebben een loszittende kern in een holle mantel die versplintert als het zijn doel treft. Indien de kogel in een lichaam binnendringt, veroorzaakt hij een ravage aan alle omliggende organen. Als een kogel in een arm of been terechtkomt, dan wordt deze vaak geheel of gedeeltelijk afgerukt. Een schot in de romp is meestal direct dodelijk. De Braziliaan werd zeven keer van dichtbij in zijn hoofd geschoten met dit type kogels.