'Afscheidsbrief Tim Ribberink was sms'je'

De afscheidsbrief van de 20-jarige Tim Ribberink die zelfmoord pleegde, heeft mogelijk niet bestaan. Het zou gaan om een niet verzonden sms op zijn telefoon die door iemand anders is uitgeprint, zegt verslaggever Bert Molenaar van het radioprogramma Gids.fm. Molenaar maakte een documentaire over de zelfdoding van Ribberink, die eind vorig jaar veel commotie veroorzaakte.

De rouwadvertentie van Tim Ribberink werd 5 november in De Twentsche Courant Tubantia afgedrukt. "Lieve pap en mam, ik ben mijn hele leven bespot, getreiterd, gepest en buitengesloten. Jullie zijn fantastisch. Ik hoop dat jullie niet boos zijn. Tot weerziens, Tim." De ouders lieten een dag later via rouwbegeleider Marinus van den Berg weten met de afscheidsbrief van hun zoon in de rouwadvertentie aandacht te willen vragen voor pesten.

Een oom van Ribberink zou tegenover Molenaar hebben toegegeven dat er geen brief is. "Maar wat is de definitie van een brief? Als dat een vel papier is waar iemand iets op heeft geschreven dan is er geen brief."

Een nichtje van Tim heeft de tekst uitgetypt en op zijn borst gelegd als afscheidsbrief, legde Molenaar donderdag uit op Radio 1. "Die brief is vervolgens gevonden door Marinus van den Berg en die is toen volledig op het pesten gegaan." Molenaar zegt op de website van zijn documentaire dat het onzeker is of Ribberink de sms-tekst zelf schreef. Ook zou hij in zijn zoektocht in de omgeving van de 20-jarige niemand hebben gevonden die iets wist van pesterijen.

Van den Berg zegt donderdag inderdaad uit te zijn gegaan van een afscheidsbrief van Tim zelf die hij destijds aantrof. Hij zegt niet anders te kunnen doen dan ervan uitgaan dat de sms door Tim werd geschreven. De rouwbegeleider noemt de aantijging van Molenaar in zijn richting merkwaardig. "Ik heb volledig gekoerst op de woorden van Tim. Welk belang zou ik er bij hebben om iets anders te doen?"

Van den Berg zegt maandag met een reactie namens de familie te komen.