Verdeling tickets Europees voetbal 2012/2013

Nu de Eredivisie er op zit zijn bijna alle beschikbare tickets voor Europees voetbal verdeeld. Nederland mag in het seizoen 2012/2013 zeven clubs inschrijven voor de Champions League en Europa League. Het zevende en laatste ticket kwam beschikbaar via het fairplayklassement. Hieronder vind je het overzicht.

Ajax heeft zich als kampioen van Nederland rechtstreeks geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. Feyenoord werd tweede in de competitie en heeft zich hiermee verzekerd van een plaats in de derde voorronde van het kampioenenbal. Bij winst plaatsen de Rotterdammers zich voor de play-offs, waarna de groepsfase kan worden bereikt. Bij verlies speelt het team van Ronald Koeman in (de play-offs van) de Europa League.

PSV heeft zich als nummer drie, net als nummer vier AZ geplaatst voor de play-offs van de Europa League. Bij winst wordt de groepsfase van het toernooi bereikt. sc Heerenveen zal zich als nummer vijf van de ranglijst een ronde meer in moeten spannen om het hoofdtoernooi te halen.

De nummer zes van de Eredivisie zal worden bepaald via de play-offs. FC Twente, Vitesse, N.E.C. Nijmegen en RKC Waalwijk strijden om dit ticket dat toegang geeft tot de tweede voorronde van de Europa League.

Het zevende en laatste ticket wordt pas verdeeld na afloop van de play-offs. Het fairplayklassement is hierbij de bepalende factor. Na 33 ronden in de Eredivisie ging Heerenveen aan de leiding in dat klassement, maar omdat het team zich rechtstreeks voor Europees voetbal heeft geplaatst gaat deze plaats naar het volgende Eredivisie-team op de ranglijst. FC Twente lijkt de beste papieren te hebben mocht de ploeg zich via de play-offs niet plaatsen. Andere ploegen die nog in aanmerking komen voor de eerste voorronde van de Europa League zijn het gedegradeerde Excelsior, N.E.C. Nijmegen, De Graafschap en NAC Breda.