Huldiging Ajax niet voor 3 mei

Ajax wordt bij een eventueel kampioenschap op zijn vroegst op 3 mei gehuldigd. Als Ajax op 29 april of 2 mei landskampioen wordt, staat op 3 mei een feest gepland op het grasveld voor de ArenA, zo weet AT5 te melden. De gemeente wil het nieuws nog niet bevestigen, maar belooft snel duidelijkheid.

Een kampioensfeest op de avond voor Koninginnedag is volgens AT5 voor de gemeente geen optie. Dat zou te veel politie-inzet vergen. Eerder maakte Van der Laan al bekend dat een eventuele huldiging niet op het Museumplein zal plaatsvinden, vooral omdat het bij het kampioenschap vorig jaar danig uit de hand liep.

Ajax speelt zondag uit tegen FC Twente en drie dagen later thuis tegen VVV-Venlo. De competitie wordt op 6 mei afgesloten met een uitwedstrijd tegen Vitesse. Ajax heeft een voorsprong van zes punten op AZ en Feyenoord en beschikt over een aanzienlijk beter doelsaldo.

Overigens bestaat er ook nog de mogelijkheid dat er helemaal geen huldiging komt. Mochten er op 29 april of 2 mei ongeregeldheden uitbreken die verband houden met Ajax dan gaat het feest niet door. Vorig jaar werd de titel op het museumplein gevierd, maar daar werd voor 400.000 euro schade aangericht aan het Stedelijk Museum en raakten 160 mensen gewond. Ook werden er toen 64 relschoppers opgepakt.

Update 16.38 uur

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan heeft laten weten dat de huldiging van Ajax hoe dan ook door zal gaan als het team kampioen wordt. De burgervader zei dat als de titel op 29 april of 2 mei gepakt wordt er op 3 mei een feest gevierd kan worden. Hij houdt nog wel een slag om de arm. "Als het mis gaat, komt alles mogelijk in een andere context te staan. Maar het heeft geen zin daarop vooruit te lopen."

Mocht Ajax pas op 6 mei kampioen worden, dan zal diezelfde dag het feest plaats gaan vinden. Het festijn vindt plaats op het grasveld nabij de ArenA. Daar is volgens de gemeente plaats voor 80.000 fans.