[update] Chaos binnen de LPF-fractie

De fractie van de LPF in de Tweede Kamer dreigt uiteen te vallen, nadat een rechter heeft besloten dat de Kamerleden niet meer de namen Lijst Pim Fortuyn, LPF of LPF-fractieleden mogen voeren. Het conflict tussen partij en fractie ontstond eind augustus, toen de acht leden van de fractie bekend maakten uit de partij te stappen. Een deel van de fractie wil nu echter terugkeren binnen de partij-organisatie.

Gisteren werd bekend dat fractievoorzitter Mat Herben zich inmiddels weer heeft aangesloten bij de partij LPF. Naast het Kamerlidmaatschap zal hij bij de LPF een bestuursfunctie gaan vervullen. Volgens Herben is een meerderheid van de fractie van plan hem te volgen. Andere fractieleden ontkennen dit. Joost Eerdmans zou zich willen aansluiten bij de eenmansfractie van Geert Wilders. Max Hermans scheidt zich mogelijk ook af van de fractie.

Nawijn
Voor voormalig LPF-minister en Kamerlid Hilbrand Nawijn is een terugkeer naar de partij 'onverteerbaar' omdat de voltallige fractie in augustus juist het lidmaatschap van de partij had opgezegd. De politieke vertegenwoordigers waren destijds de bestuurlijke perikelen en een financieel wanbeheer zat. Fractiegenoot Varela liet vanochtend weten wel weer lid te willen worden, mits het bestuur van de LPF binnen drie maanden orde op zaken stelt.

In de meest recente opiniepeilingen haalt de LPF nog slechts één a twee zetels. Bij de parlementsverkiezingen van mei 2002, kort na de moord op voorman en oprichter Pim Fortuyn, werd de partij vanuit het niets de tweede partij van Nederland, met 26 zetels. Sindsdien is de partij echter meerdere keren in het nieuws gekomen vanwege ruzies, afsplitsingen en bestuursperikelen.

Update 15:52

Herben weg als fractievoorzitter
Mat Herben heeft zijn functie als LPF-fractievoorzitter per onmiddellijk neergelegd. Kamerlid Gerard Van As volgt hem op. Volgens Herben en Van As blijft de fractie bij elkaar. Ook Nawijn zou bij de fractie blijven. Voorlopig zal nog gewoon de naam LPF worden gevoerd, want volgens Van As valt de uitspraak van de rechter namelijk op verschillende manieren uit te leggen.

Herben heeft een hoge functie in het bestuur van de LPF aangeboden gekregen. In die functie gaat hij proberen het contact tussen de fractie en de partij te lijmen. Hij krijgt tot begin volgend jaar de tijd de ruzie te sussen. Als dat is gelukt wordt hij mogelijk weer fractievoorzitter van de LPF.